24. 11. 2016 | Ladislav Vácha

Třaskavá bitva o čelo tabulky! Brod chce uspět na ledě silných Žihadel

Souboj o první místo, odstup pouhých dvou bodů, bývalí hráči v barvách soupeře a derby Vysočiny! To vše nabídne další zápas Havlíčkova Brodu, který se po týdenní přestávce v sobotu 26. listopadu od 17:00 představí na ledě Moravských Budějovic. Bruslaři vedou tabulku a dosud získali jen o dva body více než druhá Žihadla, jež mají k dobru nedohraný zápas s Nymburkem kvůli porouchané rolbě. První vzájemné střetnutí zvládl lépe soubor z Kotliny, jenž vyhrál v prodloužení. Už tak atraktivní duel ještě více okoření to, že náš soupeř má ve svých řadách početnou enklávu bývalých Broďáků. Nenechte si zápas ujít!

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion M. Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (porážka s Technikou Brno 1:3 na zápasy)
Trenér: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Salát, Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký, Bulín
__________________________________________________________________________________

HC Moravské Budějovice 2005 x BK Havlíčkův Brod

znak týmu znak týmu
8-3-1-3 bilance 9-2-2-3
2., 31 bodů umístění 1., 33 bodů
74:43 skóre 70:38
13:1 (J. Hradec, venku) nejvyšší výhra 8:0 (Tábor, doma)
0:6 (Tábor, venku) nejvyšší prohra 2:4 (Žďár nad Sázavou, venku)
Lukáš Nováček – 27 bodů (13+14) nejproduktivnější hráč Lukáš Endál – 32 bodů (14+18)
Lukáš Nováček – 13 gólů nejlepší střelec Lukáš Endál – 14 gólů
Roman Mikeš – 16 asistencí nejlepší nahrávač Miroslav Třetina – 25 asistencí
Ondřej Šťáva – 16 bodů (3+13) nejproduktivnější obránce Tomáš Semrád – 18 bodů (6+12)
Milan Dudáček 2,28 (13 zápasů)
Lukáš Dusík 5,36 (3 zápasy)
Roman Šoustal 4,00 (1 zápas)
průměr inkasovaných gólů na zápas Čeněk Novák 2,26 (11 zápasů)
Michael Panec 2,56 (8 zápasů)
Minulé zápasy soupeře
Písek - M. Budějovice 1:3
M. Budějovice – Pelhřimov 3:5
J. Hradec – M. Budějovice 1:13
M. Budějovice– Kolín 7:3
Tábor – M. Budějovice 6:0
Všechny zápasy

Moravské Budějovice jsou ve skupině Střed nováčkem. V minulém soutěžním ročníku, když byla druhá liga ještě rozdělena na dvě skupiny, bojovaly o cenné body ve skupině Východ. V základní části si Žihadla nevedla vůbec špatně, dařilo se jim třeba proti silným Drtičům z Hodonína a vyšlápla si mimo jiné i na ostravskou Porubu. V tabulce tým nakonec skončil na šestém místě a ve čtvrtfinále play-off narazil na Techniku Brno. V prvním utkání sice černožlutí překvapili a vyloupili moravskou metropoli po triumfu 7:2, ale potom třikrát za sebou prohráli (doma 3:6 a 2:7, venku 1:5) a sezona pro ně skončila.

Soubor z Třebíčska má hodně mladý tým. Jedničkou mezi tyčemi je teprve dvacetiletý brankář Michal Dudáček, který odchytal naprostou většinu zápasů a může se pochlubit velmi dobrým průměrem obdržených branek na jedno utkání (2,28). K úvodnímu kolu na ledě Žďáru nad Sázavou nastoupil benjamínek Roman Šoustal, jenž teprve v květnu dosáhl plnoletosti. Tři starty má na kontě Lukáš Dusík, který ještě v minulé sezoně oblékal havlíčkobrodský dres. Suverénně nejproduktivnějším bekem je Ondřej Šťáva, na jehož kontě najdeme 16 kanadských bodů za 3 přesné trefy a 13 asistencí.

Kanadskému bodování týmu vládne třiadvacetiletý forvard Lukáš Nováček (13+14), jenž je zároveň i nejlepším střelcem Žihadel. Bohatými zkušenostmi v útočných řadách vyčnívají dva matadoři, kteří prošli brodskou Kotlinou - Ladislav Rytnauer (9+12) a Lukáš Havel (12+13). Ze střídačky vede Žihadla v roli hlavního kouče Augustin Žák, který u tehdejších Rebelů dlouho zastával funkce generálního a sportovního manažera. Moravské Budějovice úzce spolupracují s Třebíčí a Jihlavou. Právě touto cestou se do jejich kádru dostal z Dukly ruský útočník Jevgenij Kondratěv, jenž ještě v předešlém soutěžním ročníku vyznával havlíčkobrodské barvy.

Moravské Budějovice sice prohrály první kolo, ale od té doby se jim daří skvěle. Hned třikrát nasázely svým soupeřům deset a více branek, když zostudili oba nejhorší týmy tabulky. Doma i venku si pohrály s jindřichohradeckým Vajgarem (doma 10:3 a venku 13:1) a před svými fanoušky rozstříleli David Servis České Budějovice (10:2). Není tak divu, že Žákova družina se může pochlubit se 74 trefami nejúdernějším útokem, dosud nastřílela o 4 branky více než její nejbližší soupeř z Kotliny. Zajímavostí je, že žlutočerní se trápí proti svým sokům z Vysočiny, dosud prohráli všechna derby (ve Žďáru nad Sázavou 2:4, v Kotlině 5:6 po prodloužení a doma s Pelhřimovem 3:5). Skórovat se jim nepovedlo jen jednou, a to v minulém kole v Táboře (0:6).

Soupiska Žihadel

Za Žihadla hraje i bývalý Rebel Ladislav Rytnauer. V Kotlině se s Bruslaři i pošťuchoval.

Fanoušci na utkání nebudou chybět, pořádají další výjezd!

Fanoušci znovu pořádají autobusový výjezd! Rádi by navázali na skvělé vystoupení v Nymburce, kde Bruslařům vytvořili v podstatě domácí prostředí. Výrazně jim tak pomohli nejen k jednoznačnému vítězství 6:1, ale i posunu na první místo tabulky! Derby Vysočiny, v němž se opět bude bojovat o čelo skupiny Střed, si tak nemohou nechat ujít!

Žihadla v Táboře vyhořela a u Jordánu schytala potupnou šestku

Jihočeši rozhodně nebyli před utkáním favoritem, ale na silném soupeři si překvapivě snadno smlsli. Kohouty poslal do vedení Jiří Severa, který po ráně Radka Seidla skóroval z dorážky. O výsledku rozhodna druhá dvacetiminutovka, v níž Tábor nasázel Žihadlům hned čtyři góly. Vojtěch Mrkvička uspěl nechytatelnou švihovkou, po povedené souhře s Jakubem Matušíkem potom podruhé rozechvěl síťku za Dudáčkovými zády Jiří Severa, při přesilovce 5 na 3 udeřil Ladislav Hlaveš a trefil se i David Kellner, jenž proměnil trestné střílení. Fanoušci domácích se radovali potom ještě jednou, když ve třetí třetině slavili gólové nahození Ladislava Hlaveše.

znak týmu 6 - 0 znak týmu

Branky a nahrávky: 6. Severa (Seidl, Matušík), 27. Mrkvička (Březina, Hlaveš), 30. Severa (Matušík, Seidl), 36. Hlaveš (Matušík), 39. Kellner, 42. Hlaveš. Rozhodčí: Battěk - Horažďovský, Žídek. Vyloučení: 8:15 - navíc Březina 5 + OK, Liška OT 10 min. (oba TAB) - Lupač 5 + OK, Nováček OT 10 min., Havel OT 10 min. (oba MBU). Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1126. Střely na branku: 41:29. Třetiny: 1:0, 4:0, 1:0. Průběh utkání: 6:0.

HC Tábor: Novák (Klestil) - Liška, Havran, Hlaveš, Kanov, Dvořák, Tesař, Košař - Kellner, Mrkvička, Kýhos - Severa, Matušík, Seidl - Blažek, Pechánek, Krátoška - Březina

HC Moravské Budějovice 2005: Dudáček (Dusík) - Šťáva, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka - Salát, Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Hačecký, Bulín

Žihadla v Táboře schytala výprask 0:6. K vidění byla i tvrdá bitka.
(Foto: Hanka Grundová, hctabor.com)

Brod v derby dvakrát vedl, nakonec zachraňoval jen bod

Bruslaři si chtěli po předchozí porážce na Bouchalkách spravit chuť a začali báječně, když je v 7. minutě poslal do vedení hezkou ranou z mezikruží Lukáš Endál. Hosté však ještě před první sirénou odpověděli, na konci pohledné přesilovkové kombinace vyrovnal ranou do odkryté brány Martin Kuřítko. Soubor z Kotliny naskočil do prostřední periody výtečně a získal zpět ztracené vedení, když Patrik Přidal učebnicově zakončil svůj samostatný únik. Plameny znovu rychle srovnaly krok, když se z dorážky prosadil Lukáš Bureš, a v poslední minutě druhé třetiny dokonaly velký obrat. Brodská obrana zaspala a Martin Kuřítko na čtvrtý pokus došťouchal kotouč za Pancova záda. Domácí se potom vehementně hnali za vyrovnáním a dočkali se ho, když se stal jejich hrdinou v 60. minutě Patrik Přidal. Prestižní derby dospělo až do samostatných nájezdů, v nichž Žďáru nad Sázavou vystřelil bonusový bod Tomáš Střecha.

znak týmu 3 - 4sn znak týmu

Branky a nahrávky: 7. Endál (Lacina), 21. Přidal (Třetina), 60. Přidal (Endál, Kozlík) – 18. Kuřítko (Gregar), 23. Bureš (Kunstmüller), 40. Kuřítko, rozh. náj. Střecha. Rozhodčí: Tomáš Veselý – David Potůček, David Urubčík. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 40:35. Diváci: 1218. Třetiny: 1:1, 1:2, 1:0 - 0:0. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4sn.

BK Havlíčkův Brod: Panec (41. Novák) – T. Semrád, M. Semrád, Duben "A", Lacina, Kulhánek, Vala, Bušek – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Kuchta, Voříšek, Michálek – Navrátil, Kozlík, F. Beneš – Ludvík, Chlubna, Křížek

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (Sláma) – Pleva "C", P. Beneš, Staněk "A", M. Vítek, Kolda, Smejkal, Půža, Hort – T. Střecha, Krupka, Kovářů, Červenka, Kuřítko, Gregar, Kunstmüller "A", D. Vítek, Bureš, Kaňka, Jurák, Paták

Brod 2x ztratil dvougólový náskok. Žihadla zdolal v prodloužení

Svěřenci trenéra Aleše Tottera prožili naprosto pohádkový začátek a už v 8. minutě drželi dvoubrankové vedení, když se nejdříve po průniku po pravé straně prosadil svou typickou akcí Lukáš Endál a v 8. minutě na něj navázal povedenou střelou od modré čáry Tomáš Semrád. Moravské Budějovice to však nepoložilo a ve 25. minutě už svítil na tabuli nerozhodný stav 2:2, který zajistili důrazný Lukáš Nováček a pohotově dorážející Lukáš Havel. Domácím vrátil vedení zblízka po nahrávce zpoza brány Patrik Přidal, ale brzy vyrovnal při přesilovce 4 na 3 po hezké kombinaci Lukáš Havel. Těsně před druhou sirénou se však podruhé trefil po samostatném úniku Patrik Přidal a na začátku třetí periody slavil svůj druhý vstřelený gól bombou od modré čáry Tomáš Semrád. Žihadla nakonec dotáhla utkání do prodloužení. Stáhnout manko hostů na nejtěsnější rozdíl dokázal Roman Mikeš a v 59. minutě při power-play rozjásal Žákovu družinu exRebel Ladislav Rytnauer. Rozhodnutí přinesla až 63. minuta, kdy Lukáš Endál vykoupal dalšího bývalého Broďáka Dusíka a pohodlně skóroval.

znak týmu 6 - 5p znak týmu

Branky a nahrávky: 6. Endál (Semrád), 8. Semrád (Endál, Třetina), 33. Přidal (Třetina), 40. Přidal (Endál, Třetina), 45. Semrád (Lacina), 63. Endál (Třetina, Semrád) – 16. Nováček, 25. Havel (Kovář, Nováček), 36. Havel (Mikeš, Šťáva), 51. Mikeš (Šťáva, Nováček), 59. Rytnauer (Havel, Nováček). Rozhodčí: Radim Slavka – Bohuslav Maloušek, Martin Maťašovský.. Vyloučení: 12:10. Využití: 2:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 746. Střely na branku: 39:40. Třetiny: 2:1, 2:2, 1:2 - 1:0. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:5, 6:5.

BK Havlíčkův Brod: Č. Novák (Panec) – T. Semrád, Bušek, Duben "A", Vala, Mečiar, Lacina – Přidal, Třetina "C", Endál "A" – Navrátil, Voříšek, Michálek – Kuchta, Kozlík, Beneš – Chlubna, Ludvík, Křížek

HC Moravské Budějovice 2005: Panec (26. Novák) - T. Semrád, Bušek, Duben, Vala, Mečiar, Lacina – Přidal, Třetina "C", Endál "A" - Navrátil, Voříšek "A", Michálek - Kuchta, Kozlík, F. Beneš - Chlubna, Ludvík

Lukáš Endál válel i proti Moravským Budějovicím. Trefil se 2x, v prodloužení rozhodl.

Bilance se Žihadly od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 1
Bilance: 0-1-0-0
Výsledky: 6:5p
Skóre: 6:5

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu