14. 10. 2014 | Ladislav Vácha

Na hokej za korunu! Rebelové ve středu přivítají Ústí nad Labem

Havlíčkův Brod nerozšířil svou skromnou sbírku čtyř bodů ani ve 13. kole, kdy v domácím prostředí přivítal Benátky nad Jizerou. Po porážce 2:4 se pokusí v Kotlině zdolat deváté Ústí nad Labem, s nímž se střetne ve středu 15. října od 18:00. Fanoušci mohou využít skvělou šanci, protože vstupné na bitvu Rebelů se Lvy činí symbolickou jednu korunu! „Potřebujeme pomoc. A není pro nás lepší podpora, než zaplněné ochozy stadionu,“ ozývá se z brodské kabiny. Zkrátka ovšem nepřijdou ani majitelé permanentek. Každý, kdo projde se svojí vstupenkou turniketem, obdrží dva kupóny v celkové hodnotě 50 korun (25 + 25), za něž si pak v jakémkoliv kiosku na stadionu může koupit párek a pivo (dvě piva, párek a limo). Dorazte Broďáky v náročném souboji podpořit, budou to potřebovat jako sůl! (Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz)

HC Slovan Ústí nad Labem

Založeno: 1945
Stadion: Zlatopramen Arena (kapacita 6 500 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá, žlutá
Webové stránky klubu: hcusti.cz
Umístění v poslední sezóně: 9. místo po ZČ, 2. místo ve skupině O baráž
Trenér: Milan Skrbek
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5–0–1–4

Sestava z posledního utkání: Volke (Petrášek) – K. Černý, Holomek, Kolafa, Smetana, Vl. Brož, M. Zdvořáček – Budínský, Roubík, Rod - D. Tůma, J. Kloz, Pořický - Gengel, Baránek, P. Přeučil - Vykouk, T. Vávra – Kuchynka
_____________________________________________________________________________________

Ústí nad Labem se minulý soutěžní ročník nepovedl, když po základní části obsadilo až devátou příčku. Slovan se tak nevtěsnal do elitní osmičky a utekla mu účast v prestižním play-off, když na osmé Benátky nad Jizerou ztratil propastných devět bodů. Ve skupině O baráž však Lvi obsadili 2. místo a vyhnuli se tak ošemetným bojům o záchranu. Severočechy sužovaly především velké finanční problémy, které se však před nadcházející sezonou podařilo vyřešit. V novém prvoligovém období si počínají svěřenci trenéra Milana Skrbka jako na houpačce, když vítězství takřka s železnou pravidelností střídají s porážkami. Zatím to stačí na 9. místo.

Největší důvěře se zatím těší v ústeckém brankovišti dvaadvacetiletý talent Michael Petrásek, který zatím naskočil do deseti duelů. Pod Střekovem strávil naprostou většinu své dosavadní kariéry, když vypomáhal jen ve 2. lize Bílině a Děčínu. Záda mu kryje zkušený gólman Martin Volke, který v lednu oslavil už své 32. narozeniny. Ústecký odchovanec odchytal poslední kolo, v němž Severočeši padli v Třebíči 1:5.


Jedničkou Ústí nad Labem je dvaadvacetiletý talent Michael Petrásek.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

V zadních řadách hýří zkušenostmi třicátníci Tomáš Kolafa a Martin Vágner, které si určitě brodští fanoušci ještě velmi dobře pamatují z předešlého soutěžního ročníku, kdy oba působili v kádru Rebelů. Mezi ostřílené zadáky ještě můžeme zařadit osmadvacetiletého Kamila Černého, který je zatím nejproduktivnějším bekem. Potom už trenéři sázejí spíše na mladíky, mezi něž patří i čtyřiadvacetiletí Vladimír Brož a Ondřej Holomek. Ještě mladší jsou Ondřej Smetana, Martin Zdvořáček a osmnáctiletá naděje Miroslav Straka.

V ofenzivě řádí nestárnoucí sedmatřicetiletý kanonýr Jaroslav Roubík, který s osmnácti kanadskými body kraluje ústecké produktivitě. Třiatřicet let oslavil v červnu Ladislav Gengel, jenž stejně jako Kolafa a Vágner prostředí Kotliny z minulého období velmi dobře zná. Mezi stálice útočných řad patří sedmadvacetiletý Jan Kloz, který nosí na hrudi kapitánské céčko. Šestadvacet let už mají Petr Markulinec, Vít Budínský a Tomáš Rod, jenž se může pochlubit pozicí nejlepšího nahrávače. Mezi mladší forvardy se řadí David Tůma, Tomáš Vávra, Štěpán Kuchynka, Jakub Pořický, Jakub Suchan či Lukáš Vykouk.


Mezi obránci nastřádal v dosavadním průběhu soutěže nejvíce bodů Kamil Černý.
(Foto: Karel Dvořáček, sportyusti.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Slovan Ústí nad Labem

znak týmu znak týmu
1-0-1-11 bilance 6-1-0-6
14., 4 body umístění 9., 19 bodů
22:47 skóre 35:48
4:2 (Šumperk, doma) nejvyšší výhra 4:2 (Havlíčkův Brod, doma)
1:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 1:6 (Kladno, doma)
7,89 % (14.) Využití přesilovek 8,77 % (13.)
80,72 % (12.) Úspěšnost v oslabení 71,62 % (14.)
Lukáš Endál - 6 bodů (4+2) nejproduktivnější hráč Jaroslav Roubík - 18 bodů (11+7)
Lukáš Endál - 4 góly nejlepší střelec Jaroslav Roubík - 11 gólů
David Zucker
Roman Maliník
- 4 asistence
nejlepší nahrávač Tomáš Rod - 12 asistencí
Tomáš Semrád - 3 body (1+2) nejproduktivnější obránce Kamil Černý - 5 bodů (1+4)
Pavel Sedláček
Ondřej Kopta +2
nejlepší hráč v +/- Jan Kloz
Ondřej Holomek +7
Tomáš Troliga -7 nejhorší hráč v +/- Jakub Suchan
Martin Vágner -2
Tomáš Troliga 28 tr. minut nejtrestanější hráč Jan Kloz 20 tr. minut
René Svoboda 90,91 % (6 záp.)
Jan Dlouhý 90,44 % (9 záp.)
úspěšnost brankářů Martin Volke 90,78 % (4 záp.),
Michael Petrásek 90,26 % (10 záp.)
René Svoboda 3,47
Jan Dlouhý 3,47
průměr inkasovaných gólů na zápas Martin Volke 4,02
Michael Petrásek 3,48

Posledních 5 kol Lvů

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slovan Ústí nad Labem 2:0
HC Slovan Ústí nad Labem - LHK Jestřábi Prostějov 4:3
HC Stadion Litoměřice - HC Slovan Ústí nad Labem 5:1
HC Slovan Ústí nad Labem - HC Dukla Jihlava 4:3
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Slovan Ústí nad Labem 5:1

Všechny soutěžní zápasy

Severočeši na kluzišti lídra z Třebíče nestačili

Bílé hvězdy se dostaly šťastně do vedení, když Jan Wasserbauer ve 4. minutě přihrával Matějovi Pekrovi, ale kotouč si srazil do vlastní brány Martin Zdvořáček. Štěstí bylo Třebíči nakloněno i při druhém gólu, tentokrát jeden z hostů tečoval za Volkeho záda projektil Miroslava Holce z mezikruží. Lvi nesložili zbraně a chvíli před první sirénou snížili zásluhou ostrostřelce Jaroslava Roubíka. Horáci ale dokázali odpovědět v prostřední části, když přesilovku využil Matěj Pekr. Tentýž hráč se prosadil znovu v početní převaze během závěrečného dějství a ústecký odpor definitivně zlomil přesnou dorážkou Lukáš Havel.

znak týmu 5 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 4. Wasserbauer (Holec), 7. Holec (Pekr), 32. Pekr (Bartoň), 45. Pekr (Holec, Bartoň), 53. Havel (Dočekal, Erat) – 19. Roubík (Budínský). Rozhodčí: Jeřábek – Kašík, Wesley. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1220. Střely na branku: 44:31. Třetiny: 2:1, 1:0, 2:0. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

SK Horácká Slavia Třebíč: Vejmelka (Máj) – R. Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Šaur, M. Přibyl – R. Erat, Dočekal, L. Havel – Wasserbauer, Holec, Pekr – Křivohlávek, Čuřík, Králík – M. Čech, Raška, P. Mrázek

SK Horácká Slavia Třebíč: Volke (Petrásek) – K. Černý, Holomek, Kolafa, Smetana, Vl. Brož, M. Zdvořáček – Budínský, Roubík, Rod - D. Tůma, J. Kloz, Pořický - Gengel, Baránek, P. Přeučil - Vykouk, T. Vávra – Kuchynka


Jaroslav Roubík je nejen nejzkušenějším, ale i nejproduktivnějším ústeckým hráčem.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

Oblékali dres soupeře

Proti „svým“ nastoupí havlíčkobrodský gólman Jan Dlouhý, který je odchovancem Lvů. V minulé sezoně za Ústí nad Labem odchytal celkem 27 zápasů. U Severočechů působil také čtyřiadvacetiletý obránce Dominik Boháč, který zde v soutěžních ročnících 2010/11 a 2011/12 nastupoval v juniorce i A-týmu. Ještě jako dorostenec oblékal ústecký dres mladý útočník Branislav Jankovič, a to už v období 2007/08. Ve městě vyhlášeném chemickým průmyslem hráli i zkušení forvardi Jiří Kuchler a Tomáš Micka.

Také na straně Slovanu najdeme hráče, pro které může mít středeční bitva v Kotlině zajímavý náboj. Ještě v předešlé sezoně bojovali za havlíčkobrodské barvy ostřílení beci Tomáš Kolafa s Martinem Vágnerem a útočník Ladislav Gengel. Tři soutěžní období strávil u Broďáků i Václav Meidl, který v současné době hostuje v Prostějově. Naposledy zde předváděl své schopnosti v období 2012/13.


Zajímavosti zápasu

• Ústí vyhrává většinou o gól: Lvi v dosavadním průběhu soutěže vyhráli šest zápasů a hned v pěti případech o jediný gól. Dosud nejvyšší vítězství o dvě branky si připsali v úvodním kole, a shodou okolností právě proti Rebelům.

• Nejvyšší porážky s Kladnem: Oba týmy spojuje hodnota nejvyšší porážky i soupeř, který jim je uštědřil. Kladno vyloupilo Zlatopramen Arenu ve 3. kole 6:1 a po sedmi utkáních si přivezlo stejný triumf i z Kotliny.

• Souboj nejhorších přesilovek i oslabení: Havlíčkův Brod i Ústí nad Labem mají vůbec nejhorší úspěšnost přesilovek z celé soutěže. U bojovníků z Kotliny je to 7,89 %, Severočeši jsou na tom jen mírně lépe (8,77 %). Oba soupeři se trápí i při oslabení. Rebelové jsou s úspěšností 80,72 % na prvoligovém poli dvanáctí, hokejisté zpod Střekova s 71,62 % vůbec nejhorší.

• Dominance Lvů: Zatímco Benátky nad Jizerou se řadí mezi oblíbené soupeře party z Kotliny, Ústí nad Labem naopak mezi nejméně oblíbené. Havlíčkův Brod zvítězil ve vzájemných soubojích pouze čtyřikrát, naopak Severočeši slavili hned ve 25 případech (z toho čtyřikrát v semifinále play-off sezony 2010/11).

• Devět „přeběhlíků“: Na obou stranách pomyslné barikády najdeme hned devět hokejistů, kteří v minulosti oblékali dres nejbližšího soupeře. U Havlíčkova Brodu jsou to Jan Dlouhý, Dominik Boháč, Branislav Jankovič, Jiří Kuchler a Tomáš Micka, u Lvů Tomáš Kolafa, Martin Vágner, Ladislav Gengel a Václav Meidl.

V minulé sezoně Rebel, teď Lev. Ladislav Gengel se může vrátit do známého prostředí.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 29
Bilance: 4-0-1-24
Výsledky: 4:3, 0:3, 0:7, 0:9, 1:5, 2:4, 2:4, 2:7, 4:8, 2:0, 2:4, 1:3, +2:4, +2:4, +4:5, +2:5, 1:5, 1:4, 0:5, 1:2, 3:5, 3:4sn, 2:4, 2:4, 4:2, 2:1, 0:5 kontumačně, 2:3, 2:4
Skóre: 53:123

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu