7. 2. 2014 | Pavel Buňat

Po dvou porážkách vyzvou Rebelové v Kotlině poslední Most

Čtyři kola před koncem základní části I. ligy jsou už známi všichni účastníci pro play-off. Otázkou už tak zůstává jenom složení čtvrtfinálových dvojic. Havlíčkobrodští Rebelové i nadále drží čtvrtou příčku v tabulce, ovšem po dvou porážkách se jim soupeři opět o něco přiblížili. Vše ale může změnit 49. kolo – v něm si Rebelové dokonce mohou definitivně zajistit čtvrtou příčku. V cestě jim tentokrát bude stát poslední HC Most, a to v sobotu 8. února od 17.00 hod. na ledě havlíčkobrodské Kotliny. „Do branky by se pravděpodobně měl postavit Ondřej Kacetl,“ prozradil Richard Cachnín, „a v útoku nastoupí Lukáš Endál, Radek Číp, Martin Ondráček i Jan Milfait,“ doplnil asistent trenéra.

Pojďme si dát na úvod trochu matematiky. V závěrečných čtyřech kolech se bojuje o 12 bodů. Rebelové aktuálně na pátou Třebíč mají náskok 8 bodů, na šesté Litoměřice 9 bodů a na sedmý Havířov 12 bodů.
Teoreticky pozici Rebelů můžou ohrozit ještě všechny tři výše uvedené týmy, jenže právě v příštím kole na sebe narazí Litoměřice a Havířov, což Havlíčkovu Brodu hraje do karet. Pokud by Rebelové získali v sobotu tři body, výrazně by se přiblížili jistotě čtvrtého místa. I přes případné výhry Třebíče a Litoměřic by sice aktuální náskok zůstal stejný (8 a 9 bodů), v závěru ligy by se ovšem hrálo už jenom o devět bodů.

K jistotě čtvrtého místa, a tak i výhody domácího prostředí pro začátek play-off, by Havlíčkovu Brodu v příštím kole teoreticky stačily dva získané body v utkání s Mostem. Zároveň by ale Třebíč musela v základní hrací době prohrát s Benátkami nad Jizerou a Litoměřice s Havířovem.
V případě tříbodové výhry Rebelů by pak stačilo, aby Třebíčští uhráli maximálně bod a Litoměřice maximálně body dva.

HC Most

Založeno: 1946
Stadion: Zimní stadion Most (kapacita 2646 diváků)
Webové stránky klubu: hcmost.cz
Umístění v poslední sezóně: 14. místo po ZČ, celkově 12.
Trenér: Radek Mrázek
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 1-0-1-8

Sestava z posledního utkání: Horák – Strejček, Charousek, Hora, Čížek, Šimon, Havelka – Tauš, Smolka, Bojer – Nedrda, Písařík, Kafan – Zavřel, Slavíček, Andres – Gerhát, Palaščák.
_____________________________________________________________________________________

Je nepravděpodobné, že by se hokejisté letos trápícího se Mostu vyhnuli jarní baráži o setrvání v I. lize. Aktuálně mají na kontě pouze 35 bodů a na předposlední Beroun ztrácejí 18 bodů.
V novém kalendářním roce bylo celkově odehráno 13 prvoligových kol, v nichž si Mostečtí připsali pouze dvě výhry (4:2 Třebíč a 4:2 Beroun). V ostatních případech jdou od porážky k porážce. Aktuálně ztratili už sedm zápasů v řadě. Jedinou světlou výjimkou je utkání předminulého kola, kdy přivezli alespoň jeden bod z ledu silné Olomouce za prohru 2:3 po samostatných nájezdech.

V letošní sezoně mají Mostečtí dva hlavní tahouny – jsou jimi mladí talenti Pavel Písařík a Pavel Smolka. Oba mají na kontě 27 kanadských bodů, první jmenovaný je se 17 góly nejlepším střelcem týmu. Dvacet bodů (5+15) nasbíral Jan Bojer a jen o jeden bod méně (10+9) má Bohumil Slavíček. Nejlepším nahrávačem týmu a zároveň i nejlepším obráncem je teprve dvacetiletý Tomáš Pavelka (3+16).
Do branky se podívala už pětice gólmanů. Jasně nevytěžovanější je taktéž dvacetiletý Lukáš Horák, jenž po 25 odchytaných zápasech atakuje příznivou hranici 92 % úspěšnosti zákroků. Týmovou dvojkou pak je o poznání zkušenější Martin Volke.

Statistiky po 48. kole

znak týmu znak týmu
26-3-3-17 bilance 9-2-4-33
4., 86 bodů umístění 14., 35 bodů
132:124 skóre 107:198
9:2 (Beroun, D) nejvyšší výhra 5:3 (Ústí nad Labem, V)
5:3 (České Budějovice, D)
0:6 (Mladá Boleslav, V) nejvyšší prohra 1:8 (Benátky n. J., D)
13,54 % využití přesilových her 14,57 %
26 gólů v přesilovce 29
Petr Polodna 40 bodů (13+40) nejproduktivnější hráč Pavel Písařík 27 bodů (17+10)
Pavel Smolka 27 bodů (14+13)
David Stach 14 gólů nejlepší střelec Pavel Písařík 17 gólů
Petr Polodna 27 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Pavelka 16 assintecí
Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14) nejproduktivnější obránce Tomáš Pavelka 19 bodů (3+16)
Tomáš Semrád +18 nejlepší hráč v +/- Roman Pšurný,
Petr Chaloupka, oba 0
Ondřej Stehlík,
Marek Drtina, oba -5
nejhorší hráč v +/- Kryštof Kafan -27
Tomáš Kolafa 70 minut nejtrestanější hráč Zdeněk Tauš 107 minut
Ondřej Kacetl 94,25 % (19 záp.),
Daniel Dolejš 93,12 % (17 záp.),
Petr Opršal 93,10 % (5 záp.),
Vojtěch Sedláček 93,06 % (2 záp.),
Filip Šindelář 92,63 % (9 záp.)
úspěšnost brankářů Lukáš Horák 91,91 % (25 záp.),
Martin Volke 90,26 % (14 záp.),
Ilja Gutsevič 90 % (2 záp.),
Miroslav Hanuljak 88,81% (9 záp.),
Patrik Nechvátal 88,17% (5 záp.)
Ondřej Kacetl 2,16,
Vojtěch Sedláček 2,50,
Daniel Dolejš 2,55,
Filip Šindelář 2,61,
Petr Opršal 2,63
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Horák 3,38,
Martin Volke 3,74,
Ilja Gutsevič 3,75,
Miroslav Hanuljak 5,28,
Patrik Nechvátal 5,38

Poznámka: D - doma, V - venku; do statistik není započítáván Lukáš Havel, který již u Rebelů nepůsobí; statistiky Vojtěcha Sedláčka jsou počítány jenom ze zápasů za Havlíčkův Brod.

Komu se proti Mostu nejvíce daří? Dvořáčkovi a Kacetlovi

Za tři zápasy s Mostem Rebelové vstřelili 11 gólů a 3 inkasovali. A radovalo se hned 10 střelců, pouze Havel se dokázal trefit dvakrát. A komu, že se proti tomuto soupeři nejvíce daří? Prim rozhodně hraje Ondřej Kacetl, jenž odchytal všechny tři zápasy. Během nich si připsal 2 čistá konta a hned 125 úspěšných zákroků!

Pět asistencí ve dvou zápasech, to je pro Dvořáčka slušná vizitka.
Vedle Kacetla byl nejvýraznější postavou David Dvořáček. Ten sice gól proti Mostu ještě nezaznamenal, ovšem na kontě má už 5 asistencí. A to odehrál pouze dvě ze tří utkání. Pro Dvořáčka, který v sezoně má zatím 18 kanadských bodů, jsou svěřenci Radka Mrázka rozhodně oblíbeným soupeřem.
Na straně Mostu je neúspěšnější Marek Zavřel (1+1).

Ondřej Kacetl: 3 zápasy, 2 výhry, 2 čistá konta, 125 zákroků
David Dvořáček: 0+5 (2 záp.)
Lukáš Havel 2+0 (3 záp.)*
David Stach 1+1 (3 záp.)

*Již v týmu nepůsobí

Poslední dva vzájemné zápasy se Rebelům nadmíru vydařily

Když Rebelové v rámci desátého kola nepřivezli z Mostu ani bod, byť to chvíli vypadalo na to, že se jim povede skvělý obrat, ale osm minut před koncem soupeř rozhodl o opaku, dalo utkání na pravdu faktu, že Havlíčkovu Brodu se s Mostem příliš nedaří. Ovšem další dvě utkání byla zcela rozdílná.

V Kotlině hosté sice na branku vyslali úctyhodných 51 střel, ani jedna si však cestu za Kacetlova záda nenašla. Naopak Rebelové dali soupeři lekci z produktivity, když si rovnoměrně do všech třetin rozdělili celkových šest gólů. Nejvýrazněji se tehdy na jasné výhře podílel Dvořáček, který přihrál na tři gólové trefy.
To, co se Mostu nepovedlo v Kotlině, nenapravil ani na domácím ledě. V prvním zápase roku 2014 byl sice opět střelecky aktivní, ale Kacetl znovu všechny pokusy pochytal. Díky trefám Milfaita z desáté minuty a Havla z 35. minuty si Havlíčkobrodští odvezli všechny body.

10. kolo: HC Most – HC Rebel Havlíčkův Brod 4:3
23. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – HC Most 6:0
36. kolo: HC Most – HC Rebel Havlíčkův Brod 0:2

Zajímavosti sobotního utkání

Boj na dálku o 4. místo: V případě výhry se Rebelové výrazně přiblíží konečnému čtvrtému místu. Pokud jim budou přát i zápasy soupeřů, mohou si ho dokonce i předčasně zajistit. Více v úvodu článku.

Dočká se konečně Most gólu proti Rebelům?
200. gól v sezoně: HC Most může dosáhnout jubilejního 200. gólu v tomto ligovém ročníku. Ovšem v kolonce inkasovaných branek. Rebelům stačí vsítit dva góly.

128 minut bez gólu proti HC Rebel: Poslední dva zápasy proti Rebelům nedokázal Most vstřelit jediný gól. Naposledy se to povedlo v prvním vzájemném utkání Kafanovi, a to v 52. minutě zápasu. Čekání na gól je tak dlouhé už 128 minut. Obě utkání odchytal Ondřej Kacetl.

„Nejhorší forma“ Rebelů za tři měsíce: Pouze třikrát v sezoně se stalo, aby Rebelové prohráli za sebou dva zápasy v normální hrací době. Od 2. resp. 6. listopadu (prohry s Kadaní a Litoměřicemi) nic takového Havlíčkův Brod neznal. Až nyní Rebelové nestačili na Jihlavu a Benátky nad Jizerou. Do souboje s Mostem tak půjdou s „nejhorší“ formou za poslední měsíce.

Deset střelců: Z jedenácti gólů, které letos Havlíčkův Brod vstřelil proti Mostu, se radovalo hned deset střelců! Pouze Havel se trefil dvakrát.

Vzájemná bilance v I. lize

Severočeši se vždy řadili k soupeřům, proti nimž se Rebelové trápili. To platilo už v době, kdy se Havlíčkův Brod s Mostem střetával ve 2. lize. Od sezony 2006/07 se oba týmy utkaly 19x, přičemž devětkrát zvedala ruce nad hlavu parta z Kotliny a ve zbývajících deseti případech byli spokojenější Mostečtí. Nejvyšší výhru zaznamenal Havlíčkův Brod před rokem, když loupil v Mostě vysoko 8:1. Naopak nejvýše prohrál výsledkem 2:5.

Počet odehraných zápasů: 19
Bilance: 7-2-1-9
Výsledky: 5:3, 0:3, 3:4, 1:4, 1:4, 3:2sn, 3:4, 2:1p, 3:4p, 3:2, 2:5, 3:4, 4:2, 1:2, 5:2, 8:1, 3:4, 6:0, 2:0
Skóre: 58:51

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu