27. 12. 2010 | Ladislav Vácha, Pavel Buňat

Havlíčkobrodští Rebelové po třiceti odehraných kolech

Naši hokejisté již absolvovali v letošní sezoně mezi prvoligovou konkurencí třicet kol. Proto se nám nabízí dostatek prostoru pro zhodnocení první části tohoto soutěžního ročníku. Se statistickými údaji vás již dříve seznámil ve svém článku náš kolega Richard Wagner, nyní se podívejme na návštěvnost a zrekapitulujme si, co všechno zatím přinesla sezona pro bojovníky z Kotliny.

Autor: Pavel Buňat

Návštěvnost

Zaplněný stadion a bouřlivá atmosféra – dva faktory, které mnohdy ovlivňují výsledek celého zápasu, a to častokrát než možná myslíme. Není proto divu, že se všechny týmy snaží na svoje zápasy nalákat co nejvíce diváků. A jak se vedlo Havlíčkovu Brodu? Zpočátku se návštěvnost v Kotlině nevyvíjela vůbec dobře, s postupem času, kdy se liga rozběhla na plné obrátky, už ale lidí v hledišti začalo přibývat a přibývat, z čehož nakonec vzešel divácký rekord několika posledních let a jedna z nejvyšších ligových návštěvností vůbec. Vraťme se ale na začátek sezony, kdy na domácí zápasy Rebelů přišlo v průměru 850 diváků, na utkání s Berounem dokonce o sto méně. Podstatné zlepšení přišlo až ve 13. kole, kdy se nejspíše ujala akce „Studenti za dvacku“, a na Chomutov dorazilo 1351 diváků.

Návštěvnost se nad hranicí jednoho tisíce udržela i po další zápasy, hned v dalším kole navíc Kotlina čelila náporu více než 4000 diváků. Na zápas s Jihlavou bylo zcela vyprodáno, což velmi pomohlo k celkovému návštěvnostnímu průměru. Ten po 30 kolech činí 1251 diváků na zápas, to řadí Havlíčkův Brod na průběžné osmé místo v I. lize. Do Kotliny si tak cestu našlo o 232 diváků více než loni. Oproti předešlým sezonám, kdy návštěvnost dosahovala k 1400, je to ale stále málo.

Návštěvnost tak po 30 kolech nevypadá vůbec špatně, a nebýt několika úvodních kol, kdy byla nižší, Kotlina mohla patřit mezi nejnavštěvovanější stánky ligy. Následující kalendářní měsíc budou v Brodě hrát týmy z lepší osmičky, a tak můžeme očekávat vyšší diváckou návštěvnost a postupné zvyšování průměru. O to by se mohl postarat již brzký zápas s Duklou Jihlava, na který se opět očekává návštěva přesahující 3000 diváků a možná bude opět vyprodáno. Právě Jihlava se společně s Ústeckými Lvy může chlubit nejvyšší návštěvností v lize.

Na jejich zápasy chodí v průměru 2255 resp. 2256 diváků. Bronzový stupínek patří s počtem 1602 diváků Horácké Slavii Třebíč. Tradičně nejméně navštěvovaným stadionem v lize byl v minulých letech ten kadaňský. Letos si ale Severočeši výrazně polepšili a odpoutali se ode dna tabulky, kam naopak spadly Benátky na Jizerou, na jejichž zápasy chodí v průměru 458 diváků.

Autor: Ladislav Vácha

Co s sebou zatím přineslo 30 kol z havlíčkobrodského pohledu?

Havlíčkobrodští Rebelové za sebou mají už 30 odehraných kol, po nichž vstupují do nadstavbové části. Jejich dosavadní počínání mezi prvoligovou konkurencí skončilo velkým úspěchem, když bojovníci z Kotliny skončili v lepší polovině tabulky, čímž si zajistili účast ve skupině A a současně také místo v prestižním play-off. Cesta k důležitému mezníku prvoligové poutě ale rozhodně nebyla procházkou růžovým sadem. Právě naopak, hokejový osud postavil před úspěšný Havlíčkův Brod řadu vysokých a nepříjemných překážek. Pojďme si v několika následujících bodech shrnout, co všechno zatím probíhající soutěžní ročník z našeho pohledu přinesl.

1. Pevnost jménem Kotlina:

Rebelové během uplynulých třiceti kol naplno těžili z výhody domácího prostředí, když si v kotlině vybudovali skvělou pevnost, v níž doslova kosili jednoho soupeře za druhým. Havlíčkobrodská družina sice padla hned v premiérovém duelu sezony proti prvoligovému nováčkovi z Písku, s nímž prohrála 1:2 po prodloužení, ale od té chvíle zamkla brány svého stánku, přes které se cenné body v držení protivníka nedostaly ven. Svěřenci zkušeného trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák našli svého přemožitele až v 18. kole, kdy jejich zimní stadion naplno vyloupila Olomouc, jež si po triumfu 6:3 vezla domů na Hanou jako první tým plný bodový úlovek.

Bojovníci z Kotliny si ale vzápětí spravili chuť hne ve dvou případech. Na vítězství 6:4 v oblíbené Chrudimi navázali povedenou kanonádou proti Litoměřicím, když si další nová tvář v první lize odvezla z Českomoravské vrchoviny domů příděl 8:1. Kromě již zmiňovaných Kohoutů naplno přemohla Rebely jen Třebíč (2:0) s Táborem (5:4). V Kotlině se naopak museli před domácím souborem sklonit po divoké mikulášské přestřelce hokejisté Hradce Králové, kteří prohráli 4:6. Brodská pevnost se stala osudnou také dvěma dlouhodobým hegemonům druhé nejvyšší soutěže, severočeským velikánům Chomutovu (7:2) a Ústí nad Labem (2:0).

A aby toho nebylo do pestré mozaiky velkých úspěchů málo, poslední krůček k naplnění cíle v podobě umístění mezi elitní osmičkou soutěže udělali naši bojovníci právě na svém ledě, kde proti orlí letce ze Znojma vydolovali v zajímavém duelu kýžený bod. Domácí prostředí zatím patřilo k největším zbraním havlíčkobrodských hokejistů, na kterou se mohli v případě nouze spolehnout. Doufejme, že tomu tak bude i v další fázi soutěže. Jako první sem v nadstavbové části přijede soupeř z kategorie největších, odvěký rival z Jihlavy.

2. Atraktivní a účinná sázka na útok:

Havlíčkův Brod se od začátku sezony prezentuje velice útočnou a atraktivní hrou, která s sebou navíc přináší své ovoce. Utkání našich Rebelů nabízela zajímavou podívanou a bohaté gólové hody, přičemž jen málo případů tvořilo výjimku, jež navíc podle lidového rčení potvrzuje pravidlo. Hokejový fanoušek si tak přišel na své a po závěrečné siréně mohl jít spokojeně domů. Dvojici trenérů Petr Novák – Jaroslav Benák se dokonale podařilo skloubit dohromady útočná esa, která brzy vytvořila údernou a často smrtící ofenzívu, která nekompromisně válcovala prvoligové soupeře. Jako názorný příklad uveďme hned několik příkladů, v nichž brodské družině pomohl produktivní útok nejen k zisku cenných bodů, ale také náramně pobavil příznivce v ochozech.

Už ve 4. kole infarktovém a napínavém klání plném zvratů v domácím prostředí zdolali houževnatou Chrudim 6:4, následovala úspěšná kanonáda proti Krakonošovu Vrchlabí, které si odváželo do hor porážku 3:6, nebo další gólové hitparády v Kotlině proti silnému Chomutovu (7:2) a tradičně neoblíbenému Hradci Králové (6:4). Podobných galapředstavení bychom našli v havlíčkobrodské vizitce o poznání více, tyto však patří z pohledu fanouška asi k nejzajímavějším.

A jak vypadá konečné zúčtování v počtu nastřílených branek? Rebelové překvapivě obsadili po boku Ústeckých Lvů zlatou příčku, když stejně jako Severočeši překonali protivníkovy gólmany 104x, z čehož dostáváme rychlým výpočtem výtečný průměr 3,47 (!) vstřelené branky na zápas. Snad Rebelům nezvlhne střelecký prach a budou obrany svých soků podobně trápit také v dalších bitvách.

3. Dravé mládí:

Havlíčkův Brod vždy sázel na mladé a perspektivní hráče. Situace vypadá stejně také v této sezoně, před níž značně obměnil kádr a přivítal ve svých řadách talentované mladíky. Začněme novými tvářemi v obraně. Nejvíce zazářili Petr Šenkeřík, šikovný a velice produktivní zadák, který v současné době bojuje v dresu reprezentační „dvacítky“ na světovém šampionátu, a Michal Kempný, jeho neméně zdatný kolega s rovněž neuvěřitelnou dělovkou ze střední vzdálenosti. Oba se velice brzy vypracovali v klíčové postavy celého týmu a základní pilíře havlíčkobrodské defenzívy. Ze druhé vlny jim sekundují Petr Vošmik, Aleš Sova nebo Michal Blažek, kteří sbírají v první lize cenné zkušenosti.

Plynule přejděme na opačnou stranu, k útočníkům. Mezi těmi nejvíce vystřelili vzhůru Michal Hlinka, Ondřej Švaňhal, Martin Zábranský a Hynek Zohorna, jenž v současné době naplno zúročuje nasbírané zkušenosti z předchozích sezon, během nichž nasbíral v brodském dresu několik důležitých startů v druhé nejvyšší hokejové soutěži u nás. Opomíjet ale nesmíme ani další talentované hokejisty s obrovským potenciálem se zlepšovat. Jmenujme například juniory Martina Hadravu, Jana Milfaita, Pavla Blažka nebo Adama Vylíčila. Pohled do mládežnických celků také nevypadá vůbec špatně a trenérům ukazuje, že v případě potřeby mají kam sáhnout a do budoucna jim mohou vyrůst další šikovní hráči.

4. Vydařené posily:

Posílení havlíčkobrodské družině vyšlo téměř dokonale, když se kromě již výše zmíněných mladíků brzy osvědčili i další noví hráči. Trenéři hodně spoléhají na zkušeného obránce a kapitána svého týmu Mariana Moravu, který sbírá v havlíčkobrodském dresu body jako ne běžícím pásu, když se díky rekordním 24 asistencím (!) uplatňuje zejména jako výborný nahrávač. Pozor by si měl ale dávat na vyloučení, jimiž neúmyslně a poměrně často oslabuje mužstvo. Osvědčili se rovněž forvardi, kteří se v novém působišti rychle aklimatizovali a ve většině případů dokonale do sestavy dokonale zapadli. Už jsme vyzdvihovali výkony mladých útočníků, mezi které se řadí ještě zlínský šikula Jiří Ondráček, jenž už bohužel přes skvělý úvod v Havlíčkově Brodě nehraje.

V nepostradatelnou součást brodské ofenzívy se vypracoval úderný a velice produktivní útočník Václav Meidl, který nastupuje v elitní formaci po boku Vojtěcha Němce a Miroslava Třetiny. Nahradil zde dlouhodobě zraněného Romana Vondráčka, jenž se díky výtečné formě v přípravě stal zřejmě nejlepším útočníkem celého mužstva. Doufejme, že se z marodky co nejdříve vrátí na led a bude trápit zadní řady našich soupeřů.

Ne všem novým tvářím Rebelů se ale daří, zatím se očividně hledá Ladislav Rytnauer, který před probíhajícím soutěžním ročníkem přišel do Kotliny jako zkušený forvard z konkurenční Dukly Jihlava. Slabší začátek se nevyhnul ani dalšímu útočníkovi, Jonášovi Fiedlerovi, jenž však v poslední době poukazuje na zlepšenou formu. Po vydařené přípravě se asi čekalo více také od Přemysla Sedláka, ovšem ten figuroval dlouho na marodce a pomalu se dostává zpět do své předešlé formy. Věřme, že se všem hráčům bude vést i v další prvoligové etapě co nejlépe.

5. Slabší obrana:

Havlíčkobrodský soubor předvádí díky ohromné útočné síle úchvatnou podívanou, která sklízí úspěch. Bohužel nesmíme přehlédnout ani stinnou stránku mince, protože úderná ofenzíva zdobí Rebely na úkor horší obrany, která určitě přidělává trenérům vrásky na čele. Bojovníci z Kotliny inkasovali po odehraných třiceti kolech základní části 99 branek, což je třetí nejhorší počin v celé soutěži. Hůře jsou na tom už jenom trápící se Chrudim (104) a letošní prvoligový nováček z Litoměřic (100). Naši hokejisté se tím v probíhající sezoně nemusejí až tolik znepokojovat, protože pokud obdrží tři nebo čtyři góly, dokáží často zásluhou výtečného a úderného útoku svého protivníka jednoduše přestřílet a překlopit pomyslné misky vah na svou stranu.

Pokud jim však na nějakou chvíli zvlhne střelecký prach, může se z toho vyklubat svízelná situace. Za dokonalou ukázku bez ostychu použijme krátkou krizi mezi 21. a 24. kolem, kdy Rebelové nevsítili dostatečný počet přesných zásahů a museli skousnout bodový půst, který trval přesně 4 duely. Havlíčkův Brod v nich překonal soupeřovu defenzívu celkem devětkrát, což nám dává průměr 2,25 vstřeleného gólu na zápas, o poznání nižší číslo než současná hodnota 3,47. Brodští soupeři (Kadaň, Třebíč, Tábor a Beroun) oproti tomu skórovali patnáctkrát a všichni se mohli radovat ze tříbodového triumfu. Pokud dokáží naši bojovníci tento problém minimalizovat do menších rozměrů, mohou při nastoleném trendu své smrtící ofenzívy útočit na nejvyšší příčky tabulky.

6. Skvělé a vyrovnané výkony brankářského tandemu:

Havlíčkův Brod se může spolehnout na svůj silný a vyrovnaný tandem gólmanů, který tvoří zkušení a vyrovnaní parťáci Jaroslav Suchan se Stanislavem Nerudou. Prvně jmenovaný od začátku soutěže předvádí výtečné výkony, přičemž se fanouškům nejvíce vryl do paměti zřejmě ten při prvním derby Vysočiny s Duklou Jihlava, v němž Rebelové zdolali svého největšího soupeře na domácím ledě 3:1 a právě gólman Suchan na tomto cenném triumfu nesl výrazný rukopis. Také v odvetě na Horáckém zimním stadionu se blýskl ve skvělém světle, ale z minisouboje se svým protějškem Milanem Řehořem vyšel o chloupek jako poražený, když Jihlava oplatila fotbalovým vítězstvím 1:0 svému rivalovi první porážku.

Jeho tradiční kolega Neruda dlouho laboroval se zraněním a do akce se dostal až ve druhé polovině základní části, když v 19. kole nastoupil do již rozeběhnutého zápasu v Chrudimi, přičemž famózním počinem hodně pomohl Rebelům k nečekanému obratu a zisku tří důležitých bodů do vyrovnané tabulky. Oba maskovaní muži to měli v brodském brankovišti často velmi těžké, ale v těžkých chvílích se na ně mohl tým spolehnout a opřít se o jejich výborné zákroky. Ostrá zkouška však oba zkušené gólmany nejspíše v následujícím období teprve čeká, protože Rebelové budou bojovat v elitní osmičce s nabitou konkurencí.

7. Divácký rekord:

Je 3. listopadu večer. V Havlíčkově Brodě a Jihlavě se na chvíli doslova zastavuje čas. Proč? Na programu totiž nalezneme prestižní a nelítostnou regionální řež mezi oběma odvěkými rivaly, kteří spolu změří poprvé v probíhající sezoně síly na ledě zimního stadionu v Kotlině. A jaká vypadá výchozí pozice obou táborů? Dukla přijíždí na brodský led s přídomkem lídra prvoligové tabulky, zatímco Rebelové stále drží domácí neporazitelnost a ve svém hokejovém stánku nekompromisně kosí jednoho soupeře za druhým. Navíc při posledním vystoupení před svým publikem vedoucí celek soutěže udolali, když ambiciózní Chomutov deklasovali na svém kluzišti přesvědčivě 7:2. Sečteno podtrženo, situace slibuje po všech stránkách skvělou návštěvu, na níž klubové vedení Havlíčkova Brodu reaguje předprodejem vstupenek.

Ten předzápasové prognózy jen potvrzuje, protože zájem o lístky na atraktivní duel je obrovský a u pokladen se tvoří nekonečné fronty. Optimistický scénář se do puntíku naplňuje, když s notným časovým předstihem proudí do Kotliny davy nedočkavých fanoušků a ochozy se začínají utěšeně, ovšem závratnou rychlostí zaplňovat. A jak vypadá konečné resumé? Hlasatel oznamuje, že je vyprodáno a utkání sleduje 3950 diváků. Jedná se o novodobý rekord, protože od havlíčkobrodského návratu do první hokejové ligy tento počet přeskočil dosavadní nejvyšší číslo o padesát fanoušků. Hned prvnímu derby Vysočiny s Jihlavou totiž přihlíželo v sezoně 2006-2007 přesně 3900 příznivců. Nechme se překvapit, jaká návštěva si najde cestu do Kotliny už ve středu, kdy Havlíčkův Brod znovu hostí právě Jihlavu.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu