28. 9. 2014 | Ladislav Vácha

Nabitý program pokračuje, Rebelové jedou do Chomutova. Musíme bojovat a makat naplno všude, ví Kuchta

Hokejisté Havlíčkova Brodu neprolomili dlouhou sérii porážek ani během uplynulého týdne, když v regionálních soubojích nestačili doma na Jihlavu a chuť si nespravili ani na kluzišti první Třebíče. Nyní se vypraví na dalekou cestu do Chomutova, který ještě v předchozím soutěžním období zápolil s extraligovou konkurencí. „Není co ztratit, jsme poslední a tak prostě musíme bojovat a makat naplno všude. Hodíme porážku z Třebíče za hlavu a jedem dál,“ neklesá na mysli útočník Petr Kuchta. Zápas začne v pondělí 29. září od 17:30.

Piráti Chomutov

Založeno: 1945
Stadion: SD ARÉNA (kapacita 5 250 diváků)
Klubové barvy: bílá, červená, modrá
Webové stránky klubu: piratichomutov.cz
Umístění v poslední sezóně: 14. místo po ZČ (ELH), 3. místo v baráži (sestup, 17 bodů)
Trenér: Břetislav Kopřiva
Aktuální forma (posledních 6 zápasů): 3–1–1–1

Sestava z posledního utkání: Strmeň (Hanuljak) – Drtina, Rýgl, Scalzo, Rutta, Skinner, Koma, Šulák – Hovorka, Dušek, Květoň – Sinisalo, Růžička, McGregor – Hřebejk, Kämpf, Moore – Šagát, D. Kaše, O. Kaše
_____________________________________________________________________________________

Chomutov se ještě v minulé sezoně proháněl po extraligových kluzištích, jenže po nepovedené základní části musel bojovat o udržení příslušnosti mezi tuzemskou hokejovou smetánkou v ošemetné baráži a nakonec nezabránil pádu o patro níž. Cíl Severočechů pro nový prvoligový ročník tak byl jasný - pohybovat se na špičce tabulky a pokusit se o co nejrychlejší návrat. Piráti nezačali špatně, zatím drží hezkou čtvrtou příčku a navíc mají k dobru dohrávku úvodního kola na ledě Kadaně.

Soubor ze severu Čech disponuje mezi tyčemi velkou kvalitou, mohl si tak dovolit v odehraných šesti kolech protočit hned tři maskované muže. Nejlépe si počínal dvaadvacetiletý talent Jan Strmeň, který se po dvou startech může pochlubit skvělou úspěšností zákroků 96,97 %, když vychytal i střelce aktuálního lídra z Třebíče. Stejný počet zápasů odchytal i zkušený Miroslav Kopřiva (úspěšnost zákroků 93,18 %) a Miroslav Hanuljak (úspěšnost zákroků 90,16 %). Na soupisce ještě najdeme devatenáctiletého benjamínka Tadeáše Dvořáka, jenž na svou premiéru v A-týmu ještě čeká.


V chomutovském brankovišti se zatím blýskl v nejlepším světle talent Jan Strmeň.
(Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz)

Piráti se nebojí sázet i na posily ze zámoří, dokonalým důkazem je ostřílený kanadský tandem Brett Skinner - Mario Scalzo. Zodpovědnou funkci kapitána zastává devětadvacetiletý zadák Jiří Drtina, který prostředí v Havlíčkově Brodě ze svého působení velmi dobře zná. To samé platí i pro ö necelé dva měsíce staršího Jaroslava Komu. Zkušeností na rozdávání má také Jaroslav Mrázek, jenž se v uplynulé extraligové sezoně 2013/14 stal v základní části druhým nejproduktivnějším obráncem týmu (2+3). Mezi nadějné mladíky můžeme zařadit čtyřiadvacetiletého Jana Ruttu, dvacetiletého Radka Havla nebo exbrodského Libora Šuláka.

V útočných řadách se to zvučnými jmény jen hemží. Už svou pátou sezonu v řadě načal v chomutovském dresu dvaatřicetiletý Štěpán Hřebejk, jemuž zdatně sekunduje kanadsko-americké duo Bryan McGregor - Greg Moore (oba 30 let). Nejproduktivnějším hráčem Severočechů je zatím Marek Hovorka, který si už připsal 5 kanadských bodů (3+2). Sluší se zmínit také odchovance Rebelů Antonína Duška a Vladimíra Růžičku. Posilou se stal finský forvard Tomas Sinisalo, který přišel z norského Stjernenu. Nesměle vystrkovat růžky začala také bratrská dvojice David Kaše - Ondřej Kaše, jež patří i ke stálicím českých mládežnických reprezentací. Mezi mladé pušky se řadí i David Kämpf. Ostřílenými mazáky jsou naopak Marek Sikora, Martin Šagát či Nikola Gajovský.

Piráti Chomutov x HC Rebel Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
3-1-1-1 bilance 0-0-1-6
4., 12 bodů umístění 14., 1 bod
18:12 skóre 12:27
4:1 (Třebíč, doma) nejvyšší výhra žádná výhra
2:3 (Benátky nad Jizerou, venku) nejvyšší prohra 2:5 (Třebíč, venku)

22,58 % (3.)
Využití přesilovek
6,98 % (14.)

85,71 (3.)
Úspěšnost v oslabení
82,00 % (14.)
Marek Hovorka - 5 bodů (3+2) nejproduktivnější hráč Lukáš Endál - 4 body (3+1)
Marek Hovorka - 3 góly nejlepší střelec Lukáš Endál - 3 góly
Antonín Dušek, Vladimír Růžička
- oba 4 asistence
nejlepší nahrávač Pavel Sedláček - 2 asistence
Jiří Drtina, Martin Rýgl - 2 body (1+1) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád - 2 body (1+1)
Brett Skinner +6 nejlepší hráč v +/- Petr Zítka, Pavel Sedláček oba +3
Nikola Gajovský,
Mario Scalzo,
, Vladimír Růžička,
Bryan McGregor -2
nejhorší hráč v +/- Štěpán Jeník -6
Vladimír Růžička, Štěpán Hřebejk
10 tr. minut
nejtrestanější hráč Dominik Boháč 14 tr. minut
Jan Strmeň 96,97 % (2 záp.),
Miroslav Kopřiva 93,18 % (2 záp.),
Miroslav Hanuljak 90,16 % (2 záp.)
úspěšnost brankářů René Svoboda 92,00 % (4 záp.),
Jan Dlouhý 88,03 % (4 záp.)
Jan Strmeň 1,00
Miroslav Kopřiva 1,44
Miroslav Hanuljak 2,90
průměr inkasovaných gólů na zápas René Svoboda 2,96
Jan Dlouhý 4,77

Minulá kola Pirátů

Piráti Chomutov - HC Stadion Litoměřice 3:1
HC Most - Piráti Chomutov 3:2sn
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava 4:3sn
HC Benátky nad Jizerou - Piráti Chomutov 3:2
Piráti Chomutov - SK Horácká Slavia Třebíč 4:1
HC Slovan Ústečtí Lvi - Piráti Chomutov 1:3

Piráti zvládli severočeské derby

Prestižní souboj dvou severočeských rivalů hostilo Ústí nad Labem. Do zápasu měli lepší nástup domácí, když už v úvodní minutě udeřil exRebel Tomáš Kolafa. Chomutov však rychle odpověděl zásluhou Martina Šagáta, v prostřední části dokonal obrat díky Jaroslavu Komovi a v závěrečném dějství uzavřel na konečných 3:1 zkušený Štěpán Hřebejk.
znak týmu 1 – 3 znak týmu

Branky a nahrávky: 1. Kolafa – 6. Šagát (O. Kaše, D. Kaše), 36. Koma (Růžička), 52. Hřebejk (Kämpf, Skinner). Rozhodčí: Daniel Jechoutek - Jan Krátký, Milan Svoboda. Vyloučení: 7:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1279. Střely na branku: 32:37. Třetiny: 1:1, 0:1, 0:1. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 1:3.

HC Slovan Ústečtí Lvi: Petrásek (Volke) – Černý, Vágner, Kolafa, Smetana, Brož, Holomek, Zdvořáček – Budínský, Roubík, Rod – Meidl ,Kloz, Tůma – Gengel, Vávra, Přeučil – Suchan, Pořický, Kuchynka

Piráti Chomutov: Strmeň (Hanuljak) – Drtina, Rýgl, Scalzo, Rutta, Skinner, Koma, Šulák – Hovorka, Dušek, Květoň – Sinisalo, Růžička, McGregor – Hřebejk, Kämpf, Moore – Šagát, D. Kaše, O. Kaše


Početnou enklávu bývalých Rebelů tvoří i sympatický slovenský bek Jaroslav Koma.
(Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz)

Oblékali dres soupeře

Bitva s Piráty bude mít hodně speciální příchuť pro dvaadvacetiletého havlíčkobrodského obránce Daniela Koláře, který v Chomutově dělal své první hokejové krůčky. Na severu Čech působil v sezoně 2011/12 i Lukáš Endál, jenž si proti Rebelům dokonce zahrál v prestižním play-off. Chomutovský dres oblékl také David Zucker, který zde v ročníku 2011/12 vypomáhal z Karlových Varů (32 zápasů, 4+2).

Na palubě Pirátů najdeme pětičlennou exhavlíčkobrodskou enklávu. Jedná se o kapitána Jiřího Drtinu, jenž se po ledě Kotliny proháněl v rámci tehdejší úzké spolupráce s pražskou Slavií. Fanoušci si určitě ještě vzpomenou na sympatického slovenského beka Jaroslava Komu, jehož výkony pomohly v play-off 2011/12 potrápit právě Severočechy. Havlíčkobrodskou mládeží prošel talentovaný zadák Libor Šulák, jenž nechyběl v zimě na mistrovství světa do dvaceti let ve švédském Malmö. Opomenout nesmíme osmadvacetiletého útočníka a brodského odchovance Antonína Duška, který k Pirátům přestoupil z Liberce, přičemž se pravidelně objevoval také v Benátkách nad Jizerou. Krátkou zkušenost s Rebely má také Vladimír Růžička, který za bojovníky z Kotliny odehrál 3 duely (1+2).


Lukáš Endál se vrátí do známého prostředí, Chomutovu pomohl k postupu do extraligy.
(Foto: Michal Milfeit)


Zajímavosti zápasu

• Proti mateřskému klubu: Hned dva hokejisté mohou nastoupit proti týmu, kde dělali své první krůčky na ledové ploše. Na havlíčkobrodské straně se jedná o beka Daniela Koláře, u Pirátů o útočníka Antonína Duška.

• Dvě dvouciferné porážky: Rebelové museli při vzájemných soubojích s Chomutovem spolknout dvě hodně hořké pilulky, když obdrželi dvouciferný počet branek. Po svém návratu na prvoligovou scénu v období 2006/07 padli venku 4:10 a v dosud posledním vzájemném měření sil v play-off 2011/12 si domů přivezli potupný výsledek 2:11.

• Trápení na kluzišti SD ARÉNY: Havlíčkobrodské družině se v prostředí Pirátů tradičně nedaří. Domů si od návratu do 1. ligy přivezli jen dva triumfy, a to v ročnících 2007/08 a 2009/10, když v obou případech vyhráli těsně 3:2.

• Neoblíbený soupeř: Broďáci přetlačili Severočechy od sezony 2006/07 desetkrát, zatímco soupeř se radoval v sedmnácti případech. Z minulých osmi duelů slavil soubor z Kotliny pouze jednou, když doma přetlačil soupeře v rámci vyřazovacích bojů 4:2.

• Osm „přeběhlíků“: Osm hokejistů dříve hájilo barvy svého nejbližšího soupeře. Z Rebelů se jedná o Daniela Koláře, Lukáše Endála a Davida Zuckera, u Pirátů splňují toto kritérium Jiří Drtina, Jaroslav Koma, Libor Šulák, Antonín Dušek a Vladimír Růžička.


Piráti postoupili v play-off 2011/12 přes Rebely stylově, doma vyhráli vysoko 11:2.
(Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 27
Bilance: 8-2-3-14
Výsledky: 4:3sn, 4:2, 4:10, 2:3sn, 2:3, 1:3, 1:4, 3:2, 3:6, 2:4, 4:1, 2:1p, 3:2, 1:6, 7:2, 1:7, 8:5, 2:3p, 5:4, 2:6, 1:3, 1:5, +1:3, +2:3p, +4:2, +3:5, +2:11
Skóre: 75:109

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu