28. 12. 2010 | Pavel Buňat

Další hokejové derby mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou již tuto středu!

V sezoně nenajdete divácky zajímavější zápasy než derby mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Na středeční podvečer se chystá další, letos v pořadí již třetí, regionální souboj mezi těmito rivaly, a to na domácím ledě Rebelů. Do Kotliny se opět chystají zástupy diváků, jako tomu bylo při prvním střetnutím, na němž bylo zcela vyprodáno, a Rebelové tak slavili před bezmála čtyřmi tisíci návštěvníků. Před podobnou návštěvou slavili i hokejisté Jihlavy ve druhém zápase, který vyhráli fotbalovým výsledkem 1:0. A jak dopadne třetí měření sil? To se dozvíme ve středu 29. prosince na havlíčkobrodském zimním stadionu, úvodní buly bude vhozeno v 17.30 hod.

Do čela první ligy se po 31. kole vyhoupli Ústečtí Lvi, přemožitel Rebelů se na první místo posunul na úkor Chomutova. Havlíčkovu Brodu patří se 45 body osmé místo, Jihlava je s 57 body třetí. Ve skupině B jsou na posledních čtyřech postupových příčkách do play-off Třebíč, Vrchlabí, Tábor a Kadaň.

Minulé kolo – Brod i Jihlava poraženi

Havlíčkův Brod odcestoval na led Ústeckých Lvů, kteří jim vrátili porážku z Kotliny, kde na domácí výběr nestačili v poměru 0:2. Lvi o své výhře rozhodli v první třetině, kterou vyhráli pohodlně 3:0. Nerudu překonal Pajič, poté dvěma rychlými góly Hanzl a Šagát.

Brod prohrál v Ústí nad Labem
A právě první část musí svěřence Petra Nováka hodně mrzet, Ústí bylo v zápase sice střelecky aktivnější, Rebelové se ale dokázali hře domácích přizpůsobit a dvěma rychlými góly se do zápasu vrátit. Navrátilec do havlíčkobrodské sestavy, Miroslav Holec, nabral na konci 44. minuty rychlost ve středním pásmu, prokousal se skrz domácí obránce a přiťukl puk Václavu Meidl, který se dobře zorientoval a poprvé rozvlnil síťku za Orctovými zády. Za pouhých 21 vteřin vymetl růžek branky obránce Jan Pavlík a Rebelové byli rázem zpět v zápase. I přes veškerou další snahu hostů však vyrovnání nepřišlo, vsadili proto na jedinou kartu, když se odhodlali k závěrečné hře bez brankáře. Jenže puku se ujal Richard Diviš a zpečetil výhru Ústí. „Jako tým jsme špatně nehráli, zlomová ale pro nás byla první třetina, kdy jsme inkasovali tři góly. Potom jsme zabrali a myslím, že jsme byli ve třetí třetině lepší. Kdybychom dali i nějakou branku, mohlo to dopadnout úplně jinak. Rozhodlo úvodních dvacet minut a naše neproměněné šance,“ smutnil produktivní forvard Václav Meidl

Jihlava na domácím ledě s Berounem sice začala dobře, když jí do vedení v 8. minutě poslal Padělek, na výhru to ale nestačilo. O vyrovnání se za nedlouho postaral Jiří Hašek, který pořádnou pumelicí rozezvučel břevno Řehořovy branky, touš se od něj odrazil za brankovou čáru. V 50. minutě ukázal záda hostující obraně Miroslav Škumát a tváří v tvář Furchovi uspěl, čímž opět poslal Duklu do vedení. To by ale Beroun nesměl mít ve svých řadách Jiřího Haška, jenž ztrestal v závěru třetí třetiny lehkovážnou rozehrávku Dukly. O vítězi nakonec musely rozhodnout až nájezdy. Druhý bonusový bod si nakonec odvezli Medvědi, o jejich výhře rozhodl Jaroslav Nedvěd. „Dostali jsme soupeře pod tlak, měli jsme gólové šance, ale neprosazovali jsme se. Nedali jsme góly ani v přesilových hrách. Nájezdy už byla potom loterie,” Vypověděl na tiskové konferenci trenér Dukly Patrik Augusta, čímž měl jistě především na mysli nevyužitou přesilovku 5 na 3.

Vzájemné zápasy – 1:1

Vzájemná utkání mezi Rebely a Duklou jsou letos vyrovnaná, první vyhrál Havlíčkův Brod, druhý Jihlava. Středeční podvečer 3. listopadu se Rebelům náramně vydařil. Před zcela vyprodanou Kotlinou dokázali přejet jihlavské Ježky v poměru 3:1. Po opatrné první třetině padaly branky až ve druhé části. Ve 24. minutě vytvořili Rebelové před Řehořem pořádný zmatek, čehož využil Václav Meidl a překonal jej pohotovou střelou. Radost domácích ale netrvala moc dlouho – o necelé dvě minuty později po chybě domácí obrat ujel Jeslínek a nemýlil se – 1:1. Vedení vrátil na stranu Brodu Miroslav Třetina, jenž číhal u pravé Řehořovy tyčky a po Němcově přesném pasu rozvlnil síťku. Klíčovým momentem utkání bylo neproměněné trestné střílení Dukly v závěru druhé třetiny. Ve třetí části totiž Jihlava nenašla recept na brodskou obranu a sama inkasovala po přesně mířené pumelici vyslané z hokejky Michala Kempného. Havlíčkobrodskému mužstvu tak tleskala zaplněná Kotlina za výhry 3:1.

Vítězný gól prvního zápasu

Druhé měření sil už ale mělo šťastnější konec pro Jihlavu. Předvánoční kolo skončilo na Horáckém zimním stadionu fotbalovým výsledkem 1:0 pro domácí, diváci si tak moc hokejové krásy neužili. Za jediným gólem zápasu stál ve čtvrté minutě Tomáš Čachotský, jemuž přesně přihrál kapitán Oldřich Bakus – Čachotský z prostoru mezi kruhy neměl těžkou práci, přesně umístil svojí střelu za Suchana a rozjásal domácí příznivce. Diváci se ale jistě nenudili, oba celky měly ještě spoustu šancí, všechny však zůstaly nevyužity. Zápas ještě pro jihlavské fanoušky „okořenil“ Petr Novák, který byl za vhození ručníku na led vykázán na tribunu.

Duklu táhnou zkušení matadoři

Rok od roku je to stejné – na čele bodování Dukly a celé ligy nenajedeme nikoho jiného než Oldřicha Bakuse doplněného Tomášem Čachotským a Danielem Hodkem. A letošní sezona není výjimkou, Bakusovi sice konkurují v celkovém součtu Němec a Třetina, v Jihlavě je ale pánem on. Ve 31 zápasech nasbíral 36 kanadských bodů (17+19). O čtyři body méně má na svém kontě Tomáš Čachotský, jenž letos vsítil 13 branek a na 19 přihrál. Devatenáct asistencí nasbíral i Daniel Hodek, a přidal k nim 10 branek, což z něj činí třetího nejproduktivnějšího hráče Dukly.

Nejlepším obráncem Ježků je suverénně Rostislav Malena, který sice ještě neskóroval, zato přesně přihrával na 14 branek. Mezi další užitečné zadáky patří Tomáš Ficenc, Pavel Staněk, Jiří Dobrovolný či Tomáš Kaláb. V letošní sezoně má Dukla jediného brankáře – Milana Řehoře. Šestadvacetiletý gólman nastoupil ve všech 31 zápasech, u brankáře je to zajímavý fakt, a je hlavní oporou Jihlavanů. Vychytal již dvě čistá konta, jeho úspěšnost zákroků činí 93,53% a průměr branek na zápas lehce přesahuje číslo 2,1. Jako náhradník bude připraven Marek Benda.

Správný okamžik pro Rytnauera a Fiedlera

Prolomí Rytnauer střeleckou smůlu?
Nikdo z Rebelů nezná středečního soupeře tak dobře jako Ladislav Rytnauer a Jonáš Fiedler, bývalí hráči Dukly. Oba v loňské sezoně oblékali jihlavský dres, v té letošní se ale jim ale příliš nedaří a potřebovali by najít tolik kýženou pohodu na své hokejky. A Dukla je na to ideální soupeř. Jejich hru dobře znají, z čehož by mohli těžit. Na druhé straně barikády stojí Daniel Hodek, bývalý hráč Havlíčkova Brodu, který pod trenérem Novákem hrál v sezoně 2007/08, čehož by mohl těžit stejně jako Rytnauer s Fiedlerem. Za tři roky se ale mužstvo Rebelů výrazně změnilo, a tak bude v mírné nevýhodě.

Suchan nebo Neruda?

Možná nejpalčivější otázka trenérů Petra Nováka a Jaroslava Benáka. Kdo dostane důvěru a nastoupí mezi tři tyče? V minulém zápase s Duklou chytal Suchan, proti Ústí nastoupil Neruda. Zatímco v úvodu sezony byl jedničkou Jaroslav Suchan a do zápasů nastupoval častěji, nyní se oba gólmani střídají a s těžkostí můžeme odhadnout, kdo dostane onu důvěru. To v Jihlavě mají nejspíše jasno, bylo by obrovským překvapením, kdyby místo Milana Řehoře nastoupil Marek Benda

Marodi a reprezentační povinnosti

Petr Novák se s největší pravděpodobností bude muset opět obejít bez Martina Ondráčka, Aleše Jelínka a dlouhodobě zraněného Romana Vondráčka. Otazník visí i nad Miroslavem Třetinou, jenž nyní hraje za Slavii Praha, místo něj ale útočné řady Rebelů posílil Miroslav Holec. Do utkání ale jistě nenastoupí Petr Šenkeřík, který plní reprezentační povinnosti na Mistrovství světa do 20 let.

Zástup fanoušků

K pravému derby patří i pořádná divácká kulisa, a o tu se bát nemusíme. Domácí i hostující fanoušci opět připravují bouřlivou atmosféru, kterou budou hnát svoje týmu kupředu. O zápas je velký zájem, a proto klub HC Rebel Havlíčkův Brod zahájil předprodej vstupenek, které si můžete zakoupit ještě dnes, 28. 12. 2010, od 16 do 18 hod. na sekretariátu klubu. Je totiž pravděpodobné, že Kotlina bude opět vyprodaná, ostatně jak tomu bylo při minulém derby. Nečekejte tedy a lístky si raději pořiďte už v předprodeji. Při posledním duelu v Jihlavě šlo ovšem jednu chvíli doslova o zdraví. Jeden z neukázněných jedinců z řad diváků sedících za hostující střídačkou totiž trefil asistenta trenéra Rebelů Jaroslava Benáka do hlavy drobným předmětem. A to už je skoro na helmu, ne? „Ale kdepak, o něčem takovém absolutně neuvažujeme,“ mávl rukou trenér Novák. „My nejsme žádní zbabělci,“ dodal s úsměvem.

Věřím, že Vás výše uvedené řádky přesvědčili o tom, že se máme opravdu na co těšit. Neváhejte proto ani chvilku a přijďte podpořit svůj tým, svoje město.

Foto: Zbyněk Zápotočný (hcdukla.cz), Miroslav Rosendofr (hcusti.cz)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu