1. 9. 2018 | Štěpán Ondráček

Pomohl by nám dobrý start do sezony, ví trenér Richard Cachnín

Platil za dobrého hokejistu a bouřliváka, který svými výkony na ledě nepřestával udivovat fanoušky havlíčkobrodského hokeje. Ovšem časy se změnily a z Richarda Cachnína se stal trenér, který předává cenné zkušenosti mladým hokejistům. S kolegou Václavem Adamem povede do nadcházející sezony extraligovou juniorku. V rozhovoru se rozpovídal o letní přípravě a plánech na nový soutěžní ročník. „Chceme dostat kluky do dospělého hokeje. Když se to podaří, je to odměna za práci, kterou vykonáváme,“ říká lodivod havlíčkobrodských juniorů. (Foto: Petr Nedvěd, hokejzr.cz)

Máte za sebou dlouhou letní přípravu. Jak byste ji zhodnotil?
V předsezonním období jsme se věnovali objemu a především kondici. Soutěž bude náročná, protože nás čeká 44 utkání. Kluci k tomu přistoupili zodpovědně a doufám, že vše, co hráči natrénovali, prodají i na ledě.

Objevily se v letní přípravě nové prvky?
Určitě, zaměřili jsme se na sílu, což byla vize i klubu. Dělali jsme hodně nohy, jelikož jsou v hokeji potřeba, a vše, co k tomu patří. S Vaškem Adamem jsme zastánci toho, že krom tvrdé dřiny je potřeba i hra. Kvůli tomu jsme do přípravy zařadili sporty jako basketbal, florbal, házenou a další.

Po letní dřině přišly první tréninky na ledě, ale z důvodu opravy chlazení se musel pozměnit tréninkový plán. Jaké bylo náhradní řešení?
Původně jsme měli jet na tři tréninky do Jihlavy, ale nakonec vše bylo jinak, jelikož jsme přidali další tréninky na suchu. Po ukončení prací okolo chlazení jsme šli normálně na led.

V přátelských utkáních jste nově poměřili síly se Znojmem a také jste se zúčastnili turnaje v Pardubicích. Jak velkým byla tato utkání přínosem?
Vyjadřovaly se k tomu i kluby z extraligy, že turnaje před sezonou mají něco do sebe. Hráči odehrají několik zápasů v rychlém sledu za sebou. Měli jsme široký kádr, a tak jsme vzali všechny hráče, abychom je viděli, jak hrají. Turnaj byl skvělou příležitostí pro kluky, aby ukázali, co v nich je. Trénink vám nenahradí zápasovou praxi, tudíž bylo skvělé se zúčastnit tohohle turnaje a určitě to mělo své opodstatnění.

Sestava oproti minulé sezoně zůstala, až na pár změn, totožná. Tým opustil útočník Tomáš Křehlík a na zkoušce uspěl obránce Jiří Najman.
Mě osobně zklamal přístup rodičů Tomáše, ale za to nemůže hráč. Za dvě sezony u nás dostal ohromný prostor a v minulém ročníku patřil do elitní desítky hráčů v produktivitě staršího dorostu. Mrzí mě přístup jeho otce, když nezvedl ani telefon, aby nám dal vědět, že Tomáš odchází jinam. Vědělo to vedení klubu, ale trenéři nikoliv. Mrzí mě to, ale Tomášovi přeji v novém klubu stejné úspěchy jako tady. Mrzí mě ještě jedna věc, a to ta, že si rodič určuje, kde bude jeho dítě hrát. Ale takový už je hokej. Co se týče Jirky Najmana, tak na něj jsem dostal tip od svého kamaráda, se kterým jsem studoval fakultu. Jirka je velmi konstruktivní obránce i přesto, čím vším si loni prošel. Myslím si, že pro nás bude platnou posilou do zadních řad.

Obránce Jiří Najman uspěl na zkoušce a svými výkony si řekl o místo v sestavě!

Letos máte dostatečně široký kádr. Jak těžké bylo vybrat finální složení týmu?
Bylo to hodně těžké, tím víc, že se sešly tři ročníky v jednom týmu. V juniorce působí mladší i starší hráči, do toho se někteří kluci zapojili do přípravy A-mužstva, ať už to byl Radim Pejchal, Dominik Vacík, Richard Cachnín nebo Marek Tecl. Kádr máme široký, což je velké plus, jelikož soutěž bude dlouhá. Bohužel to má jeden háček, a to ten, že svaz omezil počet hráčů na utkání. Do zápasu můžeme počítat se dvěma brankáři a osmnácti hráči do pole.

Je tohle hodně skličující, že do utkání může nastoupit menší počet hráčů?
Určitě! Pokud se rozšířila kategorie o další ročník, tak je to problém. V týmu máme 24 hráčů, z čehož vyplývá, že šest z nich nebude hrát. Pro kluky, kteří se nedostanou do sestavy, zařídíme střídavé hostování v juniorské lize, aby hráli a byli připraveni naskočit kdykoliv do hry.

V týmu máte čtyři brankáře. Budete je točit pravidelně?
Do tréninku si ponecháme všechny čtyři gólmany. V minulé sezoně jsme měli s brankáři problém. Narážím na to, že jsme je do Vánoc několikrát točili. Doufáme, že na začátek sezony jsme našli správnou jedničku a potom se uvidí, co bude dál. Každopádně přistoupíme na střídavé starty, abychom kluky měli v zápřahu, třeba mladého Váchu. Právě on nebude mít možnost, aby chytal extraligu, avšak pomocí střídavých startů bychom ho chtěli udržet v herní vytíženosti.

Nový ročník zahajujete už tento týden proti Hradci Králové. Jaké jsou plány na sezonu?
Pomohl by nám dobrý start do sezony, potom půjdeme zápas od zápasu. Myslím si, že klukům vyšly poslední dva přípravné zápasy k tomu, aby si zvedli sebevědomí. Porazit Kometu Brno? Z toho musí mít radost! V přípravě jsme dali s Vaškem prostor všem klukům, aby se ukázali a poprali se o místo v sestavě. Od toho se bude odvíjet i sezona. Určitě nebudeme moc koukat na tabulku, ale tvrdou prací se dobré výsledky dostaví.

Obránce Dominik Vacík v souboji o puk s hradeckým hráčem!
(foto: mountfieldhk.cz)

Svaz ledního hokeje překopal celý formát juniorské extraligy, kdy vytvořil čtyři skupiny po šesti týmech. Jak jste spokojeni se soupeři?
Nemůžeme koukat na to, s kým hrajeme ve skupině. Ať už jsou to Hradec Králové, Liberec, Mladá Boleslav, Pardubice nebo Sparta, všechno jsou to akademie a navíc top týmy. Na druhou stranu nám odpadla mužstva jako Žďár, Jihlava nebo České Budějovice. V tomhle směru nechápu svaz, který to takhle udělal. Jihlavu se Žďárem jsme měli kousek. Tohle ale není otázka na mě, ale na lidi, kteří dělají velký český hokej. Z mého pohledu mi přijde, že svaz tlačí malé kluby, aby nehrály tyto soutěže. Přitom malé kluby dodávají do reprezentací více hráčů než akademie. Říkám, že statistika je nuda, ale není, opravdu je to tak. Šedesát procent hráčů v národních týmech pochází z malých klubů.

Teď na to navážu, protože v reprezentaci máme Dominika Vacíka, Daniela Krále, Karolínu Juřicovou a také odchovance Michala Teplého. Hráči z malých klubů mají větší motivaci se ukázat, nemyslíte?
Přesně o tom mluvím. Malé kluby, jako jsme my a mnoho dalších, hrají na partu a jsou soudržné. Nemohou porážet akademie čtyřikrát za sebou, ale jednou je nachytají a porazí je. Tohle mě hodně mrzí, protože v tom si pan Lener protiřečí. Byl jsem na semináři, kde nám bylo řečeno, že kluci zůstávají do 18 let v malých klubech a potom jdou do větších. Tohle je naprostá lež! Kluky, kterým není ještě ani osmnáct, si akademie koupí? V tom případě to nechápu, jak někdo může koupit do týmu šestnáctiletého kluka! Pochybuji, že jinde na světě je to stejné. Tohle je nedořešená věc, aby si akademie k sobě tahaly tak mladé hráče, které vychováváme (naráží na přestup útočníka Josefa Dáni do Plzně – pozn. red.). Máme tady čtyři mládežnické reprezentanty, to je vizitka všech trenérů a dalších lidí. Je to gró naší práce a také důvod, proč ji děláme. Samozřejmě, že chceme dostat kluky do dospělého hokeje, ale ne všichni se tam dostanou. Když se to podaří, je to odměna za práci, kterou vykonáváme. Podle mě si toho kluci z menších klubů daleko více váží.

Svaz ledního hokeje udělal pro nadcházející sezonu výjimky pro ročníky, které mohou nastoupit v juniorské soutěži, takže někteří hráči z A-týmu mohou hrát za juniorku a někteří vaši hráči za dorost. Využijete tohle pravidlo?
Uvidíme, jak se bude vyvíjet sezona. Samozřejmě vše záleží na domluvě, jelikož v A-týmu mají hráči stabilní místo. Do hry bychom rádi zapojili Martina Nepokoje, Vojtěcha Holendu, Miroslava Folvarského a také Vojtěcha Veverku. Když budeme moct, rádi toho využijeme, přeci jen máme proti akademiím užší kádr. V některých utkáních zařadíme kluky do sestavy, protože nám hodně pomůžou. Naší prioritou je to, aby se extraliga juniorů hrála v Kotlině i v příští roce.

Vojtěch Holenda sbírá první zkušenosti v dospělém hokeji!

Nadějní junioři se připojili k A-mužstvu, kde trénují a hrají utkání. Pomůže jim tahle zkušenost, když se poté vrátí zpátky ke své kategorii?
Určitě, jelikož přechod mezi juniorským a dospělým hokejem je rozdílný. V áčku je to svázané taktikou, i když v juniorech také, ale ne tak moc jako u chlapů. Po klucích vyžadujeme určitý systém, ale u dospělých je hra rychlejší a silovější. Mladým hráčům dá působení u A-mužstva hodně zkušeností, obzvlášť když nastoupí po boku zkušených hráčů, kteří jim mohou v mnoha ohledech poradit. Jsme za to rádi, že mladí kluci dostávají prostor v dospělém hokeji. Myslím si, že v Brodě vyrostlo a ještě vyroste spousta dobrých hokejistů, kteří můžou hrát hokej úplně na jiné úrovni.

Aktuality

Stará garda na ledě Kotliny

V sobotu 23. března se v Kotlině od 17:00 odehraje exhibiční utkání bývalých hráčů a trenérů havlíčkobrodského hokeje. Těšit se můžete na spoustu osobností, které odvedly spoustu skvělé práce pro náš klub. Přijďte se podívat, vstupné je dobrovolné. Zobrazit více informací.

Vstupenky v prodeji

Zvýhodněný online předprodej vstupenek na osmifinále s Opavou, které se v Kotlině odehraje ve čtvrtek 14. března od 18:00, byl právě zahájen.

Napsali o nás

Úterý 27. února | Odchovanci a extraligoví šampioni. Tohle jsou tahouni Havlíčkova Brodu, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Napsali o nás

Středa 14. února | Kapitán áčka i juniorky je Kuchta, směje se zadák Brodu. Jak zvládl tým proměnu?, píše se na serveru hokej.cz. Přečtěte si celý článek.

Charitativní aukce

Asociace druholigových klubů ledního hokeje spustila charitativní aukci artefaktů z Utkání Hvězd, které se konalo v Příbrami. Výtěžek z aukce věnuje Asociace do projektu "Nemysli jen na sebe", který spravuje Společnost DUHA, Nadace pro děti postižené mozkovou obrnou Trutnov.

Přeložení zápasu

Bruslaři se v sobotu 2. prosince měli utkat v rámci 20. kola proti Novému Jičínu, zápas byl ale kvůli sněhové kalamitě odložen. Utkání se tak odehraje v náhradním termínu v pátek 2. února od 18:00.

YouTube

Legendy věrné Kotlině

ÚTOČNÍK

Václav
Chytráček

OBRÁNCE

Jan
Suchý

ÚTOČNÍK

Jaroslav
Holík

ÚTOČNÍK

Jiří
Holík

ÚTOČNÍK

Josef
Augusta

OBRÁNCE

Milan
Chalupa

OBRÁNCE

Jaroslav
Benák

OBRÁNCE

Radek
Martínek

ÚTOČNÍK

Josef
Vašíček

OBRÁNCE

Martin
Čech

Generální partneři

Hlavní partneři

Partneři klubu