19. 9. 2014 | Redakce

Sezonu dojedeme podle plánu, uklidňuje situaci kolem mládeže David Kozlík

HAVLÍČKŮV BROD – Havlíčkobrodský Bruslařský klub musí městu vrátit téměř 700 tisíc korun, které dostal z dotací. Takové rozhodnutí padlo na pondělním jednání zastupitelstva. Důvodem vracení této částky je to, že podle auditora dostatečně neprokázal, že prostředky byly spotřebovány na mládež.

„Ano, je pravda, že se naší paní účetní nepodařilo odevzdat vyúčtování tak, jak je stanoveno v pravidlech pro poskytování dotací,“ přiznává pochybení předseda výboru Bruslařského klubu David Kozlík.

To, že by snad mělo jít o špatné hospodaření s dotacemi, ovšem striktně popírá. „Za mládež se v roce 2013 utratilo něco kolem 6 milionů korun, přičemž dotace z města činila 4 miliony. Z toho je tedy jasně vidět, že všechny peníze skončily tam, kde měly,“ poukazuje.

Auditoři byli ovšem jiného názoru. „To všechno souvisí s tím, že magistráty mají jiné účetní období, než hokejové kluby. Když my zaplatíme dopravu za prosinec začátkem února, což je běžná praxe, tak už je nemůžeme vykázat za uplynulý rok. A to jsou sumy dosahující třeba i tři sta tisíc korun, navíc tento model financování vymyslelo samo město, my ho jen převzali,“ vysvětluje předseda představenstva HC Rebel Evžen Vopelka.

„Kolem tohoto už se vedla spousta diskuzí. Bylo by logičtější, aby se v případě hokejových klubů dělalo účetnictví třeba od června do června,“ dodává.

Také on však jednoznačně odmítá, že by se s penězi špatně hospodařilo. „Vezměte si, že celý brodský hokejový ansámbl stojí na rok 18 milionů korun, takže ty 4 miliony od města je jenom čtvrtina. Zbytek musíme sehnat jinde. Rozhodně to není tak, že by odtud někdo peníze odnášel, sem se jich naopak musí ještě hodně donést,“ dodává.

Přístup a rozhodnutí města se nelíbí ani jemu, ale ani vedení Bruslařského klubu. „Ano, chybu jsme udělali, ale jen papírově a byli jsme připraveni za ni zaplatit, ale počítali jsme tak maximálně s nějakými dvě stě tisíci korunami, které jsme na to měli nachystány od sponzora. Jenže teď budeme muset sehnat dalšího skoro půl milionu,“ upozorňuje David Kozlík.

Přitom jediným příjmem Bruslařského klubu jsou právě peníze z dotací a příspěvků. „A z dotačních peněz tu sumu samozřejmě vracet nemůžeme. Máme domluvený splátkový kalendář na osmnáct měsíců, takže každý měsíc musíme sehnat zhruba 40 tisíc navíc,“ prozrazuje. „Nedá se nic dělat, nějak se s tím budeme muset poprat. Pomůže nám i HC Rebel a zbytek prostě musíme poshánět nějak jinak,“ ví.

O tom, že by v souvislosti s nastalou situací navýšilo vedení klubové příspěvky, se aktuálně nepočítá. „Asi by se tahle varianta nabízela, navíc, když máme v Havlíčkově Brodě snad vůbec nejnižší příspěvky v celé republice, ale takovou cestou jít nechceme,“ reaguje Evžen Vopelka.

Podle něj se město svým pondělním rozhodnutím zachovalo k brodskému hokeji velmi macešsky. „Když do klubu vstupovali pánové Hubacz a Nedvěd, naskočili do vozu, který museli hodně zafinancovat, aby se mohlo jet dál,“ připomíná. „Tehdy město bylo rádo, že mu odlehlo, že za něj někdo převzal štafetu. A teď, když mohlo brodskému hokeji, který má skvělou historii a zázemí, podat pomocnou ruku, se k němu chová jako k nechtěnému dítěti,“ mrzí ho.

Katastrofické vize, že by snad mládežnický hokeje v Havlíčkově Brodě na základě pondělního rozhodnutí zastupitelů skončil, prý zatím nehrozí. „Chtěli bychom uklidnit rodiče a všechny ostatní, kteří jsou v tom jakkoliv zainteresovaní, že tuhle sezonu dojedeme tak, jak bylo v plánu. Dotace z města, které nám byly na základě nálezu auditora pozastaveny, budou nyní doplaceny a se stejnou částkou můžeme počítat i příští rok. Takže až do konce roku 2015 dohlédneme a budeme tudíž pokračovat,“ říká David Kozlík.

Stejně tak podle něj zůstane i nadále sportovní provázanost s A-týmem. „Na základě věcí, které se teď udály, mi bylo podsouváno, abychom se od HC Rebel úplně odstřihli. Jenže to prostě nejde. Pokud vám bude chybět návaznost na „áčko“, tak to nikdy nemůže fungovat,“ má jasno.

Jakékoliv dotazy v souvislosti se současnou situací je David Kozlík připraven zodpovědět. Stačí napsat na bkhavlickuvbrod@seznam.cz.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu