21. 2. 2011 | Pavel Buňat

Série se za stavu 2:0 přesouvá do Kotliny. Pro postup uděláme maximum, vzkazují hráči

H A V L Í Č K Ů V B R O D - Havlíčkův Brod si z Olomouce odvezl lichotivé vedení 2:0 na zápasy, což asi čekal málokdo. Rebelové jsou tak velmi blízko před branami semifinále a o svém postupu mohou rozhodnout již ve dvojzápase na domácím ledě. Cesta to bude ale ještě dlouhá a bezpochyby trnitá, bude to boj o každý centimetr ledu, zkrátka utkání, na jaká jsme během play-off zvyklí. A v těchto chvílích potřebují hokejisté povzbudit, proto pojďme všichni fandit Rebelům, pomoci jim ukončit sérii už v Kotlině. První utkání je na programu v úterý 22. února, druhé o den déle. Začínáme v 17.30 hod.

Rozhodne se už ve středu?

Tak to je otázka, kterou si havlíčkobrodští příznivci kladou nyní asi nejvíce. Sérii hraná na čtyři vítězná utkání může již ve středu znát postupující mužstvo. Rebelům k tomu stačí zdánlivě málo – vyhrát před vlastním publikem oba zápasy. Jenže všichni si dobře uvědomují, že proti silné Olomouci to bude velmi těžký úkol. „Pořád není nic hotovo,“ zůstává klidným šéf havlíčkobrodské střídačky Petr Novák. „Řeknu to, co jsem říkal už po první výhře – musíme se dobře připravit na další zápas. Taktiku měnit nemá důvod, když jsme v Olomouci dvakrát vyhráli.

V případě neúspěchu, série ještě minimálně jednou zavítá na Hanou. „Musíme vycházet z výborné obrany a vyvarovat se individuálních chyb. Nějakou tu branku určitě dáme. Věřím, že se do Olomouce vrátíme,“ nevzdává se naděje v rozhovoru pro web hc-olomouc.cz Petr Domin, střelec jediné olomoucké branky v sobotním utkání.

Historický úspěch

Postup mezi čtyři nejlepší týmy I. ligy by byl pro Havlíčkův Brod nejlepším výsledkem v novodobé historii. A nejen to – umístit se mezi čtveřicí nejlepších ve druhé nejvyšší tuzemské soutěži se týmu z Vysočiny naposledy povedlo v sezoně 1962/63! Znamenalo by to vůbec jeden z největších úspěchů dvaaosmdesátileté historie klubu. A navíc by si tím Rebelové zajistili vůbec první účast v letním Tipsport Hockey Cupu, ta je už ale téměř jistá i v případě neúspěchu ve čtvrtfinále.

Rebel tě potřebuje!

Pořádná divácká návštěva a bouřlivá atmosféra – tak to je přesně to, co nyní havlíčkobrodské mužstvo k úspěchu potřebuje. „Pomoc fanoušků by se nám moc hodila,“ nechal se slyšet Jaroslav Suchan. „Uděláme maximum proto, abychom doma uspěli,“ dodal.

A tato slova nezní pouze z úst třicetiletého brankáře. Na utkání zve celý tým a vedení klubu. „Uděláme všechno proto, aby byli návštěvníci Kotliny spokojení,“ přispěchal honem se slibem i manažer Augustin Žák.

Hraje se opravdu o hodně a všichni si to uvědomují. Rebel tě potřebuje! Přijď se podívat, jak se přepisuje historie, a pomoct našim borcům postoupit do semifinále.

Ohlédnutí za prvními zápasy

Na Hané Havlíčkův Brod překvapil snad všechny přítomné a domů si přivezl slibný náskok 2:0. V prvním utkání Olomouc s Pruskem v brance zaskočil už po šesti minutách, kdy vedl 2:0. Lukáš Endál po perfektní práci Petra Šenkeříka a Václava Meidla dvakrát rozvlnil síť. Za domácí ve druhé třetině snížil Kucharczyk, Rebelové ale dokázali díky Holcovi a Endálovi, který tak zkompletoval hattrick, odskočit na rozdíl tří branek. Stav 1:4 platil ještě v 50. minutě, Olomouc stačila ještě snížit na 3:4, na víc ale naštěstí pro hosty nestačila.

Druhé utkání bylo na góly podstatně chudší. Ve 14. minutě skóre otevřel Vojtěch Němec, který dobře stál v předbrankovém prostoru a s Pruskem si z blízkosti poradil. To bylo na dlouhou dobu vše. Suchanova svatyně sice byla odstřelována ze všech, všech možných úhlů, ale zkušený brankář doháněl střelce doslova k šílenství. Odolával až do čtyřiapadesáté minuty, kdy odražený puk do branky doklepl Domin. Nabuzená Olomouc však zapomněla na obrannou činnost, čehož využil Němec a podruhé v utkání skóroval. Svoje sólo přes celé kluziště zakončil mezi betony olomouckého gólmana Žigárdyho, který po druhé třetině vystřídal Pruska. Rebelové tak zvítězili těsně 2:1.

Série v číslech

V dresu Rebelů v prvních dvou zápasech nejvíce zářili Lukáš Endál (3 góly + 1 asistence), Vojtěch Němec (2+2) a Václav Meidl (0+3). Mezi tyčemi pak Jaroslav Suchan, který doháněl olomoucké střelce doslova k šílenství.

Suchan zářil ve velkém stylu
Podle oficiálních zápisů pochytal celkem 69 střel. Jeho úspěšnost zákroků tak dosahuje k 92,52% procentům. „Jde o to se pořád maximálně soustředit, a když je jen trochu času, tak se nějak rychle odreagovat. Já se třeba občerstvím vodou, zabruslím si v brankovišti a hned je to lepší,“ prozradil s úsměvem taktiku Suchan. Úspěch v Olomouci však není ani náhodou zásluha jednoho hráče. „Kluci dřou, vracejí se, zodpovědně pokrývají soupeře,“ ví dobře brankář Rebelů.

Na druhé straně barikády se nejvíce dařilo Radimu Kucharczykovi (1+1), Petru Dominovi (1+1) a obránci Martinu Vyrůbalíkovi (1+1). V brance už se předvedli oba brankáři – Prusek i Žigárdy, oba měli ale podstatně méně práce než Suchan. Prusek pochytal s úspěšností 87,5% 40 střel, Žigárdy během poslední třetiny čelil pouze osmi střelám, přesto se Rebelové jedenkrát radovali s úspěchu.

Mora v prvních dvou duelech Rebely jasně přestřílela, a to v poměru 73:47. Dokázala také využít dvě přesilové hry, zatímco Rebelové během početní výhody ještě neskórovali, a dokonce udeřila jedenkrát i v oslabení. Na trestné lavici si nejvíce poseděl Michal Nedbálek (celkem 14 minut), na havlíčkobrodské straně Michal Kempný a Marian Morava (oba 6 minut)

Moru posílí Szturc

Olomouc podle jejího trenéra posílí před důležitými duely v Kotlině vítkovický Roman Szturc. Devátý nejproduktivnější hráč extraligových Vítkovic bude u Hanáků jistě vítanou posilou.

Roman Szturc
Teprve jedenadvacetiletý forvard odehrál za Vítkovice všech 52 zápasů a vedl si velmi dobře – 8 gólů a 9 asistencí. Během sezony stačil odehrát i 9 zápasů za Olomouc, v nichž nasbíral 10 kanadských bodů (4+6). Dříve oblékal dresy Havířova a Poruby. Kdo přesně hrát bude a kdo ne Olomouc prozradit nechce. To se prý z taktických důvodů dozvíme až před samotným zápasem.

foto: Zdeněk Polák (hc-olomouc.cz)

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu