21. 2. 2014 | Pavel Buňat

Čtvrtfinále odstartuje dvěma zápasy na domácím ledě, Rebely čeká derby s Třebíčí

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Vrchol sezony je tady! Po základní části přichází na řadu čtvrtfinále play-off, v němž havlíčkobrodští Rebelové v regionálním souboji vyzvou Horáckou Slavii Třebíč. První dva zápasy budou mít výhodu domácího prostředí a na svého soupeře vyrukují i s největšími oporami posledních kol. Úvodní souboj vyřazovacích bojů je na programu v sobotu 22. února od 17.00 hod. Odveta se pak sehraje o den později ve stejný čas. „V play-off si nemůžete vybírat, každý je silný, první může vypadnout s osmým a obráceně. Začíná se od nuly a nevíme, jak to dopadne,“ podtrhuje výjimečnost play-off brankář Petr Opršal.

Informace o vstupenkách

Vstupenky na úvodní dva zápasy prestižní bitvy si můžete zajistit s předstihem. Předprodej proběhne v pátek 21. února v restauraci Kotlina od 12 do 18 hodin. Na stejném místě si pak budou vstupenky v prodeji i po celou sobotu. Cena vstupenek je 80 Kč. Permanentky už sice na play off neplatí, nicméně jejich majitelům garantují i nadále místa, která využívali v základní části. Klub zároveň fanoušky upozorňuje na zvýšené bezpečnostní opatření, které se bude týkat i kontrol před vstupem na stadion.

Rebelové s Kacetlem i Endálem

Příznivá zpráva do Kotliny dorazila ve čtvrtek. Rebelové mohou v play-off počítat s brankářem Ondřejem Kacetlem, který je jednou z největších opor týmu. „V první řadě jsme domluveni s Hradcem Králové, že nám uvolní Ondru Kacetla. Ta dohoda platí na celou dobu play off, což znamená, že ho hradečtí zatím nebudou psát na soupisku,“ prozradil manažer HC Rebel Miroslav Barus.

Kromě Kacetla se trenéři Mička a Cachnín mohou spolehnout i na výpomoc pardubických forvardů Lukáše Endála a Radka Čípa. V sestavě nebudou chybět královéhradecký zadák Karol Korím, jenž pro změnu patří mezi nejhlavnější stavební kameny havlíčkobrodské obrany, ani Vojtěch Tomi z celku Vítkovic.

SK Horácká Slavia Třebíč

Založeno: 1928
Stadion: MANN+HUMMEL aréna (kapacita 5000 diváků)
Webové stránky klubu: hstrebic.cz
Umístění po základní části: 5. místo, 84 bodů
Trenér: Kamil Pokorný
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5-1-1-3

Sestava z posledního utkání: Falter – Bilčík, Malena, Peroutka, Čejka, Dietz, Trojan, Přibyl – Dočekal, Dolníček, Laš – Čuřík, Nahodil, Fořt – Moučka, Kaut, Křivohlávek – Čech, Kadela, Juráň.
_____________________________________________________________________________________

Pojďme se podívat na čtvrtfinálového soupeře. Nedaleká Třebíč navazuje na loňskou sezonu, ve které dokázala příjemně překvapit, když se probila až do semifinále. I letos se Bílým hvězdám daří. Po základní části jim patří páté místo a rozhodně znovu pomýšlejí na postup do semifinálových bojů.

A možná nejnebezpečnější budou právě na ledě havlíčkobrodské Kotliny, protože pokud se podíváme na výsledky ze základní části, kluziště soupeřů byla pro Třebíč to pravé teritorium. Z venkovních zápasů si přivezla hned 49 bodů, což je po vedoucí Mladé Boleslavi nejlepší výsledek. Naopak doma byla bilance přesně opačná. Získaných 35 bodů je druhou nejhorší vizitkou v celé lize. Pro vývoj celé série tak úvodní dva zápasy v Kotlině budou možná klíčové.
Třebíč je hodně silná na oslabení, přesilovky ale, podobně jako na straně Havlíčkova Brodu, poněkud váznou. To se také promítlo do celkového skóre. Horáci možná tolik branek nestřílí (133, devátí v celé lize), zato ale mají pevnou obranu, která v základní části inkasovala 118krát, což jí mezi ligovou konkurencí řadí na výborné třetí místo.

Pro svěřence Kamila Pokorného hovoří i aktuální forma. Z posledních deseti zápasů vyhráli šestkrát a díky silnému finiši málem předstihli i čtvrtý Havlíčkův Brod. Rozhodla až poslední dvě kola, která obě skončila porážkou. Klíčový byl domácí zápas s Ústeckými Lvy, kteří si odvezli těsnou výhru 3:2. A bodově se nedařilo ani v Mladé Boleslavi, odkud se Třebíčští vrátili s prohrou 1:4. Tato porážka je málem odsoudila na šesté místo tabulky. Havířov ale zaváhání využít nedokázal, a tak se Havlíčkův Brod může těšit na regionální derby po celou čtvrtfinálovou sérii.

Čtvrtfinále play-off: Útočníci

Petr Polodna



Zápasy: 47
Góly: 13
Asist.: 28
Body: 41
+/-: -5
TM: 28

Marek Laš



Zápasy: 52
Góly: 16
Asist.: 20
Body: 36
+/-: +13
TM: 81
Havlíčkobrodský kapitán od začátku sezony patřil nejen k nejproduktivnějším hráčům týmu, ale i celé ligy. Po odchodu parťáka Havla sice body tolik nepřibývaly, ale i tak jich Polodna nasbíral slušných 41. Jedeatřicetiletý útočník možná v play-off nebude střelcem, ale rozhodně umí rozdávat přesné přihrávky a především je vůdčí osobností týmu.
Sedmadvacetiletá ikona týmu zažila nejpovedenější sezonu v I. lize. Laš překonal osobní rekord jak v počtu gólů, tak i celkově nasbíraných bodů. Trefil se celkem 16krát a na dalších 20 branek přihrál. Laš je šikovným forvardem s extraligovými zkušenostmi, který z posledních pěti ligových zápasů nasbíral pět kanadských bodů.

Další útočníci:

David Stach 32 bodů (15 + 17)
Roman Maliník 31 bodů (10+21)
David Dvořáček 21 bodů (8+13)
Jan Berger 18 bodů (11+7)
Lukáš Endál 16 bodů (6+10)

Další útočníci:

Lukáš Nahodil 33 bodů (9+24)
Jakub Čuřík 32 bodů (17+15)
Tomáš Vondráček 27 bodů (16+11)
David Dolníček 22 bodů (8+14)
Jan Křivohlávek 22 bodů (14+8)

Obránci

Karol Korím



Zápasy: 49
Góly: 4
Asist.: 12
Body: 16
+/-: +16
TM: 24

Rostislav Malena



Zápasy: 34
Góly: 2
Asist.: 8
Body: 10
+/-: +7
TM: 30
Karol Korím a Tomáš Kolafa. Velice silná a vyrovnaná obranná dvojice jistě bude hrát důležitou roli i v play-off. Oba nasbírali po 16 bodech, přičemž Korím měl o něco příznivější statistiky. Čtyřikrát skóroval a je druhým nejlepším hráčem týmu ve statistice +/-.
Velezkušený Rostislav Malena je typem zadáka, který řídí celou obranu. I ve věku 36 let navíc nezapomněl sbírat kanadské body. Trefil se dvakrát a na dalších osm branek přihrál. Více než góly a nahrávky se ale Třebíči budou hodit jeho bohaté zkušenosti.

Další obránci:

Tomáš Kolafa 16 bodů (2+14)
Marek Drtina 11 bodů (6+5)
Tomáš Semrád 10 bodů (2+8)
Martin Vágner 7 bodů (1+6)
Bohumil Jank 6 bodů (4+2)

Další obránci:

Ondřej Dlapa 9 bodů (1+8)
Vlastimil Bilčík 9 bodů (3+6)
Stanislav Dietz 9 bodů (1+8)
Václav Čejka 5 body (0+5)
Tomáš Dujsík 4 body (0+4)

Brankáři

Ondřej Kacetl



Zápasy: 21
Výhry: 13
Prům.: 2,15
Čist. kont.: 2
Úspěš. zákroků: 94,22%

Filip Novotný



Zápasy: 11
Výhry: 8
Prům.: 1,08
Čist. kont.: 4
Úspěš. zákroků: 96,10%
Patří mezi pět nejlepší gólmanů ligy a má lví podíl na konečném čtvrtém místě Rebelů v tabulce. Kacetl je zkrátka hvězdou sezony a pro havlíčkobrodské barvy je jenom dobře, že se objeví i v play-off. Po jedenadvaceti zápasech je drží úspěšnost zákroků na výborném čísle 94,22 %.
Nejvíce toho letos odchytal Martin Falter a počínal si skvěle. Ovšem po příchodu Filipa Novotného viděli Třebíčští ještě lepší výkony. Jedenáct zápasů, osm výher, v průměru 1,08 ink. gólu na zápas a úspěšnost přes 96 %, to jsou statistiky hodny hvězdy. Novotný bude velkou oporou.

Další brankáři:

Lukáš Klimeš 92,31 % (1 záp. / 0 výher)
Petr Opršal 91,06 % (6 záp. / 1 výhra)
Čeněk Novák 75,00 % (1 záp. / 0 výher)

Další brankáři:

Martin Falter 92,66 % (33 záp. / 17 výher)
Marek Čiliak 92,79 % (4 záp. / 2 výhry)
Daniel Zelenka 88,10 % (4 záp. / 1 výhra)
Lukáš Dusík 85,94 % (3 záp. / 0 výher)

Čekají nás další vyrovnané zápasy?

Čtyři zápasy v základní části přinesly tři těsné výsledky. Jednou se muselo rozhodovat dokonce až v prodloužení. Pravděpodobně něco podobného můžeme čekat i v play-off Třebíč i Havlíčkův Brod celkově zaznamenaly shodně po dvou výhrách.

Když v rámci třetího kola přijela Třebíč do Kotliny, odvezla si výhru 4:2 díky dvěma zásahům Miroslava Holce v samotném závěru zápasu. Pořádnou bitvu Kotlina viděla i na začátku prosince, kdy domácí neubránili náskok, ale díky trefě Havla z prodloužení brali dva body za výhru 3:2. Nejvíc se ale dařilo na třebíčském ledě, odkud si Rebelové přivezli těsné vítězství 2:1, které muselo potěšit o to víc, že na něj ve třetí třetině stačily dva slepené góly v rozmezí jedné minuty.
Pouze dosud poslední utkání mělo jednoznačnější průběh. Třebíč doma jasně ovládla první třetiny, když za tehdejšího gólmana Sedláčka nasázela tři góly. Rebelové sice zkorigovali ve druhé části zásluhou Polodny, na body už to ale nestačilo. Domácí zvítězili 4:1.

Letošní vzájemné zápasy

3. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – Horácká Slavia Třebíč 2:4
16. kolo: Horácká Slavia Třebíč – HC Rebel Havlíčkův Brod 1:2
29. kolo: HC Rebel Havlíčkův Brod – Horácká Slavia Třebíč 3:2p
42. kolo: Horácká Slavia Třebíč – HC Rebel Havlíčkův Brod 1:4

Celkový počet vzájemných zápasů v nejbližších dnech naroste minimálně na číslo 30.
Pokud se podíváme na vzájemné zápasy z trochu širšího hlediska, pak zjistíme, že od sezony 2006/07 se dařilo více Rebelům. Ti zvítězili 11krát v normální hrací době a 5krát rozhodovalo prodloužení nebo samostatné nájezdy. Zato Třebíčští penaltovou loterii zvládli pouze jednou a celkem 9krát se radovali v normální hrací době. I výsledek 7:0 patří do historie těchto soubojů. Takovýmto rozdílem se podařilo už vyhrát oběma celkům.

Vzájemná bilance v I. lize

Počet odehraných zápasů: 26
Bilance: 11-5-1-9
Výsledky: 6:3, 2:0, 3:4, 4:3sn, 0:7, 2:0, 4:1, 3:0, 7:5, 7:0, 0:3, 2:0, 4:3p, 0:2, 4:6, 3:4sn, 5:3, 6:1, 0:3, 1:5, 4:3p, 6:5p, 2:4, 2:1, 3:2p, 1:4
Skóre: 81:72

Z tábora soupeře: Vypomůže Dočekal

V rámci spolupráce s extraligovou Kometou Brno se v Třebíči udály dvě změny. Brňané si do svých řad vyžádali mladého forvarda Tomáše Vondráčka, za něhož výměnou na Vysočinu putoval třebíčský odchovanec Martin Dočekal. Ten se během play-off do Komety už nevrátí, a tak bude plně k dispozici trenéru Pokornému.

Pauzu před koncem základní části si dal zkušený Michal Mikeska, jenž letos posílil řady mateřského klubu. Otázkou zůstává, zda se nyní do výstroje vrátí a nastoupí už proti Rebelům.
Prvoligový magazín, který každý měsíc pro ligové fanoušky vytvářejí příznivci třebíčského hokeje, přinesl zajímavé informace ohledně teoretických posil pro play-off. Vedle několika mladých hráčů by se v týmu mohl objevit zkušený čtyřicátník Zdeněk Sedlák, který v minulosti působil v extralize a nyní válí ve druholigovém Přerově. Ovšem obranu by údajně mohl posílit i Jan Pavlík, jehož havlíčkobrodští fanoušci dobře znají.

Zajímavosti série

56 km: Přesně tolik kilometrů pocestují hráči Třebíče do Havlíčkova Brodu a naopak po nejkratší silniční komunikaci spojující obě města. Méně už se ve čtvrtfinále nacestují jenom hráči Mladé Boleslavi a Benátek nad Jizerou.
Silná obrana: Třebíč má co do počtu inkasovaných branek třetí nejlepší obranu v lize. Zboří Rebelové tento fakt?
Poprvé v play-off: Havlíčkův Brod od postupu do I. ligy už ví, jaké to je zahrát si v play-off derby. Ovšem proti Třebíči v rámci vyřazovacích bojů nastoupí poprvé.
Působili u Rebelů: Útočníci Jan Wasserbauer, Lukáš Nahodil a Jan Křivohlávek v minulosti díky spolupráci s Kometou Brno působili u Rebelů. Teď si zahrají důležitou bitvu proti bývalému klubu. To samé platí i pro trenéra Kamila Pokorného.

Termíny čtvrtfinále

Na odvetné zápasy pořádá Rebel Hearts výjezdy. Podpořte svůj tým nejen v Kotlině, ale i na stadionu soupeře! Více informací ZDE.

22.02.2014 - sobota
Črtvrtfinále č. 1: Havlíčkův Brod - Třebíč

23.02.2014 - neděle
Črtvrtfinále č.2: Havlíčkův Brod - Třebíč

26.02.2014 - středa
Črtvrtfinále č.3: Třebíč – Havlíčkův Brod

27.02.2014 - čtvrtek
Črtvrtfinále č. 4: Třebíč – Havlíčkův Brod


Případné páté až sedmé zápasy

02.03.2014 - neděle
Črtvrtfinále č. 5: Havlíčkův Brod – Třebíč

04.03.2014 - úterý
Črtvrtfinále č. 6: Třebíč – Havlíčkův Brod

06.03.2014 - čtvrtek
Črtvrtfinále č. 7: Havlíčkův Brod – Třebíč

Použité foto: Eva Streichsbierová, Jiří Mokrý (hstrebic.cz)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu