28. 12. 2014 | Ladislav Vácha

Rebelové chtějí vyhrát potřetí v řadě, v Kotlině se proti nim postaví Benátky nad Jizerou

Havlíčkův Brod se po vleklém a nepříjemném trápení konečně začíná zvedat. Z předešlých čtyř kol se radoval hned ve třech případech a poprvé v probíhající sezoně vyhrál dvakrát za sebou. Hokejový osud mu tentokrát do cesty přivál Benátky nad Jizerou, jež potřebují každý bod v boji o předkolo play-off. Důležitá bitva odstartuje na ledě Kotliny v pondělí 29. prosince už od 16:00, buďte u toho! (Foto: Zdeněk Langšádl, ppna.zonerama.com)

HC Benátky nad Jizerou

Založeno: 1934
Stadion: Zimní stadion města Benátky nad Jizerou (kapacita 1 700 diváků)
Klubové barvy: bílá, modrá
Webové stránky klubu: hokejbenatky.cz
Umístění v poslední sezóně: 8. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (Mladá Boleslav, 2:4)
Trenér: Filip Pešán
Aktuální forma (posledních 10 zápasů): 4–2–0–4

Sestava z posledního utkání: Stejskal (Jelínek) – Havlín, Plutnar, Pálek, Kolmann, Jandejsek, Ulrych, Pabiška, Říha – Miškovský, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Plodek, Víšek – Dlouhý, Mikyska, Kica – Psota, Skalický, Ordoš
_____________________________________________________________________________________

Benátky nad Jizerou za sebou mají povedený soutěžní ročník 2013/14, v němž z osmého místa proklouzly do prestižního play-off a ve čtvrtfinále pořádně potrápily postupujícího rivala z Mladé Boleslavi. Tým od řeky Jizery si vede na jedničku podtrženou i v poslední době, vždyť z předešlých osmi kol si užíval vítěznou euforii hned šestkrát. Aktuálně drží Pešánovi svěřenci v tabulce nadějné 9. místo, ale na jedenáctý Šumperk, který by za těchto podmínek už hrál jen play-out, mají k dobru jen čtyři body.

Mezi třemi benáteckými tyčemi toho v této sezoně nejvíce odchytal osmnáctiletý supertalent Vítek Vaněček, jenž nyní bojuje s reprezentační dvacítkou na mistrovství světa v Kanadě. V rámci výpomoci z Liberce zasáhl už do šestnácti prvoligových duelů a může se pochlubit velmi dobrou úspěšností, jež přesahuje 92 %. Jedenáct startů má na kontě další mladý brankář Jan Lukáš a jen o jeden méně zkušený Marek Schwarz. Při předchozím zápasu proti Třebíči se zaskvěl Jiří Stejskal, který předvedl 30 úspěšných zákroků. Je pravděpodobné, že nastoupí i v Kotlině, ale nechme se překvapit. Na soupisce ještě najdeme havlíčkobrodského odchovance Jakuba Jelínka, jenž na svůj premiérový start ještě čeká.

Brankář Jiří Stejskal v minulém kole vychytal silnou Třebíč. Nastoupí i v Brodě?
(Foto: Jaroslav Appeltauer, hcbilitygri.cz)

Ze zadních řad vyčnívají velkou produktivitou dvacetiletý Michal Plutnar, s dvanácti kanadskými body nejproduktivnější bek (3+9), a jedenáctibodový Petr Kolmann (4+7), zároveň oblékající i dres extraligového Liberce. Skvěle se daří i třicetiletému mazákovi Marku Pabiškovi (5+3) a Tomášovi Havlínovi (2+4). V průměru mladou obranu tvoří hlavně šikovní hokejisté z Liberce, jehož jsou Benátky nad Jizerou farmou. To platí i pro Jiřího Říhu, Adama Jandejska, Radima Šimka či Romana Pálka. Naopak mezi ostřílenější hráče už se řadí třeba Petr Ulrych, jenž v létě oslavil 27. narozeniny.

Nejpočetnější sbírkou kanadských bodů z celého týmu se můžou pochlubit benátecká ikona a třiatřicetiletý kapitán Josef Skořepa (9+11) a dvacetiletá naděje Josef Mikyska (6+14), který pravidelně reprezentuje Českou republiku na mládežnickém poli. Pozornost na sebe hodně poutají i Daniel Miškovský (8+4), Daniel Špaček (6+5), Adam Dlouhý (6+4), Vít Jonák (3+6) či mladík Dominik Hrníčko (2+7). Obrany soupeřů se snaží potrápit také třicátníci Jan Plodek a Jan Víšek, které doplňuje dravé mládí v podobě Ladislava Bittnera, Lukáše Krejčíka, Patrika Maďara nebo Daniela Skalického.

Havlíčkobrodský odchovanec Michal Plutnar se může vrátit do „své“ Kotliny.
(Foto: sportyusti.cz)

HC Rebel Havlíčkův Brod x HC Benátky nad Jizerou

znak týmu znak týmu
4-5-1-28 bilance 13-7-1-17
14., 23 bodů umístění 9., 54 bodů
80:143 skóre 84:95
5:2 (Prostějov, doma) nejvyšší výhra 7:2 (Prostějov, venku)
0:6 (Kladno, doma) nejvyšší prohra 1:6 (Chomutov, venku)
10,44 % (14.) Využití přesilovek 17,67 % (7.)
78,74 % (12.) Úspěšnost v oslabení 86,41 % (3.)
Roman Maliník - 22 bodů (7+15) nejproduktivnější hráč Josef Skořepa - 20 bodů (9+11)
Tomáš Rousek - 11 gólů nejlepší střelec Josef Skořepa - 9 gólů
Roman Maliník - 15 asistencí nejlepší nahrávač Josef Mikyska - 14 asistencí
Tomáš Semrád - 7 bodů (1+6) nejproduktivnější obránce Michal Plutnar - 12 bodů (3+9)
Tomáš Rousek +7 nejlepší hráč v +/- Petr Kica +3
Jakub Babka -17 nejhorší hráč v +/- Josef Mikyska -14
Tomáš Troliga 42 tr. minut nejtrestanější hráč Ján Niko 67 tr. minut
Patrik Polívka 90,48 % (2 záp.)
René Svoboda 90,33 % (11 záp.)
Čeněk Novák 90,23 % (5 záp.)
Jan Dlouhý 90,21 % (19 záp.)
Filip Šindelář 87,58 % (5 záp.)
Filip Landsman 84,00 % (1 záp.)
úspěšnost brankářů Jiří Stejskal 96,77 % (1 záp.)
Jan Lukáš 94,20 % (11 záp.)
Vítek Vaněček 92,32 % (16 záp.)
Marek Schwarz 90,68 % (10 záp.)
Patrik Polívka 3,05
René Svoboda 3,52
Čeněk Novák 4,06
Jan Dlouhý 3,53
Filip Šindelář 4,00
Filip Landsman 4,07
průměr inkasovaných gólů na zápas Jiří Stejskal 0,94
Jan Lukáš 1,89
Vítek Vaněček 2,27
Marek Schwarz 3,03

Rebelové zvládli lépe penaltovou loterii

V Benátkách nad Jizerou se čekalo na góly až do začátku třetí periody, kdy poslal domácí do vedení při přesilové hře Adam Jandejsek. Rebelové se nenechali zlomit a za svou bojovnost si vysloužili vyrovnání, když se ve 49. minutě trefil nejlepší kanonýr týmu Tomáš Rousek. O vítězi nakonec musely rozhodnout samostatné nájezdy, v nichž partě z Kotliny vystřelil bonusový bod Pavel Sedláček. Benáteckým hráčům nepomohlo ani to, že vyslali na bránu mnohem více střel než jejich soupeř z Vysočiny.

znak týmu 1 – 2sn znak týmu

Branky a nahrávky: 44. Jandejsek (Jonák, Mikyska) – 49. Rousek (Kuchler, Semrád), rozh. náj. Sedláček. Rozhodčí: Škrobák – Guth, Rittich. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:0. Diváci: 261. Střely na branku: 40:29. Třetiny: 0:0, 0:0, 1:1 - 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

HC Benátky nad Jizerou: Vaněček (Jelínek) – Pabiška, Havlín, Beránek, Jandejsek, Mrázek, Pálek – A. Dlouhý, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Mikyska, Víšek – Krejčík, Jonák, Psota – Maďar, Miškovský, Bittner – Vařecha

HC Rebel Havlíčkův Brod: J. Dlouhý (Barus) – Janáček, Štindl, Boháč, Sklenička, Pavlíček, Kurka, Zítka, Semrád – Maliník, Kuchler, Rousek – Půlpán, Heřman, Boček – Kubalík, Sedláček, Babka – Chlubna, Milfait, Minárik

Šéf kabiny i kanadského bodování. To je zkušený útočník a kapitán Josef Skořepa.
(Foto: Karel Vaculík, hc-havirov.cz)

Posledních 5 kol Benátek

HC Benátky nad Jizerou – ČEZ Motor České Budějovice 4:1
LHK Jestřábi Prostějov – HC Benátky nad Jizerou 2:7
HC Benátky nad Jizerou – HC Stadion Litoměřice 1:0
HC Dukla Jihlava – HC Benátky nad Jizerou 5:4
HC Benátky nad Jizerou – SK Horácká Slavia Třebíč 2:1p

Všechny soutěžní zápasy

Brankář Stejskal pomohl Jizeřanům ke dvěma bodům

Do benáteckého brankoviště se poprvé v sezoně postavil zkušený gólman Jiří Stejskal a blýskl se skvělým výkonem. Byl to právě on, kdo měl lví podíl na překvapivém vítězství nad papírovým favoritem. Hokejisté od řeky Jizery začali znamenitě, když v 16. minutě otevřel gólový účet zápasu Adam Dlouhý, který využil samostatný únik. Horáci odpověděli na konci prostřední části při početní převaze díky přesnému zásahu Matěje Pekra, ale v prodloužení rozhodl o benáteckém vítězství svým druhým gólem Adam Dlouhý.

znak týmu 2 – 1p znak týmu

Branky a nahrávky: 16. Dlouhý (Mikyska, Kolmann), 64. Dlouhý (Kica) – 37. Pekr (Řípa, Bartoň). Rozhodčí: Würtherle - Bosák, Kreuzer. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. Diváci: 429. Střely na branku: 25:31. Třetiny: 1:0, 0:1, 0:0 - 1:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

HC Benátky nad Jizerou: Stejskal (Jelínek) – Havlín, Plutnar, Pálek, Kolmann, Jandejsek, Ulrych, Pabiška, Říha – Miškovský, Skořepa, Špaček – Hrníčko, Plodek, Víšek – Dlouhý, Mikyska, Kica – Psota, Skalický, Ordoš

SK Horácká Slavia Třebíč: Horčička (Dusík) – Zdráhal, Malena, Bartoň, Čejka, Přibyl, Šaur, Jaroš – Havel, Dolníček, Erat – Pekr, Řípa, Vodný – Čuřík, Raška, Wasserbauer – Mrázek, Králík, Čech

Oblékali dres soupeře

HC Rebel Havlíčkův Brod

Filip Šindelář - sezona 2004/05, 13 zápasů, 9 výher

HC Benátky nad Jizerou

Vítek Vaněček - mládež, odchovanec
Jakub Jelínek - mládež, odchovanec
Michal Plutnar - mládež, odchovanec

Rebelové už v této sezoně na Středočechy jednou vyzráli, venku vyhráli 2:1.
(Foto: Zdeněk Langšádl, ppna.zonerama.com)

Zajímavosti zápasu

• Málo vstřelených branek: Oba pondělní soupeře trápí mizerná střelecká produktivita. Rebelové dosud nastříleli jen 80 gólů, což je nejméně z celé soutěže. Benátečtí střelci se prosadili jen ve čtyřech případech navíc a společně s dvanáctým Mostem tak mají druhý nejhorší útok.

• Nejvyšší triumf proti Prostějovu: Havlíčkův Brod i Benátky nad Jizerou dosud vybojovaly nejvyšší vítězství proti předposlednímu Prostějovu. Broďáci doma 5:2, Středočeši venku 7:2.

• Rebelové nájezdovými králi: V dosavadním průběhu sezony pětkrát dospělo utkání party z Kotliny až do samostatných nájezdů a pokaždé se radovala Jeřábkova družina. Naposledy zdolala tímto způsobem venku Most a, shodou okolností, v minulém vzájemném měření sil i svého nejbližšího soupeře od řeky Jizery.

• Brodští odchovanci na benátecké soupisce: Hned tři hokejisté z kádru Středočechů odstartovali své kariéry právě v havlíčkobrodské Kotlině. Brankář Vítek Vaněček v současné době reprezentuje v dresu české dvacítky na MS v Kanadě a další gólman Jakub Jelínek zatím za Benátky nad Jizerou v soutěžním utkání během tohoto soutěžního ročníku nenastoupil. Minulé kolo tak z tria exRebelů absolvoval pouze obránce Michal Plutnar.

• Brankoví rozhodčí proti Třebíči: Už se z toho stává tradice. Souboj Benátek nad Jizerou s Bílými hvězdami pomáhají rozhodnout brankoví rozhodčí. Zatímco v Třebíči nakonec uznali vstřelený gól Adama Rašky, na zimním stadionu v Obodři se Horáci z přesné trefy radovali marně.

Vzájemná bilance v 1. lize (od 2006/07)

Počet odehraných zápasů: 22
Bilance: 12-2-3-5
Výsledky: 5:0 kontumačně, 3:4, 4:0, 0:2, 5:1, 2:3p, 2:3sn, 5:2, 0:5, 2:1, 5:3, 3:1, 3:1, 2:1, 4:3, 3:4p, 5:4, 2:1, 2:1sn, 0:3, 2:4, 2:1sn
Skóre: 61:49

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu