7. 4. 2012 | Pavel Buňat

Souboj reprezentací přinesl jediný gól, vyhrála U18 po prodloužení

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Sobotní odpoledne 7. dubna nabídlo na havlíčkobrodském zimním stadionu utkání mládežnických reprezentantů České republiky. Výběr do osmnácti let, který v Kotlině absolvoval přípravu před mistrovstvím světa, si k přípravnému utkání přizval své starší kolegy. K vidění byl rychlý hokej, jenž však ani po šedesáti minutách branku nenabídl. O výhře „osmnáctky“ rozhodl až v prodloužení při přesilové hře Petr Šidlík.

V úvodních minutách bylo na devatenáctiletých hokejistech vidět větší nasazení. Své mladší kolegy přehrávali, často je drželi v jejich obranném pásmu a ostřelovali brankáře Langhamera. Ani „osmnáctka“ nezahálela, když po brejku pořádně zahrozil Tomeček. Vysunul se podél pravého mantinelu, tvrdá střela propadla gólmanovi Honzíkovi mezi betony a klouzající se puk jen těsně minul prostor mezi tyčemi. V polovině první části nabrala hra slušné tempo a oba celky se herně srovnaly. Na straně U18 musel parádní zákrok proti střele z úhlu vytáhnout Langhamer, tygřím skokem vyrazil paží kotouč od vzdálenější tyče. Devatenáctiletí se zase museli ohánět po přečíslení Chlapíka se Zdražilem, jejich akci vystihl gólman a kotouč vypíchl holí, záhy nato do jeho lapačky od modré pálil Buchta. Na bezbrankovém skóre nic nezměnily ani početní výhody. Výrazně totiž zahrozil jen tým do 18-ti let, a to po vyhraném vhazování a následné tvrdé střele Chalupy. Langhamer projektil vyrazil před sebe a poradil si i s pohotovou dorážkou Chalupy.

Začátek druhé části byl velmi podobný vstupu do zápasu. „Devatenáctka“ byla znovu častěji na puku a vytvářela si zajímavé střelecké příležitosti. Individuální akcí se prezentoval Kvapil, na modré obelstil obránce, tísněn objel branku, ale klečícího brankáře Laghamera u bližší tyči překonat nedokázal. Maskovaná opora U18 sklidila potlesk především po tvrdé ráně Starého od modré. Téměř jistému gólu zabránila mrštná lapačka. Šikovné ruce pak na druhé straně kluziště předvedl Chlapík, jenž si vyjel zpoza branky, zamíchal s pukem a z těžkého úhlu nastřelil Honzíkovy betony. Nikdo z jeho spoluhráčů nebyl s to vyražený kotouč doklepnout do sítě. Po třiceti minutách hry došlo na obou stranách k očekávané změně brankářů. Davida Honzíka nahradil Lukáš Horák, u „osmnáctky“ Marka Laghamera vystřídal Patrik Polívka. A právě Polívka měl zanedlouho plné ruce práce. Před branku se natlačila dvojice Jaškin – Králík a po nepřehledné situaci za ležícím strážcem svatyně zazvonila tyčka. Ani ve druhé třetině tak hokej hraný stylem „nahoru-dolu“ gól nepřinesl.

To mohl změnit rychle po přestávce forvard Jaškin. Ve středním pásmu nabral rychlost, zbavil se všech pronásledovatelů, tváří v tvář Polívkovi však minul forhendovým blafákem. Brankář mladších reprezentantů o chvíli později už zasahovat musel, betonem likvidoval pokus Švihálka z vrcholu kruhu. Do podobné situace, jako předtím Jaškin, se dostal i hokejista U18 Hudeček, když se chopil puku, obehrál protihráče a rychlou střelou z prostoru mezi kruhy zaměstnal Horáka, kterého zasáhl do hrudi. S přibývajícím časem se začaly objevovat i nepřesnosti, gólových šancí proto ubylo. Větší vzrušení opět přinesla až závěrečná pětiminutovka.
Radost z vítězné branky
Ve skvělé palebné pozici se za rozhozenou obranou soupeře ocitl volný Králík, ale trefil svým projektilem jen povyjetého gólmana Polívku. Naprostou tutovku pak v samotném závěru normální hrací doby neproměnil ani jeho spoluhráč Erik Němec. Dostal se do samostatného úprku, sólo provedl skvěle, přesto se z gólu nakonec neradoval. Zakončení do horního rohu vystihl Polívka famózním zákrokem lapačkou.

Následovalo prodloužení, do kterého šli hokejisté U19 v oslabení, což se ukázalo jako rozhodující faktor. Po 33 vteřinách totiž reprezentanti do 18-ti let vstřelili kýženou branku. Klasickou přesilovkou souhru zakončoval nechytatelnou střelou Petr Šidlík. Bezmocný Horák se po puku natahoval marně, zapadl přesně k tyči.

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

Ohlasy k utkání

repre. kolo, sobota 7.4.2012 od 15:00
ZS Kotlina
1:0p
(0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Česko U18 - Česko U19

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 61. Šidlík (Hudeček, Chlapík). Rozhodčí: Jan Hribik, Martin Fraňo - Stanislav Barvíř, Milan Kis. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 234. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 1:0.

Sestavy

Česko U18

Langhamer (od 31. Polívka) - Běhal, Šidlík (C), Buchta, Houfek, Knot, Hawlík, Kokeš, Šulák - Sedláček, Vrána, Matějček, Slováček, Chlapík, Psota, Zadražil, Soumelidis, Procházka, Simon, Tomeček, Hudeček, Zbořil.

Česko U19

Honzík (od 31. Horák) - Chalupa, Bittner, Starý, Jeník, Růžička, Pavelka, Kvapil - Beránek, Beran, J. Novák, Rousek, Koblasa, Švihálek, Králík, Doležal, Jaškin, Šrámek, Wasserbauer, L. Novák, E. Němec.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu