13. 7. 2012 | Luboš Vácha

„Křížem krážem stadionem“, #1 Hradec Králové

Okurková sezóna je stále v plném proudu, a tak jsme se rozhodli vytvořit nový seriál článků. Cílem tohoto seriálu bude představení všech prvoligových kluzišť ať už pohledem jejich parametrů stavby nebo historie. Pro úvodní díl jsme se vydali do východních Čech. Už to čtenářům napoví, že se jedná o Zimní stadion v Hradci Králové.

Historie stadionu

Interiér haly

Nedaleko krásného parku ležícího
na soutoku řek Labe a Orlice vznikl v roce 1957 první, avšak nekrytý hokejový stadion.
O zhruba deset let později přestalo
na ledovou plochu sněžit, dočkala se zastřešení. Roku 1980 se v Hradci Králové mělo uskutečnit ME hráčů do 18 let, a tak
za nějaký čas vyrostla již druhá hrací plocha. Ta se dočkala zastřešení až v roce 2002.

Během poloviny osmdesátých let bylo
na mantinely prvně zmíněného stadionu namontováno plexisklo. Další úpravy probíhaly v roce 1997, kdy se stadion dočkal nových kabin jak pro hráče, tak i rozhodčí.

Skybox

Tato původní hala zažila rekordní návštěvnost při bojích o postup do extraligy, kdy se návštěva údajně vyšplhala na 9 000 fanoušků. Stadion tak musel doslova praskat ve švech, protože se v maximální kapacitě uvádí číslo 7 700. Svoji specifičnost má hradecký zimní stadion v řešení odchodu všech hráčů z ledu, ten je totiž umístěn přímo za jednou z branek.

Roku 2007 odstartovala další velmi rozsáhlá rekonstrukce celého objektu. Stadion dostal skleněný plášť, novou chladící techniku, nové pohodlnější sedačky, sociální zařízení a občerstvení. Rekonstrukcí prošlo i hráčské zázemí. Zkrátka nepřišly ani Sky boxy pro sponzory a VIP hosty.

Stadion v současnosti

Ochoz pod trubunou

Moderní design exteriéru stavby vypadá opravdu lákavě. Přístup do vnitřních prostor stadionu je řešen širokým schodištěm
a několika prostornými vchody opatřenými turnikety.

Při vstupu do haly se otevírá pohled na ledovou plochu, kterou po celém jejím obvodu kopíruje strmé hlediště. Zhruba dvě třetiny hlediště jsou vybaveny pohodlnými
a pestrobarevně laděnými sedačkami. Těch je celkem 3 500. Zbylou třetinou je schodiště se zábradlím, které je určeno pro stojící fanoušky. Maximální počet stojících osob se dostává k číslu 4 200.

Celou halou je možno projít širokým ochozem vedeným pod konstrukcí tribuny, odkud se do hlediště dostaneme díky několika průchodům. Využit lze i druhý ochoz nad hledištěm.

Zimní stadion v Hradci Králové patří v současné době k nejmodernějším hokejovým halám u nás, proto se do ní sjíždějí téměř všichni fandové prvoligových bojů, včetně těch havlíčkobrodských.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu