12. 9. 2017 | Ladislav Vácha, Štěpán Ondráček

Předseda BK David Kozlík st.: Věřím, že na postup jsme připraveni

Bruslaři už ve středu v 18:00 zahájí domácí bitvou s David Servisem České Budějovice novou druholigovou sezonu, v níž chtějí dosáhnout vysněného postupu do WSM ligy, který jim v předchozím soutěžním ročníku jen o kousek utekl. „Myslím si, že postup není úplně o tom, jestli má klub profesionální hráče, ale o tom, jestli na to má srdce. Podle mě v tomhle Brod sílu má. Pro postup uděláme maximum,“ říká David Kozlík st. Přečtěte si v obsáhlém rozhovoru, jak předseda BK Havlíčkův Brod hodnotí letní přípravu, komentuje nastolenou spolupráci s extraligovými Pardubicemi, jak odhaduje návrat útočníka Davida Michálka zpět do hry nebo co říká o připravenosti klubu na případný postup do vyšší soutěže.

Hledáme nové posily! Staňte se členem našeho týmu!

A-tým má za sebou letní přípravu. Jak jsi s ní spokojený?
Myslím si, že letní příprava byla opět výborná. Kluci opravdu makali. Je vidět, že jsou po minulé sezoně nabuzení a mají obrovskou touhu po vítězství. Tým zůstal, až na několik výjimek, pohromadě. Jsem maximálně spokojený s tím, jak k tomu hráči přistoupili.

Jak se ti zatím líbí výkony posil?
Chtěli jsme se odrazit od kádru, který tady byl v minulé sezoně. I když chceme postoupit, tak jsem do brodského hokeje šel s tím, abychom hodně sázeli na naše odchovance nebo hráče, kteří mají k našemu klubu nějaký vztah. Posily jsme volili tak, aby do týmu co nejlépe zapadly. Zkoušeli jsme několik hráčů, kteří by tady mohli klidně zůstat, protože kvalitu na 2. ligu měli. Pro nás bylo ale důležité to, aby noví hráči převyšovali naše vlastní. Myslím si, že to naše posily plní.

U Jirky Vašíčka se o tom ani nemá cenu bavit, je to na druhou ligu nadprůměrný hráč, stejně jako útočník Honza Milfait. Hodně jsem usiloval o to, aby dál pokračoval Míra Duben, mrzí mě, že to nakonec nevyšlo. Jirka je pro nás obrovská posila. Je to v dobrém slova smyslu rváč, který sem přinesl to, co nám trošku chybělo. Věříme, že bude budit respekt, ať už svou bohatou hokejovou kariérou, tak i výkony na ledě.

Jakub Šuhaj je útočník, který hrál v Písku. Je v ideálním věku a dokázal v minulé sezoně nasbírat hodně bodů. Je nadprůměrný, což potvrdil, a proto tady zůstal. Dan Spratek je útočník z Vítkovic, který převyšoval svými výkony extraligu juniorů. Velmi dobře se zatím jeví i Tomáš Pipek. Dali jsme šanci i klukům, kteří hráli v béčku. Jsou to Vlado Szilva a Martin Kříž. Martin je typicky defenzivní bek, hodně silový, který umí hrát dobře do těla. Vlado je velký bojovník, který pro tým odvede hodně práce. Doufám, že se ukáže i v sezoně, že jsme přivedli dobré posily.

Útočník Jan Milfait při domácím utkání s Hodonínem.

Jak těžké bylo udržet tým z minulé sezony pohromadě? Povedlo se nám udržet i Lukáše Endála. Jak byla tato jednání těžká?
Pár dnů po skončení kvalifikace o postup do WSM ligy jsme měli rozlučkovou akci se sezonou, kde jsme všem hráčům nastínili naše představy a oni nám zase nastínili ty svoje. Byli jsme takřka se všemi domluveni, že tady chtějí pokračovat, což bylo hodně důležité. Je vidět, že tady je skvělý týmový duch. O Lukáše Endála usilovaly prvoligové i extraligové týmy, je to náš klíčový hráč. Jsem strašně rád, že jsme se spolu nakonec domluvili. Jednání byla naprosto férová. My jsme mu nastínili, co mu můžeme nabídnout, a on nám řekl, co si představuje za podmínky. Věřím, že odvede to, co odvedl i v minulé sezoně. Jsem také rád, že tady je i Honza Milfait, který by tady nebyl, kdybychom neměli postupové ambice.

Dlouhodobě je mimo hru útočník David Michálek. Jak to vypadá s jeho návratem do hry?
David šel hned po skončení předchozí sezony na plastiku kolena, postoupil tak operaci. Na ledě začal zlehka trénovat zhruba v půlce srpna. Věřím, že brzy začne naplno trénovat. Vypadá to, že koleno drží, David by se měl tak k týmu hodně brzy připojit. Je to náš klíčový hráč, který předvedl svou kvalitu už v extralize staršího dorostu. V minulé sezoně to potvrdil a já doufám, že na to znovu naváže. Určitě do týmu patří.

Ví se už teď, jestli budeme mít Lukáš Endál a případně i další hráči vyřízené střídavé starty do vyšší soutěže?
Co se týče Lukáše Endála, zájem o něm samozřejmě je, a to i o další naše hráče. Vše je ještě v jednání. Rád bych zmínil, že už v červnu jsme měli schůzku s panem Salfickým z Pardubic. Domlouvali jsme se na nějakých podmínkách spolupráce. Po přípravném období to vyvrcholilo tím, že tady teď máme útočníka Tomáše Pipka, který se zatím jeví jako výrazná posila. Druhou posilou by měl být obránce Ladislav Havlík. Oba hráči jsou u nás na hostování s tím, že mají vyřízené střídavé starty zpět do Pardubic. Uvidíme, jak na tom v sezoně Pardubice budou se zraněními.

Každopádně spolupráce s Pardubicemi se nastartovala a myslím si, že k oboustranné spokojenosti. A to nejen na úrovně A-týmu, ale i na úrovni mládeže. V Brodě nemáme extraligu juniorů, proto naši hráči odchází po starším dorostu do klubů, ať už jsou to Liberec, Chomutov nebo další. Je to dobré, ale mohli by jít do Pardubic nebo do Jihlavy s tím, že my bychom je mohli formou střídavých startů u nás využívat v A-týmu, obehrávat je a připravovat je na dospělý hokej. Když jsou tito hráči třeba v Liberci, tak aby sem jezdili na střídavé starty, to se prostě nevyplatí.

Zmínil bych útočníka Michala Teplého, který jako prvoročák ve starším dorostu odešel do Liberce a dnes už hraje ve WSM lize za Benátky nad Jizerou. Obránce Jiří Kopic je v Chomutově se střídavými starty do Kadaně. Jsou to mladí kluci a k velkému hokeji mají blízko. Jsou to naši odchovanci. Takže i tohle je možná cesta. Krajský přebor mužů je sice skvělá věc, ale tohle je pro ty kluky prostě lepší cesta. Samozřejmě ale i z krajského přeboru mohou vyjít dobří hráči. Jsou pořád mladí a mají to stále před sebou. Hokejistou se mohou stát klidně v pětadvaceti letech.

Skvělí útočníci Miroslav Třetina (vlevo) a Lukáš Endál pokračují u Bruslařů.

Co říkáš na to, že regionální soupeři jako Žďár nad Sázavou nebo Moravské Budějovice s námi odmítli hrát přátelské zápasy?
Vidím v tom ješitnost hlavně Žďáru, který zřejmě úplně neunesl vyřazení od nás ve čtvrtfinále play-off. Proto nám v tomto ohledu vyhlásil bojkot. Čtyřikrát v základní části nás porazil a my jsme ho jako soupeře respektovali. Derby jsou to, proč se hokej vůbec hraje. Přišel plný zimák u nás i ve Žďáře. Vzájemné zápasy měly velký náboj, v play-off to byl opravdu výborný hokej. Moc nechápu ani ten incident, který proběhl mezi Tomášem Střechou a Mírou Třetinou. Všichni víme, že to ze strany Střechyče bylo trochu přifilmované, aby soupeř odstranil ze hry Míru Třetinu. Je to náš klíčový hráč a soupeř si myslel, že nás tím rozloží. My jsme jeho absenci zkusili zalepit starším dorostencem Michalem Teplým, který ho bezvadně zastoupil. Možná i díky tomu, že Žďár hrál proti nám v tomhle trochu nefér hru, jsme ho dokázali porazit. Tým se ještě víc semknul a vybojoval to.

Myslím si, že odřeknutí přáteláků byla jakási odplata za to, že jsme Žďár vyřadili. Na druhou stranu musím uznat, že na derby Vysočiny se znovu moc těším. Myslím si, že my i Žďár a Moravské Budějovice to vnímáme tak, že je to sport a takhle to prostě bylo. Těšíme se na to, že takové pěkné zápasy se budou hrát i dál.

V nadcházející sezoně chceme postoupit. Kdo by mohl být podle tebe našimi největšími konkurenty? Co říkáš třeba na sílu ambiciózního Hodonína, s nímž jsme odehráli dva přípravné zápasy?
Řekl bych, že ze všech našich soupeřů v přípravném období byl Hodonín jednoznačně nejlepší. Má výborně poskládaný tým, který je silový i technický, navíc i s dobrými bruslaři. Myslím si, že moravská skupina je trochu devalvovaná tím, kolik tam je týmů. Vypadá to, že i Poruba chce hrát o postup. Myslím si, že Poruba nebo Hodonín postoupí do kvalifikace. Upřímně vidím většího konkurenta v Hodonínu, protože Poruba je jakási farma Třince. Bude to ale určitě těžké. Všude jsou dobří hokejisti a je to hodně i o štěstí. I Žďár má kvalitní tým, Moravské Budějovice a David Servis také dobře posílily. Úplně nevím, jak na tom bude západní skupina. Vzhledem k tomu v uvozovkách paskvilu, co vymysleli s WSM ligou, tak si myslím, že hokejová kvalita se přesune do 2. ligy. Určitě ne ve všech zápasech, ale myslím si, že v těch klíčových utkáních bude mít 2. liga prvoligovou úroveň.

Brod odehrál s Hodonínem dva přátelské zápasy. Jednou vyhrál a jednou prohrál.

Jeden z fanoušků nám zaslal dotaz, zda po odchodu Stanislava Nerudy zvažuje klub příchod trenéra brankářů a celkově i zkvalitnění práce s gólmany.
Standa Neruda u nás skončil, protože dostal dobrou nabídku práce mimo hokejové prostředí. Se Standou jsme domluveni na tom, že během sezony bude vést tréninky gólmanů. Co se týče mládeže, přebrali jeho práci Jiří Adam a Čenda Novák. Pokud budeme mít pocit, že je to nedostačující nebo je potřeba něco zlepšit, určitě to budeme řešit. Víme, že s gólmany se musí pracovat individuálně. Určitě tady chceme dobře pracovat i s gólmany z mládeže. Teď hledáme v tomto směru ideální cestu. Uvidíme, jestli to bude, nebo nebude fungovat. Každopádně se to snažíme řešit.

Fanoušci se také ptali, zda je v plánu vybudování tunelu pro brodské hráče, kteří vcházejí do kabin pod sektorem hostů, což je problém hlavně při prestižních derby Vysočiny.
Samozřejmě jsme to řešili a řešíme. Objevil se sponzor, který je ochotný na vlastní náklady, vzhledem k podpoře klubu, tunel vybudovat. Teď se tvoří projekt, který musí samozřejmě splňovat nějaká technická kritéria. Potom proběhne schvalovací řízení a tunel se vybuduje. Bohužel, není to tak úplně jednoduché.

Sezonu začneme už ve středu doma proti David Servisu a už v sobotu přivítáme v Kotlině i Moravské Budějovice. Jak důležitý bude podle tebe dobrý vstup do nové sezony?
Start sezony je vždy hodně důležitý, potom se od něj často odvíjí i celá sezona. Jsem přesvědčený o tom, že tým, který jsme tady poskládali, je ještě mnohem silnější, než jaký jsme měli v minulé sezoně. Samozřejmě je to ale i hodně o štěstí, které je ve sportu vrtkavé. I favorit může klopýtnout s papírově slabším soupeřem. Uvidíme, jak to bude vypadat v základní části. První dva zápasy hrajeme doma a určitě v nich budeme bojovat i o fanoušky. Chceme jim ukázat to, proč sem mají chodit. První dvě utkání budou důležitá. Chceme vyhrávat, aby sem chodilo hodně lidí. Věřím, že jsme pro to vytvořili dobré podmínky, ať už vhodným doplněním kádru, tak i cenou vstupného. Věříme, že to všechno bude dobré.

Už v sobotu přijedou do Kotliny k derby Vysočiny Moravské Budějovice.

S jakým umístěním po základní části bys byl spokojený?
V našem klubu je to nastavené tak, že chceme hrát o co nejvyšší příčky. Pro mě bude neúspěch všechno jiné, než když skončíme v základní části na 1. místě. Myslím si, že tým máme ve skupině Střed nejsilnější. Kluci to mají ve svých rukách, mají podle toho nastavené i prémie za vyhraný zápas. Hlavně moc dobře vědí, o co hrají. Fanoušci určitě nebudou chodit na to, když budeme třetí nebo čtvrtí, každý od nás očekává nejlepší výsledky. Pevně věřím, že po základní části budeme na 1. místě, abychom měli co nejlepší výchozí pozici pro play-off. Viděli jsme to už v minulé sezoně, kdy 1. místo zaručovalo rozhodující zápas v domácím prostředí. Před vlastními fanoušky se vždy bojuje lépe, než když se hraje venku.

V minulé sezoně byl velký tlak na postupující Vsetín, teď bude velký tlak i na nás. Nemáš z toho trochu strach?
V minulé sezoně byl tlak na Vsetín, který od začátku šel za postupem. My jsme za postupem šli také, na začátku sezony jsme tento cíl vyhlásili. Byli jsme proti Vsetínu podceňovaní, ale nakonec rozhodly jen dvě individuální chyby. To je prostě sport, tak to chodí. Tlak na nás bude asi ještě větší než v minulé sezoně, v základní skupině budeme určitě proti soupeřům považováni za favorita. Buď tlak ustojíme, nebo ne. Myslím si, že tým je postavený tak, aby to ustál.

Dá se říct už teď, že klub je na případný postup připravený, a to i z pohledu finanční stránky?
Finanční stránka je v hokeji vždy tím největším oříškem. Už v minulé sezoně jsme chtěli být na případný postup připravení. Abychom ale s jistotou věděli, že na vyšší soutěž máme finance, je vždy ošidné. Myslím si ale, že připravení na to jsme. S hlavními sponzory to máme připravené tak, že v případě postupu se peníze na WSM ligu připraví a seženou. Určitě bychom nevyhlašovali boj o postup do WSM ligy, kdybychom na to nebyli připravení. Stojí za to zmínit, že sice jsme přivedli dobré posily, ale nemáme to nastavené tak, jako to měl v minulé sezoně Vsetín, kde měli hráči profesionální smlouvy, navíc do toho dával mnohem více peněz, než kolik do toho dáváme my. Pořád se to snažíme dělat v podmínkách, které tady hráčům můžeme nabídnout. Kluci musí chodit do práce, o to víc jsme si vážili toho úspěchu v předchozí sezoně. Myslím si, že postup není úplně o tom, jestli má klub profesionální hráče, ale o tom, jestli na to má srdce. Podle mě v tomhle Brod sílu má.

Bruslaři prožili skvělou minulou sezonu a chtějí na ni navázat.

Jak jsi spokojený s propagací klubu navenek? V úterý proběhla hezká akce, kde se křtil k 90. výročí založení klubu dres a proběhla i autogramiáda hráčů.
Myslím si, že v tomhle jsme v minulé sezoně trochu "tekli". Je to věc, o níž víme, že je potřeba na ní zapracovat. Dva roky zpět jsme vůbec nevěděli, jak to v Brodě s hokejem bude. Bylo tady opravdu hodně práce. Když to řeknu hloupě, tak jsme nemohli a nemůžeme si dovolit angažovat PR manažera, který by se o propagaci klubu a marketing staral. Dělali jsme to tak trochu nádenicky, podle toho, co koho z nás napadlo. Myslím si, že teď jsme to posunuli zase o kus dál. Ta akce na náměstí byla suprová, přišlo hodně lidí a bylo plné náměstí. Řekl bych, že na začátek to bylo úplně úžasné. Chceme se od toho odrazit a pořád něco zlepšovat, což vždy je a bude. Myslím si, že v tomhle směru jsme nějakou cestu nastavili. Je potřeba na tom dál pracovat a vylepšovat to. Fanoušci jsou totiž pro hokej strašně důležití.

Co bys před novou sezonou vzkázal fanouškům a hráčům?
Nesmírně si vážím každého fanouška, který na hokej přijde. Věřím, že fanoušci uvidí pěkný a útočný hokej. V každém utkání chceme vyhrát a chceme se rvát o nejvyšší příčky. Řekl bych, že vstupné 50 Kč je na 2. ligu velmi slušné. Myslím si, že za to fanouškům nabídneme kvalitu. Chceme vybudovat pro fanoušky i dobré zázemí, co se týče bufetů a dalších věcí. Narážíme na problém, a řekl bych, že v tom jsme i dost raritou, že jako hokejový klub neprovozujeme bufety, které jsou na zimním stadionu.

Je to pro nás obrovský handicap. Město nás sice po finanční stránce úžasně podporuje, nicméně produktem hokeje je i to, když sem přijde hodně lidí a klub může dobře vydělat na provozu bufetů. Bohužel, to už jde mimo nás. Máme smlouvu s jedním pivovarem a nabízí se i další pivovar, ale s podmínkou, že chce na hokeji čepovat jeho pivo. My mu to bohužel nejsme schopní garantovat. Nechci říct, že tím přicházíme o statisícové částky, ale nějaké peníze nás to stojí. Podporuje nás Rebel a tentokrát se tady nemusíme pachtit s nějakou výtočí, ale nezávisle na množství vytočeného piva nám garantuje nějakou podporu.

Hráčům bych vzkázal, že je to sport a chodíme se jím bavit. Přeji jim tak hlavně pevné zdraví, které je vždy na úplně prvním místě. Na druhou stranu, vyhlásili jsme, že chceme postoupit, a uděláme pro to maximum. Když pro to ale uděláme maximum a nepovede se to, tak se nedá nic dělat, je to prostě sport a jedeme dál. Zastávám krédo, že musíme být hlavně všichni zdraví a hokejem se dobře bavit.

Takto slavili Bruslaři v minulé sezoně výhru nad velmi silným Vsetínem.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu