14. 10. 2016 | Ladislav Vácha

Kotlinu čeká bitva čtvrtého se třetím. Brod vyzve Moravské Budějovice

Havlíčkův Brod čeká další derby Vysočiny! Tentokrát se představí v domácím prostředí, kde přivítá v sobotu 15. října rozjeté Moravské Budějovice. Žihadla vyšla bodově naprázdno jen v prvním kole, shodou okolností prohrála stejným poměrem 2:4 jako Bruslaři na žďárských Bouchalkách, a od té doby neznají hořkost porážky. Totterova družina má co napravovat, protože minulý zápas se jí vůbec nepovedl. Utkání bude tím pikantnější, že se jedná o souboj tabulkových sousedů, které od sebe dělí jediný bodík. V Moravských Budějovicích navíc působí početná enkláva, jež dříve hájila brodské barvy. Určitě si nenechte zápas ujít, úvodní vhazování proběhne v Kotlině v 17:00. (Foto: Pavlína Havelková, hokejzr.cz)

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion M. Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (porážka s Technikou Brno 1:3 na zápasy)
Trenér: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký
__________________________________________________________________________________

BK Havlíčkův Brod x HC Moravské Budějovice 2005

znak týmu znak týmu
4-1-0-2 bilance 3-3-0-1
4., 14 bodů umístění 3., 15 bodů
22:12 skóre 30:17
5:0 kont. (Jindř. Hradec, venku) nejvyšší výhra 10:3 (Jindř. Hradec, doma)
2:4 (Žďár nad Sázavou, venku) nejvyšší prohra 2:4 (Žďár nad Sázavou, venku)
Miroslav Třetina – 11 bodů (4+7) nejproduktivnější hráč Roman Mikeš – 11 bodů (3+8)
Lukáš Endál – 6 gólů nejlepší střelec Lukáš Nováček – 6 gólů
Miroslav Třetina – 7 asistencí nejlepší nahrávač Roman Mikeš – 8 asistencí
Tomáš Semrád – 5 bodů (1+4) nejproduktivnější obránce Ondřej Šťáva – 7 bodů (2+5)
Čeněk Novák 1,66 (4 zápasy)
Michael Panec 2,47 (3 zápasy)
průměr inkasovaných gólů na zápas Michal Dudáček 2,10 (6 zápasů)
Roman Šoustal 4,00 (1 zápas)
Výsledky Žihadel
Žďár n. S. - M. Budějovice 4:2
DS ČB – M. Budějovice 2:5
M. Budějovice – Písek 4:2
Pelhřimov – M. Budějovice 2:3p
M. Budějovice – J. Hradec 10:3
Kolín – M. Budějovice 1:2p
M. Budějovice – Tábor 4:3sn

Moravské Budějovice jsou ve skupině Střed nováčkem. V minulém soutěžním ročníku, když byla druhá liga ještě rozdělena na dvě skupiny, bojovaly o cenné body ve skupině Východ. V základní části si Žihadla nevedla vůbec špatně, dařilo se jim třeba proti silným Drtičům z Hodonína a vyšlápla si mimo jiné i na ostravskou Porubu. V tabulce tým nakonec skončil na šestém místě a ve čtvrtfinále play-off narazil na Techniku Brno. V prvním utkání sice černožlutí překvapili a vyloupili moravskou metropoli po triumfu 7:2, ale potom třikrát za sebou prohráli (doma 3:6 a 2:7, venku 1:5) a sezona pro ně skončila.

Soubor z Třebíčska má hodně mladý tým. Jedničkou meti tyčemi je teprve dvacetiletý brankář Michal Dudáček, který odchytal šest zápasů v řadě a může se pochlubit velmi dobrým průměrem obdržených branek na jedno utkání (2,10). K úvodnímu kolu na ledě Žďáru nad Sázavou nastoupil benjamínek Roman Šoustal, jenž teprve v květnu dosáhl plnoletosti. Proti Táboru kryl Dudáčkovi záda Lukáš Dusík, který ještě v minulé sezoně oblékal havlíčkobrodský dres. Suverénně nejproduktivnějším bekem je Ondřej Šťáva, na jehož kontě najdeme 7 kanadských bodů za 2 přesné trefy a 5 asistencí.

Kanadskému bodování týmu vládne Roman Mikeš (3+8), jenž je zároveň i nejlepším nahrávačem. Bohatými zkušenostmi v útočných řadách vyčnívají dva matadoři, kteří prošli brodskou Kotlinou - Ladislav Rytnauer a Lukáš Havel. Ze střídačky vede Žihadla v roli hlavního kouče Augustin Žák, který u tehdejších Rebelů dlouho zastával funkce generálního a sportovního manažera. Moravské Budějovice úzce spolupracují s Třebíčí a Jihlavou. Právě touto cestou se do jejich kádru dostal z Dukly ruský útočník Jevgenij Kondratěv, jenž ještě v předešlém soutěžním ročníku vyznával havlíčkobrodské barvy.

Moravské Budějovice zatím patří mezi příjemná´překvapení nového druholigového ročníku. V úvodním kole sice padly na žďárských Bouchalkách 2:4, ale od té doby nepoznaly hořkost porážky a jen vítězí. V tabulce má celek z Vysočiny na kontě skvělých 15 bodů a na 3. místě je o jediný bodík před Havlíčkovým Brodem. K velkým zbraním Žákovy party se řadí nebezpečná ofenziva, vždyť nasázela už 30 gólů, o osm víc, než její nejbližší soupeř z Kotliny.

Soupiska Žihadel

Mladý gólman Milan Dudáček je od druhého kola jasnou jedničkou Žihadel.
(Foto: Jan Kobzan)

Aleš Totter: Tým je natolik inteligentní, aby se z derby poučil

„Přijeli jsme sem z prvního místa a myslím, že jsme k tomu nepřistoupili dobře. Hráli jsme zakřiknutě a ten zápas jsme si ztratili sami. Po patnácti měsících práce jsme se dostali na první místo a my se musíme taky naučit hrát, že jdeme z vrchu a jsme favorité,“ zlobil se po nepovedeném derby ve Žďáře nad Sázavou brodský trenér Aleš Totter.

„Někdy je i prohra to nejlepší, co se může stát, a já to cítím, že jsme to potřebovali, protože jsme ty zápasy předtím hráli výborně a takovýto zápas musel přijít. Je jen škoda, že jsme si to vybrali v derby.Myslím, že ten tým je natolik inteligentní, aby se z toho poučil. Už se těšíme na sobotu na Moravské Budějovice,“ dodal lodivod Bruslařů.

Tisková konference po zápasu Žďár nad Sázavou - Havlíčkův Brod

(Audio: hokejzr.cz)

Zápas jako na houpačce. Žihadla zdolala Tábor a získala dva body

Kohouti začali na Vysočině skvěle a v 8. minutě je poslal do vedení ve skvělé formě hrající Jiří Severa. Žihadla však rychle zareagovala. Bývalý hráč Havlíčkova Brodu Lukáš Havel nechytatelnou dělovkou vyrovnal a obrat dokonal Lukáš Nováček, jenž při oslabení skóroval přesně k tyčce. Hostům vyšla parádně druhá třetina. David Kellner na jejím začátku zaskočil gólmana Dudáčka nahozením zpoza brány a dvaadvacet sekund před sirénou překlopil pomyslné misky vah zpět na stranu Tábora při přesilovce 5 na 3 Jan Kanov. Moravské Budějovice srovnaly se soupeřem krok v 54. minutě, když se zapsal do střelecké listiny šťastnou tečí Michal Kliment, a bonusový bod vystřelil domácím v samostatných nájezdech Filip Matějka.

znak týmu 4 - 3sn znak týmu

Branky a nahrávky: 10. Havel (Sťáva), 12. L. Nováček (Mikeš), 54. Kliment (Rytnauer, Horký) - 8. Severa (Točík, Matušík), 23. Kellner, 40. Kanov (Matušík, Havran). Rozhodčí: Honza - Rampír, Otáhal. Vyloučení: 10:5, navíc Havel (MBU) OT 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 350. Střely na bránu: 32:40. Třetiny: 2:1, 0:2, 1:0. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3, 4:3.

HC Moravské Budějovice 2005: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký

HC Tábor: Klestil (D. Novák) – Havran, Tesař, Hlaveš, Kanov, Heršálek, Košař, Raiterman – Kellner, Krátoška, Seidl - Severa, Matušík, Točík - Březina, Pechánek, Kýhos

Trenérem Žihadel je Augustin Žák, bývalý generální manažer Havlíčkova Brodu.
(Foto: Jan Kobzan)

Brod v derby propadl. Plameny mu doma nedaly žádnou šanci

Havlíčkův Brod jel na Bouchalky v pozici lídra tabulky, ale první derby Vysočiny se Žďárem nad Sázavou se mu vůbec nepovedlo. Domácí na svého soupeře vlétli a těsně po vypršení jejich přesilovky skóroval hezkou střelou Martin Kuřítko. Plameny posílil Ondřej Malec a v prostřední části se sám postaral o dva góly, z nichž ten druhý byl v konečném zúčtování vítězný. Nejdříve vymetl bekhendem z mezikruží šibenici a potom se prosadil díky důrazu z dorážky. A to nebylo zdaleka vše, při přesilovce 5 na 3 se ještě po pěkné souhře trefil Petr Beneš. Jiskřičku naděje sice ve 38. minutě vykřesal po spolupráci s duem Třetina - Přidal kanonýr Lukáš Endál, ale Bruslaři už se potom zmohli jen na přesný zásah z hole Luboše Voříška, jenž při hře bez brankáře v poslední minutě ze vzduchu upravil na konečných 4:2.

znak týmu 4 - 2 znak týmu

Branky a nahrávky: 3. Kuřítko (Malec), 21. Malec, 26. Malec (Pleva), 36. Beneš (Kaňka, Pleva) – 38. Endál (Třetina, Přidal), 60. Voříšek (Endál, Třetina). Rozhodčí: Veselý – Klouda, Pechánek. Vyloučení: 12:14, navíc Krupka (ZNS) OT 10 min. + OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1324. Střely na branku: 31:33 (9:8, 12:10, 10:15). Třetiny: 1:0, 3:1, 0:1. Průběh utkání: 4:0, 4:2.

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva, P. Beneš, Staněk, Klíma, Kolda, Smejkal, Vítek – Bureš, Kuřítko, Malec, Kunstmüller, Kaňka, T. Střecha, Krupka, Kovářů, Červenka, Gregar, Pazourek

BK Havlíčkův Brod: Panec (26. Novák) - T. Semrád, Bušek, Duben, Vala, Mečiar, Lacina – Přidal, Třetina "C", Endál "A" - Navrátil, Voříšek "A", Michálek - Kuchta, Kozlík, F. Beneš - Chlubna, Ludvík

(Video: hokejzr.cz)

Jediný vzájemný zápas vyhráli Bruslaři, v přípravě vyhráli o gól

Žihadla se do svého soupeře zapíchla hned na začátku zápasu a v 7. minutě vedla už 3:0. Z dobré palebné pozice se nemýlil Tomáš Račický, z dorážky se brzy po něm prosadil Roman Barták a hezkou individuální akcí se vzápětí blýskl Marek Lupač. Za hosty odpověděl svižnou dorážkou Vladimír Szilva, ale Žihadla si vzala zpět tříbrankový náskok zásluhou gólu Ondřeje Pěšky. Bruslaři zahájili stíhací jízdu v prostřední části, když při přesilovce vypustil nechytatelnou dělovku ze své hole David Vala a na nejtěsnější rozdíl snížil Vít Křesťan. Moravské Budějovice kontrovaly prostřednictvím přesné střely Ondřeje Pěšky, jenže poslední slovo měl ve druhé třetině Lukáš Brebera, který po katastrofální rozehrávce gólmana Bači poslal kotouč do prázdné brány. Ve 47. minutě bylo vyrovnáno, když Marek Havel parádně proměnil nařízené trestné střílení. Havlíčkovu Brodu nakonec zajistil výhru Tomáš Chlubna, jenž v 56. minutě vykouzlil povedenou teč.

znak týmu 5 - 6 znak týmu

Branky a nahrávky: 5. Račický (Telesz), 6. Barták (Jakeš), 7. Lupač, 11. Pěška (Mikeš), 36. Pěška (Telesz) – 8. Szilva (Pecen), 15. Vala (Chlubna, Pecen), 27. Křesťan (Blažek), 36. Brebera (Ludvík), 47. Havel, 56. Chlubna (Mečiar). Rozhodčí: Petr Blecha - Pavel Lainka, Robin Horký. Vyloučení: 6:4. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 250. Třetiny: 4:2, 1:2, 0:2. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1, 4:3, 5:3, 5:6.

HC Moravské Budějovice 2005: Bača (Šťastný) – Sobotka, Jakeš, Forman, Randa, Pelikán, Zahradný, Latner, Barták, Rytnauer, Havel, Pěška, Mikeš, Trojan, Lupač, Račický, Telesz, Matějka, Krutiš

BK Havlíčkův Brod: Panec (7. - 41. Dusík) – Pecen, Vala, Mečiar, Lobo, Kříž, Mendl - Beran, Ludvík, Brebera, Doležal, Křesťan, Blažek, Havel, Szilva, Chlubna

Za Moravské Budějovice pravidelně hraje další bývalý Rebel - útočník Ladislav Rytnauer.
(Foto: kozel83, rajce.idnes.cz)

Vzájemná bilance

Oba soupeři se spolu střetli jen v přípravném období na minulou sezonu. Jak již bylo zmíněno, Bruslaři tehdy vyhráli v Moravských Budějovicích těsně 6:5.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu