28. 4. 2013 | Martin Voltr, foto: Petr Kraus

Pauza byla dlouhá. O to větší chuť jsem měl na inline hokej, hlásí Jan Soldán

V pondělí zahajují havlíčkobrodští hokejisté letní přípravu na novou sezónu. Jak jsme Vás ale už informovali, dva z nich si náročné období zpříjemňují účastí v Reebok extralize inline hokeje. Jan Knotek s Janem Soldánem se po umělých plochách prohánějí v dresu pražské Slavie, obhájce mistrovského titulu. „Inline hokej není fyzicky tak náročný, se suchou přípravou se dobře doplňuje,“ chválí si čtyřiadvacetiletý obránce Rebelů Soldán.

Hokejisté z hlavního města vstoupili do ročníku 2013 rozpačitě, přesto nakonec úspěšně. V úvodním zápase na hřišti Hradce Králové sice po necelých sedmi minutách vedli už o tři branky, ale domácí tým se na ně dokázal dotáhnout a utkání ještě nabídlo velmi dramatickou zápletku. Ta vrcholila v samotném závěru – poslední dvě minuty zápasu nabídly hned čtyři branky a rozhodnutí přišlo až pět sekund před sirénou. V čase 47:55 rozhodli slávisté o těsném vítězství 7:6.

Nakonec se vám tedy vstup do extraligy povedl...
Jeli jsme do Hradce s tím, že jde o první zápas a musíme si to hlavně osahat. Máme za sebou teprve tři tréninky a na ploše jsme byli počtvrté. Na druhou stranu, v Hradci je jiná plocha než u nás, takže v tom byl trochu rozdíl. Že jsme vyhráli, třeba někdo bere jako samozřejmost, ale tak to určitě není. Minulý rok nás osočili z nějakých podvodů, že kvůli nám nepostoupili do play-off, a určitě nám to chteli vrátit. Věděli jsme, že to nebude nic snadného.

Zažil jste někdy takhle dramatický závěr utkání?
(směje se) Ne, to ještě ne. Bylo to opravdu divoké. Minulý rok se nám docela dařilo, nikdy jsme nehráli takovýto konec zápasu, ale zaplaťpánbu, že to pro nás dopadlo pozitivně.

Mluvil jste o třech trénincích. Od kdy jste se tedy připravovali?
Hrajeme v Edenu a záleží na tom, kdy na Slavii skončí led. Letos skončil docela pozdě, takže jsme trénovali jen týden, ani jsme se pokaždé nesešli všichni.

Váš kapitán Milan Toman skončil s Mladou Boleslaví velmi pozdě. Předpokládám, že je ještě na dovolené...
Už s námi byl na tréninku! Inline hokej je náročný na čas a on měl dlouhou sezónu, ani jsme nečekali, že nějak brzo nastoupí. Překvapivě se objevil na dvou trénincích, ale když viděl, že nás je na zápas v Hradci dost, tak říkal, že pojede někdy jindy. Už je připravený, dovolenou snad ani neplánuje a příští víkend už by měl nastoupit v domácích zápasech.

Jste obhájci inlinového titulu. Míří vaše ambice znovu jednoznačně k prvenství?
No, jednoznačně... Tak jednoduché to není. Vyhráli jsme titul poprvé, ta sezóna nebyla snadná a v play-off je to už hodně o štěstí. Když má člověk vyloženě smůlu, tak pro to může udělat cokoliv a stejně může prohrát.

Jan Soldán v sezóně 2012/13
Z G A B +/- TM
základní část 51 4 5 9 -5 46
play-off 4 0 1 1 +1 2

Jak budete zvládat skloubení inline hokeje s letní přípravou, která Vám v Havlíčkově Brodě začíná již v pondělí?
To je právě složité. V Brodě budu od pondělí do pátku, pak se vrátím do Prahy, dáme narychlo jeden trénink a o víkendu už se hraje. Teď budu prakticky každý víkend od pátku do neděle věnovat inlinu.

Když si vezmete loňskou sezónu, jak jste to zvládal po fyzické stránce?
Inline hokej není fyzicky tak náročný, takže se dobře doplňuje se suchou přípravou, kde se víc maká, dře a jede ta fyzička. Občas se mi stávalo, že když jsem v pátek přijel na trénink, cítil jsem se hodně unavený. Díky tomu tréninku, který neni náročný, jsem se z toho ale dostal a víkendy už byly v pohodě.

Na ledě jste skončili už v únoru a pak měli dva měsíce přestávky, na inline jste se tedy už musel těšit.
Těšil jsem se. Když mi skončí hokejová sezóna, začne inlinová. Je to zpestření, zábava a mě to baví, jinak bych to nehrál. Letos jsme skončili brzo a pauza byla docela dlouhá, o to větší jsem měl chuť. Už jsem se i díval, když sem jel okolo zimáku, kdy konečně postavíme plochu a půjdeme hrát. Jsem rád, že už sezóna začala.

V prvoligovém čtvrtfinále jste vypadli s Mladou Boleslaví, která to dotáhla do baráže a k extralize jí chyběl kousek. Sledoval jste barážové boje a přál jste Boleslavi, aby postoupila?
Sledoval, jednak to umožnila Česká televize, jednak jsem se dostal do Liberce na poslední, rozhodující zápas s Mladou Boleslaví. Byl to opravdu velký zážitek! Když se člověk jde podívat na play-off, je to o tom, kdo postoupí. Tady ale šlo opravdu o hodně, jestli Liberec, takový velkoklub, spadne do první ligy. Měl k tomu opravdu hodně blízko.

Liberec byste si ale v lize jistě přáli...
Ano, bylo by to pro nás zpestření. Každý by si chtěl zahrát v Liberci, v nádherné hale, ve městě s teď již hokejovou tradicí. Byl by to určitě zážitek, o to víc jsem přál postup Boleslavi.

Zpátky k týmu Rebelů. Můžete odhadnout sílu mužstva ve srovnání s loňskou sezónou?
Teď je to ještě těžké hodnotit. Play-off je samozřejmě prvořadým cílem, to se nám zatím vždycky podařilo. Ještě ale nemáme uzavřený kádr, někdo může přijít a někdo odejít, takže je brzo předjímat.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu