26. 9. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové zkusí zlomit prokletí na ledě lídra, čeká je Mičkova Třebíč. Musíme se vzchopit, burcuje Dlouhý

Nepříjemné trápení havlíčkobrodské družiny nebere konců. I když ve středu svedla Barusova parta velmi vyrovnanou přestřelku s Jihlavou, nakonec v Kotlině padla o dva góly. Rebelové tak nevybředli z nepříjemného bláta a s jediným bodem jsou stále přikováni k úplnému dnu tabulky. S přípravným obdobím padli už počtrnácté v řadě. „Nálada není dobrá, to je pochopitelné, ale prostě se nedá nic dělat, musíme se vzchopit,“ hlásí bojovné gólman Dlouhý. Probíhající týden se nese ve znamení regionálních bitev, protože Havlíčkův Brod jede na led krajského rivala z Třebíče, aktuálního lídra tabulky. Protrhnou už Broďáci dlouhou krizi? Začíná se v sobotu 27. září od 17:30.

SK Horácká Slavia Třebíč

Založeno: 1928
Stadion: Zimní stadion města Třebíče - MANN + HUMMEL ARENA (kapacita 5 000 diváků)
Klubové barvy: bílá, červená, modrá
Webové stránky klubu: hstrebic.cz
Umístění v poslední sezóně: 5. místo po ZČ, semifinále play-off (Mladá Boleslav, 0:4)
Trenér: Jiří Mička
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 7–1–1–1

Sestava z posledního utkání: Štůrala (Klimeš) – Malena, Zdráhal, Dlapa, Bartoň, Jaroš, Dujsík, Přibyl – Erat, Dolníček, L. Havel – Burian, Holec, Čuřík – Vodný, Dočekal, Pekr – Wasserbauer, Juráň, Králík
_____________________________________________________________________________________

Bílé hvězdy patří v posledních letech k nejlepším týmům na prvoligové mapě. V předešlých dvou sezonách pokaždé proklouzly až do semifinále play-off, kde jim v obou případech vystavila stopku Mladá Boleslav, která v minulém soutěžním ročníku postoupila do extraligy. Navíc se mohou opřít o dobře fungující spolupráci s brněnskou Kometou. Třebíč v létě velmi dobře posílila, z Havlíčkova Brodu přišel trenér Jiří Mička, který s Rebely v předchozím období skončil v základní části na skvělé čtvrté příčce, zkušený útočník a obávaný kanonýr Lukáš Havel nebo spolehlivý gólman Tomáš Štůrala. Horáci zatím potvrzují svou sílu, z úvodních šesti kol prohráli jen v Chomutově a vyhřívají se na čele tabulky.

Mezi třebíčskými tyčemi se zatím těší z neochvějné pozice jedničky devětadvacetiletý gólman Tomáš Štůrala, který zavítal do kádru jako velká posila ze Šumperka, kde patřil k základním stavebním kamenům. Zároveň odváděl i spolehlivé výkony v dresu extraligového Zlína, s nímž nakonec získal extraligový titul. Dosud odchytal všech šest kol. Na svou šanci čekají talentovaní Lukáš Klimeš, Lukáš Dusík a Milan Máj.


Zkušený gólman Tomáš Štůrala má na prvním místě v tabulce velkou zásluhu.
(Foto:Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Bílým hvězdám zůstal věrný sedmatřicetiletý zadák Rostislav Malena, který je nejzkušenějším hráčem mužstva. V minulé sezoně ovládl kanadské bodování třebíčských obránců základní části (2+8), což svědčí o tom, že trenéři na něj budou opět hodně spoléhat. K základním stavebním kamenům defenzivy se nepochybně řadí také třiatřicetiletý Jakub Bartoň, nová tvář a kapitán Olomouce z předchozího soutěžního období. Zkušeností na rozdávání má i Milan Přibyl, který v dubnu oslavil třicáté narozeniny. Hodně slibnými nadějemi do budoucna jsou dvaadvacetiletý Ondřej Dlapa (v základní části 2013/14 3. nejproduktivnější bek, 1+8), Vlastimil Bilčík (v předešlém období 2. nejproduktivnější zadák, základní část 3+6), čtyřiadvacetiletý Václav Čejka, havlíčkobrodským fanouškům dobře známý Jan Zdráhal, Tomáš Dujsík či Jiří Peroutka.

V útočných řadách figuruje ostřílený pětatřicetiletý tandem David Dolníček - Roman Erat, kterému zdatně sekunduje ostrostřelec Lukáš Havel. Už svou jubilejní desátou sezonu v řadě, kdy neoblékl žádný jiný dres, započal třicetiletý Martin Čech. Z brněnské Komety Horákům vypomáhá Vilém Burian, který si vedl v ročníku 2013/14 skvěle i mezi extraligovou konkurencí. Dlouho není potřeba představovat ani Miroslava Holce, jenž v kotlině prožil příjemné chvíle. Aktuálně je s osmi body za Vilémem Burianem druhým nejproduktivnějším hráčem týmu. Z Olomouce pomáhá na Vysočině duo Matěj Pekr - Michal Vodný, velký talent třímá také v Janu Wasserbauerovi, který rovněž zná prostředí v Havlíčkově Brodě jako své boty.

SK Horácká Slavia Třebíč x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
4-1-0-1 bilance 0-0-1-5
1., 14 bodů umístění 14., 1 bod
21:15 skóre 10:22
5:3 (Č. Budějovice, doma) nejvyšší výhra žádná výhra
1:4 (Chomutov, venku) nejvyšší prohra 0:3 (Litoměřice, venku)

7/1
vstřelené góly v přesilovkách/v oslabení
3/1

9/0
inkasované góly v oslabení/v přesilovce
7/1
Vilém Burian - 8 bodů (5+3) nejproduktivnější hráč Lukáš Endál - 3 body (3+0)
Vilém Burian - 5 gólů nejlepší střelec Lukáš Endál - 3 góly
Miroslav Holec - 6 asistencí nejlepší nahrávač 10 hráčů - 1 asistence
Jakub Bartoň - 4 body (2+2) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 2 body (1+1)
Vilém Burian +6 nejlepší hráč v +/- Petr Zítka +3
Matěj Pekr -2 nejhorší hráč v +/- Štěpán Jeník -6
Rostislav Malena 14 tr. minut nejtrestanější hráč Dominik Boháč 14 tr. minut
Tomáš Štůrala 92,19 % (6 záp.) úspěšnost brankářů René Svoboda 94,05 % (3 záp.),
Jan Dlouhý 88,03 % (4 záp.)

Tomáš Štůrala 2,49
průměr inkasovaných gólů na zápas René Svoboda 2,1,
Jan Dlouhý 4,77

Minulá kola Třebíče

AZ Havířov - SK Horácká Slavia Třebíč 2:4
SK Horácká Slavia Třebíč - ČEZ Motor České Budějovice 5:3
LHK Jestřábi Prostějov - SK Horácká Slavia Třebíč 2:4
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Stadion Litoměřice 3:2p
HC Dukla Jihlava - SK Horácká Slavia Třebíč 2:4
Piráti Chomutov - SK Horácká Slavia Třebíč 4:1

Třebíč poprvé v nové sezoně padla

Horáci jeli na led Chomutova s pěti vítězstvími v zádech a úspěšně začali také na severu Čech, když je ve 36. minutě poslal do vedení střelou z kruhu po vhazování exhavlíčkobrodský Lukáš Havel. Piráti však okamžitě odpověděli a do druhé sirény dokonali obrat. Na 1:1 vyrovnal David Kaše a v přesilovce během poslední minuty prostřední části zajistil domácím vedení Marek Hovorka. V poslední dvacetiminutovce Severočeši ještě dvakrát udeřili, když se prosadili další bývalý Rebel a kapitán týmu Jiří Drtina a Tomas Sinisalo.
znak týmu 4 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 39. D. Kaše (O. Kaše, Šagát), 40. Hovorka (O. Kaše, Dušek), 43. Drtina (Hovorka, Hřebejk), 47. Sinisalo (Růžička, McGregor) – 36. Havel (Erat, Dolníček). Rozhodčí: Sýkora – Hejl, Podrazil. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2071. Střely na branku: 28:34. Třetiny: 0:0, 2:1, 2:0. Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Piráti Chomutov: Strmeň (Hanuljak) – Drtina, Rýgl, Scalzo, Rutta, Skinner, Koma, Šulák, R. Havel – Hovorka, Dušek, Květoň – Sinisalo, Růžička, McGregor – Hřebejk, Kämpf, Moore – Šagát, D. Kaše, O. Kaše

SK Horácká Slavia Třebíč: Štůrala (Klimeš) – Malena, Zdráhal, Dlapa, Bartoň, Jaroš, Dujsík, Přibyl – Erat, Dolníček, Havel – Burian, Holec, Čuřík – Vodný, Dočekal, Pekr – Wasserbauer, Juráň, Králík


Sedmatřicetiletý bek Rostislav Malena je nejzkušenějším hráčem Bílých hvězd.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Oblékali dres soupeře

Také v sedmém kole spolu zkříží hole hokejisté, kteří nastupovali na druhé straně barikády. Z Rebelů hájili barvy Třebíče jen dva hráči, navíc jen v minimálním počtu případů. Obránce Petr Zítka přetáhl přes hlavu trikot s bílou hvězdou pouze jednou, a to v sezoně 2012/13. Třiadvacetiletý útočník Pavel Sedláček zde vypomáhal z Plzně, když si za 21 zápasů připsal 8 kanadských bodů (4+4)

Zato na třebíčské straně najdeme početnou exhavlíčkobrodskou kolonii. V brodském dresu se mihl jedním startem dvacetiletý gólman Lukáš Klimeš, který podal velmi dobrý výkon, ale těsné porážce 2:3 v Ústí nad Labem zabránit nedokázal. Po ledové ploše v Kotlině se v předešlém soutěžním ročníku proháněl i zadák Jan Zdráhal, jenž stihl za 17 utkání 5 bodů (1+4). To samé platí i pro Lukáše Havla, který kraloval týmové produktivitě (37 zápasů, 21+14), ale bohužel neodešel z Havlíčkova Brodu úplně v dobrém. Do velkého hokeje díky angažmá v Kotlině nahlédl i Miroslav Holec, dvanáct duelů absolvoval Jan Křivohlávek a mládeží i A-týmem prošel také Jan Wasserbauer.


Lukáše Havla čeká hodně pikantní zápas. U Rebelů v minulé sezoně působil.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)


Zajímavosti zápasu

• Potenciální satisfakce pro Lukáše Havla: Velezkušený hokejista v minulé sezoně táhl Rebely a kraloval týmovému bodování, jenže vedení Rebelů s ním kvůli neprofesionálnímu vystupování a chování vůči klubu ukončilo smlouvu. Havel tak zamířil do Havířova a po příchodu do Třebíče se může podepsat pod další porážku svého bývalého zaměstnavatele.

• Trenér Mička na druhé střídačce: Pikantní zápas čeká i trenéra Jiřího Mičku, který v předešlém prvoligovém ročníku dovedl Rebely ke skvělému čtvrtému místu v základní části. V play-off však jeho tým nestačil na Třebíč a protože se s vedením Havlíčkova Brodu nedohodl na nové smlouvě, zakotvil právě u Bílých hvězd.

• Bitva prvního s posledním: Oba soupeři z Vysočiny se v nové sezoně nacházejí v naprosto odlišeném rozpoložení. Zatímco Horáci dosud poznali hořkost porážky jen jednou, Rebelové dosud ze šesti kol ukořistili jediný bod. Čeká nás tak souboj prvního s posledním týmem tabulky.

• Shodná nejvyšší vítězství: Oba krajští rivalové se pyšní stejně cennými skalpy svého soka, když jejich dosud nejvyšší triumfy činí shodně 7:0. Havlíčkobrodská družina dosáhla tohoto výsledku doma v období 2008/09, Třebíč venku v sezoně 2007/08.

• V poslední době nastavení: Hned pět z posledních sedmi vzájemných střetnutí muselo rozhodovat až nastavení. Čtyřikrát se tak stalo v uplynulém ročníku během play-off, kdy se nakonec z postupu radovala Horácká Slavia.


Jiří Mička prožil povedený ročník u Rebelů a skvěle začal i v Třebíči.
(Foto: Petr Kraus)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 31
Bilance: 11-6-4-10
Výsledky: 6:3, 2:0, 3:4, 4:3sn, 0:7, 2:0, 4:1, 3:0, 7:5, 7:0, 0:3, 2:0, 4:3p, 0:2, 4:6, 3:4sn, 5:3, 6:1, 0:3, 1:5, 4:3p, 6:5p, 2:4, 2:1, 3:2p, 1:4, +2:3sn, +1:2sn, +2:3p, +2:1p, +1:6
Skóre: 89:87

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu