21. 2. 2013 | Ladislav Vácha

Na maskované muže se bude znovu hodně spoléhat, čeká nás pikantní souboj mladíků

Nervy drásající a bojovné bitvy, jež provází skvělá divácká kulisa. Tak by se dalo ve zkratce charakterizovat prestižní play-off, jež už hlasitě buší na dveře. Vyřazovací boje jsou nepochybně vrcholem každé hokejové sezony, a proto se jim přikládá velká důležitost. Tlak je vyvíjen zejména na gólmany, jejichž výkony často rozhodují o úspěchu či neúspěchu. Právě souboj mezi tyčemi bude ve čtvrtfinálové sérii mezi Havlíčkovým Brodem a Mladou Boleslaví hodně zajímavý, osudy obou „jedniček“ totiž připomínají pohádkový příběh. Na straně Rebelů patří mezi velké opory osmnáctiletý Daniel Dolejš, u hokejistů z města automobilů zase hraje v brankovišti prim o dva roky starší Roman Will. Oba kamarádi proti sobě pravidelně nastupovali jako dorostenci a dvakrát se potkali i v základní části probíhajícího soutěžního ročníku 1. ligy dospělých, nyní poměří síly také v rámci play-off.

Překvapivý postup Rebelů by vedl přes skvělý Dolejšův výkon

Dlouho to vypadalo na to, že Rebelové se v play-off znovu potkají s Olomoucí, jíž v památeční sezoně 2010/2011 dokázali překvapivě vyřadit. Poslední kolo ale zamíchalo kartami, protože Havlíčkův Brod prohrál na ledě posledního Písku 1:3 a ve vyřazovacích bojích narazí na Mladou Boleslav. Čeká jej tak nejsilnější možný soupeř, protože Středočeši vyhráli základní část. Už mnohokrát se ale ukázalo, jak ošemetná je role papírového favorita. Pro příklad nemusíme chodit daleko, uvést můžeme právě již zmiňovaný postup přes Hanáky.

Základním předpokladem pro zrod velkého překvapení v podobě postupu přes Středočechy, kteří jsou největším kandidátem na vítězství v celé soutěži, by byl nepochybně výtečný výkon gólmana. Daniel Dolejš patří mezi nejmladší hráče bojovníků z Kotliny, ale za krátkou dobu se vypracoval v jednu z klíčových postav svého týmu. O jeho velké kvalitě i potenciálu svědčí pravidelné pozvánky do českých mládežnických reprezentací, kde na sebe skromný mladík také strhává pozornost. Je jisté, že tým se bude na mladého brankáře, kterého čeká premiéra v prvoligovém play-off, hodně spoléhat. V základní části Dolejš vychytal jedno čisté konto a podle úspěšnosti zákroků obsadil mezi gólmany 6. místo.

Včerejší rozhovor s Danielem Dolejšem si můžete přečíst ZDE.

Brankáře Daniela Dolejše dvakrát zvolili čtenáři našeho webu hráčem měsíce.

Roman Will má na Havlíčkův Brod skvělé vzpomínky

Na opačnou stranu brankoviště se postaví Roman Will, další mladý gólman, který si skvělými výkony řekl o pozici „jedničky“. Dvacetiletý talent působí v Mladé Boleslavi takřka nepřetržitě od sezony 2007/2008, kdy přišel z Plzně. Výjimkou je jen minulý soutěžní ročník 2011/12, který strávil na zkušené v zámořské soutěži QMJHL za tým Moncton Wildcats. Nyní už hájí brankoviště hokejistů z města automobilů Škoda, kde si připsal už 6 vychytaných nul a při úspěšnosti 93,52 % se v základní části umístil mezi brankáři na 3. příčce. O jeho schopnostech svědčí také to, že má vyřízené střídavé starty do extraligové Plzně.

Talentovanému muži s maskou se v jeho dosavadní kariéře povedl parádní a málo vídaný kousek. Nejenže v sezoně 2009/10 vychytal v dorostenecké extralize proti Havlíčkovu Brodu čisté konto, ale ještě vydatně podpořil své spoluhráče v ofenzivě, když se při vítězství 5:0 blýskl třemi (!) kanadskými body. Svým spoluhráčům adresoval dvě gólové asistence a při soupeřově hře bez brankáře, když jeho současný protějšek Daniel Dolejš již sledoval dění ze střídačky, dokonce skóroval, když chytil puk a pohotovou střelou jej poslal svou holí do opuštěné klece.

O Willově parádě se můžete dočíst ZDE a ZDE.

Roman Will v posledním vzájemném zápasu inkasuje z hole Ondřeje Starého.

Mladíkům kryjí záda zkušení gólmani

O tom, jak důležitý je pro úspěch v play-off spolehlivý výkon brankáře, by mohl vyprávět Jaroslav Suchan. Dvaatřicetiletý matador měl lví podíl na spanilé jízdě Rebelů v sezoně 2010/11, jež se stala nejúspěšnější v novodobých dějinách klubu. Parta z Kotliny si po úspěšném předkole proti Kadani vyšlápla i na Olomouc, jejíž střelci ztroskotali právě na jeho skvělých zákrocích. V probíhajícím soutěžním ročníku zastává úlohu „dvojky“, ale i vedle výkonů na ledě je pro svůj tým velmi důležitý. Mladšímu kolegovi Dolejšovi určitě s trenérem brankářů Stanislavem Nerudou udělí spoustu užitečných rad, jež se mu mohou hodit.

Druhým nejvytěžovanějším brankářem Mladé Boleslavi je Michal Valent, slovenský hokejista, který začátkem března oslaví své 27. narozeniny. V probíhající sezoně si vede velmi dobře, Romanu Willovi v základní části zdatně sekundoval. Dokonce se může pochlubit lepšími čísly než Daniel Dolejš, ale statistiky je samozřejmě nutné brát s určitým nadhledem. Odchytal totiž jen 10 zápasů, navíc Mladá Boleslav měla v základní části o něco lepší obranu než Rebelové (inkasované branky 104:164). I jeho zkušenosti mohou být přínosem pro mladšího parťáka Willa.

Srovnání nejvytíženějších gólmanů

Daniel Dolejš x Roman Will

znak týmu znak týmu
1849 odchytané minuty 2477
33 odehrané zápasy 44
77 obdržené góly 77
917 počet zásahů 1111
2 trestné minuty 0
2,50 pr. in. gólů/záp. 1,87
1 čistá konta 6
92,25 % úspěšnost zákroků 93,52 %

Jaroslav Suchan x Michal Valent

znak týmu znak týmu
1312 odchytané minuty 382
24 odehrané zápasy 10
81 obdržené góly 14
678 počet zásahů 180
0 trestné minuty 0
3,70 pr. in. gólů/záp. 2,20
0 čistá konta 0
89,33 % úspěšnost zákroků 92,78 %

Bilance všech gólmanů

Brankář:                    Tým    OM    Z   SO   Pr.   Úsp.  
Daniel Dolejš               HBR  1849  917   1   2,50  92,25
Jaroslav Suchan             HBR  1312  678   0   3,70  89,33
Stanislav Neruda            HBR     2    1   1   0,00 100,00
------------------------------------------------------------ 
Roman Will                  MBL  2477 1111   6   1,87  93,52
Michal Valent               MBL   382  180   0   2,20  92,78
Vlastimil Lakosil           MBL   243   99   0   2,72  90,00

Vysvětlivky k tabulce:
OM - odchytané minuty
Z - počet zásahů
SO - čistá konta
Pr. - průměr obdržených branek na zápas
Úsp. - úspěšnost zákroků (v %)

Foto: bkboleslav.cz
Odkazy: bkboleslav.cz, tn.nova.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu