18. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Rebelové po tuhém boji nakonec udolali Kohouty a v Olomouci získali první bod

Havlíčkobrodská družina si proklestila cestu předkolem prvoligového play-off, když vyřadila po náročném souboji houževnatou Kadaň. Ve čtvrtfinále prestižních vyřazovacích bojů se postavila Rebelům silná Olomouc, jež po konci základní části druhé nejvyšší hokejové soutěže u nás skončila na 4. místě a z důvodu lepšího postavení v tabulce začala sérii na čtyři vítězné zápasy v domácím prostředí. Bojovníci z Kotliny vyrukovali do premiérového dílu ostře sledované bitvy s jednou výraznou změnou v sestavě, kde nahradil mezi tyčemi Roberta Slipčenka jeho starší parťák Jaroslav Suchan. Co se týče samotného duelu, Havlíčkův Brod se po raketovém nástupu rychle chopil vedení 2:0. To ještě navýšil a v závěrečném dějství už svítil na tabuli pro něj příznivý stav 4:1, ale Hanáci utkání zdramatizovali dvě vstřelenými brankami a Rebelové se strachovali o výhru až do posledních sekund. Nakonec ovšem situaci ustáli a připsali si cenný triumf, na němž měl lví podíl autor hattricku Lukáš Endál.

Od útlého začátku se oba tábory prezentovaly útočným hokejem, který s sebou přinášel spoustu střeleckých příležitostí. Rebelům hrál tento stav náramně do karet, čehož využil a dvěma tvrdými údery brzy srazil domácí Kohouty do kolen. Na sklonku 4. minuty adresoval Petr Šenkeřík přesný pas na hůl LUKÁŠE ENDÁLA, který si v předbrankovém prostoru dokázal poradit na výbornou a z dobré palebné pozice prostřelil gólmana Pruska, čímž poslal svůj tým do vedení – 0:1. Havlíčkův Brod držel otěže zápasu pevně ve svých rukou a naladěn na příznivou útočnou vlnu neustále hrozil v blízkosti olomoucké branky.

V půlce 5. minuty se při brodském protiútoku dostal k zakončení špílmachr Holec a při Hanácích stála paní Štěstěna, když jeho rána orazítkovala Pruskovu tyčku. Havlíčkobrodská družina ale nevyužité gólové šance dlouho nemusela litovat, protože vzápětí si zopakovali představení autoři prvního přesného zásahu a zajistili Rebelům dvoubrankové vedení. V průběhu 6. minuty si zopakoval úspěšnou spolupráci ofenzivně naladěný tandem Petr Šenkeřík – LUKÁŠ ENDÁL, přičemž druhý jmenovaný dokonale zužitkoval přesnou nahrávku zpoza branky, když zblízka propálil podruhé gólmana Pruska – 0:2. Zaskočená Olomouc se po studené sprše, díky níž rychle prohrávala 0:2, snažila rychle oklepat a dotáhnout se na dostřel brodského souboru.

Zanedlouho k tomu měl hodně blízko útočník Polodna, který si ale zblízka vylámal zuby se svým projektilem na připraveném brankáři Suchanovi, který se místo Roberta Slipčenka poprvé objevil mezi tyčemi ve vyřazovacích bojích. Neobešlo se to ovšem bez faulu a na lavici hanby si musel jet chtě nechtě odpočinout forvard Zábranský. Hokejisté z města syrečků se ale premiérová hra v početní převaze nepovedla a nic nebezpečnějšího si proti oslabené defenzívě hostů vytvořit nedokázali. Pokračovalo se ve vyrovnané a bojovné partii, jíž dominovaly zejména obě obrany.

Spoustu práce měla také trojice rozhodčích, kteří pravidelně vylučovali hráče na té či oné straně. Tento obrázek hry samozřejmě nahrával bojovníkům z Kotliny, jejichž dvoubrankové vedení podporovala nedisciplinovanost Kohoutů, kteří se po rozpačitém začátku snažili marně vnést do svých řad více herní pohody a klidu. Počínali si hodně nejistě a zakřiknutě, díky čemuž se přes pozorně bránícího soupeře z Vysočiny hledali cestu do vyloženější gólové příležitosti marně.

Prostřední část od svého úvodu mohla bavit fanoušky v ochozech, kteří si našli cestu na zimní stadion a přišli podpořit svůj oblíbený klub v cestě za prestižní semifinálovou účastí v prvoligovém play-off. Do zakončení se tlačili hokejisté na obou stranách barikády a oba gólmani, olomoucký Prusek a havlíčkobrodský Suchan, si na nedostatek práce rozhodně nemohli stěžovat. Postupem času si začínali domácí vynucovat územní převahu, z níž několikrát nebezpečně zahrozili a nakonec se dočkali kýženého snížení. Ve 26. minutě napřáhl na modré čáře Petr Domin a gólman Suchan jeho ránu vyrazil do prostoru před sebou, kde se ve skrumáži hráčů rychle zorientoval RADIM KUCHARCZYK a pohotovou dorážkou zblízka skóroval – 1:2.

A s Havlíčkovým brodem to mohlo vypadat brzy ještě o poznání hůře, když si za hranicí pravidel počínalo úderné eso v podobě útočníka Holce. Hanáci se snažili o co nejčastější střelbu a brankáře Suchana zasypali vydatnou sprškou střeleckých pokusů, jenže ani jeden z nich se neujal, když jim většinou scházela potřebná přesnost, nebo je pro změnu zneškodnil maskovaný muž v havlíčkobrodském brankovišti. Rebelové se ubránili bez úhony a při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše začali okamžitě pošilhávat po brankáři Pruskovi. Ten záhy kapituloval, když svěřenci pod vedením trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák udeřili po další vydařené akci ze své dílny.

Ve 32. minutě předložil Roman Vondráček puk MIROSLAVU HOLCOVI, který se nadýchl k mohutnému sólu a svou odvážnou individuální akci dovedl do zdárného konce, když projel napříč celým ledovým ringem, obkroužil rychle olomouckou branku a přesnou ranou vyzrál na gólmana Pruska – 1:3. Radost v šicích hostů sotva stihla vyprchat, když Moravané neměli sami daleko k přesnému zásahu, který by je znovu vrátil na dohled, a doslova je tak přilepil na záda vedoucích Rebelů.

Olomoucký forvard Řípa ale zazvonil nepříjemnou ranou jen Suchanovu tyčku a průběžný stav 3:1 ve prospěch hostů zůstal nezměněn. V závěru prostřední části se do sebe ještě pustili brodský bek Kempný a z domácích řad střelec prvního gólu Kucharczyk, jenže ani jeden ze soupeřů nevyužil více času a prostoru na ledové ploše k založení vážnější situace před jednou z branek.

Do závěrečného dějství vstoupili o něco lepším způsobem aktivnější Hanáci, kteří si vynutili v průběhu 43. minuty faul mladého beka Kempného a měli k dispozici přesilovou hru. V té sevřeli svého protivníka z českomoravské vrchoviny pod mohutný tlak a na gólmana Suchana vyvinuli enormní nápor, jenže strážce havlíčkobrodské svatyně zneškodnil všechny nebezpečné projektily z holí olomouckých střelců a výrazně podržel brodský soubor v těžké chvíli. Rebelové již v kompletním složení na hrací ploše vykoukli ze své obranné ulity a už počtvrté pokořili olomouckou defenzívu. Na konci 47. minuty vyšachovala trojice Václav Meidl – Vojtěch Němec – LUKÁŠ ENDÁL obranné řady Hanáků v čele s brankářem Pruskem, přičemž posledně jmenovaný zakončil podařenou útočnou akci gólovou tečkou – 1:4.

Na pomezí první a druhé poloviny třetí třetiny dal domácí družině šanci svým vyloučením mladý bek Sova, což byla přesně voda na olomoucký útočný mlýnek, jehož lopatky se roztočili do závratné rychlosti a Kohouti se využitou přesilovkou vrátili zpět do zápasu. Na začátku 51. minuty vybojoval v rohu brodského pásma puk Radim Kucharczyk, jenž naservíroval ideální pas do předbrankového prostoru na MARTINA VYRŮBALÍKA, který svým zásahem do černé vykřesal pro olomoucké barvy jiskru naděje – 2:4. Šance Moravanů na vyhlížené vyrovnání hodně snížil obránce Mikel, který neudržel nervy na uzdě a zbytečným faulem výrazně zkomplikoval svým spoluhráčům cestu za dramatickou koncovkou.

Rebelové se sice dokázali nastěhovat do svého pásma, ale zbytečně přišli o puk a krutě za to pykali. V 55. minutě na modré čáře vypíchli domácí svému soupeři puk, na což se dostali do nadějného přečíslení 3 na 2, v němž MILAN MINISTR prostřelil gólmana Suchana a zavelel ke spanilé stíhací jízdě – 3:4. Hanáci v úplném závěru vsadili vše na jednu kartu a ze všech sil se vrhnuli do ofenzívy, což jim brzy málem přineslo kýžené srovnání nepříznivého stavu.

Domin se prosmýkl hned kolem tří protihráčů a vybídl ke skórování svého spoluhráče Tesaříka, jehož projektil zneškodnil neuvěřitelným zákrokem gólman Suchan a zabránil na poslední chvíli jisté pohromě, jež by určitě srazila havlíčkobrodské bojovníky hodně do kolen. Olomouc zkusila ještě štěstí v závěrečné power-play, ale Rebelové již svůj těsný náskok nepustili a po závěrečném hvizdu se mohli radovat z důležitého triumfu, který jim vynesl vedení v sérii 1:0 na zápasy.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Lukáš Endál 3 0 3 2 0
Jonáš Fiedler 0 0 0 0 0
Miroslav Holec 1 0 1 0 2
Michal Kempný 0 0 0 2 4
Jan Knotek 0 0 0 1 0
Daniel Krejčí 0 0 0 0 0
Václav Meidl 0 3 3 2 0
Marian Morava 0 0 0 -1 0
Vojtěch Němec 0 2 2 2 0
Martin Ondráček 0 0 0 0 0
Jan Pavlík 0 0 0 1 0
Jan Soldán 0 0 0 0 0
Aleš Sova 0 0 0 -1 2
Jakub Stromko 0 0 0 0 0
Petr Šenkeřík 0 1 1 2 2
Ondřej Švaňhal 0 0 0 0 0
Roman Vondráček 0 1 1 0 0
Petr Vošmik 0 0 0 1 2
Martin Zábranský 0 0 0 -1 2
Hynek Zohorna 0 0 0 0 0

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jaroslav Suchan 60 0 3 30 0 0

Ohlasy k utkání

ČF1, pátek 18.2.2011 od 18:00
Olomouc
3:4
(0:2, 1:1, 2:1)
Olomouc - Havl. Brod
1. liga

Statistiky zápasu

Branky a nahrávky: 26. Kucharczyk (Domin, Polodna), 51. Vyrůbalík (Kucharczyk), 55. Ministr (Koma) – 4. Endál (Meidl V., Šenkeřík), 6. Endál (Němec, Meidl V.), 32. Holec (Vondráček), 47. Endál (Němec, Meidl V.). Rozhodčí: Trombík, Přikryl – Jureček, Rychlý. Vyloučení: 5:7. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 1560. Střely na branku: 33:28. Průběh utkání: 0:2, 1:2. 1:4, 3:4.

Sestavy

Olomouc

Prusek (Žigárdy) – Mikel, Ondrušek, Tesařík, Janáček, Vyrůbalík, Koma, Nedbálek, Bartoň – Kolouch, Ministr, Pekr – Kucharczyk, Domin, Řípa – Polodna, Černý, Haluza – Hlinka, Brančík (C), MR. Meidl.

Havl. Brod

Suchan (Slipčenko) – Kempný, Šenkeřík, Morava (C), Sova, Pavlík, Vošmik, Soldán, Krejčí – Endál, Neměc, Knotek, Holec, Zábranský, Vondráček, Švaňhal, Stromko, Zohorna, Fiedler, V. Meidl, Ondráček.

Tabulka

# Tým Z V VP PP P B
1 Havířov 44 36 2 4 2 116
2 Vyškov 44 27 4 3 10 92
3 Hodonín 44 18 9 2 15 74
4 Opava 44 19 6 3 16 72
5 Havlíčkův Brod 44 20 2 1 21 65
6 Nový Jičín 44 17 3 2 22 59
7 Kopřivnice 44 13 6 7 18 58
8 Žďár nad Sázavou 44 17 2 3 22 58
9 Šumperk 44 13 6 6 19 57
10 Valašské Meziříčí 44 11 3 10 20 49
11 Technika 44 15 1 2 26 49
12 Velké Meziříčí 44 12 2 3 27 43

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu