25. 1. 2011 | Ladislav Vácha

Zpověď gólmanů pokračuje, dalším v pořadí je Daniel Dolejš

Po rozhovoru s Matějem Peškem, gólmanem našich extraligových juniorů, se znovu přihlašuje o slovo další mládežnická zpověď. Aktuálním tématem jsou právě maskovaní muži mezi tyčemi a podle již zažitého pořadí přichází na řadu starší dorost, z jehož kádru jsme vybrali Daniela Dolejše, brankáře, který na sebe už několikrát výrazně upozornil a některým fanouškům možná ani není potřeba ho představovat. Přesto tak uděláme a podobně jako na jeho staršího kolegu Peška se na něj důkladně podíváme.

Daniel Dolejš:

Pozice: brankář
Věk: 16 let
Číslo dresu: 35
Kategorie: starší dorostenci, junioři, muži
Výška: 177 cm
Váha: 72 kg
Držení hole: levá

Šestnáctiletý gólman už toho má vzhledem ke svému relativně nízkému věku paradoxně dost za sebou a může těžit z nepřeberného množství zkušeností, které ve své dosavadní kariéře nasbíral. Rodák z Humpolce do extraligy nahlédl už v sezoně 2008-2009, v níž si odbývali havlíčkobrodští dorostenci premiérový ročník mezi nabitou konkurencí (tenkrát se ještě nerozlišoval starší a mladší dorost, nejstarší kategorie mládeže tvořili jen dorostenci a junioři – pozn. red.). Mladí Rebelové se mezi tuzemskou smetánkou poměrně rychle aklimatizovali a sváděli se silnými soupeři velmi vyrovnané partie, přičemž nakonec dokonale potrhli svou roli černého koně soutěže a proklouzli do prestižního play-off.

Je nutné podotknout, že obrana měla s extraligovými střelci spoustu práce a lví podíl měl na senzačním úspěchu právě tento talentovaný gólman, který svými neuvěřitelnými zákroky často přiváděl útočníky k šílenství. V následujícím soutěžním ročníku došlo k rozdělení dorostu na dvě kategorie, přičemž naše opora mezi tyčemi hájila brankoviště hlavně staršího dorostu, kde odchytala 45 zápasů, ale vypomohla také mladším kolegům, v jejichž brance naskočila k pěti duelům. Sympatický a usměvavý mladík si počínal v průběhu celé sezony naprosto famózně, když v těžké pozici držel obě mužstva spolehlivými výkony. O tom svědčí také statistiky, jejichž čísla hovoří naprosto jasně.

Mladý brankář v obou týmech přehoupl svou úspěšnost zákroků přes výborných 91 % (!), přičemž svůj průměr obdržených branek na zápas držel poblíž hodnoty 3. O tom, že se nejednalo o pouhý výkřik do hluboké tmy, svědčí také probíhající soutěžních ročník, v němž obrovský talent nejen bojovníků z Kotliny, ale i celé země, předvádí opět úžasnou formu, jíž značně trápí soupeřovy střelce. A co víc, jeho kvalita nabírá postupnými krůčky čím dál větších rozměrů. Mezi konkurencí staršího dorostu dokonce drží úspěšnost zákroků na hodnotě 92,44 %, což je zatím jeho nejlepší počin v nejvyšší soutěži. Jeho služeb využil také trenérský tandem Tomáš Mariška – Richard Cachnín, který dal hbitému muži mezi tyčemi šanci v sestavě trápící se juniorky.

A jak se později ukázalo, jednalo se o blahodárný impuls a skvělý tah. Mladí Rebelové totiž najednou zlomili nepříjemnou krizi, v níž měli na kontě už alarmujících 16 porážek v řadě. Na kluzišti houževnatého Chomutova zvítězili po dramatickém průběhu 4:3 a ohebný Dolejš na tom nesl výrazný rukopis, když vytasil ze svého arzenálu skoro 40 úspěšných zákroků. Na další šanci mezi juniory nečekal dlouho. Nedávno se postavil proti střelcům letky Orlů ze Znojma, proti níž v Kotlině udržel čisté konto a vychytal podle výsledku spíše fotbalový triumf 1:0. Naposledy se objevil v brankovišti nejstarší mládežnické kategorie na ledě Kohoutů z Olomouce, kde však ani on neodvrátil nepříjemnou porážku 2:7. A co na Dolejšovy výkony říkají čísla?

Úspěšnost zákroků opět převyšuje 90 %, v tomto případě sice jen lehce, ovšem při aktuálním rozpoložení juniorky, které není zrovna optimální, se jedná o parádní bilanci. Havlíčkobrodská naděje ale nebrázdí jen vody extraligové mládeže, ale již nakoukla také na scénu hokeje dospělých. Konkrétně v dresu nedalekého Pelhřimova, v jehož barvách odchytal zatím 6 celých střetnutí mezi druholigovou konkurencí. A ve Spartaku pějí na mladého brankáře samou chválu. Věčně dobře naladěný Dolejš totiž podává i mezi mnohem staršími kolegy skvělé výkony, z nichž nejvíce vyčnívá ten proti silnému Benešovu, v jehož prostředí se stal hlavním strůjcem překvapivého triumfu 5:4.

A aby toho nebylo málo, maskovaný šikula má na kontě dohromady 5 startů v českých mládežnických reprezentacích, kde se postavil do branky „šestnáctky“ a „sedmnáctky“. A co stojí za enormním růstem nadějného brankáře? On sám tvrdí, že mu hodně prospívá spolupráce s trenérem brankářů Josefem Duškem, což potvrzují rovněž jeho spoluhráči. Držme mu palce, aby se mu dařilo i nadále a pokračoval ve sbíraní cenných zkušeností, které se mu budou v další etapě jeho kariéry určitě hodit. V každém případě už nyní je jasné, že Daniel Dolejš doslova hýří talentem a nesmírným potenciálem se dále zlepšovat, což ho řadí ke klenotům havlíčkobrodské brankářské školy.

Extraligová vizitka:

Sezona 2008 – 2009:

Odehrané zápasy: 34
Odchytané minuty: 1781
Obdržené góly: 102
Zákroky: 854
Čistá konta: 2
Průměr obdržených branek na zápas: 3,44
Úspěšnost: 89,33 %

Sezona 2009 – 2010:

Starší dorost:

Odehrané zápasy: 45
Odchytané minuty: 2565
Obdržené góly: 129
Zákroky: 1351
Čistá konta: 0
Průměr obdržených branek na zápas: 3,02
Úspěšnost: 91,28 %

Mladší dorost:

Odehrané zápasy: 5
Odchytané minuty: 253
Obdržené góly: 9
Zákroky: 108
Čistá konta: 1
Průměr obdržených branek na zápas: 2,13
Úspěšnost: 92,31 %

Sezona 2010 – 2011:

Starší dorost:

Odehrané zápasy: 24
Odchytané minuty: 1298
Obdržené góly: 56
Zákroky: 685
Čistá konta: 1
Průměr obdržených branek na zápas: 2,59
Úspěšnost: 92,44 %

Juniorka:

Odehrané zápasy: 4
Odchytané minuty: 194
Obdržené góly: 10
Zákroky: 92
Čistá konta: 1
Průměr obdržených branek na zápas: 3,09
Úspěšnost: 90,20 %

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu