9. 11. 2014 | Luboš Vácha, Adam Karas

Havlíčkobrodskou Kotlinu přijedou dobývat Rytíři Kladno

Rebelové se po krátké jednodenní pauze znovu představí na ledě. Tentokrát ale před zraky havlíčkobrodských diváků. Do Kotliny přijedou v pondělí 9. listopadu Rytíři Kladno, kteří zde naposledy bodovali po výhře 6:1. Středočechům se v poslední době příliš nedaří, a tak mají svěřenci nového kouče Vladimíra Jeřábka značnou šanci na zisk bodů, jelikož je potřebují jako sůl. Zápas začíná v 18:00.

Rytíři Kladno

Založeno: 1924
Stadion: ČEZ stadion (kapacita 8 600 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá
Webové stránky klubu: rytirikladno.cz
Umístění v poslední sezóně: 13. místo po ZČ (ELH), 4. místo v baráži (sestup, 14 bodů)
Trenér: Jiří Čelanský
Aktuální forma (posledních 9 zápasů): 4–1–0–5

Sestava z posledního utkání: Chábera – Kolářík, Klouček, Moravčík, Růžička, Kužel, Gutwald – Rudovský, Dragoun, Hořava – Horna, Stach, Tenkrát – Švaňhal, Pitule, Eberle – Strnad, Lukáč, Redlich
___________________________________________________________________________

Rytíři Kladno, tým, jehož šéfem je česká hokejová legenda Jaromír Jágr, měl na začátku letošního ročníku ambice navrátit zpět do ČEZ stadionu v Kladně nejvyšší soutěž. Rytíři vstoupili do sezóny dobře, když během prvních čtyř kol získali devět bodů. Posléze však přišla nepříjemná řada čtyř porážek a šance na udržení se na postu lídrů tabulky se začala pomalu rozplývat. Pak už začalo vítězství střídat porážku a naopak. Pravdou je, že Kladno má zpočátku sezóny značnou nevýhodu, protože vzhledem k rekonstrukci svého stadionu muselo odehrát všech 22 dosavadních kol na ledě soupeřů. Rytíři zvítězili celkem desetkrát, z toho dvakrát mimo základní hrací dobu. Nejvíce si vylámali zuby na Litoměřicích, obě společná střetnutí totiž končila za stavu 6:3 pro tým z Kalich Arény. Naopak své nejlepší výsledky si Kladno připisuje proti Ústí nad Labem a Havlíčkovu Brodu. Oběma celkům nasázelo po šesti gólech, přičemž inkasovalo po jednom.


Střídačce Kladna vévodí bývalý Rebel Jiří Čelanský.
(Foto: Jana Zlámalová, sportyusti.cz)

Teď ale k samotnému kádru Rytířů Kladno. Mezi tyčemi figuruje jako jednička Jan Chábera. Třicetiletý brankář má za sebou již tři sezóny v dresu Kladna. S týmem zažil i nepříjemný pád o soutěž níž. Trenéři Jiří Čelanský a Jiří Kopecký na něj kvůli jeho kvalitě nezanevřeli. Dvojkou je teprve sedmnáctiletý Daniel Vladař, který potvrzuje, že ani mládí se v kladenském brankovišti rozhodně neztratí. Zatím nastoupil do čtyř zápasů. Mimo to se zúčastnil reprezentačního turnaje U18 na Memoriálu Ivana Hlinky, kde si vedl skvěle a pomohl českému celku k zisku stříbrné medaile. Na soupisce Rytířů je ještě devatenáctiletý Jiří Švihálek. Ten však na svou šanci stále čeká.

Obrana Rytířů se může zatím nejvíce spolehnout na Davida Růžičku. Šestadvacetiletý zadák se přesně trefil třikrát, ovšem šestkrát asistoval u vstřelené branky. Pouze jedním gólem se prezentoval Jakub Kania, z obránců je ale ve svém týmu nejlepším nahrávačem, neboť přihrál na 7 gólů.


Miloslav Hořava vede produktivitu svého týmu. Dal 10 gólů a na 8 přihrál.
(Foto:hc-kladno.cz)

Tahounem útočných řad je dvaatřicetiletý hráč se jménem, které má v česku k hokeji velice blízko již po generace. Miloslav Hořava si ve dvaceti odehraných zápasech připsal 10 gólů a k tomu 8 asistencí. Mezi střelci první ligy se řadí na deváté místo. Sedmatřicetiletý Petr Tenkrát stále ukazuje, že je plný cenných zkušeností. O tom svědčí hlavně jeho užitečnost v asistencích, těch má na kontě 10. Z vstřeleného gólu se radoval celkem osmkrát. Dva góly a dvě asistence si připsal během 10. kola v souboji proti Rebelům. Deset asistencí má také Michal Dragoun, navíc si připsal 5 branek. Po šesti gólech pak mají Tomáš Pitule a Jan Eberle. Útok Kladna nedávno posílil již bývalý Rebel Ondřej Švaňhal, jenž dal zatím jeden gól.

HC Rebel Havlíčkův Brod vs. Rytíři Kladno

znak týmu znak týmu
2-1-1-18 bilance 8-2-2-8
14., 9 bodů umístění 9., 29 bodů
39:75 skóre 59:52
4:2 (Šumperk) nejvyšší výhra 6:1 (Havl. Brod, Ústí n. L.)
1:6 (Kladno) nejvyšší prohra 3:6 (Litoměřice)
8,55 % využití přesilových her 17,78 %
78,46 % úspěšnost oslabení 85,05 %
10 góly v přesilovce 16
Roman Maliník 13 bodů (4+9) nejproduktivnější hráč Miloslav Hořava 18 bodů (10+8)
Jiří Kuchler,
Tomáš Rousek - oba 6 gólů
nejlepší střelec Miloslav Hořava 10 gólů
Roman Maliník 9 asistencí nejlepší nahrávač Petr Tenkrát,
Michal Dragoun - oba 10 asistencí
Tomáš Semrád 4 body (1+3) nejproduktivnější obránce David Růžička 9 bodů (3+6)
Ondřej Kopta,
Jan Jaroměřský,
Pavel Sedláček,
Tomáš Rousek - všichni +2
nejlepší hráč v +/- Michal Dragoun +9
Roman Kadela -5 nejhorší hráč v +/- Lukáš Kužel,
Jakub Strnad,
Tomáš Redlich všichni -2
Matěj Beran,
Tomáš Rousek - oba 36 TM
nejtrestanější hráč Jan Látal 59 minut
René Svoboda 90,98 % (8 záp.),
Jan Dlouhý 90,89 % (14 záp.),
Patrik Polívka 90,48 % (2 záp.)
úspěšnost brankářů Jan Chábera 91,65 % (14 záp.),
Daniel Vladař 92,27 % (6 záp.)
René Svoboda 3,33,
Jan Dlouhý 3,35,
Patrik Polívka 3,03
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Chábera 2,57,
Daniel Vladař 2,45

Posledních pět kol Kladna

HC Slovan Ústí nad Labem- Rytíři Kladno 3:2
AZ Havířov- Rytíři Kladno 5:2
HC Stadion Litoměřice - Rytíři Kladno 6:3
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno 1:2
SK Horácká Slavia Třebíč - Rytíři Kladno 4:6

Všechny soutěžní zápasy

V prvním střetnutí nejvyšší porážka sezony

První zápas s Kladnem hráli Rebelové v domácím prostředí kvůli opravám haly Rytířů. Kladno však i přes tuto nevýhodu vstřelilo Brodu šest branek a postaralo se tak o jeho dosavadní nejvyšší porážku právě probíhající sezony. První třetina 10. kola znamenala rychlé vedení hostů. Již po sedmi minutách hry se trefil Miloslav Hořava a 17 vteřin po něm také Petr Tenkrát. Rebelům se zanedlouho podařilo snížit zásluhou Tomáše Rouska. Druhá třetina byla pro vývoj utkání naprosto zásadní. Po střelách Jakuba Strnada, Jana Daleckého a Petra Tenkráta prohrávali bojovníci z Kotliny již 1:5 a Martin Svoboda uvolnil místo ve své brance Janu Dlouhému. Ten sice inkasoval pouze jediný gól od Tomáše Pituleho, ale společně s celým týmem utrpěl potupnou porážku 1:6.

znak týmu 1 – 6 znak týmu
Třetiny: 1:2, 0:3, 0:1.
Branky a nahrávky: 14. Rousek – 7. Hořava (Dalecký, Zajíc), 7. Tenkrát (Kania), 25. Strnad (Tenkrát), 28. Dalecký (Hořava), 31. Tenkrát (Růžička), 52. Pitule (Hořava, Tenkrát). Rozhodčí: Michal Talpa – Tomáš Samuel, Radek Špringl. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 767. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:6.

HC Rebel Havlíčkův Brod: Svoboda (od 31. Dlouhý) – Kolář, Pavlíček, Semrád, Staněk, Zítka, Kotaška, Sedlák, Kurka – Rousek, Maliník "C", Babka – Zucker, Endál "A", Sedláček – Milfait, Troliga, Kuchta – Kňazev, Pejchar.

Rytíři Kladno: Vladař (Chábera) – Růžička, Kolářík, Kehar, Bunda, Chalupa, Kania, Zajíc – Hořava "A", Dalecký, Rudovský – Tenkrát "C", Melka, Eberle "A" – Redlich, Pitule, Havlíček – Lukáč, Strnad.

Rytíři vyplenili favorita

V minulém kole zavítalo Kladno na led Třebíče, který zatím předvádí neskutečné výkony a v současné době je druhý v prvoligové tabulce za Chomutovem jen díky horšímu skóre. V divoké přestřelce se však veškeré rozdíly v tabulce smazaly. Ve čtvrté minutě se po buly trefil Dragoun, vzápětí srovnal Řípa a zanedlouho poté obrátil misky vah opět na stranu Kladna Hořava. Hosté se na začátku druhé třetiny mohli radovat z dalšího puku ve Faltrově síti. Radost však neměla dlouhého trvání, jelikož poté začala úřadovat domácí Horácká Slavia. Po střelách Pekra, Havla a Řípy se podařilo Třebíči utkání otočit ve svůj prospěch! Hosté však zápas rozhodně nezabalili. Ve 47. minutě svítil na světelné tabuli opět vyrovnaný stav zásluhou Tenkráta. Vyrovnávací gól třebíčské hokejisty pořádně zaskočil. Zbývalo pouhých šest minut do konce zápasu, když se k puku dostal Klouček a propálil Faltra. Domácí na konci zápasu ještě sáhli ke hře bez brankáře. Tento tah se jim však vůbec nepovedl a v poslední minutě pečetil kladenskou výhru do prázdné brány svým druhým gólem Dragoun.

znak týmu 4 – 6 znak týmu
Třetiny: 1:2, 3:1, 0:3.
Branky a nahrávky: 5. Řípa (Bartoň, Holec), 32. Pekr (Šaur, Holec), 33. Havel, 36. Řípa (Havel, Dolníček) – 4. Dragoun, 13. Hořava (Pitule), 21. Horna (Moravčík, Tenkrát), 47. Tenkrát (Růžička), 54. Klouček (Eberle, Stach), 60. Dragoun. Rozhodčí: Mikula – Adamec, Poruba. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 2710. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 4:3, 4:6.

SK Horácká Slavia Třebíč: Falter - Zdráhal, Malena, Bartoň, Bilčík, Přibyl, Šaur, Juráň – Havel, Dolníček, Erat – Pekr, Holec, Řípa – Čuřík, Ostřížek, Zuzin – Králík, Raška, Wasserbauer.

Rytíři Kladno: Chábera – Kolářík, Klouček, Moravčík, Růžička, Kužel, Gutwald – Rudovský, Dragoun, Hořava – Horna, Stach, Tenkrát – Švaňhal, Pitule, Eberle – Strnad, Lukáč, Redlich.

Zajímavosti zápasu

Kladno bude v Kotlině končit řadu 23 zápasů odehraných venku: Je tomu skutečně tak. Kladenská ČEZ aréna byla v rozsáhlé rekonstrukci hrací plochy, a tak Rytířům nezbývalo nic jiného, než odehrát 22 zápasů na ledě soupeře. Utkání v Havlíčkově Brodě bude jejich poslední odehrané na venkovní půdě. V 24. kole už Kladno nastoupí doma a v sérii domácích zápasů bude pokračovat až do poloviny prosince.

Bývalý Rebel velí střídačce Kladna: Jiří Čelanský je dobře známý všem příznivcům havlíčkobrodského hokeje. Právě on zde před lety válel druhou ligu. Potom byl spolu s Kamilem Pokorným (současným sportovním manažerem Třebíče – pozn. redakce) jedním ze strůjců postupu Rebelů do první ligy. Posléze měl angažmá nejen v naší nejvyšší soutěži, ale také v zahraničí. Nakonec přece jenom zakotvil v Čechách. Trénoval Kadaň, Chomutov a teď si jej na střídačku Kladna pozval sám Jaromír Jágr.

Souboj mladých týmů: Věkové průměry nejsou u obou týmů nijak vysoké. U Rebelů je průměr 23 let, u Rytířů 24.

Bilance v 1. Lize

Počet odehraných zápasů: 1
Bilance: 0-0-0-1
Výsledky: 1:6
Skóre: 1:6

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu