9. 8. 2012 | Pavel Buňat

Češi v Kotlině proti Rusku ztratili dvoubrankové vedení

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Havlíčkobrodská Kotlina viděla ve čtvrtek 9. srpna mezinárodní utkání. Česká reprezentace do dvaceti let zakončila přípravný kemp v Havlíčkově Brodě zápasem s Ruskem. Domácí výběr po dvou třetinách vedl o dvě branky, Rusové však ve třetí části především díky přesilovým hrám otočili skóre ve svůj prospěch. Na vítězství jim stačilo pouze 25 střeleckých pokusů. Zato Češi na branku vypálili 48krát. Utkání odehrál i hráč HC Rebel Jan Wasserbauer.

Česká republika "20" - Rusko "20" 3:4

Branky a nahrávky: 6. Březina (Starý), 10. Jaškin (Pavelka), 18. Beran - 16. Polorak (Postnikov), 44. Polorak (Postnikov, Bereglazov), 51. Michajlov (Polorak), 54. Michajlov (Polorak). Třetiny: 3:1, 0:0, 0:3.
Rozhodčí:Jeřábek, Minář - Bryška, Novák. Vyloučení: 10:12, navíc Timašov (RUS) 10 minut za úder do oblasti hlavy a krku. Využití: 0:3. V oslabení: 1:0 Diváci: . Střely na branku: 48:25. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. 3:4.

Česká republika "20": Pavelka J. (Bartošák) - Starý, Jeník, Chalupa, Pavelka T., Růžička, Hrbas "A", Šidlík - Králík, Beran, Matuš, Koblasa, Březina, Jaškin "A", Písařík, Wasserbauer, Machač, Tomeček, Němec, Sedlák "C"

Rusko "20": Ustinskij (Pavlov) - Postnikov "A", Mamajev, Stulov, Medvěděv, Zhloba, Bereglazov, Timašov, Chlystov - Šingarejev, Nečkin, Sčankin "C", Arsenjuk, Polorak "A", Bikbulatov, Charytinskij , Zacharov, Michajlov, Reunov, Dorofejev, Boldyrev, Volgin

Souboj mládežnických výběrů České republiky a Ruska začal mnohem lépe pro české reprezentanty. V šesté minutě v přesilové hře Rusů špatně rozehrával gólman Ustinskij, jehož pas ze vzduchu u mantinelu sklepl Ondřej Starý a následně namazal rozjetému Davidu Březinovi. Tomu před brankou stačilo už jenom přesně tečovat kotouč.
Česká aktivita po úvodním gólu ještě zesílila a brzy se Kotlina radovala podruhé. Přesně po deseti minutách hry rychlý křídelní útok přesně zakončoval Dmitrij Jaškin překvapivou bekhendovou střelou k bližší tyči. Rusové se dočkali kontaktní branky po přesilové hře v šestnácté minutě. Klasickou přesilovkovou souhru do úspěšného konce v chumlu hráčů dotáhl Jevgenij Polorak. Gólmana Pavelku překonal nadvakrát z bezprostřední blízkosti. Zpět do dvoubrankového trháku se domácí výběr dostal ještě před první sirénou. Nejprve u tyče neuspěl dorážející Jaškin, ale minutu nato po tlaku v útočném pásmu kolem branky zakroužil Matěj Beran a procedil Ustinskije skrze betony.

V úvodních minutách druhé části mohli i hosté zaznamenat gól ve vlastním oslabení. V posledních vteřinách početní převahy pláchnul domácí obraně Egor Dorofeev a nebýt jeho včasného zastavení, byť s faulem, měl by Pavelka mezi tyčemi plné ruce práce. Ve zkrácené početní převaze Ruska si do prostoru mezi kruhy rychle sjel Nikita Zhloba a zacílil na odkrytou polovinu branky, jenže těsně netrefil zařízení.
Přední čeští rozhodčí si v Havlíčkově Brodě na nedostatek práce nemohli stěžovat. Krátce po polovině normální hrací doby se v ruském obranném pásmu strhla pořádná pěstní potyčka, po níž na trestnou zamířili tři ruští hráči a dva čeští. Kromě všudypřítomného přitvrzení hry se ještě o rozruch postarali domácí. Nejprve šanci promarnili Tomeček s Němcem v přečíslení dva na jednoho. Druhý jmenovaný z bezprostřední blízkosti narazil na vracejícího se zadáka Ruska. V závěrečných minutách pak hráli Češi ještě dlouho přesilovku pět na tři, ale ani přes drtivý tlak nedokázali protlačit kotouč do branky.

Hokejové pořekadlo „Kdo nepromění přesilovku 5 na 3, nemůže vyhrát zápas“ se začalo výrazně projevovat ve třetí dvacetiminutovce. Houževnatí Rusové totiž svojí dvojnásobnou početní převahu proměnili zásluhou Jevgenije Poloraka, který číhal u pravé tyče a maximálně zužitkovat křížnou přihrávku od spoluhráče Postnikova. Hosté navíc brzy srovnali krok. Polorak rychle zavezl kotouč do pásma, přenesl kotouč bekhendovou přihrávkou do mezikruží, kde osamocený Dmitrij Michailov pohotovou střelou vymetl růžek Pavelkovy svatyně.
Aby toho nebylo málo, po nedisciplinovanosti českého mužstva si Rusové zahráli další přesilovku pěti hráčů proti třem, během níž dokonali svůj obrat. Jako přes kopírák se třetí gólovou akcí se znovu prosadil Dmitrij Michailov po nahrávce Poloraka. Z mezikruží střelou přes obránce přesně našel mezírku mezi betony domácího gólmana.
Česká reprezentace v posledních minutách hry pořádně tlačila na pilu a snažila se ze všech sil vyrovnat. K dispozici měla navíc početní převahu šesti proti třem hráčům, ale ani to nestačilo! Největší šanci vyrovnat měl Jaškin v posledních vteřinách. Z bezprostřední blízkosti jej vychytal betony Ustinskij.

Nejlepším hráčem na české straně byl vyhlášen Matěj Beran, na ruské Jevgenij Polorak. Česká reprezentace do dvaceti let tak celkově třetí utkání s Ruskem během tří dnů nezvládla. Předchozí dva zápasy skončily výhrou 5:2 a 5:1.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu