24. 7. 2012 | Richard Wagner

Od roku 1935 až po BK Havlíčkův Brod

Sedmidenní perioda, která určuje dobu přesně jednoho týdne, je za námi. Zkrátka týden se s týdnem sešel, jeden navždy odešel a ten druhý pro nás připravil další várku zátěže a překvapení. A my dnes pokračujeme v rozběhlém seriálu, který má za úkol zmapovat pro Vás historii hokeje v našem městě. Dnes začneme v roce 1935 a postupně přejdeme k těžkým časům druhé světové války, kdy muselo vše, včetně sportu a kultury, ustoupit šílenému plánu jednoho šíleného německého vůdce...

První zpráva o německobrodském hokeji z roku 1935 je z 24. ledna, kdy deník Havlíčkův Kraj otiskl článek, který měl tento titulek: BK Německý Brod postupuje do finále!, jelikož rozhodující zápas, který měl určit finalistu, skončil 2:1 (1:1, 1:0, 0:0) a soupeřem havlíčkobrodského BK byla Jihlava. O toto těsné, ale zasloužené vítězství se postarala tato sestava: Blažek – Stuna, Čermák - Palán, Hlaváč, Votava, střídali: Dobřenský, Pecen, Šlemín. O obě branky Brodu se postaral Palán a za Jihlavu korigoval Krásenský. Rozhodčí Bouška byl podle deníku překvapen velmi čistou hrou obou mužstev, jelikož za celý zápas byl vyloučen pouze jeden jihlavský hráč, a to ještě ke všemu za běžný přestupek. Do finále Východočeské župy postoupily také Pardubice a Nový Hradec Králové.

V den finálových zápasů (31. 1. 1935) však nebyl led, a tak se finále hrálo až 10.2. v Pardubicích, kde brodští hokejisté podlehli domácímu LTC 4:0 (0:0, 1:0, 3:0). Náš BK nastoupil v sestavě: Blažek - Ficek, Petrů - Palán, Hlaváč, Votava - Dobřenský, Stuna, A. Ficek. Alespoň malou útěchou pro hráče Brodu bylo vyjádření předsedy LTC pana Dr. Kostínka, který prohlásil, že to byl jeden z nejlepších a nejslušnějších mačů v Pardubicích. Druhý finálový zápas byl sehrán opět ve městě perníku, jelikož v Hradci „uplaval“ led. Před četným publikem, které přálo více brodskému celku, vyhrál Petrof Hradec Králové 3:1 (1:1, 2:0, 0:0) a jedinou branku BK vstřelil Mirek Palán. Do zápasu nastoupila stejná sestava jako v zápase s LTC Pardubice.

Od sezony 1936-37 se hraje v Německém Brodě jiná soutěž. Hrálo se mistrovství Českomoravské vysočiny, a to dvoukolovým systémem, vítěz poté postoupil do kvalifikace o „hockeyovou divizi českého venkova“. Našimi soupeři ve skupině byly SK Chotěboř, SK Humpolec a HC Světlá nad Sázavou.

Sezona 1937-38 přináší opět nový styl soutěže. Vznikla totiž župa Českomoravské vysočiny kanadského hokeje. Toto samostatné mistrovství mělo být pro kluby levnější, než cestování po celých východních Čechách. Utvořeny byly dvě skupiny, které se hrály dvoukolovým systémem. Skupina Jih – SK Jihlava, SK Okříšky, SK Telč a HC Pelhřimov. Skupina Sever – AFK Světlá nad Sázavou, BK Německý Brod, SK Chotěboř, SK Humpolec. Sportu se kvůli napjaté a složité politické situaci vůbec nepřálo, a tak jsou informace o sportovních výsledcích velmi strohé. I přes toto jsou známy dva výsledky. BK Německý Brod – SK Chotěboř 2:2 a 3:6. Jde o výsledky župy Českomoravské vysočiny (zápasy byly hrané v Německém Brodě a v Chotěboři a překvapily velice slabou úrovní). Z Havlíčkova Kraje se dozvídáme, že 30.1.1938 se konala valná hromada, která byla také jubilejní, jelikož se zde slavilo 30 let BK v Německém Brodě. Na valné hromadě bylo konstatováno, že kromě hokeje se v Německém Brodě jeví zájem též o krasobruslení. Vedení BK již delší dobu plánuje zavěsit nad hokejový „pavilon“ elektrické osvětlení, které by umožnilo hrát zápasy i večer.

K tomu ovšem nedošlo, jelikož vypukla druhá světová válka, která zastavila většinu sportovního dění. K ochromení nejen sportu, ale veškerého života, přispělo i zničení Československé republiky, která si vydobila solidní postavení. A to nejen v Evropě. Národnostní složení Českomoravské vysočiny bylo velice specifické, jelikož tzv. Iglauer Sprachinsel (jihlavský jazykový ostrov) zasahoval až do nejbližšího okolí našeho města. To však na rozdíl od svého jména německé nebylo. O tom svědčí také fakt, že když při sčítání lidu na počátku 30. let bylo v Německém Brodě 10 760 obyvatel, z nichž bylo 10 506 Čechů, Němců však jen pouhých 142. Ovšem okolí Brodu bylo silně německé, což platilo především o Frýdnavě (Mírovce), Šlapanovu, Dlouhé Vsi, Frantále (Pohledu), Smilovu, Štokách, Hochperku (Vysočině), Šejdorfu (Okrouhlice), Bartoušovu, Hochtanovu a dalších okolních obcí. Souznění Čechů a Němců ve vesnicích v okolí Německého Brodu se však s příchodem Adolfa Hitlera k moci v zemích Německé orlice výrazně změnilo, jelikož Hitler využíval německou menšinu ke svým politickým cílům. Před zánikem ČSR uprchla spousta Čechů z pohraničí, což způsobilo ve sportu velký příliv nových tváří. Byly rozpuštěny spousty organizací, jako Orel, Sokol, Junák a další. Přestaly mezinárodní styky, a tak vyvrcholením sezony bylo klání Čechy vs. Morava.

Ligové soutěže se začaly pravidelně hrát až na sklonku války, jelikož před ním bylo velice omezené cestování vlakem, který byl hlavním dopravním prostředkem pro cestu za sportem. V průběhu bojů se hojně sportovalo na školách, tzv. Kuratorium pro výchovu mládeže sice lákalo chlapce a dívky na hřiště, avšak neuspělo. Na konec války se těšili, tak jako všichni, i sportovci, kteří prolévali krev a pokládali své životy v bojích proti okupantům od „sousedů“ z Německa. První sezona během okupace se hráčům BK vůbec nepovedla, protože sestoupili z Horácké 1. A třídy. V příští sezoně se do ní ovšem vrátili. Kromě starostí rostla i členská základna, jelikož během války se spousta lidí orientovala na sport, jelikož to byla jediná možnost, jak hovořit v kolektivu otevřeně, což dokazuje i situace z roku 1943, kdy má klub 80 registrovaných členů a 144 přispívajících členů. Ovšem vraťme se zpět do ligového ročníku 1941-42. Zde hráli naši borci společně s HC Pelhřimov, DSK Třebíč a SK Humpolec 1. A třídu HŽLH. V tomto ročníku se také připojuje talentovaný dorostenec Václav Chytráček, kterého si spolu s Choutkou, Petrem a Stojanem „vytáhlo“ vedení klubu do A-týmu.

Výsledky mužů v této sezoně:

BK NB – DSK Třebíč 3:2
BK NB – SK Humpolec 5:3
BK NB – HC Pelhřimov 0:1

Tabulka:

1. HC Pelhřimov 6 (26:2)
2. BK Něm. Brod 4 (8:6)
3. DSK Třebíč 2 (8:7)
4. SK Humpolec 0 (3:30)
* za názvem klubu následuje počet získaných bodů a v závorce je skóre. Za výhru se braly 2 body a všechny týmy měly odehrané tři zápasy.

Příští dvě sezony byly velmi neúspěšné. V sezoně 1943-44 obsadil náš BK poslední místo v soutěži po prohrách s Pelhřimovem (1:4), Třebíčí (1:3), Humpolcem (3:4), a s Telčí dokonce kontumačně 0:3. Pouze v zápase s Okříškami se hráči Německého Brodu radovali z výhry a sice 4:0. V příštím ročníku se dařilo podobně. Dokonce při utkání s celkem SK Humpolec jeden věrný divák opustil své místo a šel ručně domluvit panu rozhodčímu, poté utekl do kopce nad rybníkem a uprchl před policisty. Zápas nebyl dohrán a následovalo zastavení činnosti.

O tom, jak vypadala hra a kádr našeho již BK Havlíčkův Brod, se dozvíte v díle následujícím.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu