19. 5. 2014 | Ladislav Vácha

Příští ročník 1. ligy: obměna účastníků a nový herní systém

První hokejová liga se po letní přestávce znovu rozeběhne s celou řadou změn. Fanoušci se sice i tentokrát mohou těšit na vydatnou porci dvaapadesáti kol, přičemž úvodní je na programu v pondělí 8. září 2014, ale mění se hrací model i obsazení druhé nejvyšší soutěže. Největší novinkou je zrušení baráže mezi první a druhou ligou, postupovat a sestupovat se tak bude přímo. Změnou projde i play-off, které čeká předkolo. Úprava potkala také pravidlo o střídavých startech, které se nebude vztahovat na juniory. A stejné nezůstane ani složení klubů, do extraligy postoupily Mladá Boleslav a Olomouc, naopak o patro níž zamířily Chomutov a Kladno. (Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz)

Na hokej i o Vánocích

Milovníci rychlé kolektivní hry si tentokrát přijdou na své i v období vánočních svátků. Zatímco v minulé sezoně se hrálo 35. kolo 21. prosince a přestávka trvala až do 4. ledna, v příštím soutěžním ročníku budou prvoligové bitvy k mání 23., 27. i 30. prosince. Důsledkem je to, že základní část skončí už 7. února. V předešlém období se bojovalo až do 19. února, teď už budou v tomto termínu na programu zápasy v rámci play-off. Důvod lze hledat ve změně herního systému, v soutěži se totiž znovu zavádí předkolo play-off.

Šanci na play-off dostane více týmů

Vrchol sezony, který představují vyřazovací boje, se dotkne širšího okruhu prvoligových účastníků. Zatímco v předchozím soutěžním ročníku do play-off postupovala elitní osmička a zbývajících šest mužstev hrálo jen o záchranu, nyní se přihlásí o slovo předkolo. Prvních šestice si zajistí účast ve čtvrtfinále a týmy na 7. až 10. místě čeká předkolo o dvě postupová místa v sérii hrané na tři vítězné zápasy.

Baráži o 1. ligu odzvonilo

Play-out, tedy bitva o záchranu, nebude znovu chybět. Zúčastní se jej týmy, které po základní části skončí na posledních čtyřech příčkách tabulky. Jediný rozdíl spočívá v tom, že poslední dva nespadnou do baráže o udržení prvoligové příslušnosti, ale čeká je rovnou sestup do 2. ligy a jejich místa zaujmou vítězové obou druholigových skupin. Baráž se ruší především z toho důvodu, že v některých případech neměla důstojný průběh, k čemuž došlo v minulé baráži v případě Berouna.

Pravidlo o střídavých startech po 15. únoru se už netýká juniorů

Pokud v minulém soutěžním ročníku nastoupil hráč po 15. únoru v rámci střídavých startů v extralize, do první ligy už nemohl zasáhnout. Toto pravidlo sice zůstává v platnosti, ale dochází k jeho úpravě. Výkonný výbor ČSLH rozhodl o tom, že se nebude vztahovat na hokejisty v juniorském věku (narozené v ročníku 1995 a mladší). Junioři tak mohou mezi oběma soutěžemi „rotovat“.

V první lize budou nově bojovat Piráti a Rytíři

Mladá Boleslav a Olomouc v minulé baráži o extraligu sice ještě neuspěly, ale tentokrát už se mohly z postupu mezi tuzemskou hokejovou smetánku naplno radovat. Naopak velký smutek zavládl v táborech jejich soupeřů, kteří se posunuli opačným směrem a spadli o patro níž. Chomutovští Piráti se vrací do 1. ligy po dvou sezonách, Rytíři z Kladna, jejichž majitelem je slavný útočník Jaromír Jágr, dokonce po dlouhých dvanácti letech.

Termíny play-off

Čtvrtfinále: (18.2., 19.2., 22.2., 23.2. - 26.2., 1.3., 4.3.)
Semifinále: (7.3., 8.3., 11.3., 12.3. - 15.3., 18.3., 21.3.)
Baráž o extraligu startuje ve středu 25. března 2014.

Obrázek: hcdukla.cz

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu