17. 7. 2012 | Richard Wagner

Za časů BK Německý Brod

Uběhl týden a do oken vašich webových prohlížečů se opět dere seriál mapující historii nejoblíbenějšího zimního sportu v našem městě. V dnešním díle se ponoříme do doby, kdy začal klub fungovat v nových kolejích. Přesněji po sloučení týmu studentů s AFK a vzniku bruslařského klubu (zkráceně BK). Dost však bylo úvodních řečí. Pojďme na věc!

Jak už bylo napsáno v minulém díle, byly sjednoceny celky AFK a studentů. To pomohlo lehce vylepšit finanční situaci a také byl stabilizován kádr. V roce 1932 hrálo naše BK Německý Brod přebor východočeské župy a zde se dostavily první výsledky:

LTC Pardubice – BK NB 0:1
BK NB – SK Jihlava 2:0
BK NB – TC Dvůr Králové 1:0

Tyto výsledky zaručily havlíčkobrodským hokejistům výhru v župním přeboru a možnost hrát „play-off“ o postup do finále mistrovství Čech. Na hráče z Německého Brodu čekal v Táboře zápas s místním DSK. Ten však skončil neúspěšně a brodští hráči, kteří nastoupili v neúplné sestavě, se vraceli s prohrou 0:5 a do finále mistrovství Čech postoupil jejich soupeř.

V roce 1933 informuje týdeník STAR, že obliba kanadského hokeje na Českomoravské vrchovině stoupá, a že zaznamenává velký rozmach i v dalších městech. Například v Hlinsku, Jihlavě, Humpolci, Ledči, Světlé n. S., Čáslavi, Pelhřimově a samozřejmě i ve městě Karla Havlíčka Borovského. Pro sezonu 1932-33 se v dresu BK představují noví hráči jako třeba Cibulka, Palán, Baloun, Krupička, Dušek, Zadina, Vávra a mnoho dalších. V následující sezoně německobrodským hokejistům narušilo jejich program počasí. Konkrétně náhlá obleva, která přerušila jejich program v okolí Vánoc. Dne 19.12.1933 se konala valná hromada, na níž zaznělo, že finanční situace se lepší, a že se dostavují i lepší a lepší výsledky. První mužstvo: 13 zápasů, 9 vítězství, 2 remízy a 2 prohry se skórem 36:10. Druhé mužstvo sehrálo pouze 6 zápasů, přičemž pětkrát odešlo jako vítěz a pouze jednou odešlo jako poražený.

V únoru roku 1934 měl pořádat bruslařský klub 1. ročník Poháru Českomoravské vysočiny. Tento pohár měl být zkušební, konaný ku příležitosti jubilea 25-ti let nepřetržité činnosti BK v Německém Brodě a jak se mohla veřejnost dočíst v týdeníku Naše hlasy, soutěžilo se o krásný křišťálový pohár darovaný pořádajícím klubem, který dodal známý závod bratří Císařů, sklárny Německý Brod – Květinov. Turnaje se zúčastnila mužstva SK Okříšky, HC Stadion Jihlava, TK Čáslav a pořádající BK Německý Brod. Začátek turnaje byl stanoven na 10:00, kdy měly začít „vylučovací“ zápasy. Následně se měli utkat ve 14:00 poražení a po nich zápas mezi vítězi o již zmíněný Pohár Českomoravské vysočiny. Před zahájením turnaje sehráli hráči BK přípravná utkání:
BK NB (kombinované družstvo) – Pelhřimov II. 8:0 (3:0, 1:0, 4:0)
Branky: Palán 4, Cikhart, Boček, Ficek, Stuna.
BK NB (kombinované družstvo) – Pelhřimov II. 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Branky: Cikhart 3, Stuna, Hlaváč – Dědič
BK NB – DSK Třebíč (kombinované mužstvo) 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)
Branky: Palán, Boček – Dvořák
BK NB – DSK Třebíč (kombinované mužstvo) 2:3 (2:0, 0:0, 0:3)
Branky: Boček, Cikhart – Dvořák, Nestrojil, Vaněk
BK Německý Brod II. – SK Hlinsko 5:3 (1:0, 2:0, 2:3)
BK Německý Brod II. – SK Hlinsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
HSK Humpolec – BK Německý Brod 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
LTC Pardubice – BK Německý Brod 7:2 (3:2, 2:0, 2:0)
SK Horácká Slavia Třebíč – BK Něm. Brod 9:2 (4:0, 2:1, 3:1)

Kromě mužů si zahráli přípravu též dorostenci, zde výsledky:
LTC Ledeč nad Sázavou – BK Něm. Brod 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)
Branka: Votava
LTC Ledeč nad Sázavou – BK Něm. Brod 4:1 (1:1, 1:0, 2:0)
Branka: Votava

A konečně začal turnaj, všichni v Německém Brodě věřili, ba co více, byli si jisti, že jejich hráči tento pohár získají – nestalo se tak, jelikož prohráli vyřazovací zápas: BK Něm. Brod - HC Stadion Jihlava 3:4 (0:1, 0:3, 3:0). O tom, že hokej byl ve městě velice oblíbený, svědčí to, že na zápas o 3. místo se přišla podívat početná návštěva, ale ta odcházela domů ještě více zklamaná, jelikož bruslařský klub prohrál i svůj druhý zápas. Tentokrát s SK Okříšky, které podlehly v úvodním zápasu týmu TK Čáslav 1:2 po prodloužení. A i tentokrát byl výsledek těsný a rozhodla jej jediná branka z poslední třetiny, kterou měli na svědomí hokejisté Okříšek. Ve finále turnaje byl i po prodloužení stav nerozhodnutý 0:0, a tak se pro vyčerpanost obou mužstev rozhodlo pokračovat jindy. Jenže příroda, jakýsi „hokejový ředitel“, nebyla v této sezoně moc vlídná, a tak se utkání nikdy nedohrálo.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu