7. 3. 2012 | Eva Streichsbierová

Z naší strany to byl totální kolaps, říká o poslední třetině pátého duelu Dvořák

Šance havlíčkobrodských hokejistů na prodloužení čtvrtfinálové série žila v pátém duelu jen dvě třetiny. Ta poslední potom zbytky naděje rozprášila na padrť. Rebelové prohráli v Chomutově vysoko 2:11 a letošní prvoligová sezona pro ně skončila. V celkovém hodnocení obsadí svěřenci trenéra Karla Dvořáka sedmé místo. „Jedinou třetinou jsme devalvovali předchozí čtyři zápasy v sérii,“ povzdechl si hlavní kouč Rebelů po drtivé porážce.

Kde se podle vás úterní utkání lámalo?
Měli jsme na začátku dvě vyloučení, které jsme přežili, ale hned vzápětí se měnilo skóre. Asi nějaká ztráta koncentrace. Dalším momentem byly hrubky, které jsme udělali za stavu 2:1. No a pak samozřejmě neproměněné trestné střílení na konci druhé třetiny. Mohli jsme snížit na 4:3.

Poslední dvacetiminutovka vypadá jako hodně velký úlet...
Souhlasím, hra se nám sesypala jako domeček z karet a zápas skončil ostudou.

Jak se cítí trenér v takové situaci?
Byl jsem úplně bezradný. Vzali jsme si oddechový čas, vyměnili gólmany, ačkoliv chudák Jarda Suchan za to nemohl, ale nešlo s tím nic dělat. Prostě jsme se najedou vykašlali na obrannou činnost, nedokázali jsme dostat puk z pásma. Z naší strany to byl totální kolaps. Čtyři zápasy jsme vydrželi být Chomutovu důstojným soupeřem a jednou jedinou třetinou jsme si všechno pokazili.

Zažil jste během sezony horší chvíli?
Nedá se říct, že horší, ale stejnou bezmoc jsem cítil třeba v zápasech s Mostem. Ať už doma, nebo venku. Najednou jako by mužstvo nereagovalo, jako by bylo úplně někde jinde. Už jsem to řekl mockrát - naším největším problémem bylo, že jsme nedokázali zopakovat stejný výkon ve více zápasech po sobě.

Překvapil vás něčím Chomutov ve čtvrtfinále?
Já bych řekl, že odehrál perfektně první třetinu prvního zápasu a poslední posledního. V těch dvou nás předčili, ale jinak to byla vyrovnaná série. Myslím si, že to byl náš vrchol, zázraky se od nás nečekaly. Spíš to, že to bude propadák jako v té závěrečné části. Musím kluky pochválit za nasazení, bojovnost. Že to proti mančaftu, který mohl měnit sestavu na každé utkání, zvládli. Teda až na tu poslední třetinu.

Zůstávají pro vás Piráti favoritem pro závěr sezony?
Společně s Ústím určitě ano. Každopádně bylo vidět, že Chomutov má asi nějaký problém, jinak by nás musel přejet suverénněji. Ale nechci ho nějak moc hodnotit, to mi nepřísluší. Možná, že jen načasovali formu až na pozdější dobu.

Obraťme tedy pozornost k Rebelům. Jak byste zhodnotil výkon vašeho týmu v sezoně?
Určití hráči měli zdravotní problémy a dostávali se hůř do formy a od toho se hodně odvíjelo. Celkově si ale myslím, že týmu chybí hráč bojovník. Takový srdcař, který neuhne za žádné situace.

Měl jste o svém působení u týmu jinou představu?
Věděl jsem, do čeho jdu, že měl mančaft určité vnitřní problémy. I když nevím, jestli v trénovanosti nebo v přípravě. Podle mě je Petr Novák dobrý trenér, ale už tady byl dlouho a nějak se narušily vztahy v mužstvu, nefungovalo to.

Takže byla špatná psychika týmu?
Znovu opakuji, že hlavní problém byl v nevyrovnanosti výkonů. A nevím, jestli to bylo v trénovanosti nebo psychice. Nicméně psychika hraje strašně důležitou roli a nám nevycházela dobře. I ten tlak na mužstvo, že musí skončit čtvrté nebo páté, byl asi až moc velký.

Vy tedy nejste zastáncem konkrétních cílů?
Já osobně si myslím, že by bylo lepší mluvit o tom, že cílem je play-off a pak se uvidí. Ale tím neříkám, že to tak musí být! Každý majitel má samozřejmě právo říkat si, co chce a vytýčit úkoly, jaké on chce.

Už jste zmínil Petra Nováka, který je v Havlíčkově Brodě hodně oblíbený u fanoušků. Vystřídat ho by asi bylo těžké pro každého. Vnímal jste někdy až nepřátelské reakce z hlediště?
Samozřejmě. Musel bych být slepý a hluchý, kdybych je nevnímal. Ale máme demokracii, tak ať si každý říká, co chce. Pokud je to ve slušné míře, je to v pohodě. Nemá cenu to nějak komentovat, šlo to mimo mě. Kdybych si měl všechny ty poznámky nějak moc připouštět, tak bych se musel jít zastřelit (usmívá se).

Hodně vám fanoušci vyčítali, že neběháte po střídačce a nekřičíte...
Je pravda, že s Milanem Chalupou jsme spíš klidnějších povah.

Jenže v kabině prý umíte zakřičet celkem zodpovědně...
(usmívá se) Jo, občas je potřeba zvýšit hlas. Já asi ale právě myslím, že tohle mužstvo už bylo tak naučené na křičení, že už ho ani nevnímalo, nereagovalo na něj. Celkově bych chtěl poznamenat, že kluci většinou plnili, co se po nich chtělo a bojovali.

Říkal jste, že vám chyběl nějaký pořádný bojovník, srdcař. Žádný takový hráč tedy v týmu nebyl?
Nechci, aby to vyznělo až tak radikálně. Samozřejmě, že tam byli kluci, kteří už mají něco za sebou a mohl jsem se na ně spolehnout. Ať už budu jmenovat Máju Moravu, Petra Polodnu nebo Romana Vondráčka. A samozřejmě musím zmínit taky gólmany.

Ale od některých jste možná čekal víc, nebo ne? Co třeba Rytnauer?
Víte, on na Láďu byl strašně velký tlak odevšad a já si myslím, že se s ním nakonec i popasoval. I když jeho chvíle přišla až teprve na konci. Podle mě by toho každopádně mohl pro havlíčkobrodský hokej ještě hodně udělat.

Asi bychom neměli zapomenout na téma, které čtvrtfinálovou sérií hýbalo dost výrazně – rozhodčí. Stížností na jejich výkony byla celá řad. Zeptám se přímo – šlo o záměr?
Havlíčkův Brod byl takový vždycky. Už Petr Novák si na rozhodčí často stěžoval a mně teď připadalo, jako by se rozhodli nám to vracet. Ale nechci, aby to vyznělo jako výtka vůči Petrovi. Na téhle sérii bylo jasně vidět, že je to potřeba. Vím, že je to asi špatný, nicméně je to nutnost!

Sudí v pátém utkání v Chomutově už pískali v pohodě?
Přijeli extraligoví rozhodčí a na jejich řízení zápasu bylo znát, jak strašně rozdílné je měřítko v nejvyšší soutěži a v první lize. Chodili jsme ven hodně za hákování, ale i třeba ta obě trestná střílení by se běžně nepískala. V sezoně na nás bylo takových zákroků v šancích deset a nic. Prostě v extralize je měřítko přísnější, což není dobře, mělo by být stejné. Ale abych odpověděl na vaši otázku - včera bylo znát, že sudí mají výkonnost, pískali všechno a na obě strany. A nikdo si nestěžoval.

Rebelové mají po sezoně, jaký program bude následovat?
Ve čtvrtek potrénujeme, potom budou mít kluci od pátku do neděle volno a od pondělka až do 25. března budeme čtyřikrát týdně normálně na ledě. Mužstvo doplní nějací dva nebo tři hráči, kteří by mohli být perspektivní pro další sezonu a naopak chybět budou junioři, kteří se připravují na baráž o extraligu.

Když už jsme zmínili mladé hráče, ve čtvrtfinále jich bylo ve vašem týmu poměrně dost. Jak jste byl spokojený například s výkony Knesla, Zítky, Blažka, Wasserbauera, Štěpánka, Stehlíka...
Stačí se podívat na věkové složení našeho kádru a chomutovského a je jasné, že jsme měli výrazně mladší tým. Konkrétní jména říkat nebudu, ale máme tady kluky, kteří jsou hodně perspektivní. Když se nad sebou zamyslí a dají tomu sto procent, tak rozhodně můžou jít nahoru. A hrát v extralize tak, jako ti, kteří jsou teď v Kometě, v Chomutově nebo ve Slavii.

Už asi zbývá jen jediná otázka – bavil jste se s vedením HC Rebel na téma vašeho setrvání v klubu?
Tohle teď zatím vůbec neřeším. Přišel jsem do Brodu s tím, že bych měl zvednout výkonnost. Nevím, jestli se mi to povedlo, to je na zhodnocení vedení klubu, které mi to určitě řekne. Já mám každopádně smlouvu do konce dubna, a pak se uvidí.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu