30. 12. 2010 | Ladislav Vácha

Junioři zkusí po vánoční přestávce zlomit dlouhou sérii porážek

Nejstarší mládežnická kategorie Havlíčkova Brodu si po dlouhé časové odmlce odbývá sezonu mezi nabitou extraligovou konkurencí, kde si po výtečném začátku v současné době naplno vybírá nováčkovskou daň. Bojovníci z Kotliny se nyní nacházejí v hodně svízelné situaci, z níž se pokoušejí všemi možnými prostředky co nejdříve vyklouznout, ale nepříjemné bahno porážek, mnohdy velmi smolných a nešťastných, je stále nepouští ze své moci. Pojďme si v krátkosti zrekapitulovat dosavadní počínání brodských mladíků.

Naši junioři měli do nejvyšší tuzemské soutěže přímo raketový vstup, když si při své premiéře v domácím prostředí vyšlápli na českobudějovický Mountfield, který po fantastickém výkony smetli z ledu po hladkém triumfu 5:1. Mladí Rebelové se dostali do euforie a s její pomocí navázali na důležitý triumf i na kluzišti Zlína, úřadujícího mistra, kterého zdolali 3:2 po samostatných nájezdech. Vzápětí padlo na brodské bojovníky slabší období, když z osmi duelů vybojovali pouze dva body, když na svém ledě překvapivě přehráli silnou Spartu Praha 2:1 po prodloužení. Havlíčkův Brod si však spravil chuť při domácím trojboji, v jehož rámci třikrát v řadě zvítězil za plný bodový zisk (s Havířovem 7:0, s Kladnem 2:1 a s Ústím nad Labem 4:3). Záhy ale brodská družina rovněž třikrát padla a její výkony začínaly připomínat hodně divokou houpačku, když pravidelně střídala podařené zápasy s těmi horšími. Naposledy junioři uspěli v Pardubicích, kde místní Eaton přehráli těsně 3:2.

Jako mávnutím kouzelného proutku na soubor z Kotliny sedla neuvěřitelná krize, během níž prohrál osmkrát za sebou, což vyhlíží o to nepříjemněji, že zažil absolutní bodový půst. Klubové vedení zkusilo skomírající tým nakopnout změnou na trenérských postech, když dvojici Václav Adam – Milan Chalupa nahradil tandem Tomáš Mariška – Richard Cachnín, jehož oba členové vedli v roli hlavních koučů starší a mladší dorost. Mužstvo sice dostalo nový impuls a začínalo svým soupeřům klást o poznání větší odpor, jenže výsledkově se pořád trápilo. Olomouci a Zlínu podlehli doma bojovní mladíci v obou případech až po samostatných nájezdech, čímž alespoň částečně vykompenzovali obrovskou ztrátu z katastrofálního období.

Na půdě extraligového lídra z Vítkovic však utrpěli nepříjemný debakl, když prohráli rozdílem třídy 1:9. Po neúspěších s Opavou (doma 2:3) a v posledním Havířově (1:3) nezlomili Rebelové prokletí ani se třineckými Oceláři, s nimiž v domácím prostředí ztratili dvoubrankové vedení a prohráli 3:4 po samostatných nájezdech. A jaké vypadá před sváteční pauzou konečné resumé? Havlíčkův Brod zůstává se ziskem 28 bodů na předposlední příčce extraligové tabulky, přičemž hůře na tom už je pouze poslední Havířov se ziskem 19 bodů, ale dvěma duely k dobru. Na nejbližší kořist, Ústecké Lvy, mají havlíčkobrodští mladíci pětibodovou ztrátu. S následujícím Kladnem už činí manko 9 bodů.

Jako největší nepřítel stojí v havlíčkobrodské cestě psychika, jejíž špatný aktuální stav naše juniory očividně sužuje a postupem času jim s přibývajícími porážkami stále více komplikuje výchozí pozici na očekávaný zvrat. Zejména se to projevuje na individuálních chybách, které týmy v této silné soutěži často nekompromisně trestají. Oba trenéři zareagovali na tuto situaci krátkým soustředěním, kde si měli hráči nejen odpočinout, vyčistit hlavu a utužit kolektiv, ale také zapracovat na své kondici. Uvidíme, zda to pomůže. A jak vypadá nejbližší program brodského souboru?

Do konce základní části zbývá sehrát už jenom 7 utkání, v nichž se extraligoví konkurenti utkají o 21 bodů. Po jejich sehrání se rozdělí startovní pole do tří skupin: A (mužstva na 1. – 6. místě), B (2. – 7. místo) a C (13. – 22. místo). Naši hoši už bohužel nemohou vyklouznout z nejhorší skupiny, což je nepříjemným faktem, protože se zde bude bojovat o záchranu nejvyšší soutěže. I kdyby Havlíčkův Brod získal ve zbývajících sedmi střetnutích plný počet bodů, nemůže předstihnout ani Pardubice, jež jsou na 13. místě posledním účastníkem této skupiny, v níž se všichni utkají dvoukolovým systémem každý s každým (18 zápasů).

Mladé Rebely proto čeká s jistotou tuhý boj o extraligovou záchranu. Pravidla jsou přísná a neúprosná: klub, který se umístí na 18. místě, čeká baráž, a mužstva na 19. – 22. místě přímo sestupují do Ligy juniorů. Snad se naši hoši zvednou, konečně prolomí nekonečnou sérii proher a náročný úkol v podobě záchrany zachrání. Držme jim palce.

Extraligová vizitka juniorů před vánoční přestávkou:

Umístění v tabulce: 21. příčka (z 22)
Bodový zisk: 28
Bilance: 7 vítězství, 2 výhry PP, 3 prohry PP, 23 porážek
Skóre: 81:144
Nejvyšší vítězství: HC Rebel – AZ Havířov 7:0 (11. kolo)
Nejvyšší porážky: HC Sparta Praha, Orli Znojmo – HC Rebel 10:2 (22. a 27. kolo)
Soupiska:

Pavel Krch, Matěj Pešek, Jiří Zvolánek, Daniel Dolejš – Pavel Ambrož, Jan Bancíř, Michal Blažek, Matěj Hájek, Kryštof Kulhánek, Jiří Musil, Václav Němec, Radek Novotný, Václav Pecen, Tomáš Richter, Ondřej Šíma, Jiří Šplíchal – Pavel Blažek, Jakub Doležal, Ondřej Doležal, Martin Hadrava, Marek Havel, Marek Honza, Martin Jelínek, David Kozlík, Jan Milfait, Marek Milfait, Erik Novák, Matěj Novák, Filip Ondráček, Miloslav Račanský, Vladimír Szilva, Vojtěch Varga, Jan Wasserbauer, Michal Zdražil, Hynek Zohorna.

Spodní část tabulky:

19. HC Alpiq Kladno – 34 zápasů, 84:117, 37 bodů
20. HC Slovan Ústečtí Lvi – 34 zápasů, 67:109, 33 bodů
21. HC Rebel Havlíčkův Brod – 35 zápasů, 81:144, 28 bodů
22. AZ Havířov – 33 zápasů, 65:146, 19 bodů

Zbývající program:

36. kolo, sobota 8.1.2011: HC Dukla Jihlava (Venku)
37. kolo, pondělí 10.1.2011: HC Benzina Litvínov (V)
38. kolo, úterý 11.1.2011: KLH Chomutov (V)
39. kolo, pátek 14.1.2011: HC Eaton Pardubice (Doma)
40. kolo, sobota 15.1.2011: HC Kometa Brno (V)
41. kolo, pondělí 17.1.2011: Orli Znojmo (D)
42. kolo, pátek 21.1.2011: HC Olomouc (V)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu