23. 2. 2011 | Ladislav Vácha

Havlíčkobrodský fantom mezi tyčemi Jaroslav Suchan opět řádil a pomohl ke třetímu trumfu

Bojovníci z Kotliny v úterý dokonale využili výhody domácího prostředí, když po krásném a dramatickém souboji do posledních okamžiků i potřetí pokořili družinu olomouckých Kohoutů. Mezi oběma vyrovnanými soupeři také do třetice rozhodl jediný gól, který vsítil pouhých 33 sekund před závěrečnou sirénou rozjetý kanonýr Vojtěch Němec. Nádherný boj předváděli také oba maskovaní muži, olomoucký Martin Prusek a havlíčkobrodský Jaroslav Suchan, který sice tentokrát nemusel ze svého arzenálu vytahovat tolik zákroků jako v Olomouci, ovšem v těžkých chvilkách výrazně podržel své spoluhráče a na třetím vítězství nesl výrazný rukopis.

Druhý díl čtvrtfinálové bitvy v rámci prvoligového play-off mezi Havlíčkovým Brodem a Olomoucí by se dal s nadsázkou ve zkratce nazvat asi takto: Hanáci – Vojtěch Němec + Jaroslav Suchan 1:2. Proč? Moravané totiž vyvíjeli prakticky po celý zápas na sympatického gólmana Rebelů enormní nápor, o němž názorně vypovídá také poměr střel na branku, jenž činil 40:19 ve prospěch sboru pod taktovkou kouče Petra Fialy. Opora Havlíčkova Brodu se ale neukázala pro olomoucké střelce jako dobrý hostitel, protože nekompromisně zavřela brány od své svatyně a zahodila klíč.

Ten po strastiplném hledání nakonec objevil až Petr Domin, který pohotovou dorážkou uklidil do sítě vyraženou střelu Martina Vyrůbalíka, jenže poslední slovo patřilo souboru pod vedením trenérského tandemu Petr Novák – Jaroslav Benák. Již výše zmiňované úderné eso Rebelů s číslem 53 na zádech totiž vše vzalo do svých rukou a po krásné individuální akci zaznamenalo svůj druhý přesný zásah v zajímavém klání, jímž nechalo vybuchnout v havlíčkobrodských řadách mohutný gejzír vítězné radosti.

Soubor z Vysočiny si tak vezl z Hané domů hned dvě cenné výhry a průběžné vedení v sérii 2:0 na zápasy, po čemž ho čekala klíčová bitva na domácí půdě Kotliny. Olomouc se v případě úspěchu mohla vrátit zpět do hry o postup k branám prvoligového semifinále, naopak další vítězství by posunulo jednou nohou Rebely k naplnění pohádkového snu a historického úspěchu, jímž by se stala účast mezi čtyřmi nejlepšími mužstvy celé soutěže. Pojďme si v rychlosti ještě jednou zrekapitulovat průběh třetího dějství čtvrtfinálové řeže.

Moravané si byli dobře vědomi toho, že mají nůž na krku, a jejich počínání v úvodní části utkání podle toho také vypadalo, když se ještě v první desetiminutovce ujali dvoubrankového vedení. Rebelové ovšem zaveleli k obratu a po využití soupeřovy hrubky při rozehrávce se nadýchli k mohutné stíhací jízdě, jíž korunovali pouhých 33 vteřin před koncem smrtící ranou do olomouckého vazu, když propálili spolehlivě chytajícího a zkušeného gólmana Pruska. Po závěrečném hvizdu mohli naplno slavit už třetí výhru a ke zdolání silného soupeře udělali další velký krok. Naopak Olomouc se dostala do ještě svízelnější situace a pokud chce odvrátit hrozbu nepříjemného vyřazení, musí už dnes v Kotlině bezpodmínečně vyhrát.

V překrásném duelu padlo dohromady pět branek, ale první housle opět hráli muži, na jejichž výkony se zejména při play-off nejvíce spoléhá: brankáři. Záda svým spoluhráčům kryl na olomoucké straně ostřílený matador Martin Prusek, zatímco v brankovišti Rebelů čelil soupeřovým střelcům jeho mladší protějšek Jaroslav Suchan. Nejdříve měl více práce strážce havlíčkobrodské svatyně, který také dvakrát kapituloval, ovšem z rychle nabytého vedení Mory ho vinit rozhodně nemůžeme, protože s povedenými olomouckými projektily příliš dělat nemohl. Poté pomohl svému týmu ve stíhací jízdě, když znovu začal trápit soupeřovy střelce výtečnými zákroky.

Vždyť nejen pohledné kombinace, vyhrocená atmosféra a nádherné góly, ale také úchvatné zásahy maskovaných mužů zvedají při play-off hokejové příznivce ze sedadel. A včerejší střetnutí je toho živým důkazem. Z brankářského minisouboje nakonec vyšel znovu vítězně mezi brodskými fanoušky oblíbený Jarda, jenž měl tentokrát o poznání méně práce než jeho kolega Prusek, jenže v těžkých okamžicích znovu podržel svůj tým. Na jeho bránu vyslali hosté 20 střel, z nichž dvě skončily v síti, a brodský brankář si tak připsal 18 zákroků.

Nijak závratné číslo, možná probleskne hned hlavou hokejovému fanouškovi. Známá jsou slova hudební dvojice Jaroslav Uhlíř – Zdeněk Svěrák z populární písničky, podle nichž má statistika cenné údaje, ale v tomto případě se ukazuje, že její čísla mohou být zavádějící. Na pomoc si vezměme situaci ze závěru 2. třetiny utkání, konkrétně události ze 39. minuty, které se staly jedním z klíčových okamžiků celého klání. Po chybě při rozehrávce brodských beků se ujal puku za bránou Tomáš Zbořil a svou nahrávkou našel v předbrankovém prostoru Michala Černého, který zblízka trefil jen betony právě padajícího brankáře Suchana.

Důležitost tohoto zákroku se naplno ukázala hned o pár sekund později, kdy po nahrávce Miroslava Holce srovnal s Olomoucí krok kapitán Marian Morava, jehož projektil zapadl do olomoucké brány. Místo stavu 1:3 tak svítil na tabuli průběžný stav 2:2 a lví podíl na tom měl právě usměvavý gólman Rebelů. Sečteno podtrženo, sympaťák mezi tyčemi se tentokrát nenadřel tolik jako v Olomouci, jenže v těžkých okamžicích znovu podržel svůj tým. Držme mu palce, aby se mu společně s celým týmem dařilo i nadále a už dnes mohl slavit se svými spoluhráči vysněný postup do semifinále. Začínáme opět v Kotlině od 17:30.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu