11. 8. 2017 | Milan Sochor

Divil jsem se, kam to vůbec jedu, vzpomíná Vak na začátky v Kazachstánu

HAVLÍČKŮV BROD – Irtyš Pavlodar odehrál již třetí přípravné utkání, střetnutí v Kotlině bylo ovšem zejména pro hostujícího trenéra speciální. Tomáš Vak, který je novým trenérem celku ze severovýchodu Kazachstánu, se po dlouhé době vrátil do mateřského Havlíčkova Brodu a na lavičce se postavil proti svému kamarádovi. „S Vaškem Adamem jsme kamarádi od mládí, žili jsme v jednom domě, dokonce ve stejném patře,“ vzpomíná ještě nedávný útočník Pavlodaru, který se může chlubit ziskem čtyř titulů nejvyšší kazachstánské ligy v řadě. Ten mimo jiné prozradil, kdy hrál v Kotlině naposledy, jak se dostal do Kazachstánu nebo proč ukončil kariéru a začal trénovat. (Foto: Luboš Vácha)

Broďáky jsem sledoval a hodně jsem jim fandil

S Pavlodarem jste na soustředění v České republice. Jak vznikla myšlenka sehrát přípravné utkání v Havlíčkově Brodě?
Potřebovali jsme si zahrát nějaké přáteláky. A protože jsme s Vaškem Adamem kamarádi od mládí, žili jsme v jednom domě, dokonce ve stejném patře, takže se známe opravdu od mala, napadlo mě, že se s ním spojím. Předložil jsem mu, jestli by si nechtěli zahrát, a on řekl, že jo, že to probere s vedením. To hnedka souhlasilo.

Kdy jste byl v Kotlině vůbec naposledy? Co se tady od té doby změnilo?
Změnilo se toho tady hodně. Ani nevím, kdy jsem tady naposledy hrál. To už je podle mě takových 15 nebo 17 let. Mezitím jsem se tu byl podívat asi jen dvakrát. Moc se sem nedostanu. Pět let jsem hrál v zahraničí a před tím taky nebyl nějak čas. Takže jsem se rád vrátil, bylo to příjemné.

Naplnil zápas s Bruslaři Vaše očekávání?
Naplnil. Je vidět, že Havlíčkův Brod dobře trénuje. Měl spoustu výborných momentů a šancí na gól. Myslím si, že domácí potvrdili loňskou sezonu, která se jim vydařila, a hráli tak, jak jsem čekal. Broďáky jsem sledoval a hodně jsem jim fandil. Je velká škoda, že nepostoupili. Podle mých předpokladů by měli být opět nahoře a moc jim to přeji.

Máte za sebou tři zápasy. Utkali jste se s Letňany, nováčkem II. ligy, s Motorem aspirujícím na postup do extraligy a právě s Havlíčkovým Brodem, který bude bojovat o WSM ligu. Každý tým je z rozdílné výkonnostní skupiny. Jak se tyto zápasy lišily?
Zápas s Letňany byl pro nás první v přípravě. Hráli jsme v Říčanech, kde je malé kluziště. Soupeř hodně bruslil a napadal nás, to bylo nepříjemné utkání. Ale zase to mělo výhodu v tom, že si alespoň kluci fyzicky zamakali, to pro nás bylo super. Druhý zápas v Českých Budějovicích byl už hokejovější. Tam je širší kluziště, takže naši hráči mohli trošku improvizovat a něco ukázat. Třetí zápas v Kotlině byl něco mezi tím.

Ke komu byste Pavlodar a obecně kazachstánskou ligu kvalitou přirovnal?
Já jsem vždycky říkal, že se kvalita rovná vršku první ligy a spodku extraligy. Myslím si, že bychom například v loňské sezoně mohli hrát vyrovnanou partii s Karlovými Vary. Kazachstánská liga se poslední dobou dost vyrovnala. Sedm mančaftů je na dobré úrovni, jen tři týmy teď pokulhávají.

V Pavlodaru jsme vytvořili československou kolonii

Ještě se vraťme do minulosti k Vašemu působení v Pavlodaru coby hráče. Pro Vás to bylo první zahraniční angažmá. Proč zrovna Kazachstán? To je z našeho pohledu exotická destinace.
Hledal jsem angažmá po odchodu z Liberce, kde už mě nechtěli, a nějak z toho vyšel Pavlodar. Agent mi předložil tuto nabídku a já jsem se taky nejdřív divil, kam to vůbec jedu. Ale potom, když jsem do Pavlodaru přijel, jsem ani nebyl moc překvapený a zvykl jsem si tam. Jen jak je to ve stepích, tak je tam málo zeleně a hodně prachu, což bylo docela nepříjemné. Ale celkově to bylo dobré.

Vy jste do Pavlodaru přišel ve stejném roce jako Lukáš Bolf, se kterým jste před tím už hrál. Bylo pro Vás důležité, že jste přestoupili spolu? Nebo jste šli oba zcela nezávisle na sobě?
No určitě, bylo fajn, že tam Lukáš byl se mnou. Pak se na nás ještě nabalili Slováci. První, druhý i třetí rok jsme tam vytvořili takovou československou kolonii. Bylo nás tam hodně, takže to bylo super.

Aréna Pavlodaru působí zvenku moderně. To jsou všechny zimní stadiony v Kazachstánu takhle pěkné?
Ne všechny stadiony jsou tak pěkné, ale většina jich je takto stavěna. Arény tam mají třeba 10 nebo 12 let, takže jsou defacto novější.

Kolik lidí chodí na zápasy? Táhne hokej v Kazachstánu?
Třeba v Pavlodaru je většinou plný barák. To je nějakých 2800 lidí. Nebo přesněji na základní část chodí přibližně 2500 fanoušků a na play-off je vždycky vyprodáno. To by se na stadion namačkalo dalších 1500 lidí, kdyby mohli. Jinak na těch sedm lepších mančaftů chodí hodně lidí, jen pak o některé slabší není takový zájem.

Během Vašeho angažmá se stala tragická událost, když po tvrdém zákroku zemřel Váš spoluhráč. Věděl jste v ten moment po nárazu, že je zle?
Zle to vypadalo, ale že by z toho musel umřít, to vůbec nikoho nenapadlo. Vždyť pak i sám odešel pěšky domů. Vůbec jsme nepřemýšleli o tom, že by se taková tragédie mohla stát.

Jak to s člověkem zamává, když se tohle stane? Nebojí se pak podvědomě chodit do soubojů?
Ne, to určitě ne. Myslím si, že v tomhle směru to nikoho neovlivnilo. Spíš jsme z toho byli všichni smutní, byla z toho v klubu špatná nálada. Tak jsme si pak řekli, že vyhrajeme pohár pro něj. A taky se tak stalo.

Zareagovala na tuto událost liga? Zpřísnila tresty za podobné zákroky?
Myslím si, že ani ne. Nebo možná. Já už si teď přesně nepamatuji, jestli jsou za úder do hlavy nějaké vyšší tresty. Pravděpodobně ano. Mám dojem, že za takový zákrok je hned stopka na dva zápasy.

Chtěl jsem ještě hrát, jenže to mi zakázali. Tak mě přemluvili, abych vzal roli trenéra

Přelaďme na pozitivnější notu. S Pavlodarem jste vyhrál 3 tituly, na který vzpomínáte nejraději? Jak se v Kazachstánu slaví?
Na všechny vzpomínám stejně rád, všechny tři byly příjemné. Každé vítězství si člověk užívá. Nevidím rozdíl mezi prvním, druhým nebo třetím. Slavili jsme dost, to se nikdy neomrzí. Ale myslím, že se slaví všude stejně. Když se vyhraje titul u nás, také se hodně slaví.

Pak jste přestoupil do Bejbarysu Atyrau a byl z toho další titul. Čekal jste, že by se to mohlo povést počtvrté v řadě?
Tým byl ambiciózní. Kádr jsme měli opět silný. Přišel jsem do nového mančaftu, takže jsem nevěděl, co nás čeká. Ale věřil jsem tomu, protože hokejisté tam byli dobří a měli jsme přísného trenéra, který nás držel zkrátka. Jsem rád, že se povedlo sezonu dotáhnout do vítězného konce.

Pátý triumf už jste nepřidal, protože jste se v průběhu sezony vrátil do Čech do Motoru. Její konec jste si ale asi představoval jinak…
Bylo to smutné. Myslím si, že jsme měli na to, abychom postoupili. Je to velká škoda, byli jsme hodně blízko. Jenže se tam nepovedlo pár věcí.

Jakých?
Nevím. Nechtěl bych to rozebírat.

V rozhovoru z kraje roku jste říkal, že se vracíte i kvůli rodině. A teď jste zase v Kazachstánu. Jak jste se zpátky do Pavlodaru, navíc jako trenér, dostal?
Já jsem tam původně chtěl ještě hrát. Jenže to nám, cizincům nad 33 let, zakázali. Takže z toho nakonec vzniklo, že mě tady v Pavlodaru přemluvili, abych vzal roli trenéra.

Přemýšlel jste už v minulosti, že byste po konci hráčské kariéry mohl trénovat?
Trošku jsem nad tím uvažoval, ale spíš to přišlo jako blesk z čistého nebe. Až čas ukáže, jestli mě to bude bavit, jestli dosáhnu s týmem nějakého úspěchu a hlavně, jestli o mě bude zájem.

Za necelých pět let v Kazachstánu jste se asi jazyk naučil. Jak mluvíte v kabině?
Snažím se mluvit rusky. Pomáhá mi můj asistent, který to ještě překládá. Mám super asistenta a zatím nám to klape.

V týmu máte také Robina Kováře. Dáváte mu pokyny v češtině, nebo je musí poslouchat s ostatními v ruštině?
Pokyny mu udílíme v češtině, ale on sám se chce učit rusky, takže se snaží. Žádné výhody nemá.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu