28. 7. 2016 | Ladislav Vácha

Hrát za brodské áčko byl můj sen, přiznává navrátilec Tomáš Mečiar

Je to velký hokejový cestovatel, který si na tuzemské scéně zahrál v Třebíči, v Olomouci, v Trutnově, ve Vsetíně či v nedalekém Pelhřimově. V minulé sezoně se mu splnil jeden ze dvou snů, když díky angažmá ve francouzském klubu Évry - Viry Hockey 91 poprvé okusil zahraniční hokej. A teď se mu splní i druhý sen, zahraje si za A-tým Havlíčkova Brodu. Řeč je o obránci Tomáši Mečiarovi, který se v rozsáhlém rozhovoru rozpovídal o svém působení v zemi galského kohouta, pádu svého mateřského klubu do 2. ligy, cílech pro příští soutěžní ročník nebo okolnostech svého návratu domů. „Sledoval jsem, že v Brodě klub dobře šlapal. Navíc tady mám spoustu kamarádů. Ani Jágr se nestyděl za to, že mu bylo smutno. I mně bylo smutno,“ svěřil se se svými pocity, které prožíval v daleké Francii, pětadvacetiletý hokejista.

Před rokem jsi letní přípravu absolvoval v Brodě, ale sezonu jsi odehrál ve Francii. Jak ses ke svému prvnímu zahraničnímu angažmá dostal?
Bylo to pro mě těžké rozhodnutí. Měl jsem dva sny, hrát za Brod v áčku a jít do ciziny. Odmítal jsem spoustu německých klubů, ale potom se objevila nabídka z Francie, která nešla odmítnout. Říkal jsem si: „Kdy jindy to mám zkusit, když ne teď?“. Doufal jsem, že dveře do Brodu budu mít otevřené i později. Jsem rád, že to tak skutečně bylo.

Ve Francii působí i několik českých hráčů. Měl jsi od nich už předem nějaké reference?
S pár kluky jsem se bavil. Působí tam i Roman Vondráček, který v Brodě dříve hrál. Na minulou sezonu jsem měl agenta, takže jsem dostal kontakt na hráče, kteří dříve hráli přímo v tom týmu. Hned jsme se spojili. Ptal jsem se jich, jak to tam vypadá. Všechno tam chválili, což teď můžu zpětně i já.

Jak probíhala komunikace?
Anglicky s těmi lidmi, co uměli. Bohužel, manažer anglicky moc neuměl, tak jsem si musel vždy vzít na pomoc buď spoluhráče, který mi překládal do angličtiny, nebo Slováka, který uměl francouzsky. V kabině problém s angličtinou nebyl, ale mimo kabinu ano. Francouzi se moc anglicky bavit nechtějí.

Věděl jsi už předem, že do Francie půjdeš jen na rok, nebo ses tak rozhodl až v průběhu sezony?
První náznaky byly už po listopadových útocích. Jeden slovenský spoluhráč už se skoro balil a chtěl odjet. Už to mě nahlodalo, jestli to za to vůbec stojí. Bylo to v podstatě předměstí Paříže, a to trochu víc černošské předměstí. V průběhu sezony sehrála roli i samota. Sledoval jsem, že v Brodě klub dobře šlapal. Navíc tady mám spoustu kamarádů. Ani Jágr se nestyděl za to, že mu bylo smutno. I mně bylo smutno. Mám tady rodinu a přítelkyni, těch důvodů k návratu domů bylo víc.

Tomáš Mečiar poprvé hrál v zahraničí za francouzský klub Évry - Viry Hockey 91.


Bylo to tvoje první zahraniční angažmá. Musel jsi kvůli tomu nějak přizpůsobovat svou hru, na kterou jsi z České republiky zvyklý?
Z cizinců a dvou šikovných Francouzů se postavila jedna silná lajna, do které jsem také patřil. Naše lajna měla na ledě větší svobodu, mohli jsme si v podstatě dělat, co jsme chtěli. Trenér nám věřil a my jsme mu to na hřišti vraceli. Hrál jsem s jedním dalším Čechem, Slovákem a dvěma Francouzi a sedli jsme si. Samozřejmě jsem vypozoroval i nějaké rozdíly. Hraje tam hodně Kanaďanů a Američanů, takže se ve hře objevují i zákeřné zákroky zezadu, když protihráče dohrají dlouho po odehrání puku.

Jak ses do Brodu po dlouhé době těšil a jak se ti v týmu zatím líbí? Co říkáš na to, že mužstvo se začalo už hodně brzy připravovat na ledě?
Líbí se mi tady strašně moc. Klukům v kabině jsem ze srandy říkal, že v květnu a v červnu jsem ještě nikdy nebyl na ledě. Ze začátku jsem se tomu divil, ale teď to hrozně chválím. První tři tréninky jsme se všichni asi ještě trochu trápili, ale teď už můžeme dělat věci naplno a v plné intenzitě. Myslím si, že se to daří. Já jsem v letní přípravě na několik tréninků chyběl, protože jsem měl pracovní povinnosti. Zatím se do toho ještě dostávám, ale do září je ještě času dost. I já už se ale začínám cítit lépe. Za tu dobu už znám svoje tělo a na sto procent vím, že do září si to sedne.

Během dnešního tréninku jsi nastupoval na ledě po boku Jakuba Laciny. Rýsuje se v obraně už nějaký parťák, se kterým by jsi rád spolupracoval i v zápasech?
Myslím si, že takhle by to mělo být. Je to dané už z minulé sezony, kdy byly první dvě lajny už určené. Bude to záležet jenom na mně, jestli svými výkony trenéra přesvědčím a dostanu třeba i šanci při přesilovkách. Myslím si, že tady jsou tři vyrovnané lajny. Když má tým vyšší ambice, tak by to tak mělo být. Nemělo by to stát jen na jedné nebo dvou lajnách. Jestli mám být já v první, ve druhé nebo ve třetí je jedno, každý musíme přijmout svou roli a pomoci týmu dojít ke společnému cíli.

Říkal jsi, že jsi brodský hokej sledoval i na dálku. Jak jsi nesl to, že Brod po dlouhých letech nedávno spadl z první ligy?
Při tom sestupu se v podstatě nedá říct, že to byl brodský hokej. Ať se na mě z minulosti zlobí, kdo chce, řeknu to upřímně a nebudu se koukat, jestli mě za to někdo odsoudí, nebo neodsoudí. I když ve vedení a v týmu tehdy byli nějací Broďáci, brodský hokej to nebyl a nemělo to s ním nic společného. Brodský hokej to byl naposledy v té době, když se postupovalo ze 2. ligy a hrál tady můj táta, Včeláci, Třéťa nebo Endy. To byl brodský hokej a věřím, že se to zase vrací do starých kolejí. Ať už jsou to lidi ve vedení, trenéři z okolí a místní hráči. Tak by to prostě mělo být.

Pětadvacetiletý obránce Tomáč Mečiar při prvním tréninku A-týmu na ledě Kotliny.


Určitě je to teď i pro tebe velká motivace, že chceme co nejdříve postoupit. Jaká je podle tebe šance, že by se to mohlo skutečně povést?
Tým je už v podstatě hotový a zatím se mi líbí. Budou se už dolaďovat jen nějaké detaily. Když to porovnám s týmy, kde jsem v minulých letech byl, tak tady máme tři vyrovnané lajny, z nichž každá může dát gól a rozhodnout zápas.

Jak se díváš na to, že máme v týmu zkušené hráče jako jsou Míra Duben, Třéťa nebo Endy?
Těch zkušených hráčů by mělo být určitě víc, ale myslím si, že v závěsu to doplňujeme já, Semiš a další hráči z takové té střední generace. Teď přišel Vořech (Luboš Voříšek - pozn. red.), který se zatím jeví jako parádní posila. Měli bychom agresivně napadat a hrát aktivní hokej, který by se měl fanouškům líbit. Myslím si, že na náš herní styl, který po nás bude trenér chtít, je tým suprově poskládaný. Uvidíme, jak si to sedne.

V nové sezoně se bude hrát 2. liga znovu na tři skupiny. Co říkáš na změnu herního modelu a na to, že budeme hrát více zápasů třeba proti Pelhřimovu, kde jsi dříve působil?
Ten systém je suprový. Nemusíme jezdit třeba do Bíliny, do toho jejich dřevěného doupěte. Všichni máme i další práce, takže je pro nás přijatelnější jet dvakrát do Pelhřimova. Jak jsi říkal, s Pelhřimovem to bude asi vyhecované. Doufám, že se nenechám unést. V cizině jsem prošel určitou změnou, a to jak herní, tak i životní. Věřím, že se nenechám nějak zbytečně vyloučit. Myslím si, že kvůli tomu tady nejsem.

Vedení vyhlásilo, že by se klub rád popral o postup. Pokud bychom proklouzli z play-off do kvalifikační skupiny, je velká šance, že bychom narazili na Vsetín, kde jsi také hrál. To by byl pro tebe další pikantní soupeř...
Myslím si, že Vsetín do té kvalifikační skupiny postoupí tak na 99 procent. Je na nás, jestli se tam k nim dostaneme a popereme se o to. Já tomu věřím. Myslím si, že v naší skupině nás může potrápit Tábor, který má vždy vysoké ambice a hodněkrát se už tam dostal. Na Lapač do Vsetína bych se hodně těšil. Když tam hráli o postup už v minulé sezoně, tak jsem se tam byl podívat. Mám tam vždy kde spát a s kluky po zápasu pokecám. Bylo by to hodně pikantní. Tajně už jsme si psali s Ferou Zúbkem (útočníkem Františkem Zúbkem - pozn. red.), že by to mohlo vyjít. Uvidíme, sezona je dlouhá, snad se to podaří.

Hokejový cestovatel Tomáš Mečiar strávil dvě sezony i ve slavném Vsetíně.
(Foto: hc-vsetin.cz)


Co říkala na tvůj návrat domů rodina? A dává ti táta ještě nějaké hokejové rady?
Zrovna když jsi zmínil tátu, tak tomu se to ze začátku nelíbilo. I on hrál v zahraničí a ví, že tam sice je hokej na jiné úrovni, ale člověk si tam vydělá. Teď ale vidí, co se ve Francii děje a že já jsem tady šťastný. Rodina mě tak vždy bude podporovat a i kvůli ní se vracím. Sestra čeká v říjnu dítě, celá rodina se na něj těšíme. A rady? Radí mi to samé, co mi radí trenér. Abych rozjel nohy. Snažím se o to, dělám i nějaké dynamické cviky. Uvidíme. (směje se)

S jakými cíli, ať už osobními nebo týmovými, půjdeš do nové sezony?
Co se týče osobních cílů, tak záleží na tom, jestli se dostanu na přesilovky. Když se bavíme o osobních cílech, tak záleží hlavně na tom, kolik bodů hráč udělá. Když člověk nehraje přesilovky, je to těžké. Předloni v Pelhřimově a loni ve Francii jsem dal 90 procent svých gólů při přesilovce, osobní cíle si tak zatím žádné nedávám. Klidně přijmu svou roli i ve třetí lajně s Lácou, kterému můžu něco poradit. Myslím si, že za šest sezon už jsem nějaké zkušenosti nasbíral. Mám tak zatím hlavně týmové ambice.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu