30. 12. 2012 | Richard Wagner, Ladislav Vácha

Náš cíl je skončit na bedně, shodují se trenéři juniorky Václav Adam a Jaroslav Benc

Série rozhovorů s trenéry našich tří nejvyšších mládežnických kategorií pokračuje! Po trenérovi mladšího dorostu zde máme interview s koučem juniorky Václavem Adamem, jehož doprovodil v některých otázkách jeho asistent Jaroslav Benc. Oba trenéři se rozpovídali o problémech týmu s marodkou a počtem hráčů. Jak říkají sami lodivodi, tak tyto problémy se projevily i na výsledcích týmu, ale na počet hráčů, kteří jsou koučům k dispozici, je prozatímní umístění dobré. Vůdci juniorské družiny Rebelů však čelili i palbě dalších otázek, a i když se zprvu trochu zdráhali, tak se nakonec celkem dlouze rozpovídali, tudíž je pro vás připravené zajímavé čtení.

Jak byste zhodnotil dosavadní výkony svého týmu?
Václav Adam: Na začátku sezony jsme měli trošku jiné představy. Myslel jsem, že se budeme pohybovat na vyšších příčkách. Bohužel, v sezoně jsme hráli na dvanáct, třináct lidí a tréninky absolvujeme v deseti nebo jedenácti hráčích, kdy nemáme moc možností něco nacvičit, ale myslím si, že na počet hráčů a jejich zatížení je ten pátý flek dobrý. Myslím si, že teď půjdeme nahoru, protože teď se to v posledních zápasech zvedá nahoru. Můj cíl tady s trenérem (Jaroslavem Bencem – pozn. red.), a určitě i hráčů, je skončit na bedně, ale musíme porážet týmy nad námi.

Před sezonou doplnila tým spousta nových hráčů, jak jste spokojeni s jejich výkony?
Václav Adam: My jsme museli přivést hráče, abychom nějakým způsobem doplnili kádr. Jak jsem říkal, i s těmi novými hráči je nás stále málo a musíme se s tím nějak poprat. Posily v podstatě doplnily soupisku. Já jsem u juniorky nějaký ten pátek, ale situaci, kdy bych měl k dispozici takhle málo hráčů, ještě nepamatuji. Samozřejmě, raději bych to odehrál na brodských hráčích. Díky za ty posily, které doplní mančaft do nějakého počtu, abychom byli schopní sezonu odehrát.

Jak aktuálně vypadá marodka týmu?
Václav Adam: (Koukne se na soupisku) Hráči se nám pomalu vrací, byli nemocní.
Jaroslav Benc: Vrátil se Martin Kříž.
Václav Adam: Zraněný je Jakub Doležal, který nemůže trénovat kvůli výronu v kotníku. Z útočníků je tam David Protivný, který má nějaké vážnější zranění a připojit by se měl až někdy po novém roce. V podstatě již laboruje třetí týden. Tady je v podstatě pořád něco – jeden hráč onemocní, druhý přijde. Abychom trénovali kompletní, to už se dlouho nestalo. Pořád to jsou buď nemoci, nebo zranění, takže se s tím pereme. Od začátku sezony.

Třikrát jste vyhráli a dali deset gólů, v Písku, Mělníku a Strakonicích. Museli jste po těchto zápasech nějak krotit sebevědomí v kabině, nebo jsou hráči již natolik vyspělí, že si to nepřipouští?
Václav Adam: V těchto zápasech nám to tam vyloženě napadalo. Dobře jsme stříleli a takových zápasů bylo více. My jsme mohli vyhrát téměř s kýmkoliv, ale jsou zápasy, kde máte stejnou střelbu jako v těchto zápasech a nepadá to tam. Můj názor je, že letos dojíždíme na neproměňování šancí. Bohužel, je to každý zápas, co se mě tady ptáte, tak to opakuji. Prostě hoříme v proměňování velkých šancí. To nejsou stoprocentní šance, ale tisíciprocentní loženky, které tam nepadnou. V těchto zápasech, co vzpomínám, tak Strakonice, tam na to první třetina tak nevypadala, ale ve druhé a třetí tam prostě padlo všechno. To samé v Písku. Tam si myslím, že v tom prvním zápase, co jsme tam odehráli, byli hodně špatní gólmani. To bylo snad co střela, to gól. V těch dalších zápasech, kdy bychom na to měli navázat, tak střelecká potence jde paradoxně dolů.
Jaroslav Benc: Pak jsou zápasy jako Hradec, kde hrajeme výborný hokej, ale góly tam nespadnou. A přitom máme i převahu. Nelepí to.

Jen v jednom případě jste prohráli o více než tři branky (doma Velké Popovice 2:9). Byla kvalita soupeře opravdu tak velká? Musel jste třeba na hráče zvýšit hlas?
Václav Adam: Za tohoto stavu jste jako trenér bezmocný. Co už trénuji několik let, tak vím, že nepomůže křičet, ale musíme to brát, že takové utkání přišlo a tam zase naopak. Na co Popovičky sáhly, to jim tam napadalo. Myslím si, že v první a druhé třetině tam byly šance, které kdyby tam napadaly, tak se ten zápas vyvinul úplně jinak. Tam bylo opravdu všechno špatně, jak obrana, tak gólmani. Takový zápas ale zkrátka přijde. Mužstvu to ale může pomoci, aby spadlo z nějaké euforie, že se hráči mají z čeho odrážet a pracují na sobě. Žádnou vědu z toho neděláme.

Na čem je během zimní přestávky potřeba nejvíce zapracovat?
Václav Adam: Určitě je to koncovka. Obranná hra, ale i hra obránců jako celek. To si myslím, že je naše slabina. My nemáme hráče do obrany. Tím nemyslím hráče počtově, ale postově. Máme tam přeučené útočníky v juniorském věku, což je pozdě. Kdybychom zde měli opravdové beky, co tak hrají od začátku kariéry, tak by hra byla trošinku jiná. Je potřeba, aby to klukům, co takhle hrají od začátku sezony, sedlo a hráli v obraně lépe než dosud. Co se týče obrany, tak je třeba zlepšit rozehrávku a situace jeden na jednoho. Bohužel, v tom oproti předchozím sezonám zaostáváme.

Máte vyhlídnutou nějakou posilu?
Jaroslav Benc: Nemáme, protože nejsou hráči. Hlavně pak nejsou obránci, což je problém celé republiky. Dobří obránci už vůbec nejsou.
Václav Adam: To samé problém s gólmany. Jak jste mohli vidět, tak s námi trénuje gólman z Chotěboře (Matěj Pešek – pozn. red.), jeden z kraje a jeden z odborářské ligy. Nám nepřijíždí jihlavský gólman Hlávka, který je již tři týdny nemocný, takže může jen na předzápasové tréninky. Takže my když si neseženeme brankáře, tak jej nemáme. A bez gólmana se těžko něco nacvičuje.
Jaroslav Benc: Takže jsme vděčni i odborářské lize, abychom vůbec mohli trénovat, protože bez brankáře to prakticky nemá smysl.

S jakými cíli půjdete do zbývající části soutěže?
Václav Adam: Jak již bylo zmíněno, tak se budeme snažit vyhrávat zápasy s těmi soupeři, kteří jsou před námi. Parádní by bylo, kdybychom se dostali na bednu, do třetího místa. S tímto počtem hráčů by to bylo parádní, ale naším hlavním cílem je vychovat co nejvíc hráčů pro A-mužstvo. To znamená, že kdyby byli po sezoně dva, tři hráči úspěšní v áčku, nebo se zapojili do přípravy áčka, tak bychom byli spokojení.

Kdo by se v dohledné době mohl objevit v dresu A-týmu?
Václav Adam: Já bych nerad hodnotil jednotlivé hráče, ale mohli by si je vyhlídnout trenéři A-mužstva, nebo generální manažer, mít o těch hráčích alespoň povědomí. Do přípravy s áčkem se již zapojili Pecen a Kozlík, kteří dostali šanci. V tomto mančaftu jsou minimálně dva, tři hráči, kteří by do A-mužstva zapadli.
Jaroslav Benc: Prostě si je musí vybrat v přípravě. Pak už je jen na nich, jestli na sobě budou pracovat, aby se v týmu udrželi.

A ještě poslední otázka. Jste nějak v kontaktu se svými bývalými hráči? Třeba když tady hrála přátelák Dukla Jihlava s Patriotem Budapešť, kdy zde byli Jirka Zvolánek, Filip Dundáček a Petr Kuchta?
Václav Adam: S Kuchťákem (Petrem Kuchtou – pozn. red.) a Dundáčkem jsme se pozdravili. Jinak někteří hráči chodí i sami. Třeba Zvolda (Jiří Zvolánek – pozn. red.) občas přijde, zatrénuje si s námi. Hlavně v předzávodním období nám pomáhal, chytal některé zápasy. Občas přijde na trénink Vojta Varga, Bláža (Pavel Blažek – pozn. red.), Milfi (Jan Milfait – pozn. red.), než začal trénovat s áčkem. Kluci chodí sami a my jsme rádi, že přijdou a zatrénují si s námi.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu