12. 7. 2012 | Ladislav Vácha

Posily havlíčkobrodských Rebelů pod drobnohledem

Jak už to tak v hokeji bývá, se začátkem nové sezony dochází prakticky v každém klubu k rotaci v hráčském kádru. A oddíl z Kotliny rozhodně nebyl výjimkou, když po skončení soutěžního ročníku 2010/11, který byl pro havlíčkobrodské barvy v novodobé historii vůbec nejúspěšnější, došlo v jeho řadách ke změnám. V týmu se objevilo hned několik nových tváří, které zde strávily více či méně času. Pojďme se tak na počínání všech posil Rebelů v uplynulé sezoně podívat.

Gólmani:

Ve 12. kole potkala Rebely nepříjemnost na citlivém postu mezi tyčemi, když se v domácím utkání proti Písku zranil Stanislav Neruda. Vedení klubu však rychle zareagovalo a přivedlo do týmu novou akvizici, jíž se stal finský gólman Jarno Laitinen, který do Kotliny zamířil z klubu Pelicans Lahti. Tomu sice debut na kluzišti Chomutova příliš nevyšel, když obdržel 6 branek, ale poté se rozchytal do parádní formy. V Havlíčkově Brodě ale do konce sezony nevydržel a v rámci 1. ligy se přesunul právě k Pirátům. Ani na severu Čech se však dlouho neohřál a vrátil se zpět do země tisíce jezer, kde chytal za oddíl Sport Vaasa.

Druhým nováčkem v brankovišti bojovníků z Kotliny se stal teprve osmnáctiletý Daniel Dolejš, jehož výkony mohli fanoušci sledovat nejen při utkáních havlíčkobrodské mládeže či druholigového Pelhřimova, ale i v mládežnických kategoriích české reprezentace. Dlouhodobě skvělými výkony si řekl o místo v A-mužstvu a ve 29. kole si v něm odbyl svůj debut. Byl to pro něj velký křest ohněm, protože se v omlazené sestavě Rebelů představil na ledě Ústí nad Labem. Za svá záda sice pustil pět puků, ale zlikvidoval celou řadu soupeřových šancí a patřil mezi nejlepší hráče. Ještě více prostoru by měl dostat v další sezoně, kdy vytvoří tandem s Jaroslavem Suchanem.

Jarno Laitinen předváděl v brodském brankovišti spolehlivé výkony

Obránci:

V průběhu prvoligových bojů vyztužil zadní řady Havlíčkova Brodu Aleš Knesl, dvaadvacetiletý bek, který do města Karla Havlíčkova Borovského zamířil z druholigového Nymburka, kde si počínal výtečným způsobem nejen při plnění defenzivních úkolů, ale i podpoře útoku, když byl nejproduktivnějším obráncem týmu. Své kvality potvrdil i v dresu Rebelů, kde se prezentoval spolehlivou hrou. Další mladý hráč, který je do budoucna velkým příslibem.

Havlíčkův Brod získal do svých řad také mladého Lukáše Poskočila, jenž prošel mládežnickými kategoriemi Pardubic, kde si také poprvé vyzkoušel nejvyšší soutěž dospělých. Nastupoval také za druholigový Trutnov či v 1. lize, kde hájil barvy Chrudimi či Vrchlabí. V Kotlině toho ale odehrál málo, když ve třinácti duelech zaznamenal jednu gólovou asistenci a z výkonnostních důvodů tým opustil.

Druhým nejstarším obráncem týmu se stal po svém příchodu Jaroslav Koma, zadák slovenské národnosti, který byl velmi platnou posilou nejen díky svým zkušenostem s českou extraligou, kde působil v barvách Pardubic, Litvínova či Komety Brno, ale také vydatnou podporou ofenzivy. Blýskl se dobrou produktivitou a fanoušky byl zvolen nejlepším hráčem za měsíc září. Do další sezony však s Rebely nevyjede, působit by měl totiž v extraligových Vítkovicích.

Příjemným překvapením se stal v obraně Havlíčkova Brodu mladý Aleš Knesl

V Havlíčkově Brodě vypomáhal také Radim Ostrčil, mladý bek, jenž má ale četné zkušenosti s extraligovým hokejem a českými mládežnickými reprezentacemi. Podobně jako jeho kolega Koma přidal k poctivému bránění i slušnou porci kanadských bodů, na což navázal i v prestižním play-off proti Chomutovu. Rebelové ho z Brna získali natrvalo do svých služeb a hodně by se na něj mělo spoléhat i v nadcházejícím soutěžním ročníku.

Díky spolupráci s Kometou Brno zamířil do kádru Rebelů i Tomáš Protivný, šestadvacetiletý rodák z Nymburku, který spojil největší část své dosavadní kariéry se Spartou Praha a právě celkem z moravské metropole. V uplynulém ročníku odehrál téměř všechny zápasy, když s ním trenéři nemohli počítat jen ve dvou případech. Jeho velké zkušenosti s nejvyšší soutěží a bodový příspěvek přišly týmu vhod. I nyní by měl být jedním ze stěžejních pilířů obrany.

Útočníci:

Spolupráce s extraligovou Kometou se nevztahovala jen na zkušenější hráče, ale i na hokejisty z mládežnických soutěží. Rebelům tak vypomohla dvojice talentovaných juniorů ve složení Jan Křivohlávek - Branislav Jankovič. Prvně jmenovaný se narodil v Havířově, kde prošel mládežnickými kategoriemi a dočkal se zde i prvoligového debutu. Poté zamířil do Komety, kde nastupoval v extralize dospělých. U Rebelů odehrál 12 zápasů a zaznamenal 4 kanadské body. Druhý hokejově vyrůstal v Trnavě a zářil v zámořské juniorské soutěži. V Havlíčkově Brodě odehrál 5 duelů a stihl 3 body. Oba s brněnskou juniorkou skončili v nejvyšší soutěži druzí a v našem týmu teď působit nebudou.

V pozici jedné z největších posil přicházel do Kotliny Milan Kostourek, zkušený forvard, který na sebe pravidelně strhává pozornost fantastickou produktivitou. Svou kariéru nastartoval v Českých Budějovicích, po čemž strávil hodně času v prvoligovém Chomutově, kde zářil i v soubojích proti Havlíčkovu Brodu. Zahrál si i za Tábor či ve 2. italské lize za Milán. Dařilo se mu i v našem týmu, když se stal se sedmatřiceti kanadskými body v základní části nejproduktivnější posilou i díky tomu, že se mu zranění vyhýbala velkým obloukem. Odehrál všechny zápasy a spoléhat se na něj bude i nyní.

V pozici jednoho z nejmladších hokejistů týmu se ocitl Pavel Musil, teprve devatenáctiletý útočník, kterého si Rebelové vyhlídli díky výtečným výkonům v dresu druholigového Kolína. A sluší se podotknout, že to byl skvělý tah. Talentovaný mladík se uvedl ve velmi dobrém světle, když vynechal v minulé sezoně za Havlíčkův Brod jen jeden zápas a v baráži o extraligu vypomáhal také brodské juniorce. V našem týmu zůstává a řadí se do budoucna k velkým nadějím.

Ve skvělém světle se předvedl mladý a talentovaný útočník Pavel Musil

Mladý vítr do útočných řad měl vnést i Lukáš Nahodil, šikovný forvard, který toho nejvíce odehrál za prvoligovou Třebíč a okusil i nejvyšší soutěž v barvách Pardubic. V Kotlině však dlouho nevydržel, když nastoupil jen do pěti střetnutí, v nichž se zaskvěl čtyřmi kanadskými body. Následně zakotvil v Ústí nad Labem a znovu se prezentoval také v dresu Pardubic, s nimiž získal extraligový titul. Od začátku dalšího ročníku se v dresu Rebelů neobjeví.

Jako ostřílený mazák zavítal do Havlíčkova Brodu třicetiletý Petr Polodna, odchovanec nedaleké Jihlavy, který do seniorského hokeje nakoukl v druholigovém Milevsku. I on potom dlouho bojoval za Chomutov, kde vytvořil se svým současným spoluhráčem Kostourkem úderný a obávaný tandem. V předešlých sezonách se mu sice nedařilo, ale v Kotlině se rychle zabydlel a stal se důležitým článkem útoku, když posbíral v základní části 34 kanadských bodů. V play-off o sobě dal důrazně vědět sedmi asistencemi. Vypomáhal také Brnu, s nímž si zahrál extraligové finále. Na své výkony se pokusí v Havlíčkově Brodě navázat i v nadcházejícím soutěžním období.

Vedení klubu se podařilo „ulovit“ i Jana Semoráda, čtyřiadvacetiletého forvarda, který hokejově vyrůstal na východě Čech. Nejčastěji se objevoval v Pardubicích, kde posbíral i své první zkušenosti s extraligou dospělých. Z řad perníkářů vypomáhal také prvoligové Chrudimi, kde na sebe upozorňoval ohromující produktivitou. Na tu navázal i v městě Karla Havlíčka Borovského, kde zaznamenal v dlouhodobé části 34 kanadských bodů za 17 branek a stejný počet asistencí. Sezonu si prodloužil v Pardubicích, s nimiž slavil na konci play-off mistrovský titul. Havlíčkovu Brodu v dalším ročníku zatím nepomůže, počítají s ním právě Východočeši.

Ondřej Stehlík se zařadil mezi další talentované mladíky z řad brněnské Komety, kteří se přesunuli do Havlíčkova Brodu. Jeden z největších „zelenáčů“ týmu dosud bojoval především v nejvyšší soutěži juniorů, mezi dospělými se před angažmá v Kotlině představil jen ve druhé lize. I přesto, že byl v 1. lize nováčkem, posbíral 5 kanadských bodů. U Rebelů zůstává i pro nadcházející sezonu.

Náš početní seznam uzavírá Jan Wasserbauer, který však prostředí Kotliny už velmi dobře znal ze sezony 2010/2011, kdy nastupoval v havlíčkobrodské mládeži za starší dorost, kde dělal dokonce kapitána, a extraligovou juniorku. Od začátku období 2011/12 hrál za juniory Komety, s nimiž nakonec získal extraligové stříbro. U Rebelů tento hráč ročníku 1993 absolvoval celkem 15 střetnutí a naznačil, že v něm třímá do budoucna velký potenciál. Celkem si připsal 4 kanadské body, přičemž premiérové trefy se dočkal v play-off proti Chomutovu. Také s ním se počítá do dalšího ročníku.

Jako skvělá posila se předvedl i zkušený a produktivní Petr Polodna

Poznámka:

Do hodnocení nebyl zahrnut mladý útočník Lukáš Kapec, který neodehrál ani jedno soutěžní utkání, protože si přivodil nepříjemné zranění během přípravy ve fotbalovém utkání proti Dlouhé Vsi.

Statistiky:

Brankáři:

Hráč:               Soutěž          OM    Z    SO   Pr.    Úsp.  
Jarno Laitinen      1. liga        730  394    0   2,79   92,06
Daniel Dolejš       1. liga         60   36    0   5,00   87,80

Hráči v poli:

Hráč:               Soutěž:          Z   G   A   B  TM  +/-  
Aleš Knesl          1. liga (p-o)    5   0   1   1   2   -2
                    1. liga          9   0   1   1  14   +2
Lukáš Poskočil      1. liga         13   0   1   1   8   +2
Jaroslav Koma       1. liga (p-o)    5   0   0   0   6   -5
                    1. liga         28   7   3  10  18   +2
Radim Ostrčil       1. liga (p-o)    5   1   2   3   8   -3
                    1. liga         32   2   9  11  32   -3
Tomáš Protivný      1. liga (p-o)    5   1   0   1   4   -6
                    1. liga         50   5   6  11  52  -14 
Branislav Jankovič  1. liga          5   1   2   3   4   -1
Jan Křivohlávek     1. liga         12   2   2   4   6   -4 
Milan Kostourek     1. liga (p-o)    5   1   2   3   6    0
                    1. liga         52  15  22  37  60  -13
Pavel Musil         1. liga (p-o)    5   0   0   0   4   -3
                    1. liga         51   5   3   8  22   -6
Lukáš Nahodil       1. liga          5   1   3   4   8   +3
Petr Polodna        1. liga (p-o)    5   0   7   7   0   -1
                    1. liga         50  13  21  34  26   -3
Jan Semorád         1. liga (p-o)    5   1   2   3   8   -5
                    1. liga         51  17  17  34  40   +2
Ondřej Stehlík      1. liga (p-o)    5   0   0   0   2   -5
                    1. liga         39   2   3   5  38   +2
Jan Wasserbauer     1. liga (p-o)    4   1   1   2   4   +1
                    1. liga         11   0   2   2   2    0  

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu