19. 9. 2012 | Ladislav Vácha

Václav Adam: Chtěli bychom se zase prezentovat útočným hokejem

Soutěže hokejové mládeže už jsou v plném proudu, ale havlíčkobrodskou juniorku vstup na prvoligové kolbiště teprve čeká. Do prvního ostrého zápasu vyjede až v pátek, kdy od 18:00 poměří své síly v derby Vysočiny s krajským rivalem ze Třebíče. S trenérem Václavem Adamem jsme si povídali nejen o úvodním duelu, ale řeč přišla také na letní přípravu, úzký a obměněný kádr, nového asistenta či cílech do nadcházejícího soutěžního ročníku.

Měl jste i jiné nabídky, nebo pro vás bylo setrvání v Havlíčkově Brodě jednoznačnou záležitostí?
Pro mě je to jednoznačné. Už kvůli rodině, navíc tady mám i zaměstnání.

Na co nejvíce jste se snažili zaměřit v „suché“ části letní přípravy a jak ji hodnotíte?
Dá se říct, že suchá příprava probíhá s drobnými obměnami pořád stejně. Zezačátku klademe důraz na rozvoj vytrvalostních schopností, pak přecházíme ve druhé části do rychlosti. Hlavně se ale zaměřujeme na sílu dolních končetin, které věnujeme asi 75 procent veškerého tréninku.

Kádr se vám oproti minulé sezoně hodně změnil, což pravděpodobně způsobilo hlavně to, že se nepovedlo postoupit do extraligy a hodně hráčů překročilo věkovou hranici pro juniorskou kategorii. Ptali se vás hráči při svém odchodu do nového působiště na váš názor a udílel jste jim i nějaké rady do budoucna?
Ne, na názor se mě nikdo neptal. Kluci, co odešli z juniorky, to znamená ročník 1991, dostali před suchou přípravou nabídku trénovat s juniorkou, protože jsme věděli, že nás bude málo. Někteří toho využili, jiní ne. Samozřejmě s tím, že se potom rozprchnou do jiných klubů. Dá se říct, že angažmá si hledali sami.

V přípravě se vám dařilo výsledkově skvěle, kromě tří porážek, z nichž jedna byla od extraligové Jihlavy, jste všechno vyhráli. Jak tyto prověrky hodnotíte?
Jsou to samozřejmě pořád přípravné zápasy, výsledky nejsou prioritou. Snažili jsme se mužstvu vtisknout nějaký systém, který bychom chtěli hrát v průběhu sezony, ale většina kluků to zná. To, co hraje juniorka, tak vím, že hrají i dorosty. Výsledky ale neodpovídají, protože jsme měli v kádru starší hráče, kteří v soutěži hrát nemůžou. Pro nás bylo důležité, že jsme ty zápasy sehráli a kluci si zkusili, co chceme hrát v sezoně.

Přípravu jste absolvovali s úzkým kádrem, přičemž vás potrápila i zranění. Myslíte si, že pro hráče může být do budoucna cennou zkušeností to, že si zkusili hraní v tak okleštěné sestavě?
Nevím. Má to svoje pro i svoje proti. Pochopitelně se dostanou víckrát na led, než kdybychom měli třeba čtyři lajny. V deseti lidech absolvovat tréninky, to je pro ně velké zatížení. V zápasech je to samozřejmě to samé. Doufám, že se to ještě v průběhu sezony zmírní. Vezměte si, že když jsou tolik zatížení, tak jsou pak náchylnější na nemoci a na zranění. Ta únava se potom těžko odstraňuje. Dříve se takhle hrálo, ale myslím si, že v dnešním hokeji, který se vyvíjí, to je hrozně málo.

Mužstvo posílili noví hráči, kteří naskočili už do přípravných duelů. Jak se vám zatím jeví a bylo těžké dohodnout jejich příchod?
V podstatě to vyplynulo ze situace. Co vím, tak Jihlava sem musela poslat nějaké hráče, protože jim Brod nějaké dal. Protivka (David Protivný – pozn. red.) se sem dostal nějakým způsobem přes bráchu a gólmana dohodl přes Žďár pan Benc. Doufám, že všechny tyhle příchody klapnou a v sezoně nám pomůžou.

Tým opustil i šikovný útočník Petr Kuchta, který zamířil do Jihlavy, což je asi velká ztráta. Máte už za něj připravenou nějakou alternativu a jednáte ještě o nějakých posilách?
Pan Žák (generální manažer klubu – pozn. red.) samozřejmě ví, v jaké jsme situaci. Všichni se snažíme někoho sem sehnat, ale je to těžké. Teď bychom potřebovali beky, ale je to asi celorepublikový problém, protože se shánějí těžko. Bylo by dobré, kdyby někdo dopadl. To, že Petr Kuchta odešel, bylo jeho rozhodnutí. Můj názor je, že tady mohl sezonu odehrát, protože tady za juniorku, mimo zápasů v baráži během minulé sezony a teď v přípravě, neodehrál nic. Nevím, bylo to jeho rozhodnutí a dál bych jeho odchod asi nekomentoval.

Místo pana Benáka vám nyní asistuje pan Benc. Jak se vám s ním zatím spolupracuje a jak máte rozdělené kompetence?
Spolupráce je perfektní, na nejvyšší úrovni (usmívá se). Tak jak to bylo s panem Benákem. Já o zápase budu střídat útočníky, pan Benc bude mít na starosti obránce.

Příprava slouží také k tomu, aby odhalila silné stránky i případné slabiny. V čem podle vás teď spočívá největší síla vašeho týmu a na čem ještě budete muset zapracovat, než začne sezona?
Myslím si, že stejně jako v jiných sezonách, budeme silní v útoku. Samozřejmě pokud budeme zdraví a mít dostatek útočníků, tak bychom se chtěli zase prezentovat útočným hokejem. Myslím si, že útoky budeme mít silné. Po minulé sezoně odešlo hrozně moc obránců. Odešli čtyři obránci ze základní sestavy, zůstali akorát Martin kříž a Víťa Křesťan, což se projevilo i v přípravných zápasech. Podle mého názoru hrozně moc inkasujeme. Jsme v situaci, kdy máme dva klasické beky, které jsme museli doplnit útočníky, což už je v juniorském věku znát, protože se už hráči těžko předělávají. To znamená, že náš úkol je pracovat na obraně, která není jenom o becích, ale i dobré práci útočníků směrem zpátky, která je samozřejmě podpořená dobrým gólmanem. To, na co se teď budeme hodně zaměřovat, je defenzivní činnost. Připomínám, že v deseti hráčích o tréninku to jde velmi špatně.

Jaké jsou vaše cíle do nové sezony?
Zase co nejvyšší. Jsme Brod a chtěli bychom hrát špičku ligy.

Na úvod vás čeká zápas proti Třebíči, kterou v pátek přivítáte na ledě Kotliny. Co by podle vás mohlo na soupeře platit?
To, co jsme s ní hráli v přípravě. Rychlý přechod do útoku, tlačit se do brány a hodně střílet. Mají tam také šikovné hokejisty. Musíme je prostě přebruslit a využít domácího prostředí. Máme šikovné útočníky, tak doufám, že budou podpoření dobrou prací beků a něco tam dají.

Díky.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu