13. 12. 2013 | Ladislav Vácha

Rebelové jedou k tabulkovému sousedovi. Dokážou zlomit litoměřické prokletí?

Havlíčkobrodští hokejisté znovu ukázali svou morální sílu, když na nepovedený výlet do Šumperka rychle zapomněli a v minulém kole na svém ledě přesvědčivě přehráli trápící se Kadaň. V dosavadním průběhu soutěže je nepotkala žádná výsledková krize, když prohráli maximálně dvakrát za sebou. Nyní je čeká velmi tvrdý oříšek v podobě tabulkového souseda z Litoměřic, který má v poslední době skvělou formu. Mičkův soubor nemá na tohoto soupeře vůbec dobré vzpomínky, vždyť proti němu v této sezoně neuhrál ze dvou vzájemných zápasů ani jeden bod. Podaří se mu nepříjemnou sérii překonat? To se dozvíme už v sobotu 14. prosince od 17:00, kdy v Kalich Areně proběhne úvodní buly. I tentokrát můžete ke sledování duelu využít on-line přenosu, který pro vás připraví redakce hclitomerice.cz. (Foto: Petr Kraus)

HC Stadion Litoměřice

Severočeši vkročili do nového prvoligového ročníku pravou nohou, když z úvodních šesti kol čtyřikrát vyhráli za plný bodový zisk. Naprázdno vyšli jen ze souboje s Mladou Boleslaví, na jejímž ledě prohráli jednoznačně 1:7, což je dosud jejich nejvyšší porážka. Litoměřicím se daří pravidelně sbírat cenné body, ale musely se už i vyrovnat i s nepříjemnou výsledkovou krizí, když od dvanáctého do sedmnáctého kola držely nucený bodový půst. Po jeho překonání naopak odstartovaly obdivuhodnou sérii, když dokázaly bodovat hned jedenáctkrát po sobě. Během ní se radovaly z nejvyššího triumfu, když v prestižním derby ze svého ledu doslova smetly tápající Ústí nad Labem suverénně 8:2. Kališníkům zatím skvěle funguje útočná fáze, v dosavadním průběhu soutěže nastříleli 97 branek, což je po Mladé Boleslavi, Olomouci a Jihlavě čtvrtý nejlepší počin. Horší už je to s defenzivou, jež je kvůli pětadevadesáti obdrženým brankám společně s kadaňskou naopak třetí nejhorší (po mostecké a šumperské). Rebelové si musejí dát pozor na soupeřovy přesilovky, Litoměřice v nich nasázely už 26 gólů (Havlíčkův Brod 14). V současné době drží skvělé 5. místo, ale na čtvrté bojovníky z Kotliny se dívají z dvanáctibodového odstupu.

Týmové statistiky po 31. kole

znak týmu znak týmu
13-2-5-11 bilance 19-1-1-10
5., 48 bodů umístění 4., 60 bodů
97:95 skóre 90:80
8:2 (Ústí nad Labem, D) nejvyšší výhra 6:0 (Most, D)
18,98 % využití přesilových her 11,57 %
26 gólů v přesilovce 14
1:7 (Mladá Boleslav, V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
Miloslav Čermák 35 bodů (21+14) nejproduktivnější hráč Petr Polodna 30 bodů (8+22)
Miloslav Čermák 21 gólů nejlepší střelec Lukáš Havel 18 gólů
Martin Chabada 16 asistencí nejlepší nahrávač Petr Polodna 22 asistencí
Jakub Šulc 10 bodů (1+9) nejproduktivnější obránce Tomáš Kolafa,
Karol Korím - oba 11 bodů (2+9)
Miloslav Čermák,
Jakub Šulc - oba +9
nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +14
Ondřej Smetana -9 nejhorší hráč v +/- Martin Vágner -6
Miloslav Čermák 42 minut nejtrestanější hráč Lukáš Havel 42 minut
Lukáš Lavinger 100,00 % (1 záp.),
Tomáš Král 93,33 % (6 záp.),
Vojtěch Sedláček 91,01 % (14 záp.),
Filip Novotný 91,07 % (2 záp.),
Jan Lukáš 89,22 % (4 záp.),
Petr Přikryl 88,68 % (8 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,92 % (10 záp.),
Filip Šindelář 92,45 % (8 záp.),
Daniel Dolejš 92,45 % (13 záp.),
Petr Opršal 91,11 % (4 záp.)
Lukáš Lavinger 0,00,
Tomáš Král 2,24,
Vojtěch Sedláček 2,88,
Filip Novotný 2,91,
Jan Lukáš 2,75,
Petr Přikryl 3,45
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,00,
Filip Šindelář 2,69,
Daniel Dolejš 2,69,
Petr Opršal 3,12

Poznámka: D - doma, V - venku

Kališníky táhnou bývalí Rebelové

Litoměřice se mohou opřít o svou dobře fungující spolupráci se Sportovním holdingem Praha, jež probíhá nejen na hráčské bázi s pražskými kluby, jimiž jsou Sparta a Lev, ale také po finanční stránce. Na sever Čech díky tomu jezdí vypomáhat například útočník Dominik Simon nebo brankáři Tomáš Král s Janem Lukášem. Nejproduktivnějším hráčem a nejlepším střelcem nejbližšího soupeře Rebelů je hokejista, který právě v Havlíčkově Brodě působil. Miloslav Čermák si připsal už úctyhodných 35 kanadských bodů (21+14), což jej řadí v měřítku celé soutěže na skvělou 6. příčku. Zdatně mu s velkým bodovým odstupem sekunduje pětadvacetiletý Martin Novák (7+14), za nímž následuje velmi zkušený tandem Martin Chabada (3+16) - Jaroslav Hašek (4+14).

V zadních řadách je nejvíce vidět brodským fanouškům velmi dobře známý Jakub Šulc (1+9), který v Kotlině odehrál pět sezon a aktuálně ve svém týmu kraluje kanadskému bodování obránců. Vydatnou podporou útoku se prezentuje také jednadvacetiletý mladík Dušan Žovinec (2+6), jenž v dresu pražské Sparty už okusil i tuzemskou nejvyšší soutěž. Vítanou zámořskou posilou je kanadský obránce Spencer Humphries (3+4), který Severočechům vypomáhá ze Lva Praha.

V litoměřickém brankovišti se objevilo už šest gólmanů. Nejvíce startů, přesně 14, má na kontě talentovaný mladík Vojtěch Sedláček, který hájil tři červené tyče i v posledních zápasech. V minulém kole se blýskl na ledě Českých Budějovic, kde vychytal nulu. Úspěšnost jeho zákroků činí 91,07 %. Osmkrát naskočil zkušený mazák Petr Přikryl, který souběžně působí i ve vedení klubu. V šesti případech si zachytal sparťanský Tomáš Král, jenž nastoupil v předminulém kole proti Olomouci. V brance se už objevili i Jan Lukáš, Filip Novotný a Lukáš Lavinger.

LÍDR. ExRebel Miloslav Čermák táhne litoměřickou ofenzivu. (Foto 1)

Litoměřice vede bývalý brodský trenér, Rebely posílil další bek

Velký podíl na současné formě Severočechů, kteří patří od začátku nového prvoligového ročníku mezi příjemná překvapení, nese hlavní trenér Jiří Doležal. Že je vám toto jméno povědomé? Není divu, protože zkušený kouč krátce působil i v Havlíčkově Brodě. Rebely vedl během mezisezonní přestávky v roce 2010, kdy nahradil Petra Nováka. Jeho angažmá v Kotlině bylo však velmi krátké, Doležal neodtrénoval ani jeden zápas a brzy přepustil své místo právě Petru Novákovi, který se vrátil na střídačku. Za rychlou trenérskou rošádou stála změna majitele klubu.

Zadní řady Rebelů se v minulém domácím utkání proti Kadani rozrostly o další článek, jímž je Jan Pohl. Dvaadvacetiletý odchovanec Kolína dosud působil především ve druhé lize, kde hájil barvy mateřského Kolína, Jablonce a naposledy i Kobry Praha, kde v probíhajícím soutěžním ročníku za 17 zápasů nasbíral 22 kanadských bodů. Krátce působil také u krajského rivala ze Třebíče, kde si připsal dva prvoligové starty. Proti Kadani se uvedl v účasti na ledě jedním plusovým bodem.

BÝVALÝ TRENÉR. Soubor z Kotliny krátce vedl i litoměřický kouč Jiří Doležal. (Foto 2)

Působili u Rebelů

Jakub Šulc (obránce)
Miloslav Čermák (útočník)
Tomáš Doležal (útočník)

Minulé kolo: Rebel rozstřílel Kadaň, Litoměřice zadrhly Motor

Havlíčkův Brod chtěl V Kotlině nechat zapomenout na své zaváhání v Šumperku proti Kadani, což mu od úvodních minut vycházelo. Dvěma slepenými brankami se ujal rychlého dvoubrankového vedení, ale Severočeši pohotově snížili. O výsledku rozhodla prostřední část, v níž Rebelové nasázeli svému soupeři pět branek a nakonec slavili zasloužené vítězství 7:3. Dařilo se především Petru Polodnovi s Davidem Stachem, kteří ke dvěma trefám přidali i asistenci.

Kališníci se představili na horkém ledě českobudějovické Budvar Arény, kde na ně čekal místní Motor. Domácí si vytvořili enormní střeleckou převahu, ale ta jim nebyla nic platná. Hosté se ujali ve druhé půlce zápasu vedení, které v závěrečném dějství ještě dvěma brankami pojistili a odvezli si všechny body za výhru 3:0. Litoměřickým hrdinou se stal brankář Sedláček, který zlikvidoval všech třicet českobudějovických střel, jež letěly na jeho svatyni.

H. Brod 7:3 Kadaň



Branky a nahrávky: 3. Stach (Švihálek, Korím), 4. Polodna (Maliník, L. Havel), 21. Polodna (Maliník), 22. Vágner (O. Stehlík), 24. Rousek (Stach, Švihálek), 27. Stach (Rousek, Švihálek), 28. L. Havel (Maliník, Polodna) – 4. Ton (Mainer, Mazanec), 30. Opalek (Gajovský, Raučuk), 54. Mainer (Chlouba, Chrpa).

HC Rebel Havlíčkův Brod: Kacetl – Kolafa, Drtina, Semrád, Vágner, Pohl, Korím, Zítka – L. Havel, Polodna, Maliník – Dvořáček, Kadlec, Berger – Švihálek, Stach, Rousek – Chlubna, O. Stehlík, Milfait.

Č. Budějovice 0:3 Litoměřice




Branky a nahrávky: 34. Míka (Bahenský), 49. Švagrovský (Procházka, Drábek), 60. Čermák (Švagrovský).

HC Stadion Litoměřice: Sedláček – Hrbas, Šulc, Míka, Husák, Žovinec, Drábek, Kolář, Evan – Suja, Rubeš, Čermák – Novák, Hašek, Budínský – Procházka, Švagrovský, Bahenský – Chlapík, Brzobohatý, Doležal.




Bilance v I. lize

Oba soupeři na sebe od sezony 2006/07, v níž se Rebelové vrátili zpět na prvoligovou scénu, narazili ve dvanácti případech, přičemž mírně úspěšnější zatím byly Litoměřice, které slavily 7x, přičemž jednou rozhodly o svém triumfu až po penaltové loterii. Havlíčkův Brod uspěl pětkrát, z čehož jedno vítězství ukořistil až po prodloužení. Velmi vyrovnané je i celkové skóre, jež činí 35:34 ve prospěch bojovníků z Kotliny.

První vzájemný zápas probíhající sezony hostila Kalich Arena, na jejímž ledě jednoznačně dominovali domácí hokejisté. Rebelům se stala osudnou úvodní dvacetiminutovka, jíž prospali a Litoměřice se ujaly tříbrankového náskoku, který se v konečném zúčtování ukázal jako rozhodující. Ve 2. třetině sice vykřesal jiskru naděje Roman Maliník, ale havlíčkobrodským nadějím na bodový zisk dali sbohem David Švagrovský a Angel Krstev. V posledním dějství upravil skóre brodský ostrostřelec Lukáš Havel, ale poslední slovo měl Adam Chlapík, jenž pečetil na konečných 6:2.

Odvetu v Kotlině zahájila lépe havlíčkobrodská družina, jíž zajistil vedení Petr Polodna. Ještě před sirénou ale hokejisté s kalichem na hrudi odpověděli, když se trefil Vít Budínský. V další třetině hosté otočili, když pálil do černého Zdeněk Bahenský. Soubor trenérů Mičky a Cachnína však vyrovnal Tomášem Semrádem a po gólech z holí Hynka Zohorny a Lukáše Havla si vybudoval slibný dvoubrankový náskok, jenže ten trestuhodně prohospodařil. Postupně se zapsali do střelecké listiny Miroslav Forman, Martin Novák a Vít Budínský, kteří dokonali velký obrat a zajistili Severočechům cennou výhru 5:4.

Počet odehraných zápasů: 12
Bilance: 4-1-1-6
Výsledky: 3:4, 8:1, 7:4, 4:2, 1:2, 0:1, 4:3p, 0:4, 1:2sn, 1:0, 2:6, 4:5
Skóre: 35:34

VŮDCE BODOVÁNÍ. Petr Polodna se stal novým lídrem produktivity Rebelů. (Foto 3)

Foto 1: Michaela Luńáčková, hclitomerice.cz
Foto 2: piratichomutov.cz
Foto 3: Pavel Kačerovský

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu