17. 7. 2013 | Ladislav Vácha

„Představujeme legendy havlíčkobrodského hokeje,“ #2: Jaroslav Benák

O slovo se hlásí druhý díl nového seriálu „Představujeme legendy havlíčkobrodského hokeje“, v němž se pokoušíme přiblížit hokejový život významných osobností Kotliny. Po premiérovém dílu, ve kterém jsme se podívali na Stanislava Mečiara, přichází na řadu další skvělý obránce, jímž je Jaroslav Benák.

Jaroslav Benák (obránce, narozen 3.4.1962):

S hokejem začínal ve třech letech v Havlíčkově Brodě, kde na sebe už v žákovských kategoriích upozorňoval skvělými výkony. Netrvalo tak dlouho a jako dorostenec přestoupil do Jihlavy, kde hrál od sezony 1981/82. Ihned po svém příchodu získal s Duklou mistrovský titul, který slavil i v dalších třech ročnících. Vynikající obránce byl v roce 1983 poprvé povolán do národního týmu, kde se rychle zabydlel a vydržel zde až do soutěžního období 1987/88. Dočkal se i draftu od Calgary, ale do zámoří kvůli tehdejšímu režimu neodešel. S československou reprezentací zažil spoustu úspěchů, jimž bezesporu vévodí čtyři medaile.

Jaroslav Benák s týmem na radnici, kam byli Rebelové po úspěšné sezoně 2010/11 pozváni.

Na mistrovstvích světa získal v letech 1983, 1985 a 1987 všechny tři cenné kovy, na Zimních olympijských hrách v roce 1984 se radoval ze stříbra. Pokud se podíváme na jeho kariéru, má bohaté zkušenosti ze zahraničních klubů. Nejdříve působil ve finské Lappeenrantě a italské Cortině, potom ve Francii oblékal dres Chamonix a v Německu hájil barvy EC Peiting a EHC Memmingen. Na tuzemské hokejové scéně bojoval vedle již zmiňované Jihlavy i za Zlín a „svůj“ Havlíčkův Brod, kam se později znovu vrátil jako trenér z druholigového Žďáru nad Sázavou, když u A-mužstva dělal asistenta Petru Novákovi. Poté ze stejné funkce vypomáhal i Václavu Adamovi u juniorky a jako hlavní kouč vedl mladší dorostence Rebelů.

Jaroslav Benák trénoval s Janem Suchým výběr M. Čecha a J. Vašíčka při exhibici.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu