19. 12. 2010 | Ladislav Vácha

Rebelové jsou v play-off, se Znojmem sehráli bitvu dvou tváří

Havlíčkobrodská družina si mohla po sobotním souboji se znojemskými Orly, který byl z hlediska postupu do play-off hodně důležitý, naplno oddechnout. Získala totiž vytoužený bod, jenž jí s předstihem zajistil účast v elitní osmičce prvoligové tabulky a místo ve vyřazovacích bojích. Rebelové předvedli dobrý výkon, když třikrát vedli, jenže hokejisté z města okurek minimální ztrátu vždy dokázali smazat. Rozporuplné pocity vyvolal v řadách fanoušků zejména závěr jinak zajímavého střetnutí, kdy na obou stranách barikády panovala s nerozhodným stavem spokojenost. Hra podle toho bohužel také vypadala, když oba soupeři vyloženě čekali na závěrečnou sirénu, jež nakonec za stavu 3:3 ukončila základní hrací dobu. Prodloužení se odehrávalo jednoznačně ve znojemské režii, když letka Orlů ustavičně bušila do brodské defenzívy a posléze se radovala ze zisku druhého, velice důležitého bodu. Pro diváky katastrofální závěr a ze strany Rebelů hodně nepovedené prodloužení navíc odvedly negativní službu, když vyvolaly v řadách příznivců obrovskou vlnu nevole a spekulací.

Pojďme si postupně zrekapitulovat cestu Havlíčkova Brodu k jistému umístění mezi elitní prvoligovou osmičkou a následnému play-off. Od začátku se hrál hodně bojovný hokej a skoro nic nenasvědčovalo větší přestřelce, na níž si již Kotlina díky ofenzivnímu hernímu projevu, jímž se Rebelové od začátku soutěže sympaticky prezentují, zvykla. Domácí soubor vedl nad Orly fotbalovým výsledkem 1:0, ale vše obrátila naruby 34. minuta střetnutí, v níž znojemské vyrovnání odstartovalo kanonádu jako u Verdunu. Na přesnou trefu Jana Trojana totiž vzápětí odpověděl Ondřej Švaňhal, jenže poslední slovo patřilo opět Moravanům, když kuriózně srovnal Karel Plášek. Zhruba za 3 minuty už zase situace vypadala úplně jinak, když potřetí zajistil havlíčkobrodským barvám vedení mladý obránce Michal Kempný. Závěrečné dějství se neslo ve vyrovnaném duchu, přičemž si domácí hráči hlídali těsný náskok, jenže nakonec darovali soupeři přesilovku a další vyrovnání brzy spatřilo světlo světa.

Do této chvíle se neodehrálo nic zvláštního, jenže závěrečná pětiminutovka fanoušky v prochladlých ochozech Kotliny pořádně namíchla. Proč? U obou táborů totiž panovala spokojenost. Havlíčkův Brod zisk bodu uvítal, protože mu zajistil pozici v lepší osmičce startovního pole 1. ligy, stejně jako Znojmo, které nechtělo na konci zbytečně inkasovat, čímž by si zkomplikovalo cestu do vyřazovacích bojů. A jak vypadal obrázek hry? Jako mávnutím kouzelného proutku se oproti předchozímu průběhu důležitého klání změnil. Bohužel, tím špatným směrem. Příznivci místo gradující hokejové bitvy sledovali nudné přehazování puku, který si mezi sebou často obě obrany posílaly přes délku hřiště. Na ledě chybělo nasazení a bojovnost, přičemž tento stav ještě provázelo minimum bruslení a střelby.

Výsledek? Z tribun se začínal pomalu ozývat nespokojený pískot, který s blížícím koncem základní hrací doby ještě zesiloval. Kdo čekal, že v prodloužení nastane zlepšení, musel být hodně zklamaný. Rebelové přestali bruslit a od začátku se dostali pod obrovský tlak Orlů, kteří neustávali v bušení do obranného valu kolem gólmana Nerudy. Havlíčkobrodská družina snad ani jednou nevystřelila, přičemž se srotila poblíž své branky a doslova vyčkávala, co vymyslí soupeř. Letka z města okurek tuto situaci snad ani nemohla nevyužít a v čase 64:28 ukončila brodské trápení, když se z volného prostoru trefil obránce Lubomír Štach.

Havlíčkův Brod sice prohrál, přesto mohl naplno slavit, jelikož si zajistil ziskem cenného bodu místo mezi nejlepší osmičkou a v úzké souvislosti i účast v play-off. Rebelové po skončení zápasu hromadně odjeli do kabin a vzápětí se vrátili zpět na ledovou plochu s vánočními čepicemi a chtěli se svými fanoušky oslavit velký úspěch. Značná část publika se však kvůli jejich výpadku na konci utkání urazila a rozčileně opustila Kotlinu. Hokejisté se tak společně radovali s notně prořídlými ochozy. Pro havlíčkobrodské barvy se jednalo o povedený večer, když kromě vytouženého postupu do play-off udělali přítomní fanoušci společně s vedením klubu velkou radost dětem z Dětského domova v Nové Vsi u Chotěboře, které v Kotlině během sobotního večera prožily hezký předstupeň přicházejících Vánoc.

S prázdnou neodcházeli ani majitelé permanentek, kteří si domů odnesli dárkový balíček. Navíc všichni diváci platili vstupné pouze 30 korun. Nezáživný závěr duelu ale příjemnou atmosféru smutně narušil a spoustu havlíčkobrodských příznivců hodně namíchnul. Těžko říci, co za nepovedeným závěrem stojí. Figurovala v hlavní roli únava? Rebely totiž sužuje početná marodka, navíc nemohli hrát Petr Šenkeřík a Michal Hlinka, kteří si plní povinnosti u reprezentační dvacítky. Hráči už mohli mít na konci, lidově řečeno, těžké nohy. Nebo snad podlehl brodský soubor uspokojení? Za průběžného stavu 3:3 se již nemusel nikam hnát, udržení bodu do závěrečné sirény mu bohatě stačilo.

A co na tuto věc říkají samotní fanoušci? Při náhledu do diskuzních fór, ať už na našem webu, či na stránkách sdružení Rebel Hearts, přebíhá čtenáři z uveřejněných příspěvků doslova mráz po zádech. Před podobnými střetnutími, kdy oběma týmům stačí k naplnění cíle splnit určitá kritéria, se šíří v řadách fanoušků pravidelně fámy o zákulisních hrách, jež stanoví scénář nadcházející bitvy už s notným časovým předstihem. Pokud se tyto spekulace šířily také před sobotním soubojem, tak jim bohužel daly jeho závěrečné minuty jen pevnou půdu pod nohama. Sečteno podtrženo, příčiny černé tečky na poměrně povedeném duelu jsou v očích brodských příznivců rázem jasné. Po shlédnutí fanouškovských názorů na různých diskuzích se obrovská skupina shoduje v tom, že klání mezi Rebely a Znojmem bylo předem domluvené.

Kýžený postup do play-off, který havlíčkobrodská družina v sobotu proti Orlům vybojovala, je rázem odsunutý na vedlejší kolej. Tento stav můžeme bez okolků nazvat katastrofou, protože všeobecně křehký a citlivý vztah klubové vedení – fanoušci dostal tvrdý direkt. Fanouškovská scéna, tedy alespoň její značná část, v současné době cítí místo radosti ohromnou křivdu. Hodně smutné je nepsané pravidlo, že její důvěra se lehce ztrácí, ale horko těžko získává zpět. Vše vypadá o poznání hůře díky tomu, že návštěvnost Kotliny měla od začátku soutěže rostoucí tendenci. Jako názorný příklad uveďme rekordní návštěvu, jež v Kotlině sledovala letošní první derby Vysočiny s odvěkým rivalem z Jihlavy.

Doufejme, že se současné psychické rozpoložení fanoušků výrazněji nepromítne na návštěvnosti utkání našich Rebelů. Její návrat na momentální úroveň by totiž mohl být během na dlouhou trať, což si určitě nikdo z nás nepřeje.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu