4. 11. 2014 | Luboš Vácha

Rebely čeká doma těžký duel s Piráty. Byli bychom rádi, kdyby nás lidi přišli podpořit, přeje si Maliník

Havlíčkobrodské Rebely čeká ve středu 5. listopadu velmi težký zápas proti tabulkově druhému nejlepšímu týmu první ligy, kterým jsou Piráti Chomutov. V minulém společném sřetnutí těchto dvou celků zvítězili domácí Piráti, ovšem rozdílem jednoho gólu. Odveta se nyní přesouvá do Kotliny a Rebelové tak budou potřebovat domácí podporu. „Byli bychom rádi, kdyby nás lidi přišli podpořit. Loni, když jsme byli čtvrtí, tak každý byl hrdina, že chodí fandit. Důležité je ale to, aby nás fanoušci podporovali bez ohledu na to, jaká je situace v klubu“, burcuje kapitán Roman Maliník. Úvodní buly se vhazuje úderem 18. hodiny.

Piráti Chomutov

Založeno: 1945
Stadion: SD Arena (kapacita 5 250 diváků)
Klubové barvy:černá, bílá, tmavě modrá
Webové stránky klubu: piratichomutov.cz
Umístění v poslední sezóně: V Tipsport extralize 14. místo po ZČ.
Trenér: Břetislav Kopřiva
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 5–1–3–1

Sestava z posledního utkání: Hanuljak – Skinner, Rutta, Drtina, Koma, Rýgl, Šulák – Hovorka, D. Květoň, McGregor – Sinisalo, Gajovský, Moore – Hřebejk, Sikora, L. Květoň – D. Kaše, Kämpf, O. Kaše – Šagát, Račuk.
___________________________________________________________________________

Piráti Chomutov vloni sestoupili po nezdařilé sezóně z nejvyšší tuzemské soutěže a dalo se tak trochu předpokládat, že v následujícím ročníku bude jejich tým jedním z favoritů 1. ligy. Je tomu skutečně tak. První lize zatím stále vévodí Třebíč, ale před Piráty má náskok dva body. V případě tříbodového úspěchu Chomutova a bezbodového neúspěchu Třebíče se lídrem může stát právě soupeř ze severu Čech.

Branku Chomutova hájí jako jednička Miroslav Kopřiva, který přišel do kádru Pirátů ze Slovanu Bratislava. Účast v KHL jenom dokazuje, že je plný nových zkušeností. To potvrzuje jeho dosavadní výkon. Ve dvanácti zápasech inkasoval 16 branek. Velikou zajímavostí je, že Kopřiva neinkasoval během svých třech posledních odchytaných zápasů ani jednu branku. Špatně si také nevede Miroslav Hanuljak, který stál u zrodu vysoké výhry Chomutova v minulém kole, kdy Piráti nasázeli pět gólů Ústí nad Labem, přičemž si Hanuljak udržel čisté konto. Dvě utkání odchytal Jan Strmeň, jenž si v současné době skvěle vede v nedaleké Kadani. Nicméně je stále na chomutovské soupisce a je tak možné, že se zase někdy představí v dresu Pirátů.


Miroslav Kopřiva (Foto: Piráti Chomutov)

Chomutovské defenzívě zatím vládne Jiří Drtina, který je mimochodem dobře známý i havlíčkobrodským fanouškům. Zatím vstřelil 4 góly a na 8 přihrál. Ve statistikách +/- mu náleží kladná devítka. Deset trestných minut dokazuje, že není ani velkým hříšníkem. Dalším z tahounů chomutovské obrany je urostlý, 190 cm vysoký a 90 kg vážící Jan Rutta. Přesně se trefil celkem třikrát a na 5 gólů nahrál. Obranné řady doplňují také dva hráči, kteří okusili led havlíčkobrodské Kotliny. Libor Šulák tam v mládežnických kategoriích nastartoval svou kariéru. Jaroslav Koma byl během sezóny 2011 – 2012 v Havlíčkově Brodě vítanou posilou. Více o těchto dvou hráčích se dočtete níže. Zapomenout nesmíme ani na dvě tváře, které s hokejem nezačínaly v České Republice, ale v obraně Pirátů se na ně stoprocentně spoléhá. Jednou z nich je Kanaďan Brett Skinner, který v minulých letech nastoupil také v NHL za NY Islanders. Před nástupem do Chomutova prošel švédskou, finskou a německou soutěží. Nejvíce zkušeností ale nasbíral v AHL.
Kanadské kořeny s italským pasem má Mario Scalzo. Hokejově vyrostl díky působení v kanadské QMJHL a byl zde jedním z nejlepších obránců. Poté se vydal do Evropy. Hrál v Německu, ve Finsku a v poslední řadě bojoval ve švýcarské nejvyšší soutěži. Scalzo se navíc v roce 2011 představil v dresu javorových listů na mistrovství světa.


Brett Skinner je odolným hráčem hlavně v osobních soubojích. (Foto: Piráti Chomutov)

Útočným řadám Chomutova vévodí Marek Hovorka. Jeho konto zdobí 7 gólů a 8 asistencí. Spolu s rovněž sedmigólovým Bryanem McGregorem je nejlepším střelcem týmu. Zároveň je ale druhým nejtrestanějším hráčem. Piráti se mohou spolehnout na Nikolu Gajovského, který má připsané 4 branky, ale slušných 10 asistencí. Stejný počet asistencí má Vladimír Růžička. Urostlý hráč a syn současného reprezentačního trenéra přidal k deseti přihrávkám ještě dva góly. Útok Chomutova je plný zkušených borců, jako je třeba dvaatřicetiletý Štěpán Hřebejk, který zde letos válí svou pátou sezónu. Opomenout nelze ani Davida Květoně, jehož si čeští fanoušci pamatují hlavně v dresu třineckých Ocelářů. Letos sice bojuje za Piráty, ale stále je žádaným hráčem v extralize, neboť se čtyřikrát představil v dresu Mladé Boleslavi. Jeho jmenovec Lukáš Květoň zase léta nastupoval za HC Mountfield, takže i on je plný zkušeností z nejvyšší hokejové soutěže.

Hokej však nelze zakládat jenom na letitých zkušenostech, ale také na mladých talentovaných hokejistech. Sympatickou ofenzívní chomutovskou sílou je bratrské duo David a Ondřej Kaše. Sedmnáctiletý David zapadl do kádru Pirátů velmi dobře a ukázal, že i přes relativně nízký věk pro mužskou soutěž dokáže slušně zatopit i zkušené obraně soupeře. Na svém kontě má 5 gólů a 4 asistence. O dva roky starší bratr Ondřej si ve dvaceti zápasech připsal 2 góly, asistencí nasbíral 8. Oba dva prošli mládežnickými reprezentacemi, takže o talent rozhodně není nouze.


David Kaše má sice ještě na přilbě mřížku, ale v mužském hokeji se neztrácí.
(Foto: Piráti Chomutov)

Stejně jako v obraně, tak i v útoku najdeme kvalitní hráče pocházející ze zámoří. Tím úspěšnějším je Bryan McGregor. Třicetiletý Kanaďan hraje v Evropě od sezóny 2009-10, kdy nastoupil ve Finsku za Vaasan Sport. Další dva ročníky odehrál v Třinci. Později působil také v Kazachstánu, Dánsku a naposledy v Maďarsku za Fehérvár.
Američan Greg Moore rovněž zažil bohatou kariéru. Zatím největším vrcholem jeho kariéry byla možnost zahrát si NHL v dresu NY Rangers a později za Columbus Blue Jackets. V posledních letech působil v německém klubu Grizzly Adams Wolfsburg.

HC Rebel Havlíčkův Brod vs. Piráti Chomutov

znak týmu znak týmu
2-1-1-16 bilance 11-2-4-3
14., 9 bodů umístění 2., 41 bodů
36:67 skóre 58:35
4:2 (Šumperk) nejvyšší výhra 5:0 (Ústí n. L.)
1:6 (Kladno) nejvyšší prohra všechny prohry o jeden gól
7,55 % (14.) využití přesilových her 17,65 % (6.)
8 góly v přesilovce 18
78,15 % (13.) Úspěšnost v oslabení 93,81 % (1.)
1 góly v oslabení 2
Roman Maliník 11 bodů (3+8) nejproduktivnější hráč Marek Hovorka 15 bodů (7+8)
Tomáš Rousek 6 gólů nejlepší střelec Marek Hovorka 7 gólů,
Bryan McGregor 7 gólů
Roman Maliník 8 asistencí nejlepší nahrávač Nikola Gajovský 10 asistencí,
Vladimír Růžička 10 asistencí
Tomáš Semrád 4 body (1+3) nejproduktivnější obránce Jiří Drtina 12 bodů (4+8)
Tomáš Rousek +7 nejlepší hráč v +/- Jiří Drtina +9
Jakub Babka,
Tomáš Troliga - oba -7
nejhorší hráč v +/- Mario Scalzo,
Radek Havel,
Marek Račuk - všichni -3
Matěj Beran 36 minut nejtrestanější hráč Radek Havel 29 minut
René Svoboda 90,97 % (8 záp.)
Jan Dlouhý 91,26 % (13 záp.)
Patrik Polívka 92,31 % (1 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Strmeň 96,97 % (2 záp.)
Miroslav Kopřiva 94,77 % (12 záp.)
Miroslav Hanuljak 93,53 % (8 záp.)
René Svoboda 3,05
Jan Dlouhý 3,21
Patrik Polívka 3,33
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Strmeň 1,00
Miroslav Kopřiva 1,4
Miroslav Hanuljak 1,87

Chomutov porazil Rebely o gól, jak dopadne odveta?

Během 8. kola letošního ročníku 1. ligy se odehrálo první vzájemné střetnutí Pirátů s Rebely. Utkání se odehrálo na ledě SD Areny a nepadlo v něm moc branek. Piráti se góly Bryana McGregora a Lukáše Květoně dostali do dvoubrankového vedení, které trvalo do 50. minuty. Jiskru naděje pro hostující Rebely vykřesal bombou do růžku Tomáš Rousek. Stav 2:1 vydržel až do konce základní hrací doby a tři body si doma ponechal Chomutov.
znak týmu 2 – 1 znak týmu

Branky a nahrávky: 31. McGregor (D. Kaše), 34. Květoň (Dušek) – 50. Rousek (Babka, Maliník). Rozhodčí: Würtherle – Belko, Rozlílek. Vyloučení: 7:8. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 2162. Střely na branku: 33:24. Průběh utkání: 2:0, 2:1.

Piráti Chomutov: Kopřiva (Hanuljak) – Havel, Rýgl, Šulák, Drtina, Skinner, Scalzo, Rutta, Koma – Kämpf, Moore, McGregor, Sinisalo, Hovorka, Hřebejk, Dušek, Šagát, Květoň, Růžička, O. Kaše, D. Kaše.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Dlouhý (Barus) – Zítka, Kolář, Pavlíček, Staněk, T. Semrád, Sedlák, Kotaška – Kuchta, Endál, Kňazev, Sedláček, Maliník, Boček, Troliga, Zucker, Rousek, Babka, Milfait.

Posledních pět kol Chomutova

Piráti Chomutov - HC Most 2:3sn
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov 4:3sn
Piráti Chomutov - HC Benátky nad Jizerou 6:1
SK Horácká Slavia Třebíč - Piráti Chomutov 1:2p
Piráti Chomutov - HC Slovan Ústí nad Labem 5:0

Všechny soutěžní zápasy

Piráti suverénně rozstříleli v derby Ústí

Během minulého kola se Piráti střetli doma proti svému úhlavnímu prvoligovému rivalovi, jímž je HC Slovan Ústí nad Labem. Domácí už od začátku korigovali vývoj utkání, neboť už po dvou třetinách vedli čtyřgólovým náskokem, přičemž Miroslav Kopřiva neinkasoval ani jednou. Ve třetím dějství se zápěstní střelou z úhlu prosadil Nikola Gajovský, čímž uštědřil Ústeckým takzvaného bůra a zařídil tak Chomutovu jisté tři body.
znak týmu 5 – 0 znak týmu
Branky a nahrávky: 7. Gajovský (Sinisalo), 13. Rutta (Gajovský, Moore), 28. Hovorka (Rýgl, McGregor), 37. McGregor (D. Květoň), 56. Gajovský (Drtina). Rozhodčí: Kopeček – Kotlík, Zídek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Diváci: 3381. Střely na branku: 37:26. Průběh utkání: 5:0.

Piráti Chomutov: Hanuljak – Skinner, Rutta, Drtina, Koma, Rýgl, Šulák – Hovorka, D. Květoň, McGregor – Sinisalo, Gajovský, Moore – Hřebejk, Sikora, L. Květoň – D. Kaše, Kämpf, O. Kaše – Šagát, Račuk.

HC Slovan Ústečtí Lvi: Petrásek – Kolafa, Holomek, Brož, Vágner, Černý, Smetana, Zdvořáček, Hucek – Pořický, Roubík, Rod – Přeučil, Kloz, Merta – Budínský, Gengel, Tůma – Suchan, Vávra, Kuchynka.

Oblékali dres soupeře

Jako vždy začneme u řad Rebelů. Za Piráty nastoupil v sezóně 2011 – 2012 Lukáš Endál, který zasáhl nejen do základní části, ale také do barážových bojů. Druhým nynějším Rebelem, který oblékal dres Chomutova je mladý bek Daniel Kolář, ten zde vyrostl a z juniorky přešel do mužských soutěží. Hrál za Vrchlabí, za Bílinu a před angažmá v Havlíčkově Brodě také za berounské Medvědy.

Naopak do Chomutova před lety odešel hrát hokej talentovaný Libor Šulák. Šikovný obránce opustil kabinu Kotliny již v juniorských letech, kdy se na jednu sezónu objevil v MHL za Tatranské Vlky. Později se přesunul na sever Čech, kde napřed bojoval za Kadaň a později za chomutovské Piráty. Šulák byl mimo jiné také v mládežnických reprezentačních výběrech. Naposledy vloni na MS dvacítek. Dalším Pirátem, který na chvíli oblékal dres Rebelů je opět obránce Jaroslav Koma. Ten se v Havlíčkově Brodě objevil v průběhu sezóny 2011 – 2012. Odehrál zde 33 zápasů včetně play-off. Navíc díky největšímu počtu hlasů zvítězil v tehdejší čtenářské anketě Hráč měsíce, kterou pořádala redakce oficiálního webu Rebelů. Kotlina je dobře známá také Jiřímu Drtinovi, rovněž obránci, jenž zde během sezón 2006 – 2007 a 2007 – 2008 pomáhal defenzívě během svých střídavých startů ze Slavie Praha. A zapomenout nesmíme ani na osmadvacetiletého útočníka Antonína Duška, který se řadí mezi odchovance Kotliny. V havlíčkobrodském dresu se mihl i Vladimír Růžička, který ve třech zápasech vstřelil gól a přidal 2 asistence.


Na Jaroslava Komu pamatují fanoušci Rebelů v dobrém, toto je důkaz.

Zajímavosti zápasu

• Chomutov nejlepší v oslabení: Disciplína, která Piráty šlechtí, je hra v početní nevýhodě. Severočeši v ní mají úspěšnost takřka 94 %, což představuje suverénně nejlepší počin v celé soutěži.

• Mladí bratři v jednom týmu: Sedmnáctiletý David Kaše a jeho o dva roky starší bratr Lukáš jsou velice šikovnými útočníky. Mladší David už za A-team Chomutova pětkrát skóroval, takže by si na něj měla obrana Rebelů dát veliký pozor.

• V týmu Chomutova jsou tři Kanaďané, Američan a Fin: Mezi hráči Chomutova najdeme několik tváří, které s hokejem začínali mimo území ČR. Hned tři v zámoří a jeden v Evropě. Mezi obránci to jsou Mario Scalzo a Brett Skinner. V útoku hraje třetí Kanaďan Bryan McGregor s Američanem Gregem Moorem. Zapomenout nesmíme ani na finského útočníka Tomase Sinisala.

Vzájemná bilance v 1. lize

Počet odehraných zápasů: 28
Bilance: 8-2-3-15
Výsledky: 4:3sn, 4:2, 4:10, 2:3sn, 2:3, 1:3, 1:4, 3:2, 3:6, 2:4, 4:1, 2:1p, 3:2, 1:6, 7:2, 1:7, 8:5, 2:3p, 5:4, 2:6, 1:3, 1:5, +1:3, +2:3p, +4:2, +3:5, +2:11, 1:2
Skóre: 76:111

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu