5. 12. 2014 | Milan Sochor, Ladislav Vácha

Další bitva o Vysočinu je tady! Do Kotliny míří jihlavská Dukla

Havlíčkobrodští hokejisté nedokázali navázat na domácí triumf nad předposledním Prostějovem a z Litoměřic si odvezli jednoznačnou porážku 1:4. Teď už ale hledí dopředu k nejprestižnějšímu zápasu, protože už v sobotu 6. prosince vyjedou od 17:00 na led Kotliny proti Dukle Jihlava. A krajskému rivalovi mají v derby Vysočiny co vracet, zatím s ním vyšli dvakrát bodově naprázdno. „Atmosféra je tu cítit, i když jsem to hrál poprvé, je to super. Když jsem hrál derby Sparty se Slavií, tak je to srovnatelné derby,“ porovnává Jakub Babka.

HC Dukla Jihlava

Založeno: 1956
Stadion: Horácký zimní stadion (kapacita 7 500 diváků)
Klubové barvy: červená, žlutá
Webové stránky klubu: hcdukla.cz
Umístění v poslední sezóně: 3. místo po ZČ, semifinále play-off (Olomouc, 1:4)
Trenér: Petr Vlk
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4–1–2–3

Sestava z posledního utkání: Kacetl – Kaláb, Štebih, Čáp, Zadražil, Dobrovolný, Dundáček – Čachotský, Melenovský, Diviš – Důras, Seman, Vysloužil – Březina, Štěpánek, Prokš – Kuřítko, Anděl
___________________________________________________________________________________

Jihlavská Dukla se nikdy netají vysokými ambicemi. Klub se slavnou historií by se rád pohyboval v horních patrech tabulky a bojoval o postup do nejvyšší soutěže. Na tyto pozice však v prozatímním průběhu kouká z mírného odstupu. Jihlavští střídají minisérie výher s krátkými řadami porážek a mají tak vyrovnanou bilanci, ve které jen nepatrně převažují zápasy s dobrým koncem. Většinu porážek mají na svědomí celky z lepší poloviny tabulky, Duklu však dokázal porazit i Prostějov. Nicméně svěřenci Petra Vlka a Františka Zemana dokázali porazit již všechny soupeře kromě Třebíče, na kterou zatím nemohou nalézt ten správný recept. V tabulce se tak nacházejí na osmém místě se slušným náskokem před svými pronásledovateli, kteří by rádi dosáhli na pozici zaručující účast v play-off.

O práci v jihlavském brankovišti se rovným dílem dělí dvojice gólmanů. Lepší úspěšností zákroků, která činí 91,22 %, se může pyšnit zkušenější Lukáš Sáblík, jenž z 16 utkání jednou dokázal udržet čisté konto a průměrně obdrží 2,59 gólu na zápas. Ondřej Kacetl též naskočil do 16 zápasů, v nichž k jednomu čistému kontu přidal i jednu asistenci. Jeho procentuální úspěšnost zákroků je 90,54 % a údaj v kolonce průměru obdržených gólů na zápas vykazuje hodnotu 2,71. Na 17 minut se mezi tři tyče postavil také mladý Jiří Šťastný, jenž v 29. kole na ledě Litoměřic vystřídal Lukáše Sáblíka, který byl po incidentu v brankovišti vyloučen do konce utkání.

Ondřej Kacetl se střídá mezi tyčemi se svým zkušenějším kolegou Lukášem Sáblíkem.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

Obrana Dukly se může spolehnout na mladého Zdeňka Čápa, jenž se prezentuje pravidelným bodovým přísunem (6+11), což ho řadí na páté místo mezi obránci v celé lize. O jeho prospěšnosti pro tým hovoří také 7 plusových bodů hodnotících účast na ledě. Další místa v produktivitě jsou obsazena slovinskými akvizicemi Mihou Štebihem (3+9) a Matičem Podlipnikem (1+8). Bodově se daří také jednadvacetiletým mladíkům Jakubu Schejbalovi (0+8) a Vojtěchu Zadražilovi (0+6). Potřebné zkušenosti přinášejí Jiří Dobrovolný, Tomáš Kaláb a Petr Mocek. Nezapomínejme ani na talentovaného Petra Šidlíka a Filipa Dundáčka.

Ofenzivu táhne již tradičně kapitán Dukly, jímž je Tomáš Čachotský (10+18). O hodnost nejlepšího nahrávače se s ním dělí Michal Důras (7+18). Na druhém místě v tabulce produktivity se nachází Marek Melenovský (13+13), který je společně s Adamem Zemanem (13+8), jenž se jako jediný z mladých vtlačil mezi zkušené borce, nejlepším střelcem žlutočervených. S menším odstupem jsou pak se shodným počtem vstřelených branek i asistencí ostřílení Richard Diviš a Filip Seman (5+9). Věkový průměr útočných řad vyvažují mladí a draví Marek Prokš, Petr Štěpánek, David Březina, Roman Mikeš, Ondřej Malec, Martin Vysloužil, Martin Kuřítko, či Lukáš Anděl.

Obránce Zdeněk Čáp stíhá podporovat i ofenzivu. Zatím je nejproduktivnějším bekem.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Dukla Jihlava

znak týmu znak týmu
3-3-1-24 bilance 12-4-4-10
14., 16 bodů umístění 8., 48 bodů
60:113 skóre 99:86
5:2 (Prostějov, doma) nejvyšší výhra 12:4 (Most, venku)
0:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 2:7 (Chomutov, venku)
9,62 % (14.) Využití přesilovek 18,18 % (6.)
78,49 % (13.) Úspěšnost v oslabení 82,99 % (7.)
Roman Maliník - 18 bodů (6+12) nejproduktivnější hráč Tomáš Čachotský - 28 bodů (10+18)
Tomáš Rousek - 9 gólů nejlepší střelec Marek Melenovský
Adam Zeman - 13 gólů
Roman Maliník - 12 asistencí nejlepší nahrávač Tomáš Čachotský
Michal Důras - 18 asistencí
Tomáš Semrád - 6 bodů (1+5) nejproduktivnější obránce Zdeněk Čáp - 17 bodů (6+11)
Tomáš Rousek +6 nejlepší hráč v +/- Tomáš Čachotský +9
Jakub Babka -11 nejhorší hráč v +/- Petr Šidlík
Ondřej Malec -7
Tomáš Rousek 42 tr. minut nejtrestanější hráč Martin Kuřítko 55 tr. minut
Patrik Polívka 90,48 % (2 záp.)
René Svoboda 90,33 % (11 záp.)
Jan Dlouhý 90,21 % (19 záp.)
Filip Šindelář 87,50 % (3 záp.)
Filip Landsman 84,00 % (1 záp.)
úspěšnost brankářů Lukáš Sáblík 91,22 % (16 záp.)
Ondřej Kacetl 90,54 % (16 záp.)
Jiří Šťastný 88,89 % (1 záp.)
Patrik Polívka 3,05
René Svoboda 3,52
Jan Dlouhý 3,53
Filip Šindelář 3,67
Filip Landsman 4,07
průměr inkasovaných gólů na zápas Lukáš Sáblík 2,59
Ondřej Kacetl 2,71
Jiří Šťastný 3,53

Jihlava zvládla derby těsným rozdílem

V úvodu utkání byli sice aktivnější domácí, první branka však spadla do jejich sítě. Ján Sýkora se ve středním pásmu chopil kotouče, který po individuální akci zavěsil pod břevno Kacetlovy svatyně. Jihlavští však ještě do první přestávky stihli skóre zápasu otočit ve svůj prospěch. Nejprve se Filip Seman z levého kruhu trefil přesně k protější tyči, po něm dostal přihrávku na modrou čáru Zdeněk Čáp, jenž dokázal prostřelit vše, co mu stálo v cestě. V polovině druhé třetiny se před brankovištěm nejlépe zorientoval Richard Diviš a náskok Dukly ještě narostl. Naději pro Rebely vykřesal Dominik Kubalík svým přesným zakončením z pravé strany, tím se však gólový účet uzavřel a všechny body zůstaly na Horáckém zimním stadionu.

znak týmu 3 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 16. Seman (Melenovský, Podlipnik), 19. Čáp (Zeman, Čachotský), 32. Diviš (Čachotský) – 8. Sýkora, 38. Kubalík (Janáček). Rozhodčí: Smítka – Reich, Rampír. Vyloučení: 2:2. Bez Využití. Diváci: 2073. Střely na branku: 39:31. Třetiny: 2:1, 1:1, 0:0. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

HC Dukla Jihlava: Kacetl (Sáblík) – Čáp, Štebih, Šidlík, Podlipnik, Dobrovolný, Schejbal, Zadražil – Čachotský, Zeman, Diviš – Důras, Melenovský, Seman – Březina, Matai, Semorád – Mikeš, Štěpánek

HC Rebel Havlíčkův Brod: Polívka (Svoboda) – Jaroměřský, Kolář, Semrád, Sklenička, Kadela, Janáček, Zítka, Jeník – Rousek, Kuchler, Maliník – Endál, Tomek, Babka – Kubalík, Heřman, Sýkora – Milfait, Chlubna, Švaňhal

Kapitánem Dukly je miláček publika Tomáš Čachotský, vůdce kanadského bodování.
(Foto: Josef Plechatý, hcdukla.cz)

Jakub Babka: Když jsme hráli s Jihlavou, tak to bylo od diváků cítit

„Jihlava je odtud kousek. Ještě když tu byl Endy (Lukáš Endál – pozn. red.), seděl vedle mě, bylo to hodně vyhecované, takže mě na to dokázal vyburcovat. Když jsme hráli s Jihlavou, tak to bylo cítit od diváků. Atmosféra je tu cítit, i když jsem to hrál poprvé, je to super. Když jsem hrál derby Sparty se Slavií, tak je to srovnatelné derby.“

Jakub Babka svůj gól proti Prostějovu pořádně oslavil.

Posledních 5 kol Dukly

ČEZ Motor České Budějovice – HC Dukla Jihlava 4:0
HC Dukla Jihlava – LHK Jestřábi Prostějov 9:3
HC Stadion Litoměřice – HC Dukla Jihlava 4:3sn
Piráti Chomutov – HC Dukla Jihlava 7:2
HC Dukla Jihlava – SK Horácká Slavia Třebíč 0:2

Všechny soutěžní zápasy

Dukla podlehla Třebíči i potřetí

V Jihlavě se sehrálo derby mezi Duklou a Horáckou Slavií. Domácí měli Bílým hvězdám co oplácet, jelikož v předchozích dvou vzájemných duelech se vždy radoval tým pod taktovkou Jiřího Mičky. V první třetině byli Jihlavští střelecky aktivnější, gólu se však Horácký zimní stadion nedočkal a druhá třetina patřila hostům. Skóre otevřel úspěšnou dorážkou Jakub Čuřík. Netrvalo dlouho a v síti Ondřeje Kacetla se třepotal další kotouč, když ho tam zblízka zametl Miroslav Holec. V závěrečné části měl více práce opět Libor Kašík, jenž však ve spolupráci s pozornou obranou žádný puk za svá záda nepustil a mohl se s celým týmem a s fanoušky radovat z vítězství.

znak týmu 0 – 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 24. Čuřík (Zdráhal), 27. Holec (Wasserbauer, Pekr). Rozhodčí: Čech, Škrobák – Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 5:7. Bez využití. Diváci: 2284. Střely na branku: 33:22. Třetiny: 0:0, 0:2, 0:0. Průběh utkání: 0:2.

HC Dukla Jihlava: Kacetl – Kaláb, Štebih, Čáp, Zadražil, Dobrovolný, Dundáček – Čachotský, Melenovský, Diviš – Důras, Seman, Vysloužil – Březina, Štěpánek, Prokš – Kuřítko, Anděl

SK Horácká Slavia Třebíč: Kašík – Malena, Zdráhal, Bilčík, Bartoň, Přibyl, Dlapa – Dočekal, Dolníček, Čuřík – Wasserbauer, Holec, Pekr – Králík, Kaut, Raška – Paták, Juráň, Jaroš

Rebelům se teď proti Dukle nedaří, v této sezoně s ní zatím nezískali ani bod.

Oblékali dres soupeře

HC Rebel Havlíčkův Brod

David Vala - sezona 2013/14 (juniorka), 43 zápasů, 3+2
Roman Maliník - sezony 2010/11, 2011/12 a 2012/13, 144 zápasů, 14+25

HC Dukla Jihlava

Ondřej Kacetl - sezona 2013/14, 26 zápasů, 14 výher
Filip Dundáček - sezona 2011/12 + mládež, 1 zápas, 0+0
Tomáš Čachotský - sezony 2003/04 a 2004/05 + mládež, 4 zápasy, 2+1
Petr Štěpánek - 4 sezony (naposledy 2013/14), 117 zápasů, 9+12

Zajímavosti zápasu

• Dukla hrozí i v oslabení: Havlíčkův Brod musí být stejně jako proti Litoměřicím velmi ostražitý směrem dozadu při vlastních přesilovkách. Dukla v dosavadním průběhu soutěže nasázela při oslabeních už 5 gólů a je v této disciplíně po Šumperku druhá nejlepší v celé soutěži.

• Podobný počet trestných minut: Havlíčkův Brod zatím v probíhajícím soutěžním ročníku nasbíral 480 trestných minut (6. nejvyšší číslo v 1. lize), soubor z krajského města jen o čtyři trestné minuty méně.

• Velmi vyrovnaná vzájemná bilance: Oba rivalové z Vysočiny spolu poměřili od sezony 2006/07 síly už ve 35 soutěžních zápasech a vedli si takřka stejně. Rebelové jsou zatím o jediné vítězství úspěšnější. O velké vyrovnanosti svědčí i celkové skóre 94:92 ve prospěch Havlíčkova Brodu.

• Vlkova parta v poslední době na Brod umí: Jihlavě se teď proti Rebelům daří skvěle. Z předešlých čtyř vzájemných bitev si pokaždé užívala vítěznou euforii a svému soupeři nedarovala ani bod.

• Broďáci si v Kotlině připsali nejvyšší vítězství: Havlíčkův Brod na svém ledě vybojoval dosud nejvyšší triumf, když v sezoně 2011/12 zdolal Jihlavu ve 34. kole suverénně 8:0.

• Kapitáni na druhé straně barikády: Oba kapitáni, havlíčkobrodský Roman Maliník a jihlavský Tomáš Čachotský, v minulosti oblékali dres svého nejbližšího soupeře. Maliník ještě v sezoně 2012/13, Čachotský už v ročníku 2004/05.

Fanoušci se při derby Vysočiny tradičně starají o skvělou atmosféru.

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 35
Bilance: 15-3-3-14
Výsledky: 0:1, 2:1, 3:2p, 7:2, 3:2, 4:3, 3:2, 2:1, 5:4, 0:4, 3:4p, 1:4, +2:3p, +3:2sn, +2:3sn, +4:2, +1:3, 3:1, 0:1, 5:3, 1:3, 4:2, 3:2sn, 8:0, 2:3, 3:2, 1:4, 2:3, 1:6, 3:1, 3:2, 1:2, 3:5, 4:6, 2:3
Skóre: 94:92

"+" - hráno v rámci play-off

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu