17. 12. 2013 | Ladislav Vácha

Bitva o Vysočinu je tady. V Jihlavě nás nečeká nic jednoduchého, ví Berger

Ostře sledovaná bitva o Vysočinu se znovu hlásí o slovo. Tentokrát ji bude hostit Horácký zimní stadion, který je domovem jihlavské Dukly. Prestižnímu derby dodává ještě větší náboj to, že oběma táborům se v probíhající sezoně daří, sousedí spolu v prvoligové tabulce a na obou stranách pomyslné barikády najdeme několik „přeběhlíků“. Celek z krajské metropole má Rebelům co oplácet, v probíhajícím soutěžním ročníku s nimi totiž ještě nebodoval. „Moc se těšíme. Já jsem derby jako je tady to mezi Brodem a Duklou předtím nezažil. Je to super,“ pochvaluje si Jan Berger. Dokáže soubor trenéra Vlka prolomit havlíčkobrodské prokletí? Úvodní buly atraktivní bitvy proběhne ve středu 18. prosince od 17:30. Utkání můžete sledovat i virtuálně prostřednictvím tradičního on-line přenosu, který pro vás připraví redakce hcdukla.cz.

HC Dukla Jihlava

Dukla vkročila do probíhajícího prvoligového ročníku ve velkém stylu, když z úvodních čtyř kol vytěžila plných 12 bodů. Stopku jejímu vítěznému řádění učinila až Mladá Boleslav, jež na svém ledě vyhrála jednoznačně 4:0. Vlkova družina zatím musela skousnout pouhých 8 porážek, z nichž dvě utrpěla právě od hokejistů z města automobilů a ve stejném počtu případů padla i s Rebely. V tabulce se vyhřívá na skvělém 3. místě, ze kterého se ze sedmibodového odstupu dívá právě na čtvrtý Havlíčkův Brod. Důležitou roli ve spanilé jízdě hokejistů z krajského města Vysočiny hraje to, že je nepotkala žádná delší výsledková krize. Před svým soupeřem se dosud sklonili maximálně třikrát po sobě, když v rozmezí 21. a 23. kola nestačili na bojovníky z Kotliny (venku 2:3), doma podlehli Třebíči (2:3sn) a s prázdnou odjížděli ze Šumperku (2:6). Velký respekt budí jejich útok, který nastřílel už 114 gólů, což je po Mladé Boleslavi v celé soutěži 2. nejvyšší číslo. Daří se i defenzivě, jíž na prvoligové scéně patří díky šestasedmdesáti obdrženým brankám 3. příčka. Havlíčkobrodští si musejí dávat pozor na hru v oslabení, protože Jihlava se v přesilovkách trefila už 31x.

Týmové statistiky po 33. kole

znak týmu znak týmu
18-7-2-6 bilance 20-1-1-12
3., 70 bodů umístění 4., 63 bodů
114:76 skóre 102:87
9:3 (Ústí nad Labem, D) nejvyšší výhra 9:2 (Beroun, D)
17,03 % využití přesilových her 12,60 %
31 gólů v přesilovce 16
2:6 (Šumperk, V) nejvyšší prohra 0:6 (Mladá Boleslav, V)
Tomáš Čachotský 54 bodů (17+37) nejproduktivnější hráč Lukáš Havel 33 bodů (20+13)
Adam Zeman 20 gólů nejlepší střelec Lukáš Havel 20 gólů
Tomáš Čachotský 37 asistencí nejlepší nahrávač Petr Polodna 25 asistencí
Tomáš Kaláb 10 bodů (3+7) nejproduktivnější obránce Tomáš Kolafa,
Karol Korím - oba 12 bodů (2+10)
Tomáš Čachotský +26 nejlepší hráč v +/- Tomáš Semrád +16
Tomáš Kaláb,
Martin Jícha - oba -4
nejhorší hráč v +/- Marek Drtina -5
Ondřej Malec 45 minut nejtrestanější hráč Lukáš Havel 44 minut
David Rittich 92,14 % (24 záp.),
Lukáš Sáblík 91,18 % (10 záp.)
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 94,55 % (12 záp.),
Filip Šindelář 92,45 % (8 záp.),
Daniel Dolejš 92,45 % (13 záp.),
Petr Opršal 91,11 % (4 záp.)
David Rittich 2,20,
Lukáš Sáblík 2,36
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,16,
Filip Šindelář 2,69,
Daniel Dolejš 2,69,
Petr Opršal 3,12

Poznámka: D - doma, V - venku

Duklu táhne nejproduktivnější hráč 1. ligy

Pokud se Jihlava může na něco každou sezonu spolehnout, tak jsou to velmi spolehlivé výkony zkušeného útočníka Tomáše Čachotského. Jednatřicetiletý hokejista si za 33 odehraných kol už připsal neuvěřitelných 54 kanadských bodů za 17 přesných tref a 37 gólových asistencí, díky čemuž se může pochlubit výsostnou pozicí nejproduktivnějšího hráče celé soutěže. Svého kapitána následuje talentovaný mladík Adam Zeman (20+8), který je nejlepším střelcem týmu. Stejný bodový zisk má na kontě i osmadvacetiletý Radek Hubáček (11+17).

Z obránců na sebe strhává největší pozornost Tomáš Kaláb, který už stihl podpořit své spoluhráče z ofenzivy deseti kanadskými body (3+7). V souboru trenéra Petra Vlka se velmi rychle aklimatizoval neskutečně talentovaný zadák Zdeněk Čáp (1+8), který zde vypomáhá formou střídavých startů z extraligových Pardubic. Skvěle si vedou i zkušený Jiří Dobrovolný (1+7) a mladý Matič Podlipnik (1+6).

V brankovišti se objevuje věkově rozdílná dvojice. Pozici jedničky zatím zastává jednadvacetiletý gólman David Rittich, který odchytal 24 zápasů při úspěšnosti 92,14 procenta. Jeho parťákem je v sedmatřiceti letech velezkušený Lukáš Sáblík, jenž se mezi tyče dosud postavil 9x s úspěšností zákroků lehce nad 91 procent. V záloze je připravený i benjamínek Tomáš Fučík, který hraje za jihlavskou juniorku.

LÍDR. Tomáš Čachotský si počíná jako správný kapitán. (Foto 1)

Stáli na druhé straně barikády

Jihlava má ve svých řadách hned tři bývalé Rebely. Prvním z nich, začneme-li od zadních řad, je „na ráně“ Tomáš Fučík. Brankář, jenž je odchovancem Třebíče, se dostal do Kotliny jako starší dorostenec. Na jednu sezonu se pak vrátil zpět do své domoviny a od loňského roku hájí barvy Jihlavy. V zadních řadách je pak mezi talentovanými mladíky obránce Filip Dundáček, který vyrostl na zimním stadionu v Havlíčkově Brodě. Poté, co starší dorost ztratil ambice na postup do play-off, se vydal do krajského města Vysočiny. Ještě předtím si stihl odbýt premiéru v 1. lize, když nastoupil za Rebely v Kadani. Krátkou epizodu v dresu týmu z Kotliny zaznamenal i Tomáš Čachotský, jenž v rámci sousedské spolupráce zamířil na několik utkání do tehdy druholigového Havlíčkova Brodu.

Rebelové mají takových „kolaborantů“ necelých sedm, přičemž hned čtyři působili v Jihlavě dokonce v minulých dvou sezonách. V obraně jsou takoví hráči dva. Prvním z nich je Marek Drtina, jenž se vloni jako hráč pardubické ČSOB Pojišťovny vydal na střídavý start na Horácký zimní stadion. Ten vloni uvítal i Tomáše Kolafu, který svým příchodem do Havlíčkova Brodu zkompletoval svou sérii z Vysočiny a zahrál si tak již ve všech třech prvoligových mančaftech našeho kraje. Jedním z hráčů, který z Jihlavy pochází a nyní působí v Kotlině, je i Lukáš Havel. Ten je v současnosti jedním z hlavních tahounů mužstva Jiřího Mičky. Poslední tři sezony patřil mezi základní stavební kameny Dukly Roman Maliník, jenž ale do letní přípravy, a následně i ligového ročníku, nastoupil v Havlíčkově Brodě, kam jej poslaly na hostování Vítkovice. Šanci zasáhnout do derby nemá, ale je ikonou obou klubů. Řeč je o Ladislavu Rytnauerovi, který dlouhá léta jakožto odchovanec Rebelů působil v Dukle. Pak se ale do své Kotliny vrátil a vloni byl i nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Letos se ale nepříjemně zranil a zřejmě již do hry nezasáhne. Dalším z takových hráčů je Vladimír Říha, který působil v kádru červenožlutých dlouhou dobu. Letos se ale dostal do Kotliny, kam jej poslal extraligový Hradec Králové. A ptáte se, proč u Rebelů působí „necelých“ sedm exJihlavanů? Tím posledním je Jakub Kadlec, který v současné době u týmu z Kotliny hostuje právě z Dukly.

ATMOSFÉRA. I při minulém derby v Kotlině si fanoušci pořádně zafandili.

Srovnání domácí návštěvnosti (od 2006/07)

znak týmu znak týmu
49 898* celkem 42 515
3 119 průměr na zápas 2 834
4 428 nejvyšší návštěva 3 950
1 730 nejnižší návštěva 2 300
* - Jihlava zatím odehrála o 1 domácí zápas více

Jihlavu trápí zdraví, pikantní zápas čeká Jakuba Kadlece

Krajský rival Rebelů šlape jako dobře promazaný stroj i přesto, že v poslední době dělá trenérům vrásky na čele zdravotní stav jejich svěřenců. Jedním z hráčů, který při minulém utkání v sestavě chyběl, byl mladík Ondřej Malec. „V poslední době sestavu lepíme, máme hodně šrámů. Uvidíme, jak na tom kluci budou zítra ráno,“ uvedl v sobotu na tiskové konferenci po utkání v Českých Budějovicích hlavní kouč Petr Vlk.

Hodně speciální náboj bude mít derby Vysočiny pro mladého útočníka Jakuba Kadlece, který v Kotlině působí prostřednictvím hostování právě z Jihlavy. Při minulém regionálním souboji se ještě v barvách Dukly dokonce zapsal i mezi střelce, když v Kotlině skóroval už v první minutě. „Doufám, že si při derby nespletu střídačku,“ smál se při nedávném rozhovoru pro nás web. „Samozřejmě se ho zeptáme, co by na Jihlavu mohlo platit. A on sám určitě taky bude mít velkou motivaci tam uspět,“ prohlásil s úsměvem po zápasu s Berounem Jan Berger.

NÁBOJ. Ten bude mít derby pro Jakuba Kadlece, který už oblékl oba dresy. (Foto 2)

Minulé kolo: Rebelové vyprášili Medvědy, Dukla slavila u Motoru

Havlíčkobrodští hokejisté chtěli zapomenout na porážku v neoblíbených Litoměřicích a v domácím prostředí si spravit chuť proti tápajícímu Berounu. Tento plán jim dokonale vycházel, když se od první minuty do Medvědů zakousli. Ve 25. minutě vedli už 6:0 a skóre se nakonec zastavilo na hodnotě 9:2. Jednalo se o nejvyšší výhru Rebelů v dosavadním průběhu sezony, jíž hattrickem režíroval útočník Jan Berger.

Dukla hraje ve velké pohodě, kterou si přenesla i na led českobudějovické Budvar Arény. Už ve 4. minutě se ujala důležitého vedení po využité přesilovce, když se trefil ostrostřelec Adam Zeman. Motor sice nejtěsnější manko vymazal, když se ve 28. minutě radoval po proměněném trestném střílení kapitán Aleš Kotalík, ale Jihlava se rozhodit nenechala a vzala si zpět hubený náskok. Na přesný zásah Petra Haluzy navázal v posledním dějství svým druhým přesilovkovým gólem Adam Zeman a rozhodl o triumfu 3:1.

H. Brod 9:2 Beroun



Branky a nahrávky: 1. Milfait (Vágner, Berger), 5. Stach (Švihálek), 18. Švihálek (Rousek), 22. Berger (Milfait, Semrád), 23. Rousek (Švihálek), 25. Havel (Polodna, Korím), 51. Berger (Havel, Polodna), 53. Maliník (Havel, Semrád), 57. Berger (Stěpánek, Kadlec) – 28. Strnad (Kužel, Hrdel), 58. Divíšek (Hrdel).

HC Rebel Havlíčkův Brod: Kacetl – Kolafa, Korím, Semrád, Vágner, Pohl, Jank, Drtina, Zítka, Drtina – Havel, Polodna, Maliník – Berger, Kadlec, Milfait – Švihálek, Stach, Rousek – Chlubna, Tomi, Štěpánek.

Č. Budějovice 1:3 Jihlava




Branky a nahrávky: 28. Kotalík (TS) – 4. Zeman (Čachotský, Kaláb), 38. Haluza (Velecký, Kaláb), 50. Zeman (Čachotský, Kaláb).

HC Dukla Jihlava: Rittich - Kaláb, Dobrovolný, Mocek, Čermák, Zadražil, Podlipník, Štebih, Jícha - Čachotský, Zeman, Prokš - Důras, Seman, Hubáček - Velecký, Haluza, Mikeš - Kuřítko.




Bilance v I. lize

Oba krajští rivalové spolu od sezony 2006/07 poměřili síly v jednatřiceti prestižních derby Vysočiny. O něco úspěšnější zatím byli Rebelové, kteří si užili vítěznou euforii 18x, z čehož třikrát zlomili odpor svého soupeře až po základní hrací době. Hokejisté z krajského města zvítězili ve třinácti bitvách, z nichž i oni třikrát rozhodli v prodloužení či samostatných nájezdech. V soutěžním ročníku 2009/10 atraktivitu regionálního souboje ještě umocnilo osmifinále play-off, v němž se radovala po výhře 3:2 na zápasy Dukla.

První bitvu s velkým „B“ této sezony hostil v 8. kole Horácký zimní stadion. Domácí Dukla byla aktivnější a vytvořila si velkou střeleckou převahu, která jí však nakonec nebyla nic platná. Už ve 3. minutě Jihlavu opařil šikovný mladík David Dvořáček, kterého v prostřední části gólově doplnil i dnes už exbrodský Lukáš Endál. Více optimismu do řad svého týmu vlil na sklonku 2. třetiny při vlastním oslabení Michal Velecký, ale dvoubrankový náskok vrátil Rebelů kanonýr Lukáš Havel. Havlíčkův Brod si tak odvezl cenné vítězství 3:1, za které děkoval především skvěle chytajícímu brankáři Kacetlovi.

Do odvety vlétl celek z metropole Vysočiny jako utržený ze řetězu, když už v úvodní minutě zchladil Rebely studenou sprchou Jakub Kadlec, který v současné době hostuje právě v Havlíčkově Brodě. Soubor z Kotliny ale nesložil zbraně a ve druhé dvacetiminutovce nepříznivý vývoj utkání otočil po brankách Davida Stacha a Radka Čípa. Dukla se dočkala kýženého vyrovnání v 54. minutě, kdy se zapsal do střelecké listiny Radek Hubáček, jenže hosty nakonec rozesmutnil v předposlední minutě derby svou premiérovou trefou debutant Vojtěch Tomi.

Počet odehraných zápasů: 31
Bilance: 15-3-3-10
Výsledky: 0:1, 2:1, 3:2p, 7:2, 3:2, 4:3, 3:2, 2:1, 5:4, 0:4, 3:4p, 1:4, +2:3p, +3:2sn, +2:3sn, +4:2, +1:3, 3:1, 0:1, 5:3, 1:3, 4:2, 3:2sn, 8:0, 2:3, 3:2, 1:4, 2:3, 1:6, 3:1, 3:2
Skóre: 84:76

"+" - hráno v play-off

VÍTĚZSTVÍ. V obou regionálních soubojích této sezony se radovali Rebelové.

Foto 1: hcdukla.cz
Foto 2: Pavel Svoboda, hokejsumperk2003.cz), Zdeněk Drla, hcdukla.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu