21. 4. 2013 | Richard Wagner

Rebel Milan Kostourek vicemistrem extraligy!

Hokejová sezona v České republice je u konce a nyní je na programu pouze vrchol ročníku - mistrovství světa. Extraligové finále nabídlo dramatickou bitvu a konečné vítězství Plzně. V dresu Ševců, poraženého účastníka přímého boje o titul, se ve vyřazovacích bojích aklimatizoval také havlíčkobrodský Milan Kostourek (na obrázku druhý z leva), který pomohl žlutomodrým ke konečnému druhému místu v nejvyšší české soutěži.
TOP foto: www.isport.blesk.cz

Zlínská jízda do finále

Základní část

Berani začali sezonu dobře. Doma porazili Slavii 2:1. Menší výsledková krize přišla mezi 11. a 15. kolem. Z pěti zápasů vyhráli Zlínští jen jediný. Od té doby již hokejisté z kraje slivovice předváděli jen spolehlivé výkony a s drobnými škobrtnutími ničili jednoho soupeře za druhým. Ševcům znepříjemnilo situaci před rozhodující částí sezony zranění Luboše Horčičky. Jakub Sedláček však ukázal, že je na svůj mladý věk zkušeným a velmi kvalitním brankářem. Rozhodující zápas, který určil, že PSG získá Prezidentský pohár, přišel v předposledním kole. Vlachova družina zajížděla na led Škody Plzeň, kde po velkém obratu ze třetí třetiny urvala výhru 5:4.

Play-off

Po úspěšné základní části následovaly vyřazovací boje. V nich sehráli Ševci dvě dramatické bitvy. Ve čtvrtfinále se proti Zlínu postavily Vítkovice. Po úvodních zápasech na stadionu Luďka Čajky to vypadalo, že hráči z města paštik si dokráčí pro jasný postup. Ostravané se však doma vzepřeli tlaku soupeře a po dvou těsných výhrách srovnali na 2:2. V pátém zápase však modrožlutí rezolutně odmítli spekulace a po výhře 4:0 si vynutili match-ball. Tuhou bitvu v ostravské ČEZ aréně rozhodl jediným gólem Zdeněk Okál.
Semifinále pak postavilo Vlachově družině do cesty další celek z moravskoslezské části naší země. Přesněji, znovu ze Slezska. Třinečtí Oceláři byli opět Zlínu velmi vyrovnaným soupeřem. První střetnutí ovládli po boji Berani, ale v tom následujícím bylo hotovo již v první třetině a do Slezska se jelo za stavu 1:1. Ševcům však prostředí ve Werk aréně sedlo a dvakrát zde vyhráli po nájezdech. Třinec se ale nevzdal a na stadionu Luďka Čajky vyhrál vysoko 6:1. V šestém střetnutí se však již radovali Zlínští. Ti i přes tlak soupeře a snížení v závěru na jednogólový rozdíl vybojovali postup do finále.

Dramatickou bitvu rozhodl až sedmý zápas

Série, k níž se upírala snad celá česká hokejová společnost, začala ve Zlíně. Plzeň ale na úvod zaskočila svého soka a vyhrála 3:0. V domácí odvetě pak Ševci vyhráli po penaltách a Baťovi kluci úřadovali i na západě Čech, kde vrátili Škodovce výsledek 3:0. Jenže čtvrté utkání přineslo jednoznačnou výhru Plzně a po dalším prohraném zápase, tentokrát na vlastním stadionu, to vypadalo s Valachy zle. Berani však prodloužili finálové boje a po výsledku 5:2 se série přesouvala zpět do Zlína. Zde se hrálo 96 minut a patnáct vteřin jako přívažek. Berani srovnali deset vteřin před koncem a nakonec o titulu pro Škodu rozhodl Martin Straka, jenž se trefil ve druhém prodloužení.

Kostourkovy momenty v ČP play-off

6. čtvrtfinále play-off

Po více jak měsíční pauze naskočil na led havlíčkobrodský hokejista Milan Kostourek. Rebel v dresu Beranů se dostal ve svém prvním letošním extraligovém utkání do dvou zajímavých pozic, ale pokaždé trefil jen připraveného brankáře Ocelářů. Stál však u gólu Jaroslava Balaštíka, u nějž měl druhou asistenci.

1. finále

Kostourek dostal na ledě více prostoru a hrál aktivně. Spoluhráčům připravoval střelecké pozice a sám se ochotně nabízel do kombinace, leč Milanovi, a Ševcům celkově, se v útočné fázi nedařilo.

2. finále

Ve druhém zápase přímé bitvy o titul byl aktivní ve spolupráci s Jiřím Ondráčkem, který také důvěrně zná prostředí v Kotlině, ale všechny jejich šance pochytal maskovaný muž Západočechů.

3. finále

Čtvrté utkání v dresu Beranů přineslo zápis mezi střelce. V šestnácté minutě se protáhl obranou soupeře a střelou nad vyrážečku Mazance skóroval (Zlín se dostal do vedení 2:0). Nakonec vyhráli Ševci 3:0, když i přes tlak soupeře ze závěru utkání dokázali dohrát zápas s nulou.

4. finále

Uběhlo deset minut a Kostourek šikovnou nahrávkou našel v úniku na modré Linharta, který projel na levý kruh a zakončil přesně. Navíc si brodský hokejista ve službách PSG pobyl ve třetí třetině na trestné lavici. Jeho faul ale nebyl potrestán.

5. finále

Pro Zlín neúspěšné. Milan Kostourek měl na holi vyrovnání, stál v dobré pozici před bránou soupeře, ale ještě hledal spoluhráče, k němuž se ale kotouč nedostal. Hráči obuvnické metropole nakonec padli nejtěsnějším rozdílem.

6. finále

V první třetině se ocitl v zajímavé šanci spolu s Okálem, ale bez gólového efektu. Ten přišel až ve třetí třetině, když ta samá dvojice po rychlé a přímočaré akci udeřila. Okál našel Kostourka, který parádním blafákem pokořil Mazance v plzeňské kleci. Tento zásah do černého byl nakonec rozhodující.

7. finále

Strhující finále a bojovné výkony všech hráčů na ledě, Kostourka nevyjímaje. Ten se mohl navíc stát hrdinou již v prvním prodloužení, ale o kousek minul bránu, poté mu v nájezdu pádem pod nohy znemožnil zasunout St. Pierre, a nakonec netrefil v ideální pozici Čajánkovu vybídku. Ve druhém nastavení si již tak vyloženou šanci nevytvořil, nicméně dřel jako všichni ostatní

Řečí statistik

 Z  G  A  B  +  -  +/-  TM
 8  2  2  4  3  2   +1   2 (1x 2 min. DRZP)

Hrál taky v Brodě...

Na mysli máme Jiřího Ondráčka. Ten stál ve finálové bitvě na jedné frontě spolu s Kostourkem a několikrát se ocitli i ve stejné formaci. V sezoně 2010/11 začal Ondráček ročník v dresu Rebelů, kam byl poslán na střídavý start od Valachů. Celkově nastoupil do šestnácti zápasů a zaznamenal dvanáct bodů. Poté byl však převelen do Olomouce, kde ročník dokončil. Mezi tím však stále nastupoval v extralize v dresu svého týmu. S ním nakonec letos dokráčel do finále, kde ale neuspěl. Ondráček však dokázal v rozhodujícím zápase skórovat, když na konci druhé třetiny srovnal na 2:2.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu