13. 3. 2012 | Eva Streichsbierová

Ústí bude ve finále určitě. A Chomutov? Uvidíme, krčí rameny útočník Polodna

Od vyřazení havlíčkobrodských hokejistů z prvoligového play-off uplynul už týden. V úterý 6. března zakončili svoje letošní vystoupení nevesele - porážkou 2:11 na ledě chomutovských Pirátů. Od té doby Rebelové pouze trénují, i když ne úplně všichni... Dva z havlíčkobrodských útočníků si vytáhla Kometa Brno pro následující zápasy čtvrtfinálové série extraligy s pražskou Spartou. Před vyprodaným hledištěm Kajot arény by si měli ve středu a ve čtvrtek zahrát Ondřej Švaňhal a Petr Polodna.

Druhý jmenovaný má za sebou sezonu, v níž si oproti té loňské výrazně polepšil. Zatímco v Olomouci odehrál v ročníku 2010/2011 i s play-off 47 utkání, v nichž dohromady posbíral 17 bodů (6+11), letos v Havlíčkově Brodě nastoupil k 55 zápasům a na konto si v nich připsal celkem 41 bodů (13+28)!

„Z osobního hlediska jsem spokojený, s loňskem se to vůbec nedá srovnávat. Letos byla pro mě tahle sezona tak o tři sta nebo čtyři sta procent lepší,“ svěřil se havlíčkobrodský útočník, který na konci března oslaví třicáté narozeniny.

Už jste strávil tu poslední dvoucifernou porážku s Chomutovem?
Trošku na to pořád myslím, hlavně kvůli tomu, že jsme si poslední třetinou pokazili celé čtvrtfinále. Ale už je to pryč.

Zkuste se na tu třetinu podívat s týdenním odstupem. Jak se mohlo stát, že ji mužstvo prohraje 0:7?
Já nevím (krčí rameny). Chomutovu tam prostě najednou spadl z každé akce gól. A my už asi měli v hlavách, že je konec, že s tím stejně nic neuděláme. Vím, že by se to nemělo stávat, ale bohužel se to stalo.

Cesta domů po takovém výprasku pak byla asi dvojnásob dlouhá, nemám pravdu?
Určitě. Hlavně Vopi (brankář Petr Opršal – pozn. red.) z toho byl hodně špatný. V posledních deseti minutách dostal nějakých pět gólů a moc těžko to nesl. Všichni jsme byli zaražení, jenže u něj to bylo hrozně nezvyklý.

Do té doby byl výhradně nositelem dobré nálady a vtípků. Je to tak?
Přesně. Ten, který všechny v kabině vždycky bavil. Šoumen, který týmu dává tu správnou atmosféru. A najednou jste tohohle člověka neslyšeli za celou cestu promluvit.

Kdy se podle vás celá série lámala? Bylo to za stavu 2:2 ve druhém utkání, kdy jste neproměnil trestné střílení?
Už se mě na to ptali v Chomutově a já jim odpověděl, že je to možné. Těžko říct. Každopádně jsem už před sérií říkal, že budou rozhodovat přesilovky, a to se potvrdilo. Dostali jsme z nich mraky gólů. Ale celkově si myslím, že jsme byli Chomutovu důstojným soupeřem. Tedy až na tu poslední třetinu.

Pořád ještě máte onen neproměněný nájezd ze druhého zápasu v hlavě? Vy se v podobných situacích příliš nemýlíte...
Jezdíme nájezdy vždycky podobným způsobem a třeba v Jihlavě jsem takhle proměnil dva ze dvou. Proto mě teď mrzelo, že na onlajnech psali, že jsem na něj šel jak na veřejný bruslení. Puk letěl o pět centimetrů jinam, než jsem chtěl. Provedl jsem to špatně.

Když jsme spolu mluvili před začátkem čtvrtfinále, říkal jste, ať se vás zeptám až po sérii, jestli mají Piráti vůbec nějakou slabinu. Jak to tedy je?
(usmívá se) V první řadě bych chtěl říct, že si myslím, že ti hráči mají na víc. Nepodávají podle mě výkony, které by mohli. Jo, ten poslední výsledek je přesvědčivý, ale když se podíváte na jejich sestavu a porovnáte ji s naší, tak nás měli 11:2 porážet v každém zápase. Nevím, čím to je. Herní slabinu asi nemají žádnou – útok je výborný, obrana taky a Řehy jim až na pár zákroků zachytal parádně.

A jak jste vnímal všechno to hašteření mezi oběma týmy během celého čtvrtfinále?
Vím, že něco probíhalo, ale já tohle moc nesleduju. Občas na nějaká fóra mrknu, ovšem poté, co všechno jsem tam letos na naši adresu četl, tak je lepší na ně nechodit.

Chcete říct, že havlíčkobrodští fanoušci byli během sezony až příliš kritičtí?
Rozhodně nechci, aby to vyznělo, že jsou takoví všichni. To určitě ne! Ale hodně jich hledá pořád jenom chyby, pozitiva vidět nechtějí. My jsme třeba vyhráli, ale podle mnohých bylo stejně všechno špatně. Takže je opravdu lepší na fóra nechodit. A myslím, že to tak dělá většina kluků.

Už jste mluvil o tom, že po osobní stránce jste s letošním ročníkem spokojený, ale co z týmového pohledu?
Play-off se nakonec udělalo, takže to snad nebylo tak zlý. Když se podíváte na ostatní týmy, a teď nemyslím Ústí nebo Chomutov, o těch se nemá smysl bavit. Ale třeba taková Jihlava, Olomouc... Tam jsou už nějakou dobu spolu, naopak my máme mladý tým. Ano, ambice jsme měli na čtvrté místo, ovšem reálně si myslím, že šesté až osmé pro nás bylo maximum.

Kdy jste měl letos nejlepší období, a kdy se vám naopak dařilo nejméně?
My jsme se na tohle téma bavili i s klukama a shodli jsme se, že jsme vlastně neměli jediný zápas klid. Možná první se Šumperkem, ale jinak jsme byli pořád pod tlakem. Ať už od diváků, kterým se naše hra pořád nelíbila, nebo od vedení, které čekalo, že budeme výš. Furt tam byl nějaký stres a někteří mladší kluci ho holt hůř snášeli. Podle toho pak ta sezona taky vypadala.

Vy ale zrovna nepůsobíte dojmem, že by vás hned tak něco položilo...
(směje se) Já si stres tolik nepřipouštím. Proto si taky myslím, že vyloženě špatné období jsem snad ani neměl. A dobré byly všechny zápasy s Jihlavou. Vždycky jsem se v nich cítil výborně, dařilo se mi.

A nejen vám. Dá se říct, že pro Rebely by snad bylo nejlepší hrát jen derby zápasy...
(usmívá se) Možná. Já opravdu nevím, čím to je, ale je pravda, že výsledky právě z těchhle utkání jsou pro nás vždycky dobré.

Budete si souboje s Duklou užívat v dresu Havlíčkova Brodu i příští sezonu? Jinými slovy – na jak dlouho ještě máte s Rebely smlouvu?
Ještě na dva roky. Jasně, vždycky se může cokoli stát, ale teď snad žádnou výměnu nečekám. Pan Žák (generální manažer HC Rebel – pozn. red.) se mnou byl spokojený, aspoň co říkal, tak bych měl zůstat. A já budu moc rád. Mám to kousek do Jihlavy, kde s přítelkyní bydlím, líbí se mi tady a chci za Brod hrát co nejlíp.

O havlíčkobrodském zázemí se mluví jako o jednom z nejlepších v první lize. Můžete to potvrdit?
Určitě ano. Zázemí je tady fakt skvělý. Ještě než jsem loni podepsal smlouvu, tak jsme se přijel do Kotliny podívat a byl jsem moc příjemně překvapený. Třeba s Olomoucí se to vůbec nedá srovnávat. A s dalšími taky ne. Snad jen Chomutov a Ústí mají lepší.

Když už jste zmínil oba favority, budou podle vás ve finále první ligy i letos?
Ústí stoprocentně. A Chomutov? Uvidíme, ale asi jo. I když ta šance přejít přes něj je myslím větší. Nebo aspoň mně se to tak zdálo podle těch zápasů, které jsme s ním odehráli. A naopak v porovnání s těmi, ve kterých jsme narazili na Ústí. Oba týmy mají každopádně výhodu, že jejich soupeři museli odhrát ve čtvrtfinále sedm zápasů.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu