28. 7. 2012 | Richard Wagner

Bylo by hloupé nemít nejvyšší cíle, říká Petr Průcha

Na konci května slavil spolu se svými kolegy z reprezentace zisk bronzové medaile na světovém šampionátu ve Stockholmu a v Helsinkách. Nyní se však již hlásí trenérovi Říhovi a spolu se svým Petrohradem podstupuje tvrdou dřinu na ledě zimního stadionu v Kotlině. My jsme se na stadion vypravili a Petra drobně vyzpovídali.

Petr Průcha

Petr Průcha se narodil v Chrudimi, kde také začínal s hokejem, ale jeho kariéra je spjata především se sousedními Pardubicemi. Zde také poprvé okusil extraligu a ve městě perníku se brzy stal oporou. Není proto divu, že si jej všimli v zámoří a sezonu 2005-06 již začal v Americe. Konkrétně v týmu New York Rangers. V jejich dresu vydržel do sezony 2008-09, kdy se přesunul do Phoenixu. Mezi Kojoty hrál do sezony 2010-11, kdy byl zařazen do farmářského celku San Antonio Rampage. Český reprezentant se tak rozhodl přijmout nabídku ruského Petrohradu a odejít zpět do Evropy. To bylo vítaným počinem i pro šéfa reprezentační lavičky, který tak měl téměř stoprocentní jistotu toho, že Průcha mu bude k dispozici pro světový šampionát i pro tradiční Euro hockey tour.

Rozhovor

Jak se vám líbí prostředí v Havlíčkově Brodě?
V naprosté pohodě, nic nám tu nechybí, máme tu vše, co potřebujeme a pro soustředění je ten areál výborný.

V Petrohradě začínáte druhou sezonu a nějakou tu přípravu již máte natrénovanou. Naskýtá vám prostředí zde v Havlíčkově Brodě nějaké nové možnosti jak trénovat? Myslím třeba i okolí stadionu.
Ne, tak ta příprava je vždycky stejná, protože všechny "zimáky" mají podobné vybavení. Tady je ale navíc ta tělocvična, což je výborné na takovéto předsezonní soustředění, ale jinak nic nového.

S čím jdete do nové sezony a čeho byste chtěli dosáhnout?
Stejné cíle jako vždycky. Bylo by hloupé nemít ty cíle nejvyšší. S tím se prostě musí jít do té sezony, a tak se na to musíme pořádně připravit.

Pomáhá vám v Petrohradě také přítomnost Jakuba Štěpánka, vašeho reprezentačního kolegy?
Já už jsem několik let v zahraničí, takže jsem rád za každého Čecha v týmu. Je vždycky dobré mít někoho, s kým si můžu promluvit ve svém rodném jazyce, takže je to dobré, ale hokej je takový, že občas v týmu nikoho nemáte a nedá se nic dělat.

Nakousl jste zahraničí, vy jste nějakou dobu působil v NHL, chtěl byste se tam někdy vrátit, nebo dáváte přednost evropskému angažmá?
Ne, já už bych se do NHL nevracel. Nyní se soustředím na kariéru v KHL a na Petrohrad.

Máte to odsud blízko do "vašich" Pardubic a do rodné Chrudimi, byl jste se tam podívat?
Nebyl, jsme tady zavřeni od osmi do osmi na stadionu, kromě hodiny na oběd a hodiny na spánek, takže na to není čas.

Máte nějaké speciální cíle i co se týče reprezentace? Jako jestli byste se chtěl znovu podívat na Mistrovství světa?
Žádné speciální cíle neexistujou (úsměv), je jen jediný - Mistrovství světa a vyhrát jej.

Děkuji za rozhovor a ať se v nové sezoně daří!

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu