6. 7. 2018 | Milan Sochor

Vojtěch Holenda: Chci se udržet v A-týmu, abych stabilně hrál

Dobří holubi se vracejí. Mladí hokejisté, kteří se z Kotliny posunuli do juniorských týmů extraligových klubů, jsou teď zpátky, aby zabojovali o své místo v druholigovém kádru. Jedním z nich je i šikovný útočník Vojtěch Holenda: „Chci se udržet v A-týmu, abych stabilně hrál.“ (Foto: Juniorský hokej)

Vojtěch Holenda minulou sezonu strávil v juniorce extraligového Liberce. Po jejím konci, když se začalo mluvit o reorganizaci mládežnických kategorií, ovšem tušil, že další rok na severu Čech už nepřidá. „Příští rok už nebudu normální junior a v Liberci řekli, že na výjimky hrát nechtějí. Pak se mi ozvali pan Beránek a pan Teplý, že můžu jít do Brodu. Neváhal jsem.“

V organizaci Bílých Tygrů patřil k nejstabilnějším článkům sestavy. V základní části chyběl pouze ve dvou kláních a s 12 body (4+8) stal se devátým nejproduktivnějším hráčem svého celku. V play off pak nechyběl ani jednou a přidal další gól a asistenci. „Moc se mi tam líbilo. Hrál jsem furt. Navíc se nám sezona povedla.“

Vojtěch Holenda poslal ve finále juniorské extraligy Bílé Tygry do vedení 2:1, na vítězství to ale nestačilo.
(Foto: Juniorský hokej)

Liberec byl krůček od triumfu, ve finále ale ve dvou zápasech podlehl silné Kometě Brno. První utkání Jihomoravané ovládli 4:0. Ve druhém se ovšem nadřeli mnohem víc. Liberec v zápase třikrát vedl, střelecky se prosadil i Vojtěch Holenda. Brno ale pokaždé srovnalo a nakonec se po gólu v prodloužení radovalo z juniorského titulu.

„Do finále se jen tak nepodívám, třeba bylo moje poslední. Byla to pěkná zkušenost. Hlavně, když v Brně přišlo přes 2000 lidí. Úžasný zážitek,“ září Holenda. Vynachválit si nemohl ani zázemí pro mládež. „Věnovali se nám individuálně. Navíc jsem tam nechodil do školy, takže jsem měl možnost trénovat i ráno. Mohl jsem na střelnici, do posilovny, vlastně kamkoliv…“

Na Havlíčkův Brod, kde považuje práci s mládeží také za perfektní, ovšem ani 160 km od domova nezapomněl a bedlivě sledoval, jak se mu napříč kategoriemi daří. „Sledoval jsem výsledky od mladšího dorostu až po áčko. V mladším dorostu mám bráchu, ve starším dorostu se zase známe s kluky, se kterými jsme měli super partu. Také áčko jsem na dálku sledoval,“ přiznává.

Vojtěch Holenda si zahrál se starším dorostem Bruslařů play off proti třineckým Ocelářům

Teď je zpátky doma a v kabině A-mužstva se potkává s několika spoluhráči, se kterými prošel havlíčkobrodskou mládeží. Vojtěch Holenda tak opráší spolupráci s Jiřím Benákem, Lukášem Beranem, Miroslavem Folvarským, Jiřím Kopicem, Davidem Michálkem a Vojtěchem Veverkou. „Je super, že tady jsou kluci ze staršího dorostu, co jsme byli ročníky 99 a 98. Je nás tady sedm a je to takové lehčí, když se známe. Parta je tu znovu super.“

Svými zkušenostmi může pomoci ještě nově vzniklému výběru juniorů. Do zápasu můžou díky výjimce nastoupit dva hráči ročníku 1999 do pole a jeden do brankoviště. „Bavili jsme se o tom a nějaké zápasy v juniorce určitě odehraji. Sám bych si v ní chtěl pár zápasů zahrát, kdybych třeba neměl takové vytížení v áčku.“

Se starším dorostem, ze kterého vzešla současná juniorka, se pojí jeho nejhezčí vzpomínka. „První sezona, která se mi vybaví, je play off, které jsme tady v Brodě ve starším dorostu vybojovali. Rád budu vzpomínat také na minulou sezonu, druhé místo v celé České republice je parádní.“ Zařadí mezi ně Vojtěch Holenda i nadcházející ročník?

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu