1. 12. 2012 | Ladislav Vácha, Adam Karas

Starší dorost ztratil dobře rozehrané derby Vysočiny, Jihlavě tak podlehl i počtvrté

Mladí Rebelové po včerejším dobrém výkonu na ledě lídra z Liberce, kde prohráli těsně 2:3, přivítali v domácím prostředí Jihlavu, jež si počíná v probíhajícím soutěžním ročníku skvěle a v tabulce drží druhou příčku. Havlíčkův Brod měl krajskému rivalovi v dalším derby Vysočiny co oplácet, protože s Duklou ze tří duelů získal jediný bod a dvakrát prohrál vysoko 0:5. V první dvacetiminutovce se ujali vedení zásluhou Liridona Dupljaka, jenže v prostřední části hosté otočili nepříznivý výsledek a i když Rebelové vyrovnali, hokejisté z krajského města třemi dalšími brankami získali vedení 5:2. V závěrečném dějství si už cenný triumf a tři body pohlídali, přičemž výsledek ještě upravili na konečných 6:2.

1. třetina - Rebelové začali skvěle a ujali se vedení

Mladí bojovníci z Kotliny naskočili do zápasu s velkou chutí a hned se dostali do několika velmi slibných příležitostí. Největší nebezpečí představoval pro jihlavskou bránu především Liridon Dupljaku, který se už ve 2. minutě hnal do nadějného úniku, jenže kotouč mu na poslední chvíli vypíchl z hole Jan Brussmann. Postupem času se začínali zahřívat na provozní teplotu i hosté, ale v rozletu je zabrzdil faul Jiřího Severy. Oslabení však ustáli bez úhony, stejně jako o pár minut později i domácí, kteří přečkali dvouminutový trest Tomáše Ludvíka. Jednoznačně nejzajímavější pasáži úvodní dvacetiminutovky byla její poslední pětiminutovka, v níž se urodily tři obrovské šance a padla i jedna branka. Jako první musel čarovat reprezentant Vítek Vaněček, který zlikvidoval nebezpečnou střelu Daniela Dvořáka a poradil si i s dorážkou Jiřího Bambuly. Brodský soubor po prohřešku Tomáše Kochánka zahrozil při přesilové hře, ale z přetlačované před brankovištěm nepropasíroval kotouč do sítě. Za pár desítek sekund se však mohl radovat, když Liridon Dupljaku využil dostatek času a prostoru před brankou, odkud vyslal gólovou střelu. Bleskově odpovědět mohl Lukáš Jícha, jenž pálil úplně volný z mezikruží, ale stejně jako dorážející Jiří Bambula recept na brankáře Vaněčka nenašel.

2. třetina - Gólová smršť rozhodla o jihlavském triumfu

Do prostřední části vstoupila Dukla s odhodláním smazat nejtěsnější ztrátu a překlopit pomyslné misky vah na svou stranu. Už ve 22. minutě měl na holi vyrovnání David Hubert, ale zblízka tváří v tvář gólmanu Vaněčkovi neuspěl. Tentýž hráč se v podobné situaci objevil i o chvíli později, ale se stejným výsledkem. Mladíci z krajského města zlomili střelecké trápení až ve 29. minutě, kdy potrestaného Rostislava Klofáče předčasně vyhnal z trestné lavice Simon Beran, který dostal z rohu pásma perfektní nahrávku od Lukáše Jíchy a zblízka střelou bez přípravy vyrovnal. Přesně v půlce zápasu si sjel za jihlavskou obranu Matias Mäki a v samostatném úniku mířil pod horní tyčku, odkud však kotouč vyrazil skvělým zákrokem gólman Svoboda. Rebelům se potom naskytla další hra v početní převaze, jenže paradoxně to byli hosté, kdo zvedal radostně ruce nad hlavu. Ve vlastním oslabení se prosadil z úniku Jaroslav Hotař a poslal svůj tým do vedení. Jihlava potom doplatila na vlastní nedisciplinovanost, když při dvojnásobné přesilovce udeřil z dorážky do odkryté klece Štěpán Mozr. Vypadalo to, jako kdyby havlíčkobrodská družina píchla do vosího hnízda, protože hosté potom na ledě rozpoutali doslova peklo. Na konci 34. minuty stál na konci rychlého protiútoku se svižnou střelou z bezprostřední blízkosti Lukáš Anděl a znovu zajistil Dukle těsný náskok. Za necelou minutu, v signalizované výhodě Jihlavy, se zapsal do střelecké listiny i Jiří Severa a s Rebely to začínalo vypadat hodně špatně. Dílo zkázy potom ještě dokonal Jan Mandát, když zužitkoval práci svých spoluhráčů technickým projektilem mimo dosah Vaněčkovy lapačky. Do brodského brankoviště po páté jihlavské trefě přišel Čeněk Novák.

3. třetina - Derby Vysočiny se už jen dohrávalo

Závěrečné dějství bylo jednoznačně nejméně záživnou pasáží duelu. Fanouškům se nabízel stále stejný obrázek: Jihlava si s přehledem hlídala vysoké vedení, přičemž se Rebelové marně snažili přelstít její kompaktní obraný blok a zdramatizovat zápas. K vidění bylo více strkanic a pěstních soubojů, než kolik se urodilo pohledných akcí. Za zmínku tak stojí snad jen slibná šance Filipa Nováčka, který přesprintoval soupeřovu obranu a ve velké rychlosti už nestihl zakončit, a šestý gól hostů, jímž pečetil konečný stav derby Lukáš Anděl, když se z mezikruží trefil přesně k levé Novákově tyčce. Hosté tak slavili cenný triumf a plný bodový zisk, zatímco v řadách Havlíčkova Brodu znovu zavládl smutek.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Marek Bancíř 0 0 0 -2 2
Dominik Cívka 0 0 0 -1 0
Liridon Dupljaku 1 0 1 -2 2
Ondřej Hlídek 0 0 0 0 0
Rostislav Klofáč 0 0 0 0 2
Jan Krajcigr 0 0 0 -3 0
David Krajhanzl 0 0 0 -2 2
Tomáš Ludvík 0 0 0 -1 2
Matias Mäki 0 2 2 -3 2
Patrik Málek 0 0 0 0 0
Štěpán Mozr 1 1 2 0 0
Filip Nováček 0 0 0 -2 2
Martin Polák 0 0 0 -2 2
Michal Semrád 0 0 0 -2 2
David Vala 0 1 1 -4 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Čeněk Novák 23 11 1 10 90,91 0 0
Vítek Vaněček 37 28 5 23 82,14 0 0

Ohlasy k utkání

24. kolo, sobota 1.12.2012 od  
2:6
(1:0, 1:5, 0:1)
Havl. Brod - Jihlava
Extraliga staršího dorostu

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 19. Dupljaku (Mäki, Mozr), 33. Mozr (Mäki, D. Vala) - 29. Beran (Jícha, Severa), 32. Hotař (Severa), 34. Anděl (Jícha, J. Mandát), 35. Severa, 37. J. Mandát (Jícha, Anděl), 56. Anděl (J. Mandát, Čermák). Rozhodčí: Tomáš Veselý - Jiří Buček, Tomáš Kukeně. Vyloučení: 9:13, navíc Hubert (JIH) OT na 10 min. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: -. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:6.

Sestavy

Havl. Brod

Vaněček (od 37. Novák) - Cívka (A), Klofáč, Bancíř, Krajcigr, D. Vala (A) - Ludvík (C), Hlídek, Polák, Nováček, Semrád, Krajhanzl, Mozr, Málek, Dupljaku, Mäki.

Jihlava

Svoboda (Vacek) - Čermák, Brussmann, Košař, Žuček, Půža, M. Mandát, Kochánek, Port (A) - Hubert, Severa, J. Mandát (C), Balaštík, D. Dvořák, Mahút, Bambula, Hotař, Beran (A), Jícha, Vykouk, Anděl.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu