15. 12. 2014 | Tisková zpráva (klub)

Vyjádření Bruslařského klubu Havlíčkův Brod

Vážení hokejisté, trenéři, vedoucí, rodiče a všichni příznivci mládežnického hokeje HC Rebel. V důsledku událostí posledních týdnů, a v podstatě i celého roku 2014, dovolte, abychom se vyjádřili k situaci, která v Bruslařském klubu Havlíčkův Brod nastala. Nejprve trošku definic a pohledu do historie.

Bruslařský klub Havlíčkův Brod (dále jen BK) je občanské sdružení, jehož členové jsou všichni hráči, trenéři a vedoucí týmů HC Rebel od nejmladších po juniory. BK Je řízen pěti členným výborem a dvoučlennou dozorčí radou. HC Rebel a.s. (dále jen HC) je akciová společnost, která vlastní tým dospělých a na základě uzavřených smluv má zaregistrované všechny hráče od nejmladších kategorií až po juniory. Dále vlastní práva a licence na všechny soutěže hrané pod hlavičkou HC Rebel. Je řízeno tříčlenným představenstvem a tříčlennou dozorčí radou.

To by bylo na úvod, nyní trocha historie. V dobách, kdy ještě hokejový klub HC Rebel vlastnilo město Havlíčkův Brod byla mezi BK a HC podepsána smlouva o spolupráci ve výchově mládeže. Tato smlouva stanovila, že BK zapůjčí všechny členy mládežnických družstev bezplatně pro hokejovou činnost HC Rebel, dále že bude poskytovat všechny finanční prostředky ze získaných dotací na činnost mládeže atd., a že všichni budou registrovaní v HC Rebel. Nakonec ale tato smlouva v bodě o poskytování dotací nebyla naplněna, protože příjemce městské dotace byl HC Rebel.

V roce 2010 prodalo město klub HC Rebel do soukromých rukou firmě ŽSD Brno, za podmínek, o kterých se vedení HC Rebel zmiňuje v dopise zaslaného městu v prosinci tohoto roku, a ve kterém se píše o finanční injekci 3,5 milionů korun od ŽSD do krachujícího klubu ještě před prodejem a další vyrovnání dluhu ve výši 1,5 milionu korun vůči Slavii Praha hned po koupi klubu.

Po prodeji klubu BK uzavřel novou smlouvu o spolupráci s HC, která specifikovala podrobněji práva a povinnosti obou stran. BK se zavázal poskytnout bezplatně všechny členy mládežnických družstev, akceptovat rozhodnutí generálního manažera (dále jen GM) s případným hostováním hráčů a ze získaných dotací hradit veškeré náklady HC Rebel, které budou použity na mládež. V této smlouvě je rovněž stanoveno, že HC Rebel zajistí a bude provádět výběr trenérů a realizačních týmů mládeže. Od roku 2011 byly poskytovány dotace na mládež prostřednictvím BK. Tato smlouva je platná dodnes.

Dále byla uzavřená Smlouva o sdružení, která v podstatě navazuje na smlouvu o spolupráci mezi BK a HC a upřesňuje způsob vzájemného financování, které má být do jednoho měsíce po skončení kalendářního roku vyúčtované.

Na důsledek všech těchto smluv pro BK, chcete-li mládeže, se dá dívat ze dvou stránek. A to po stránce sportovní a ekonomické. Ta sportovní říká, že výběr trenérů a realizačních týmů mládeže je plně v kompetenci HC Rebel prostřednictvím GM. Ta ekonomická říká, že BK poskytne všechny příspěvky, dotace a jiné, které dostane na zajištění této činnosti HC Rebel. To znamená, že BK bude sloužit jen jako příjemce dotace od města. V roce 2010 byla rovněž podepsaná trojstranná smlouva o spolupráci mezi městem Havlíčkův Brod, BK a HC, která mimo jiné stanovuje, kolik, komu a za jakých podmínek město poskytne dotaci na mládežnická družstva pro roky 2010 – 2013, která pak byla podepsaná ještě pro roky 2014 a 2015. Tato smlouva jenom potvrzuje, že BK byl do celé transakce vtažen jen jako příjemce dotace, protože přímá dotace na HC Rebel už nebyla možná.

Od zvolení nového vedení BK 13. 12. 2013 jsme zahájili s majiteli HC Rebel(v roce 2013 prodalo ŽSD majoritní podíl novým majitelům) jednání o reorganizaci a převzetí kompetencí pro řízení mládežnických družstev a účetního oddělení mládeže od HC Rebel, při zachování sportovní provázanosti obou subjektů. Výsledky těchto jednání začaly být realizovány před současně probíhající sezonou 2014-2015 a bylo to vyústění uzavřených dohod s majiteli HC Rebel o přenechání řízení mládeže zcela na BK. Od května 2014 se povedlo i úplně oddělit účetnictví od HC Rebel, což znamená, že už nemusíme prostředky získané z dotací a jiných zdrojů poskytovat HC Rebel, k čemuž jsme ale stále zavázáni ve smlouvě o spolupráci. Máme vlastní účetní a vedeme samostatné podvojné účetnictví. Od sezony 2015-2016 chystáme další etapu reorganizace u mládežnických týmů, která se bude týkat celkového řízení a koncepce mládeže, protože nejsme spokojeni s určitými principy fungování, jak po sportovní, tak i organizační stránce. Některé jsme převzali z minulých období, některé jsme nastavili před touto sezonou, ale neosvědčily se. Současná sezona nám ale ukazuje, kam by se měl další vývoj ubírat po stránce sportovní, organizační i ekonomické. BK má i své zastoupení v představenstvu HC Rebel, abychom mohli částečně ovlivňovat chod HC Rebel, jehož jsme 10% vlastníkem. Rok 2014 bychom proto nazvali jako nultý ročník nového Bruslařského klubu, samostatně hospodařícího, rozhodujícího a zodpovědného hokejového klubu.

Vše je ale závislé na ekonomické stránce a ta v současnosti vůbec dobrá není, neboť čelíme statisícovým vratkám a penále za špatné vyúčtování dotací z let 2011, 2012, 2013. V únoru 2014 byly zastupitelstvem města Havlíčkův Brod nařízeny audity (kontroly) nakládání s dotacemi za zmíněné roky. Audit začal kontrolou roku 2013 a jeho závěr byl, že BK neoprávněně vyčerpal 1,8 mil. korun. V září letošního roku byl nález zastupitelstvem města snížen a nařízena vratka 680 tisíc v 18-ti měsíčních splátkách po cca 38 tisících korun. Audit za roky 2011 a 2012 byl uzavřen 28. listopadu 2014 s výsledkem, že BK neoprávněně čerpal dotaci přibližně 1,9 mil. korun. Na zastupitelstvu města se bude na zasedání konaném 22. 12. řešit naše žádost o prominutí a zároveň o bytí BK vůbec. BK by byl schopen ustát maximálně vratku ve výši do 400 tisíc. V případě, že bychom museli vracet celou částku, znamenalo by to vrátit městu cca 2,6 milionů, což se rovná krachu BK a konci mládežnického hokeje vůbec. Z vyjádření HC k provedeným auditům je patrné, že nepřipouští, až na drobné částky, pochybení ve vyúčtování dotací za mládež a se závěry auditů nesouhlasí, protože vyúčtování dotací bylo po celou dobu pod kontrolou města. Město Havlíčkův Brod si smluvně vymínilo mít od roku 2010, po prodeji klubu do soukromých rukou, v dozorčí radě HC své zastoupení a podle nás právě proto, aby mohlo touto cestou kontrolovat nakládání s dotacemi. Další možností, kterou město Havlíčkův Brod mělo, byla průběžná veřejnoprávní kontrola naplnění smluvních povinností dle smlouvy o poskytnutí dotací, která kdyby proběhla v průběhu roku 2011, tak jak se tomu stalo letos, protože byly pochybnosti o dotacích, nemuselo k současné situaci dojít vůbec a předpokládali bychom, že jestliže město poskytne několikamilionovou dotaci, tak si prověří, jak se s ní nakládá. Uznáváme ale, že k pochybení došlo i na straně BK, protože BK mohlo rovněž kontrolovat hospodaření HC s dotacemi. BK ale sloužil jenom jako prostředník mezi městem a HC, což je i ze všech uzavřených smluv pro získání dotace na mládež nesporné.

Přes všechna tato zjištění věříme, že vše dopadne dobře, že najdeme společně s městem Havlíčkův Brod způsob, jak celou situaci vyřešit. Nabízí se řešení jako například v roce 2008, kdy tehdy stejný audit nařídil HC Rebel vrátit ze sedmimilionové dotace celkem 3 313 973 Kč jako neoprávněně čerpané prostředky. Z této částky nakonec musel HC Rebel vrátit částku jen něco kolem 150 tisíc, protože tehdy zastupitelstvo našlo způsob, jak z neoprávněně čerpaných prostředků udělat legálním způsobem oprávněné. Dalším řešením by mohlo být to z roku 2009, kdy zastupitelstvo města schválilo dotaci pro HC Rebel ve výši 8 milionů, ale zároveň v bodě II. nařídilo, že z první poskytnuté splátky dotace v témže roce bude městem uhrazena na účet TSHB (Technických služeb města Havlíčkův Brod - pozn.) dlužná částka 541 728 Kč, čímž budou dluhy HC Rebel za rok 2008 vyrovnány. Z toho vyplývá, že určitě lze najít legitimní způsob, jak celou situaci vyřešit, zvláště, když veřejnoprávní kontrola naplnění smluvních povinností dle smlouvy o poskytnutí dotací v roce 2014 ukázala, že v BK již vše funguje, jak má, a tak nezbývá než věřit, že se nám podaří přesvědčit zastupitele, odvrátíme konec BK a tím i konec mládežnického hokeje, který má letos velkou šanci na úrovni staršího a mladšího dorostu postoupit do extraligy, což je nejvyšší soutěž v této kategorii.

Nechceme, aby toto vyjádření bylo chápáno jako vydírání zastupitelů města Havlíčkův Brod prostřednictvím dětí, které by tak přišly o svoji volnočasovou aktivitu a některé možná i o možnost svého budoucího povolání, nebo trenérů a dalších, kteří jsou na tomto rozhodnutí finančně závislí, ale je to poslední možnost, jak zachránit mládežnický hokej v Havlíčkově Brodě a není vůbec důležité, jestli pod názvem HC Rebel nebo Bruslařský klub.

Závěrem dovolte poslední poznámku. V letech 2008 a 2009 bylo formou dotací z městské pokladny poskytnuto HC (tehdy ještě vlastněné městem) celkově 15 milionů korun dle zásad pro poskytování finančních podpor z rozpočtu města na činnost v oblasti tělovýchovy a sportu, na celoroční činnost podporující práci s mládeží, sport a tělovýchovu, na podporu celoroční činnosti zejména organizované mládeže. V roce 2014 hospodaří BK s dotací 4 miliónů na totéž.

Děkujeme všem za pochopení vzniklé situace a jakoukoliv snahu pomoci.
Ing. David Kozlík, předseda výboru Bruslařského klubu Havlíčkův Brod
Michal Teplý, Andrea Vlasáková, Richard Cachnín, Mgr. Pavel Zmrhal, členové výboru

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu