1. 8. 2013 | Ladislav Vácha

„Představujeme legendy havlíčkobrodského hokeje,“ #3: Milan Chalupa

Nedávno spuštěný seriál, v němž si postupně představujeme hokejový život významných osobností Kotliny, pokračuje už svým třetím dílem. Zatím jsme se podívali na životopisy Stanislava Mečiara a Jaroslava Benáka, dvou velmi kvalitních obránců. I tentokrát je na pořadu dne zástupce zadních řad, který u havlíčkobrodských Rebelů stále aktivně působí. Řeč je o Milanu Chalupovi, který nedávno oslavil jubilejní 60. narozeniny.

Milan Chalupa (obránce, narozen 4.7.1953)

První hokejové krůčky dělal v Havlíčkově Brodě, kde nastupoval za místní Jiskru v letech 1966 – 1972. Poté se stěhoval do Dukly Liberec, ale na severu Čech strávil jen jednu sezonu a přesunul se do Jihlavy, s níž hned čtyřikrát došel k mistrovskému titulu. Potkal se zde, stejně jako v národním týmu, i s Jaroslavem Benákem, další hokejovou legendou. Ohledně zámořského hokeje však měl větší štěstí než jeho mladší kolega, protože byl roku 1984 draftován Detroitem, za který odehrál 14 zápasů v prestižní NHL. Poté se vrátil zpět přes „velkou louži“ a zkusil štěstí v Německu, kde na delší dobu zůstal ve druholigovém EHC Freiburg, s nímž se mu podařilo postoupit do nejvyšší soutěže.

Milan Chalupa při exhibici na uctění památky Martina Čecha a Josefa Vašíčka.

Hráčskou kariéru ukončil po sezoně 1993/94, jíž absolvoval v Jihlavě. Významnou stopu za sebou zanechal také v reprezentaci, s níž se už jako dvacetiletý představil roku 1976 na Zimních olympijských hrách v Innsbrucku a pomohl vybojovat stříbrnou medaili. Totéž se mu s národním týmem povedlo i v roce 1984, kdy se hrálo v Sarajevu. Dalších sedm cenných kovů získal z mistrovství světa, když dvakrát vystoupal na nejvyšší stupínek, čtyřikrát se radoval ze stříbra a jednou bral bronz. Byl uveden do Síně slávy IIHF i Síně slávy českého hokeje. Zmínit musíme také jeho trenérskou kariéru, v níž vedl Jihlavu, Třebíč či Pardubice. V mateřském Havlíčkově Brodě dělal asistenta u A-mužstva, nyní trénuje mladší dorost Rebelů a zastává i funkci šéftrenéra Sportovního centra mládeže.

Milan Chalupa udílí pokyny při tréninku mladších dorostenců.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu