5. 1. 2017 | Ladislav Vácha

Bruslaře čeká další derby! Otupí v Kotlině nepříjemná Žihadla?

Další důležité derby Vysočiny už buší nedočkavě na dveře. Havlíčkobrodští hokejisté si chtějí napravit reputaci po nevydařené bitvě na Bouchalkách, kde neudrželi vysoké vedení a Plamenům nakonec těsně podlehli. V sobotu 7. ledna se jim v Kotlině postaví do cesty Moravské Budějovice, jež se po famózním začátku v poslední době trápí. Bruslařům se proti Žihadlům zatím daří, v této sezoně vyhráli obě vzájemná střetnutí. Nenechte si atraktivní duel ujít, začínáme v 17:00!

HC Moravské Budějovice 2005

Založení klubu: 2005
Stadion: Zimní stadion M. Budějovice (kapacita 1 350 míst)
Klubové barvy: černá a žlutá
Webové stránky klubu: hcmb.cz
Umístění v poslední sezóně: 6. místo po ZČ, čtvrtfinále play-off (porážka s Technikou Brno 1:3 na zápasy)
Trenér: Augustin Žák st.

Sestava z posledního utkání: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Šurý, Hačecký, Kondratěv
__________________________________________________________________________________

BK Havlíčkův Brod x HC Moravské Budějovice 2005

znak týmu znak týmu
15-2-2-6 bilance 9-4-3-8
1., 51 bodů umístění 7., 38 bodů
116:67 skóre 107:84
8:0 (Tábor, doma) nejvyšší výhra 13:1 (J. Hradec, venku)
5:8 (Tábor, venku) nejvyšší prohra 0:6 (Tábor, venku)
Lukáš Endál – 48 bodů (20+28) nejproduktivnější hráč Lukáš Nováček – 33 bodů (15+18)
Lukáš Endál – 20 gólů nejlepší střelec Lukáš Nováček – 15 gólů
Miroslav Třetina – 35 asistencí nejlepší nahrávač Roman Mikeš – 20 asistencí
Tomáš Semrád – 30 bodů (9+21) nejproduktivnější obránce Ondřej Šťáva – 19 bodů (4+15)
Čeněk Novák 2,63 (17 zápasů)
Michael Panec 3,12 (11 zápasů)
průměr inkasovaných gólů na zápas Milan Dudáček 3,03 (22 zápasů)
Lukáš Dusík 4,85 (8 zápasů)
Roman Šoustal 4,00 (1 zápas)
Minulé zápasy soupeře
David Servis – M. Budějovice 6:5
M. Budějovice – Písek 3:4p
Pelhřimov – M. Budějovice 5:8
Kolín – M. Budějovice 5:4
M. Budějovice – Tábor 2:5
Všechny zápasy

Moravské Budějovice jsou ve skupině Střed nováčkem. V minulém soutěžním ročníku, když byla druhá liga ještě rozdělena na dvě skupiny, bojovaly o cenné body ve skupině Východ. V základní části si Žihadla nevedla vůbec špatně, dařilo se jim třeba proti silným Drtičům z Hodonína a vyšlápla si mimo jiné i na ostravskou Porubu. V tabulce tým nakonec skončil na šestém místě a ve čtvrtfinále play-off narazil na Techniku Brno. V prvním utkání sice černožlutí překvapili a vyloupili moravskou metropoli po triumfu 7:2, ale potom třikrát za sebou prohráli (doma 3:6 a 2:7, venku 1:5) a sezona pro ně skončila.

Žihadla mají k dispozici hodně mladý kádr, v němž rozhodně není o talentované hokejisty nouze. Jasnou jedničkou mezi tyčemi je dvacetiletý mladík Milan Dudáček, který odchytal většinu zápasů. Záda mu kryje Lukáš Dusík, jejž si fanoušci určitě ještě pamatují z působení v Kotlině během minulé sezony. Jeden start má na kontě Roman Šoustal, jenž naskočil do úvodního utkání v derby na Bouchalkách. Pozici nejproduktivnějšího obránce zastává Ondřej Šťáva (4+15), ke stálicím v zadních řadách patří i Michal Kliment (4+3), Patrik Kovář (1+5), Tomáš Pelikán (0+3) nebo Martin Sobotka (0+4). Největšími útočnými esy týmu jsou Lukáš Nováček (15+18), který vévodí kanadskému bodování i tabulce střelců, a nejlepší nahrávač Roman Mikeš (13+20). Zdatně si počínají i bývalí Rebelové Ladislav Rytnauer (12+16) a Lukáš Havel (12+13) nebo Petr Krutiš (12+11).

Svěřenci bývalého generálního manažera Havlíčkova Brodu Augustina Žáka sice prohráli v úvodním duelu sezony na půdě Žďáru nad Sázavou 2:4, ale potom naprosto excelovali. Bodovali desetkrát za sebou, přičemž vedle devíti vítězství ztratili body jen v Kotlině (5:6p). I nadále se jim vedlo znamenitě, ale po výhře v Jindřichově Hradci (13:1) a doma s Kolínem (7:3) už přišla vleklá krize. Z předešlých deseti kol se Moravané radovali jen ze dvou vítězství a z horních pater tabulky spadli až na 7. příčku.

Soupiska Žihadel

Minulý vzájemný zápas v Kotlině rozhodl dvěma góly obávaný kanonýr Lukáš Endál.

Broďáky povede poprvé do boje nový trenér Roman Kaňkovský

Během středečního derby na ledě Žďáru nad Sázavou stál poprvé na brodské střídačce a ve čtvrtek večer vedl první trénink. Roman Kaňkovský zaujal uvolněné místo hlavního kouče po Aleši Totterovi, který vyslyšel vábení prvoligového Mostu, a má před sebou náročný úkol - pokud možno udržet tým na čele tabulky a zabojovat s ním o postup do vyšší soutěže. Jednapadesátiletého trenéra čeká premiéra v novém působišti právě proti Moravským Budějovicím, které parta z Kotliny nutně potřebuje po dvou porážkách porazit. „Moravské Budějovice znám. Hráli jsme s nimi přáteláky a vloni dokonce play-off. Pod Gustou Žákem se teď mužstvo posunulo o trošku dál a hraje otevřený hokej,“ nechal se slyšet nový brodský lodivod v prvním rozhovoru pro náš web.

Bývalý obránce Jihlavy, Zlína nebo Znojma zastával po konci kariéry u Orlů deset sezon roli generálního manažera a sedm soutěžních ročníků strávil jako trenér druholigové Techniky Brno.

Celý rozhovor s trenérem Romanem Kaňkovským

Bruslaře proti Žihadlům poprvé povede z pozice hlavního trenéra Roman Kaňkovský.
(Foto: Petr Nedvěd, hokejzr.cz)

Žihadla začala Kohouty bodat pozdě, Tábor hladce vyhrál

Moravským Budějovicím se domácí utkání s Jihočechy vůbec nepovedlo, už v první třetině nabraly dvoubrankovou ztrátu, když se dvakrát zapsal do střelecké listiny šikovný útočník Vojtěch Mrkvička. Soubor od Jordánu se ještě více uklidnil další vstřelenou brankou, po návratu z trestné lavice ukázkově zakončil přečíslení Dominik Točík. Tentýž hráč rozjásal táborské barvy ve třetí části a potupného "bůra" završil přesnou dorážkou při přesilovce Marcel Dvořák. Žihadla se střelecky probudila až na konci utkání, a to bylo pozdě. Samostatný únik nadvakrát využil David Horký a na konečných 2:5 upravil Ladislav Rytnauer.

znak týmu 2 - 5 znak týmu

Branky a nahrávky: 57. Horký (Nováček), 58. Rytnauer (Kondratěv) – 8. Mrkvička (Vaniš, Točík), 17. Mrkvička (Heršálek, Dvořák), 29. Točík (Blažek, Havran), 46. Točík (Vaniš, Havran), 52. Dvořák (Krátoška, Hlaveš). Rozhodčí: Netopil – Linhart, Kleprlík. Vyloučení: 3:9, navíc Šurý (MBU) 5 + OK. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 375. Třetiny: 0:2, 0:1, 2:2. Průběh utkání: 0:5, 2:5.

HC Moravské Budějovice 2005: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Kovář, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Lupač, Matějka, Šurý, Hačecký, Kondratěv

HC Tábor: Klestil (Novák) – Havran, Liška, Hlaveš, Kanov, Heršálek, Dvořák, Tesař – Vaniš, Mrkvička, Točík – Severa, Krátoška, Seidl – Blažek, Krätzer, Kýhos

Druhý gól Žihadel proti Táboru dal Ladislav Rytnauer. V Brodě se málem i popral.

Brod trestuhodně prohospodařil náskok a na Bouchalkách padl

Bruslaři naskočili do zápasu jako uragán a díky čtyřem trefám, o které se rovným dílem spravedlivě rozdělili Patrik Přidal a Lukáš Endál, si už ve 13. minutě vytvořili komfortní čtyřgólový náskok. Prvně jmenovaný se nejdříve trefil při přečíslení a třetí brodskou branku vstřelil parádně z pádu, nejproduktivnější hráč hostů a Přidalův parťák z elitního útoku udeřil z mezikruží a po bleskovém objetí brány propálil i gólmana Slámu, jenž vystřídal kolegu Řehoře. Plameny však nesložily zbraně a protrhly střelecké trápení těsně před prvním odchodem do kabin, když po nahrávce zpoza brány krásně zavěsil pod břevno Martin Kuřítko.

V prostřední části nápor Žďáru nad Sázavou pokračoval, a tak nebylo divu, že na nejtěsnější rozdíl snížili Lukáš Bureš a Martin Červenka, jehož rána zaplula při přesilovce přesně do šibenice. A aby toho nebylo málo, zaskočeného soupeře svěřenci kouče Michala konečného ve třetí periodě dorazili. Bekhendovou dorážkou vyrovnal Michal Kaňka a velkolepý obrat završil ve 44. minutě Lukáš Paták, jenž své sólo od modré čáry dotáhl do úspěšného konce povedenou střelou z mezikruží.

znak týmu 5 - 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 19. Kuřítko (Bureš, Gregar), 22. Bureš (Gregar, Kuřítko), 31. Červenka (Kunstmüller, Pleva), 41. Kaňka (Paták, Juráň), 44. Paták (Juráň) – 1. Přidal (Endál, Třetina), 7. Endál (Třetina, T. Semrád), 11. Přidal (Lacina, Třetina), 13. Endál (Třetina, T. Semrád). Rozhodčí: Vrba – Musil, Komínek. Vyloučení: 7:7, navíc Kulhánek a Třetina (oba HBR) OT 10 min. [NESP]. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 34:34 (14:10, 12:11, 8:13). Diváci: 1647. Třetiny: 1:4, 2:0, 2:0. Průběh utkání: 0:4, 5:4.

SKLH Žďár nad Sázavou: Řehoř (11. Sláma) – Pleva, Beneš, Staněk, Kolda, Smejkal, Rašner, Hort, M. Vítek, D. Vítek, Kunstmüller, Červenka, Paták, Kaňka, Juráň, Gregar, Bureš, Kuřítko, T. Střecha, Krupka, Kovářů

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – T. Semrád, M. Semrád, Duben "A", Lacina, Vala, Kulhánek, Bušek – Přidal, Třetina "C", Endál "A", Navrátil, Voříšek, Michálek, Tecl, Kozlík, Beneš, Chlubna, Ludvík, Křížek

(Video: hokejzr.cz)

Broďáky vedení Žihadel nerozhodilo a dokonali velkolepý obrat

Moravské Budějovice si v úvodní dvacetiminutovce počínaly aktivně a v 17. minutě se dočkaly zasloužené odměny, když prostřelil klečícího gólmana Nováka Jiří Peroutka. Hosty hodně nastartovala ke skvělému výkonu situace ze 22. minuty, kdy Jakub Lacina vystřelil a Tomáš Chlubna vyrovnal šikovnou tečí. A ve 34. minutě bylo na havlíčkobrodské straně ještě o poznání veseleji, když vypálil z levého kruhu Miroslav Třetina a neomylně vymetl svou dělovkou šibenici. Hosté rozhodně nic nezabalili předčasně a ze všech sil se hnali za vyrovnáním, ale Havlíčkův Brod poslal do trháku hezkou ranou z kruhu Tomáš Semrád. Žihadla sice vykřesala naději na bodový zisk, když v 58. minutě snížil na nejtěsnější rozdíl z dorážky Petr Krutiš, ale definitivní razítko na brodskou výhru dal při soupeřově hře bez brankáře Patrik Přidal, jenž přesně zamířil do prázdné brány.

znak týmu 2 - 4 znak týmu

Branky a nahrávky: 17. Peroutka (Hačecký), 58. Krutiš (Šťáva, Horký) – 22. Chlubna (Lacina, Michálek), 34. Třetina (Endál, Přidal), 48. Semrád (semrád, Přidal), 59. Přidal (Endál, Vala). Rozhodčí: Marek Honza – Marek Čelechovský, Roman Komínek. Vyloučení: 7:5, navíc Polívka (MBU) OT 10 min. Bez využití. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 27:25. Diváci: 605. Třetiny: 1:0, 0:2, 1:2. Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4.

HC Moravské Budějovice 2005: Dudáček (Dusík) – Šťáva, Salát, Sobotka, Kliment, Peroutka, Pelikán, Polívka – Havel, Mikeš, Nováček, Rytnauer, Krutiš, Horký, Matějka, Hačecký, Bulín

BK Havlíčkův Brod: Novák (Panec) – M. Semrád, T. Semrád, Duben, Lacina, Vala, Kulhánek – Chlubna, Přidal, Třetina, Endál, Kuchta, Voříšek, Michálek, Navrátil, Kozlík, Beneš, Ludvík

Jdeme (p)otupit #Žihadla 😬 #BKHB #MBUvHBR #derby #bojočelo #hockey #2liga 💪👈

A photo posted by BK Havlíčkův Brod (@bk_havl_brod) on

Bilance se Žihadly od sezony 2000/2001 ve 2. lize

Počet odehraných zápasů: 2
Bilance: 1-1-0-0
Výsledky: 6:5p, 4:2
Skóre: 10:7

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu