20. 6. 2012 | Ladislav Vácha

Rebelům se v derby Vysočiny dařilo. Potvrdí to i v příští sezoně?

Zaplněné tribuny, bouřlivá atmosféra, velká pozornost médií a hodně motivovaní hokejisté, kteří nechají na ledě opravdu vše. Tak by se dala ve zkratce charakterizovat derby Vysočiny, prestižní souboje mezi krajskými rivaly. Pro oba soupeře se vždy jedná o hokejový svátek, který dává prvoligové soutěži ještě větší náboj. Havlíčkobrodští Rebelové mohou po minulé sezoně právě na tyto zápasy vzpomínat v dobrém, protože se jim proti regionálním sokům dařilo velmi dobře. A jejich příznivci se určitě nebudou ani v nejmenším zlobit, pokud si podobným způsobem povedou i v nadcházejícím soutěžním ročníku. Pojďme si společně tyto atraktivní duely za soutěžní období 2011/12 zrekapitulovat.

Výsledky derby Vysočiny z pohledu Rebelů:

8. kolo: HC Rebel - HC Dukla Jihlava 4:2
11. kolo: SK Horácká Slavia Třebíč - HC Rebel 6:4
21. kolo: HC Dukla Jihlava - HC Rebel 2:3sn
24. kolo: HC Rebel - SK Horácká Slavia Třebíč 3:4sn
34. kolo: HC Rebel - HC Dukla Jihlava 8:0
37. kolo: SK Horácká Slavia Třebíč - HC Rebel 3:5
47. kolo: HC Dukla Jihlava - HC Rebel 3:2
50. kolo: HC Rebel - SK Horácká Slavia Třebíč 6:1

Poznámka:
Kliknutím na zápas se dozvíte podrobnosti.
Tučně označené zápasy byly odehrány v Kotlině.

Co přinesla derby Vysočiny pro brodské barvy v minulé sezoně?

1. Více zápasů:

Minulý soutěžní ročník 2011/12 se uskutečnil podle nového herního systému, který přešel na extraligový model. Zatímco sezonu předtím každý prvoligový tým odehrál v základní fázi 44 zápasů, tentokrát si fanoušci užili hned o osm zápasů více. Soupeři se utkali čtyřkolově každý s každým, čímž odpadla nadstavbová část i předkolo play-off. Častěji tak na sebe narazily i oddíly z Vysočiny, když poměřily své síly s krajskými konkurenty hned v osmi případech.

2. Přísun bodů:

Jak již bylo výše zmíněno, Rebelové odjížděli po většině regionálních bitev z ledu s úsměvem na tváři. Se svými krajskými konkurenty se utkali během dlouhodobé části v osmi střetnutích, přičemž vyšli pouze ve dvou případech bodově naprázdno. Připsali si hned čtyři výhry za plný bodový zisk, proti každému ze soupeřů dvě. Dále jedno vítězství za dva body a při jedné z porážek od Třebíče brali cenu útěchy v podobě jednoho bodu do prvoligové tabulky.

3. Gólové hody:

Havlíčkobrodští fanoušci si přišli při derby Vysočiny na své, protože k vidění byla spousta gólů. A ještě spokojenější mohli být kvůli tomu, že o většinu z nich se postarali právě Rebelové. V každém zápasu proti soupeřům z Vysočiny sledovali z ochozů dohromady pět a více vstřelených branek, při soubojích s Horáckou Slavií Třebíč tento součet dokonce neklesl pod číslo 7. Osm a více přesných zásahů se urodilo hned třikrát.

4. Penaltové loterie:

Regionální souboje se většinou nesou ve velmi vyrovnaném duchu, přesvědčivější triumfy se tak často nerodí. Stejně jako v utkáních proti jiným soupeřům se proto někdy stává, že základní hrací doba s sebou jméno vítěze nepřinese a v hokejovém zápolení se musí pokračovat i po odehraných šedesáti minutách. K této situaci došlo v minulé sezoně dvakrát, přičemž ani pětiminutové prodloužení radost té či oné straně nenabídlo. Na řadu tak přišly samostatné nájezdy, v nichž měl Havlíčkův Brod vyrovnanou bilanci jednoho vítězství a jedné porážky.

5. Přesvědčivé triumfy:

O derby Vysočiny sice platí, že většinou přináší fanouškům obou táborů nervy drásající podívanou s poměrně vyrovnaným výsledkem, ale někdy dojde i na vítězství výraznějším brankovým rozdílem. Na to došlo právě v uplynulé sezoně 2011/12, která nabídla hned dvě taková střetnutí. A v každém z nich si mohli užívat vítěznou euforii bojovníci z Kotliny. Nejdříve doslova smetli ze svého ledu jihlavskou Duklu překvapivým poměrem 8:0, což znamenalo v novodobých dějinách klubu rekordní počin, na který potom navázali i v 50. kole proti Třebíči, jíž zdolali hladce 6:1.

Soupeři pohledem vzájemných bitev v minulé sezoně:

2-1-0-1celková bilance1-0-1-2
17:7skóre7:17
7.postavení v tabulce4.
8počet bodů 4
1čistá konta0
8:0 (34. kolo, doma)nejvyšší výhra 3:2 (47. kolo, doma)
2:3 (47. kolo, venku) nejvyšší prohra 0:8 (34. kolo, venku)
19,05%využité přesilovky 13,33%
116střely na branku144
1vstřel. góly v oslabení 0
2830 divákůnejvyšší návštěva 4317 diváků
2654 divákůprůměrná návštěvnost 3703 diváků

Soupeři pohledem vzájemných bitev v minulé sezoně:

2-0-1-1celková bilance1-1-0-2
18:14skóre14:18
7.postavení v tabulce8.
7počet bodů 5
0čistá konta0
6:1 (50. kolo, doma)nejvyšší výhra 6:4 (11. kolo, doma)
4:6 (11. kolo, venku) nejvyšší prohra 1:6 (50. kolo, venku)
11,11%využité přesilovky 13,64%
173střely na branku146
1vstřel. góly v oslabení 0
1465 divákůnejvyšší návštěva 2140 diváků
1459 divákůprůměrná návštěvnost 1705 diváků

Poznámka:
"Postavení v tabulce" - po základní části.
"Průměrná návštěvnost" - na jeden domácí zápas.

Komu z Rebelů se dařilo v derby nejvíce?

1. Jan Semorád – 10 kanadských bodů (6 branek + 4 asistence)
2. Petr Polodna – 10 (4 + 6)
3. Milan Kostourek – 9 (5 + 4)
4. Vojtěch Němec – 9 (2 + 7)
5. Václav Meidl – 6 (2 + 4)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu