17. 3. 2012 | Ladislav Vácha

Tomáš Mariška: Od začátku jsme věděli, že sezona nebude jednoduchá

Další extraligová sezona staršího dorostu Rebelů je u konce. Mladí bojovníci z Kotliny bojovali o místo v prestižním play-off až do posledního dechu, ale nakonec to o kousek nestačilo. Za celým soutěžním ročníkem jsme se ohlédli s trenérem Tomášem Mariškou, který odvádí u havlíčkobrodské mládeže dlouhodobě skvělou práci. Povídali jsme si kromě jeho svěřenců i o šanci juniorů na návrat do extraligy nebo o potenciální šanci mladého kouče na trénování A-mužstva.

Jak byste na začátek zhodnotil ze svého pohledu sezonu vašeho týmu?
My jsme od začátku věděli, že sezona nebude jednoduchá, protože nám odešel silný ročník 93. Tvořili jsme dost nový tým z nových hráčů. Netvořilo se to úplně jednoduše. Věděli jsme, že největší bolest bude asi v bráně, což se ukázalo hlavně na začátku sezony, kdy jsme nechtěli tolik využívat Daniela Dolejše. Bohužel naši gólmani nebyli až v tak velké pohodě, v jaké jsme si je představovali. I když jsme jim věřili a v přípravných zápasech potvrzovali, že mají na to, aby chytali, tak tam potom ten problém byl. I spousta mladých hráčů, kteří se museli od začátku zapojovat, protože jsme měli hrozně moc zraněných hráčů. Za tu dobu, co jsem u dorostu, tak asi nejvíce. Zapojovali jsme tak hráče z mladšího dorostu a trošku jsme se s tím od začátku prali. Začátek nám rozhodně nevyšel, to nás potom asi stálo lepší umístění v tabulce. Ale potom, hlavně zásluhou Daniela Dolejše a poctivou prací mančaftu, jsme se dostali do klidnějších vod a do poslední chvíle jsme bojovali o play-off.

Nakonec jste do play-off nepostoupili. Čím to podle vás bylo? Mohly za to právě ty ztracené body ze začátku a konce základní části, kdy jste měli nepříjemné série porážek?
Určitě si myslím, že ten začátek ovlivnil celou sezonu. Kdybychom chytli lepší začátek, tak si myslím, že jsme se mohli dostat i do finálové čtyřky a mít jistotu play-off už po základní části. O to jsme hráli a potom nám to uteklo. Potom v nadstavbě jsme začali dobře, ale zase nás potkala série zranění a částečně jsme protáčeli i několik hráčů do juniorky, která hrála o baráž, což pro nás byla priorita. Dali jsme tedy přednost uvolnění a využívání více hráčů v juniorce, my jsme zase využívali mladší hráče. Sérii zranění, nemocí a výpomoc v juniorce bych tedy viděl asi jako největší příčiny.

Kteří hráči vás nejvíce potěšili svým výkonem?
Já si myslím, že klasicky jsme hráli spíše než individuálním pojetím kolektivně. Vždycky spíš zvítězil ten kolektiv, než aby to táhl nějaký jednotlivec. Několik jmen se střídalo, ale já úplně nemám rád tohle vyzvedávání. Koho bych ale vyzvedl, tak si myslím, že nejvíc nám pomohl asi Daniel Dolejš, který nám svými výkony pomohl k několika vítězstvím, která nás potom nastartovala a dostala nás zase trošičku nahoru. Myslím si, že to byla asi naše nejvýraznější individualita. Potom v obraně Dvořák s Dundáčkem, kteří se dostali do širšího výběru nároďáku. Ti určitě patřili suverénně k nejlepším. V útoku Kuchta, Chlubna a Beránek, který se po zranění vrátil ve velkém stylu. I Ondra Hlídků s Márou Němcem nám hodně pomohli. Ale jak říkám, vždy to byla otázka spíše kolektivního výkonu.

Trenér Mariška nerad vyzdvihuje jednotlivce, Daniel Dolejš však patří k výjimkám

Jaký program v nejbližší době čeká váš tým?
Zítra ráno v pět hodin (rozhovor probíhal v pátek večer – pozn. red.) odjíždíme do Salzburku na dvojzápasovou odvetu Red Bull Rookies Cupu. To je asi to nejbližší. Jinak už stabilně jedna pětka od nás trénuje s juniorkou, akorát teď s námi odjíždí. Potom je čeká baráž. A nás čekají ještě jedno nebo dvě přípravná utkání, která už bychom chtěli spíš hrát s těmi mladšími hráči, se kterými počítáme na příští sezonu. Budeme ještě trénovat do té doby, dokud bude v Brodě led. Bude tady ještě první týden v dubnu, tak po tu dobu budeme ještě trénovat jak na suchu, tak na ledě.

PRIMÁRNÍ BUDOU URČITĚ HRÁČI, KTEŘÍ HRÁLI LETOS

Když už jsme u toho kádru, víte už teď, že se více nebo méně změní? A chcete přivést i nějakého hráče z jiného klubu, nebo vsadíte vyloženě na mladší dorostence, kteří do vašeho týmu přijdou?
Určitě si myslím, že mladší dorostenci, hráči ročníku 96, si řekli těmi svými výkony o to, aby v kádru na příští sezonu prostor dostali. Myslím si, že ve starším dorostu příští rok hráčů místních, nebo těch, co tu prostě v téhle sezoně hráli, zůstává poměrně dost. Z mladšího dorostu přijde také dost perspektivních hráčů, odchází nám v podstatě jen jedna pětka do juniorů. Uvidíme, jaká bude situace, jestli někdo bude připadat v úvahu, nebo nebude. Mám dva nebo tři hráče zmapované, ale primární budou určitě hráči, kteří hráli letos a protáčeli se z mladšího dorostu.

Důležitá je určitě také komunikace s ostatními trenéry, třeba z juniorky nebo mladšího dorostu. Hráči se totiž různě posouvají kvůli marodce a tak podobně. Jak zatím hodnotíte spolupráci se svými kolegy?
Já jsem na pozici vedoucího sportovního centra, takže mám na starosti primárně mladší dorost, starší dorost a juniorku. Jak s panem Cachnínem nebo s panem Kraučukem z mladšího dorostu, kde si myslím, že jsme komunikovali nejvíc od začátku sezony, kde jsme si vycházeli vstříc podle potřeb jednotlivých týmů i v tom, co je pro samotné hráče nejlepší, tak s juniorkou jsem se nesetkal za celou sezonu z mé strany se sebemenším problémem. Vždycky jsme si ujasnili, co je pro nás prioritní, co je nejlepší pro hráče a domluvili jsme se.

Spolupráce mezi trenéry v mládeži klape (na snímku Jaroslav Benák, trenér juniorky)

Juniorku čeká baráž o extraligu. Myslíte si z vašeho pohledu, že má šanci uspět, a jak velká podle vás ta šance je?
Myslím si, že šance je v baráži velká. Hlavně z pozice toho, že z extraligy se tam účastní Znojmo, které bylo hodně uskočené letošní sezonu a ligové mančafty se nemusí prokousávat přes někoho z extraligy. Tam si myslím, že ta šance je. Na druhou stranu se ještě potkají s Ústím a Havířovem, které také tehdy spadly stejně jako náš tým. A rozhodně tam těch hráčů s extraligovými zkušenostmi bude také dost a bude to určitě mnohem těžší, než to bylo během sezony. Ale myslím si, že kádr je kvalitní a má na to, aby uhrál kvalitní výsledky. Potom záleží na tom, jak to dopadne a jak se k tomu postaví.

K ÁČKU SE MÁM JEŠTĚ ASI HODNĚ CO UČIT

Kdyby juniorka postoupila, tak tím by byla splněna jedna z podmínek pro status Akademie ČSLH. Myslíte si, že by Havlíčkův Brod výhledově mohl tuto výhodu získat?
Je pravda, že jsme uvažovali o tomto projektu. Uvažujeme o něm i dál. Jediné, co nám chybí, je extraliga juniorů. Jinak si myslím, že ohledně zázemí, které je na Akademie požadované, jsme minimálně na devadesáti procentech splnění podmínek. Myslím si, že areál a podmínky jsou tady nejlepší na Vysočině. I co mám možnost srovnávat s ostatními po celé republice, tak jsou velice nadstandardní. Je to ale samozřejmě otázka extraligy juniorů a financování. Podmínky by tady na to určitě byly a uvažujeme o tom. Záleží tedy na té extralize juniorů, potom se uvidí.

Brzy se bude v Kotlině připravovat reprezentační „osmnáctka“ a s ní i Daniel Dolejš. Jak velké mu dáváte šance na to, že by se mohl probojovat do konečné nominace pro mistrovství světa?
Já věřím, že Dáňa má šanci se mezi tři gólmany dostat. Je tam vlastně už od „šestnáctky“. Těm gólmanům se tam letos moc nedaří, Dáňa nakoukl do druhé národní ligy i do místního áčka, s nímž trénuje. Záleží na tom, jak se mu povedou poslední kempy a jakou formu budou mít. Myslím si, že těmi svými výkony a přístupem by si to zasloužil. A přál bych mu to.

Na závěr taková teoretická otázka. Pan Žák v nedávném rozhovoru pro náš web uvedl, že jednou z variant na obsazení trenérů v A-mužstvu je to, že by se mohl časem připravovat trenér z Brodu. Tím pádem byste mohl být mezi kandidáty i vy. Přijal byste případnou nabídku stát se třeba asistentem trenéra u áčka?
Tato informace je pro mě nová, já jsem ten rozhovor nečetl. O obsazení na příští sezonu jsme se ještě nebavili, máme ještě kus práce u stávajících týmů. Myslím si, že by to bylo dobře, kdyby se k tomu zase dostal někdo z Brodu. Osobně si myslím, že já k áčku se mám ještě asi hodně co učit, a že to ještě pro mě asi není aktuální. Samozřejmě výhledově je to jedna z takový chmých vizí nebo cílů, kam bych se chtěl dostat. Ale nemyslím si, že by to teď byla aktuální záležitost.

Díky.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu