31. 10. 2014 | Ladislav Vácha, Milan Sochor

Na Rebely čeká další derby, do Kotliny přijede ligu vedoucí Třebíč

Družinu hráčů pod vedením Miroslava Baruse a Richarda Cachnína čeká druhé regionální derby v jednom týdnu. Ve středu sehráli Rebelové vyrovnané utkání na Horáckém zimním stadionu v Jihlavě, kde ale nakonec domácí hráči udrželi těsný výsledek 3:2 a havlíčkobrodští hokejisté vyšli opět bodově naprázdno. V sobotu 1.11.2014 od 17:00 se Havlíčkův Brod postaví další velké výzvě, do Kotliny totiž přijede druhý krajský rival, kterým je na čele tabulky se vyhřívající Horácká Slavia Třebíč. Rebelové mají svému soupeři co oplácet, podaří se jim vrátit porážku 2:5 ze sedmého kola?

SK Horácká Slavia Třebíč

Založeno: 1928
Stadion: Zimní stadion města Třebíče - MANN + HUMMEL ARENA (kapacita 5 000 diváků)
Klubové barvy: bílá, červená, modrá
Webové stránky klubu: hstrebic.cz
Umístění v poslední sezóně: 5. místo po ZČ, semifinále play-off (Mladá Boleslav, 0:4)
Trenér: Jiří Mička
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 6–0–1–3

Sestava z posledního utkání: Falter (Vejmelka) – Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Šaur, König – Erat, Dolníček, Havel – Křivohlávek, Holec, Řípa – Wasserbauer, Ostřížek, Čuřík – Čech, Raška, Králík - Juráň
_____________________________________________________________________________________

Bílé hvězdy v minulé sezoně obsadily po základní části skvělé páté místo a s přehledem proklouzly do prestižního play-off. V němž narazily na krajského rivala z Havlíčkova Brodu, a i když čtvrtfinálovou sérii začínaly na kluzišti soupeře, dokázaly s přehledem postoupit po vítězství 4:1 na zápasy. V semifinále však nestačily tempu Mladé Boleslavi, proti níž nedokázaly ani jednou vyhrát. V probíhajícím soutěžním ročníku parta pod trenérskou taktovkou Jiřího Mičky zatím šlape jako velmi dobře promazaný stroj a s dvoubodovým náskokem vévodí prvoligové tabulce.

Mezi třebíčskými tyčemi se už protočilo neuvěřitelných šest gólmanů. Na začátku sezony chytal zkušený Tomáš Štůrala, který potom začal vypomáhat extraligovému Zlínu. Pět duelů odchytal třicetiletý Martin Falter, jenž v minulé sezoně vychytal Bílým hvězdám postup nad Havlíčkovým Brodem. Z brněnské Komety byl k Horákům poslán na rozchytání Marek Čiliak, jenž se postavil do brankoviště ve dvou duelech. Jedno utkání odchytal také Luboš Horčička, ale vítězství Kladna po prodloužení nedokázal zabránit. Šanci předvést své umění dostali i mladí gólmani Karel Vejmelka a Lukáš Dusík, na svou šanci ještě čekají Milan Máj a Lukáš Klimeš.


V třebíčském brankovišti v poslední době čaruje zkušený gólman Martin Falter.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

V zadních řadách figurují hned tři hráči, kteří mají zkušeností na rozdávání. Jedná se o sedmatřicetiletého matadora Rostislava Malenu, třiatřicetiletého Jakuba Bartoně, jenž nasbíral z obránců zatím nejvíce kanadských bodů, a třicetiletého Milana Přibyla. Ze starších beků nesmíme opomenout ani šestadvacetiletého Slováka Petera Königa, jenž na Vysočině vypomáhá z Komety Brno. Z mladších hráčů zmiňme Václava Jaroše, Václava Čejku, Jana Zdráhala, Vlastimila Bilčíka, Ondřeje Dlapu, Jakuba Šaura či Jiřího Peroutku.

Z útočníků toho má nejvíce za sebou sedmatřicetiletý třebíčský patriot David Dolníček, který nosí na hrudi kapitánské céčko. Ve své dosavadní kariéře působil celou sezonu v jiném týmu jen dvakrát, jinak zůstal vždy věrný barvám mateřského klubu. Jen o tři měsíce a šest dní mladší je Roman Erat, bratr slavnějšího Martina Erata. Třebíč v létě získala zvučnou posilu v podobě dvaatřicetiletého Lukáše Havla, který zatím očekávání splňuje do puntíku, protože ho zaregistrujeme na čele týmové produktivity. Třicet let už mají na kontě i Jiří Řípa a Martin Čech. Horáci se opírají o dobře fungující spolupráci s Olomoucí, z jejíhož kádru jim vypomáhají Peter Zuzin, Michal Vodný nebo Matěj Pekr. Stejně tak Bílé hvězdy spolupracují i s Kometou Brno, jmenujme Miroslava Holce, Jana Wasserbauera či Martina Dočekala. Na soupisce nechybí ani mladíčci Filip Beneš, David Horký, Petr Mrázek, Adam Raška či Marcel Juráň.


Nejproduktivnější bek Horáků Jakub Bartoň hraje ve velké pohodě.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x SK Horácká Slavia Třebíč

znak týmu znak týmu
2-1-1-15 bilance 12-1-2-4
14., 9 bodů umístění 1., 40 bodů
34:62 skóre 55:34
4:2 (Šumperk, doma) nejvyšší výhra 5:1 (Most, doma)
5:1 (Ústí nad Labem, doma)
5:1 (Prostějov, doma)
1:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 1:4 (Chomutov, venku)
8,16 % (14.) Využití přesilovek 14,29 % (9.)
78,76 % (13.) Úspěšnost v oslabení 86,60 % (5.)
Roman Maliník - 9 bodů (2+7) nejproduktivnější hráč Lukáš Havel - 17 bodů (10+7)
Tomáš Rousek - 6 gólů nejlepší střelec Lukáš Havel - 10 gólů
Roman Maliník - 7 asistencí nejlepší nahrávač Roman Erat - 14 asistencí
Tomáš Semrád - 3 body (1+2) nejproduktivnější obránce Jakub Bartoň - 11 bodů (5+6)
Tomáš Rousek +5 nejlepší hráč v +/- Lukáš Havel +12
Tomáš Troliga -7 nejhorší hráč v +/- Lukáš Králík
Adam Raška -3
Matěj Beran 36 tr. minut nejtrestanější hráč Rostislav Malena 26 tr. minut
Patrik Polívka 92,31 % (1 záp.)
Jan Dlouhý 91,63 % (12 záp.)
René Svoboda 90,98 % (8 záp.)
úspěšnost brankářů Karel Vejmelka 96,55 % (2 záp.)
Martin Falter 95,51 % (5 záp.)
Marek Čiliak 95,31 % (2 záp.)
Lukáš Dusík 94,74 % (1 záp.)
Tomáš Štůrala 93,15 % (8 záp.)
Luboš Horčička 92,11 % (1 záp.)
Patrik Polívka 3,05
Jan Dlouhý 3,05
René Svoboda 3,33
průměr inkasovaných gólů na zápas Karel Vejmelka 1,01
Martin Falter 1,38
Marek Čiliak 1,50
Lukáš Dusík 2,00
Tomáš Štůrala 2,12
Luboš Horčička 2,81

Bílé hvězdy s přehledem zvládly první duel

Oba týmy na sebe v této sezoně poprvé narazily v 7. kole, kdy se střetly na ledě Třebíče. Horáci od začátku nechtěli ponechat nic náhodě a už ve 3. minutě je poslal při přesilovce do vedení exhavlíčkobrodský Lukáš Havel. Radost domácích ale vydržela jen chvilku, protože v 5. minutě se postaral o vyrovnání střelou bez přípravy David Zucker. Těsně před sirénou zasadil hostům druhý úder Peter Zuzin, který okořenil svůj debut v třebíčském dresu přesnou trefou. Bojovníci z Kotliny ale nesložili zbraně a zásluhou Pavla Sedláčka na přelomu první a druhé půlky derby srovnali krok. Mičkova parta se však nenechala rozhodit a po gólech z holí Miroslava Holce, Jakuba Čuříka a Jana Křivohlávka si zajistila triumf v derby Vysočiny.

znak týmu 5 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 3. Havel (Erat, Dolníček), 20. Zuzin, 35. Holec (Zuzin), 54. Čuřík (Wasserbauer), 58. Křivohlávek (Čuřík) – 5. Zucker (Endál), 31. Sedláček (Babka). Rozhodčí: Horinek – Křivohlavý, Reich. Vyloučení: 3:7, navíc Čuřík (TRE) OT 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1730. Střely na branku: 41:21. Třetiny: 2:1, 1:1, 2:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 5:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Štůrala (Klimeš) – Zdráhal, Malena, Bartoň, Bilčík, Dujsík, Jaroš, Juráň – Havel, Dolníček, Erat – Zuzin, Holec, Vodný – Čuřík, Křivohlávek, Wasserbauer – Králík, Čech, Přibyl

HC Rebel Havlíčkův Brod: R. Svoboda (Dlouhý) – Kolář, Pavlíček, Prokop, Staněk, Zítka, Kotaška, Piegl, Sedlák – Rousek, Maliník, Babka – Sedláček, Zucker, Endál – Boček, Troliga, Kuchta – Milfait, Kopta, Chlubna

Posledních 5 kol Třebíče

ČEZ Motor České Budějovice - SK Horácká Slavia Třebíč 3:4
SK Horácká Slavia Třebíč - LHK Jestřábi Prostějov 5:1
HC Stadion Litoměřice - SK Horácká Slavia Třebíč 0:2
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Dukla Jihlava 2:1
SK Horácká Slavia Třebíč - Piráti Chomutov 1:2p

Všechny soutěžní zápasy

Bitva na čele tabulky vyzněla lépe pro Piráty

Šlágr minulého kola představoval souboj domácí Třebíče, jež se vyhřívá na úplném čele startovního pole, a druhého Chomutova. Oba soupeři spolu podle očekávání svedli vyrovnanou a napínavou bitvu. Bílé hvězdy začaly dobře, když ve 12. minutě přihrál Jan Wasserbauer zpoza brány na Jiřího Řípu, který se nemýlil. Piráti dokázali srovnat krok hned na začátku prostřední části, kdy se při přesilové hře trefil mezi Falterovy betony Tomas Sinisalo. Zápas dospěl až do prodloužení, v němž Severočechům vystřelil bonusový bod Jiří Drtina.

znak týmu 1 – 2p znak týmu

Branky a nahrávky: 12. Řípa (Wasserbauer, Holec) – 22. Sinisalo (Gajovský), 64. Drtina (Gajovský). Rozhodčí: Úlehla – Polák, Samuel. Vyloučení: 7:7, navíc Dolníček (TRE) - Hovorka (CHM) oba 10 minut OT. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1840. Střely na branku: 31:38. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0 - 0:1. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

SK Horácká Slavia Třebíč: Falter (Vejmelka) – Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Šaur, König – Erat, Dolníček, Havel – Křivohlávek, Holec, Řípa – Wasserbauer, Ostřížek, Čuřík – Čech, Raška, Králík - Juráň

Piráti Chomutov: Hanuljak (Maštalířský) – Skinner, Rutta, Drtina, Koma, Šulák, Rýgl, Tejnor – Sikora, Hovorka, D. Kaše – D. Květoň, Sinisalo, Gajovský – Moore, Hřebejk, Kämpf – O. Kaše, Šagát, Račuk


Lukáš Havel je maximálně spokojený. Kraluje kanadskému bodování týmu.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Oblékali dres soupeře

Z řad Rebelů působil v barvách soupeře Roman Kadela, který je dokonce třebíčským odchovancem. Za svůj mateřský klub nastoupil naposledy v sezoně 2012/13. V kádru Horáků se doslova a do písmene mihl Petr Zítka, jenž zde ve stejném soutěžním období naskočil do jediného zápasu. Už dávnou zkušenost s dresem Bílých hvězd mají Jan Heřman, který ho naposledy oblékl v soutěžním ročníku 2007/08 a za 17 startů zaznamenal 11 bodů (4+7), a Jiří Kuchler (sezona 1997/98, 4 utkání, 1 asistence).

Na třebíčské straně najdeme početnou skupinu hráčů, kteří za Havlíčkův Brod v minulosti nastupovali. Jedná se o mladého gólmana Lukáše Klimeše, jenž zde v minulé sezoně odchytal jeden zápas v rámci výpomoci z brněnské Komety. To samé platí i pro Jana Zdráhala jen s tím rozdílem, že v Kotlině sbíral cenné zkušenosti z extraligových Pardubic. Odehrál 17 soutěžních zápasů, během nichž stihl 5 bodů (1+4). Zanesené vysokou vrstvou prachu jsou 4 starty Romana Erata v play-off sezony 2001/02, kdy si připsal 3 asistence. Bojování za soubor z Kotliny má ještě v hodně živé paměti Lukáš Havel, jenž zde absolvoval 5 sezon a hlavně při té poslední zazářil ve výtečném světle. Do velkého hokeje nahlédl u Rebelů Miroslav Holec, který ze čtyř let určitě nejraději vzpomíná na období 2010/11, v němž pomohl k největšímu úspěchu v novodobé historii klubu. Za Broďáky si zahráli také Jan Křivohlávek (sezona 2011/12, 12 duelů, 2+2) a v mládeži i A-týmu Jan Wasserbauer (2010/11 a 2011/12).


Zajímavosti zápasu

• Dvojčata proti sobě?: Pikantní zápas by mohla zažít dvojčata Kadelů. V havlíčkobrodské obraně nastupuje Roman Kadela, na soupisce Třebíče figuruje útočník Eduard Kadela. Druhý jmenovaný však zatím do žádného utkání nenaskočil a tak se tento bratrský souboj nejspíše konat nebude.

• Hráči Olomouce na obou stranách: Oba soupeři se mohou opřít o posily z Olomouce. V sestavě Rebelů se objevili obránci Martin Janáček, David Škůrek, Robin Staněk a útočník Ondřej Švaňhal. Na druhé straně je stopa Hanáků ještě výraznější, kromě obránce Jakuba Bartoně se zde také objevili útočníci Jakub Herman, Lukáš Králík, Matěj Pekr, Jiří Řípa, Michal Vodný či Peter Zuzin.

• Velký počet hráčů, kteří prošli oběma kluby: Na obou stranách najdeme řadu hráčů, kteří oblékli dres svého soupeře. Ze sestavy Rebelů toto můžeme říci o Romanu Kadelovi, Petru Zítkovi, Janu Heřmanovi a Jiřím Kuchlerovi. Na soupisce Horáků je takových hráčů ještě více, jedná se o Lukáše Klimeše, Jana Zdráhala, Romana Erata, Lukáše Havla, Miroslava Holce, Jana Křivohlávka a Jana Wasserbauera.

• Bitva prvního s posledním: Oba celky se nacházejí v naprosto rozdílném rozpoložení. Zatímco Rebelové se trápí a s šestibodovým odstupem se potácí na posledním místě, Horácká Slavia se veze na vlně úspěchů a vyhřívá se na prvním místě. Na tomto faktu mají podíl také zcela rozdílné obrany. Třebíčští hokejisté nechali kotouč projít do své klece nejméně krát ze všech, Havlíčkobrodští puk ze své sítě lovili téměř nejčastěji.

• Velice vyrovnaná bilance: Od sezony 2006/07 se odehrálo již 32 duelů mezi Třebíčí a Havlíčkovým Brodem. Oba soupeři se radovali jedenáctkrát po základní hrací době, v nastaveném čase mají Rebelové pouze o jedno vítězství více. O vyrovnané bilanci hovoří také skóre, když Horácká Slavia vstřelila ve vzájemných utkáních jedinou branku navíc.

Miroslav Holec to v Kotlině moc dobře zná. U Rebelů působil čtyři sezony.
(Foto: Jiří Mokrý, hstrebic.cz)

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 32
Bilance: 11-6-4-11
Výsledky: 6:3, 2:0, 3:4, 4:3sn, 0:7, 2:0, 4:1, 3:0, 7:5, 7:0, 0:3, 2:0, 4:3p, 0:2, 4:6, 3:4sn, 5:3, 6:1, 0:3, 1:5, 4:3p, 6:5p, 2:4, 2:1, 3:2p, 1:4, +2:3sn, +1:2sn, +2:3p, +2:1p, +1:6, 2:5
Skóre: 91:92

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu